Vandaluzia Marti, Ianuarie 8, 2002 6:53 PM
Comentarii:
Miti, negociatorii nostri (si nu doar ai nostri) sint evident profesionisti ai interesului propriu. Cit despre mahari, nu stiu cit e prostie, cit interes in modelul RECOMANDAT de ei. N-am timp de mai mult pe azi, sa ai noapte buna.
Miti Marti, Ianuarie 8, 2002 6:40 PM
Comentarii: Multumesc ca ti-ai adus aminte de ziua mea, Vandaluzia.

In privinta institutiilor internationale, ai rezon: nu le poti pretinde sa fie simtzitoare ci doar coerente si mai ales transparente. Articolul despre Stiglitz m-a facut insa sa ma gandesc mai ales la neprofesionalismul negociatorilor bastinasi si la lipsa lor de patriotism. Nu poti pretinde IMFului sa compatimeasca cu noi dar negociatorilor romani, da! Astia insa, prefera fie sa-si ascunda talhariile sau incompetenta in spatele declaratiilor expertilor straini, fie sa ii afuriseasca, cand normal ar fi sa negocieze pur si simplu! (E.g., ungurii au stiut sa manevreze in asa fel lucrurile incat sa-si subventioneze bine merci agricultura, in ciuda directivelor IMF, si uite ca am ajuns sa fim inundati pe plai de carne ungureasca, legume unguresti si chiar faina ungureasca! E clar ca nu IMFul a facut diferenta!) Pe de alta parte, n-ar strica daca birocratii globali, scoliti pe la Harvard&Co, ar iesi si ei din schemele utopice (ce-i drept, atat de comode) in realitatea larga. Sa recomanzi aceeasi solutie cand experientele trecute au fost devastatoare, nu e un semn de inteligenta... Or prosti avem destui si noi, nu ne mai trebuie si de-ai altora!
Porumbelul Pacii Marti, Ianuarie 8, 2002 6:39 PM
Comentarii: Securistum si Tablagiu: persoana interesanta Cartarescu, mama bulgaroaica si tata banatean. Ciudata combinatie! E tare individul, degeaba se lamenteaza in jurnal ca nu stiu ce carte e slabuta sau ca l-a parasit talentul. Omul e bun, e in viata si lucru ciudat mai este inca cetatean roman. Pai sa nu crape Iliescu de necaz?

Vandaluzia, vreau continuarea ca m-ai facut curios. Am vazut filmul la bulgari da n-am inteles nimic.
Io 205.244.118.232 Mozilla/4.79 (Win98; U) Marti, Ianuarie 8, 2002 2:36 PM
Comentarii: Miti
Ia vezi ce browser am acuma. Amatoareo.
Tablagiul din parcul poporului Marti, Ianuarie 8, 2002 12:59 AM
Comentarii: Domnu' Porumbelu' Pćcii
vć rćspund cu plćcere, eu dela marktwain īncoace n-am citit mare lucru, mai ales cć m-am mutat īn frantza de jos unde de bine si cald si lume culta, scriu unii mai mult decāt citesc altii, da' jurnale eu lecturez si folosesc zilnic, cć nu pot sć mć descurc cu temple ca dumneatale, iar pe mine mć judecć nea garrigu' care e seful nostru si pe el īl judecć madam garrigue si constiinta lui si daca esti ateu īti dć dānsul un teu si ceva echere cć are da' nu mai foloseste. A la votre.
Vandaluzia Marti, Ianuarie 8, 2002 10:49 AM
Comentarii:
Miti, cred ca indignarea (legitima, la prima lectura a articolului) vine de la personificarea, imprumutarea nu neaparat justificata a unor trasaturi (in)umane, unor fenomene si institutii care traiesc dupa alte reguli. Cui poti pretinde moralitate, functionarilor in carne si oase, care pot fi eventual preocupati de cerul instelat above si de legea morala inside, sau institutiilor pentru care ambele sint inexistente ? Vorba aia ca statele nu au prieteni, doar interese, nu e cinica, e simpla constatare.
Nu am, evident, suficienta informatie ca sa contrabalansez ce spune Stiglitz. Dar sint citeva lucruri care imi suna fals si ma impiedica sa iau totul pe nemestecate. Cum ar fi absenta oricarei referiri la alternativa la Eltin. Daca mai tin minte bine, alternativa a fost Ziuganov. "Ce ar fi fost de preferat" e intrebare pur retorica, dar pe care S. nu si-o pune.
Ce este iar discutabil e aspectul de atotputernicie pe care il descrie S. Sefi de stat care implora, etc. Bine ca tot el arunca o vorba de spre modelul botswanez. Deci daca te tine moneda (ca pe Botswana, mai stii cum ii zice la moneda lor ?), poti sa le zici go packing. Dar daca tu vii la ei cu caciula in mina, stii probabil dinainte ca o banca nu e institutie de caritate. Iar faptul ca tratamentul prescris nu da rezultate intotdeauna nu e un secret, deci responsabilitatea cade si pe cei care il cer. Care ar putea, nu-i asa, in loc sa se milogeasca la iexploatatorii nemilosi, sa se uneasca rob cu rob si sa zdrobeasca orinduirea cea cruda si nedreapta. Si cind colo, tovarasa China considera un succes primirea in WTO. Ce sa mai intelegi ?

In alta cadenta, de cind incepu zavera in Afga am citit, pentru echilibrarea stirilor, si niste situri indiene si pakistaneze. Am dat si de lucruri interesante, le-oi da pe goarna zilele astea. Cu filmul revin mai tirziu, am avut de lucru in ultimul timp.


Vandaluzia Marti, Ianuarie 8, 2002 9:45 AM
Comentarii:
La multi ani, Miti !
securistul Marti, Ianuarie 8, 2002 4:27 AM
Comentarii: In treacat: Craciun Fericit !Mamusca cu Katiusa in ceafa hei hei..
securistul Marti, Ianuarie 8, 2002 3:53 AM
Comentarii: Ma Io, tu stii sa minti din nastere sau te-a invatat Elena{http://212.93.128.229/arhiva/martie2001/19martie/reportaj.html} ? Servesti si tu Patria?
oI! 200.231.27.1 Mozilla/4.79 (Win98; U) ! Marti, Ianuarie 8, 2002 3:08 AM
Comentarii: Mai MITI mai prostuta Diasporei Te-ai uitat pe unde este 148-ul tau?:

Io 148.74.255.102 Mozilla/4.79 (Win98; U) Luni, Ianuarie 7, 2002 3:32 PM Comentarii: Sanitaru "neutru" Tu tot cam prost, dar macar fara ajutoru nimanui. Asa esti tu.

Si cica esti de meserie. Asta a fost tot ce stii? Cel putzin 188 de persoane, dintre care 56 de romāni au folosit acest IP īn perioada respectiva. Asa se cauta mai prapadito :)
Īn comparatie cu mutra ta acra, Miti dulceato, un borcan cu castraveti acri provoaca garantat diabet.
Sper numai ca ati facut Ping of Death la IP-ul acela, ha-ha.ha. Sa vezi cum se bucura sucursalele toate de la Spacenet Inc. 1750 Old Meadow Road, McLean, VA 22102 US.
Sunteti campioni īn a īncurca borcanele. Amatorilor. acuma au EI IP-ul tau. Ti-ai facut neste preteni. Bravo! Servim Patria! Io ar fi māndru de tine.
securistul Luni, Ianuarie 7, 2002 11:57 PM
Comentarii: Am petrecut o buna parte din zi sa frunzaresc dosarul lui Cartarescu!Colegii de la informatii nu l-au mai ochit din '98,le-am facut un raport aspru! Ce stiu eu sigur si nu e la dosar e ca domnia sa isi preumbla balonzaiderul prin Obor,unde mergea ata la brutaria lui Fanica sa isi cumpere piinea impletita fara de care nu isi concepea micul dejun! Daca el si-a publicat jurnalul eu de ce m-as rusina sa ii public o fila de la dosar:"MIRCEA CARTARESCU s-a nascut la 1 iunie 1956 in Bucuresti. Dupa terminarea liceului (la "Dimitrie Cantemir" din Capitala), a devenit student la Facultatea de Limba si Literatura Romana a Universitatii din Bucuresti, pe care a absolvit-o in 1980. Intre 1980 si 1989 a fost profesor de romana la o scoala generala, apoi functionar la Uniunea Scriitorilor si redactor la revista Caiete Critice. Din 1991 este asistent la catedra de Istoria literaturii romane a Facultatii de Litere din Bucuresti. A debutat in 1978, in "Romania literara". Premii: Premiul Academiei Romane pe 1989 pentru cartea de proza "Visul" (Cartea Romaneasca, 1989, aparuta in traducere franceza la Editions Climats, Paris, in 1992, nominalizata in Franta pentru Premiul Medicis si Premiul pentru cea mai buna carte straina pe 1992), Premiul Uniunii Scriitorilor si Premiul ASPRO pentru romanul "Travesti" (Humanitas, 1994, tradus in franceza si olandeza), Premiul ASPRO pe 1996, pentru romanul "Orbitor" (Humanitas, 1996); Premiul Uniunii Scriitorilor pe 1980, pentru cartea de versuri "Faruri, vitrine, fotografii" (Cartea Romaneasca, 1980), Premiul Uniunii Scriitorilor pe 1990 pentru epopeea "Levantul" (Cartea Romaneasca - 1990, editia a II-a, Humanitas, 1998). Ultima carte aparuta: "Dublu CD" (Humanitas, 1998)." Servesc Patria!
securistul Luni, Ianuarie 7, 2002 7:06 PM
Comentarii: Cine l-a pus si pe Cartarescu asta sa isi publice jurnalul?Nu s-a gindit si la zburatoare? Servesc Patria!
Porumbelul Pacii Luni, Ianuarie 7, 2002 6:41 PM
Comentarii: Tablagiule, Pentru mine cartea e ca un templu. O cumpar si apoi cand vine vorba sa o citesc ma rusinez . Ma simt mic, mic de tot si lipsit de importatnata. Citirea unui jurnal este ca o jumatate intreaga de dialog cu autorul. Cine sunt eu sa-l citesc, vorbesc pe Cartarescu? Daca il citesc inseamana sa-l judec, sa imi formez o opinie. Cine sunt eu sa-l judec? Doar Dumnezeu poate sa ne judece. Dar eu sunt ateu. Pe mine cine ma judeca? Pe tine cine te judeca? Pe Iliescu cine-l judeca? Este Cartarescu mai mare ca Iliescu? Poate, da cum putem noi sa stim?
Io 148.74.255.102 Mozilla/4.79 (Win98; U) Luni, Ianuarie 7, 2002 3:32 PM
Comentarii: Sanitaru "neutru" Tu tot cam prost, dar macar fara ajutoru nimanui. Asa esti tu.
securistul Luni, Ianuarie 7, 2002 6:42 AM
Comentarii: onform ultimului raport,generalul de brigada Pedro a fost vazut raspindind pesticide pe gazonul din preajma mormintului canisului negru ce il poseda cu acte in regula! In concluzie: generalul Pedro este un posesiv,potential periculos pentru vecinii cultivatori de trandafiri non-transgenici certificati biologic 100%. Servesc Patria!
Sanitaru neutru Luni, Ianuarie 7, 2002 12:45 AM
Comentarii: Macar esti cinstit si recunosti ca te dai dupa cum bate vinticelu. Apreciez. Dar nu vad ca bagi pe nimeni pe sub mese mai ales fara ajutor de la Io care se descurca si el cam prost fara ajutorul lui Pedro.
Los Mos Gerillos 193.251.1.26 Mozilla/4.79 (Win98; U) Duminica, Ianuarie 6, 2002 8:16 PM
Comentarii:


LA MULTI ANI, IONILOR !

[La Multi Ani, Ion Antonescu. / 'Unde esti tu Ioane, ca punānd māna pe ei...?' Uite-i ce fac la Chisinau ! :-( ]
Tablagiul din parcul vecin Duminica, Ianuarie 6, 2002 2:22 PM
Comentarii: Porumbelul Pacii Vineri, Ianuarie 4, 2002 6:32 PM - Comentarii: M-ati facut curios si am cumparat si eu Jurnalul lui Cartarescu! Acum ce fac?
Stimabile, Mark Twain zicea cam asa : "un clasic e o carte pe care toata lumea ar vrea sa fi citit-o dar de fapt nimeni nu se-ncumeta". Unde-l situati pe Cartarescu, ramāne la altitudinea dumneavoastra :-) A la votre !
Joita Duminica, Ianuarie 6, 2002 12:30 AM
Comentarii: Ba sanitarule, asta demonstreaza pragmatism politic si ca va bag pe totii sub mese, īnvata sa dansezi dupa vremuri si nevoi. Cānd ai ocazia a lovi conform constintei fa-o, binenseles daca deti constinta, care trebuie sa recunoastem ca-m lipseste cu desavārsire!
Sanitaru neutru , Ianuarie 6, 2002 1:10 AM
Comentarii: Numai un tepes mai salveaza cafeurile de Joita care este cind cu alba cind cu neagra cind la mijloc cind tace de frica.
o.brega Chisinau Sambata, Ianuarie 5, 2002 8:50 PM
Comentarii: Ya vedeti la yam.ro ca se voteaza pentru Romana (contra predarii obligatorii a Rusei in scoala din clasa a doua ;-) , puteti sa votati dar mai si observati ce pot sa faca romanii tineri de acolo: in citeva ore au strins sute de semnaturi!!! Oare cum fac? ;-)) Si la ce-o sa le foloseasca atita solidarizare si operativitate? ;-(((
.:EU:.
securistul Sambata, Ianuarie 5, 2002 7:51 AM
Comentarii: Numai Kronberg lipseste aici sa ne explice cum a fost otravit Napoleon cu arsenic!Doar el stie atit de bine sa ne prezinte actualitatea din salon vazuta la o cafeluta trindava in fata televizorului! Colega, Servim Patria?
Stiglitz 2 Sambata, Ianuarie 5, 2002 4:03 AM
Comentarii: And it is. What Stiglitz did not know is that, while in the States, BBC and The Observer obtained several documents from inside the World Bank, stamped over with those pesky warnings, "confidential," "restricted," "not to be disclosed." Let's get back to one: the "Interim Country Assistance Strategy" for Ecuador, in it the Bank several times states - with cold accuracy - that they expected their plans to spark, "social unrest," to use their bureaucratic term for a nation in flames.

That's not surprising. The secret report notes that the plan to make the US dollar Ecuador's currency has pushed 51% of the population below the poverty line. The World Bank "Assistance" plan simply calls for facing down civil strife and suffering with, "political resolve" - and still higher prices. The IMF riots (and by riots I mean peaceful demonstrations dispersed by bullets, tanks and teargas) cause new panicked flights of capital and government bankruptcies. This economic arson has it's bright side - for foreign corporations, who can then pick off remaining assets, such as the odd mining concession or port, at fire sale prices. Stiglitz notes that the IMF and World Bank are not heartless adherents to market economics. At the same time the IMF stopped Indonesia 'subsidizing' food purchases, "when the banks need a bail-out, intervention (in the market) is welcome." The IMF scrounged up tens of billions of dollars to save Indonesia's financiers and, by extension, the US and European banks from which they had borrowed.

A pattern emerges. There are lots of losers in this system but one clear winner: the Western banks and US Treasury, making the big bucks off this crazy new international capital churn. Stiglitz told me about his unhappy meeting, early in his World Bank tenure, with Ethopia's new president in the nation's first democratic election. The World Bank and IMF had ordered Ethiopia to divert aid money to its reserve account at the US Treasury, which pays a pitiful 4% return, while the nation borrowed US dollars at 12% to feed its population. The new president begged Stiglitz to let him use the aid money to rebuild the nation. But no, the loot went straight off to the US Treasury's vault in Washington.

Now we arrive at Step Four of what the IMF and World Bank call their "poverty reduction strategy": Free Trade. This is free trade by the rules of the World Trade Organization and World Bank, Stiglitz the insider likens free trade WTO-style to the Opium Wars. "That too was about opening markets," he said. As in the 19th century, Europeans and Americans today are kicking down the barriers to sales in Asia, Latin American and Africa, while barricading our own markets against Third World agriculture. In the Opium Wars, the West used military blockades to force open markets for their unbalanced trade. Today, the World Bank can order a financial blockade just as effective - and sometimes just as deadly.
Stiglitz is particularly emotional over the WTO's intellectual property rights treaty (it goes by the acronym TRIPS, more on that in the next chapters). It is here, says the economist, that the new global order has "condemned people to death" by imposing impossible tariffs and tributes to pay to pharmaceutical companies for branded medicines. "They don't care," said the professor of the corporations and bank loans he worked with, "if people live or die." By the way, don't be confused by the mix in this discussion of the IMF, World Bank and WTO. They are interchangeable masks of a single governance system. They have locked themselves together by what are unpleasantly called, "triggers." Taking a World Bank loan for a school 'triggers' a requirement to accept every 'conditionality' - they average 111 per nation - laid down by both the World Bank and IMF. In fact, said Stiglitz the IMF requires nations to accept trade policies more punitive than the official WTO rules. Stiglitz greatest concern is that World Bank plans, devised in secrecy and driven by an absolutist ideology, are never open for discourse or dissent. Despite the West's push for elections throughout the developing world, the so-called Poverty Reduction Programs "undermine democracy." And they don't work. Black Africa's productivity under the guiding hand of IMF structural "assistance" has gone to hell in a handbag. Did any nation avoid this fate? Yes, said Stiglitz, identifying Botswana. Their trick? "They told the IMF to go packing." So then I turned on Stiglitz. OK, Mr Smart-Guy Professor, how would you help developing nations? Stiglitz proposed radical land reform, an attack at the heart of "landlordism," on the usurious rents charged by the propertied oligarchies worldwide, typically 50% of a tenant's crops. So I had to ask the professor: as you were top economist at the World Bank, why didn't the Bank follow your advice? "If you challenge [land ownership], that would be a change in the power of the elites. That's not high on their agenda." Apparently not. Ultimately, what drove him to put his job on the line was the failure of the banks and US Treasury to change course when confronted with the crises - failures and suffering perpetrated by their four-step monetarist mambo. Every time their free market solutions failed, the IMF simply demanded more free market policies. "It's a little like the Middle Ages," the insider told me, "When the patient died they would say, 'well, he stopped the bloodletting too soon, he still had a little blood in him.'" I took away from my talks with the professor that the solution to world poverty and crisis is simple: remove the bloodsuckers. * A version of this was first published as "The IMF's Four Steps to Damnation" in The Observer (London) in April and another version in The Big Issue - that's the magazine that the homeless flog on platforms in the London Underground. Big Issue offered equal space to the IMF, whose "deputy chief media officer" wrote: "... I find it impossible to respond given the depth and breadth of hearsay and misinformation in [Palast's] report." Of course it was difficult for the Deputy Chief to respond. The information (and documents) came from the unhappy lot inside his agency and the World Bank.
Stiglitz 1 Sambata, Ianuarie 5, 2002 4:02 AM
Comentarii: TODAY'S WINNER OF THE NOBEL PRIZE IN ECONOMICS
The World Bank's former Chief Economist's accusations are eye-popping - including how the IMF and US Treasury fixed the Russian elections
by Greg Palast
The Observer, London
October 10, 2001
"It has condemned people to death," the former apparatchik told me. This was like a scene out of Le Carre. The brilliant old agent comes in from the cold, crosses to our side, and in hours of debriefing, empties his memory of horrors committed in the name of a political ideology he now realizes has gone rotten.
And here before me was a far bigger catch than some used Cold War spy. Joseph Stiglitz was Chief Economist of the World Bank. To a great extent, the new world economic order was his theory come to life.
I "debriefed" Stigltiz over several days, at Cambridge University, in a London hotel and finally in Washington in April 2001 during the big confab of the World Bank and the International Monetary Fund. But instead of chairing the meetings of ministers and central bankers, Stiglitz was kept exiled safely behind the blue police cordons, the same as the nuns carrying a large wooden cross, the Bolivian union leaders, the parents of AIDS victims and the other 'anti-globalization' protesters. The ultimate insider was now on the outside. In 1999 the World Bank fired Stiglitz. He was not allowed quiet retirement; US Treasury Secretary Larry Summers, I'm told, demanded a public excommunication for Stiglitz' having expressed his first mild dissent from globalization World Bank style. Here in Washington we completed the last of several hours of exclusive interviews for The Observer and BBC TV's Newsnight about the real, often hidden, workings of the IMF, World Bank, and the bank's 51% owner, the US Treasury. And here, from sources unnamable (not Stiglitz), we obtained a cache of documents marked, "confidential," "restricted," and "not otherwise (to be) disclosed without World Bank authorization." Stiglitz helped translate one from bureaucratise, a "Country Assistance Strategy." There's an Assistance Strategy for every poorer nation, designed, says the World Bank, after careful in-country investigation. But according to insider Stiglitz, the Bank's staff 'investigation' consists of close inspection of a nation's 5-star hotels. It concludes with the Bank staff meeting some begging, busted finance minister who is handed a 'restructuring agreement' pre-drafted for his 'voluntary' signature (I have a selection of these).

Each nation's economy is individually analyzed, then, says Stiglitz, the Bank hands every minister the same exact four-step program.
Step One is Privatization - which Stiglitz said could more accurately be called, 'Briberization.' Rather than object to the sell-offs of state industries, he said national leaders - using the World Bank's demands to silence local critics - happily flogged their electricity and water companies. "You could see their eyes widen" at the prospect of 10% commissions paid to Swiss bank accounts for simply shaving a few billion off the sale price of national assets. And the US government knew it, charges Stiglitz, at least in the case of the biggest 'briberization' of all, the 1995 Russian sell-off. "The US Treasury view was this was great as we wanted Yeltsin re-elected. We don't care if it's a corrupt election. We want the money to go to Yeltzin" via kick-backs for his campaign. Stiglitz is no conspiracy nutter ranting about Black Helicopters. The man was inside the game, a member of Bill Clinton's cabinet as Chairman of the President's council of economic advisors. Most ill-making for Stiglitz is that the US-backed oligarchs stripped Russia's industrial assets, with the effect that the corruption scheme cut national output nearly in half causing depression and starvation.

After briberization, Step Two of the IMF/World Bank one-size-fits-all rescue-your-economy plan is 'Capital Market Liberalization.' In theory, capital market deregulation allows investment capital to flow in and out. Unfortunately, as in Indonesia and Brazil, the money simply flowed out and out. Stiglitz calls this the "Hot Money" cycle. Cash comes in for speculation in real estate and currency, then flees at the first whiff of trouble. A nation's reserves can drain in days, hours. And when that happens, to seduce speculators into returning a nation's own capital funds, the IMF demands these nations raise interest rates to 30%, 50% and 80%. "The result was predictable," said Stiglitz of the Hot Money tidal waves in Asia and Latin America. Higher interest rates demolished property values, savaged industrial production and drained national treasuries.

At this point, the IMF drags the gasping nation to Step Three: Market-Based Pricing, a fancy term for raising prices on food, water and cooking gas.

This leads, predictably, to Step-Three-and-a-Half: what Stiglitz calls, 'The IMF riot.' The IMF riot is painfully predictable. When a nation is, "down and out, [the IMF] takes advantage and squeezes the last pound of blood out of them. They turn up the heat until, finally, the whole cauldron blows up," as when the IMF eliminated food and fuel subsidies for the poor in Indonesia in 1998. Indonesia exploded into riots, but there are other examples - the Bolivian riots over water prices last year and this February, the riots in Ecuador over the rise in cooking gas prices imposed by the World Bank. You'd almost get the impression that the riot is written into the plan.
Miti Sambata, Ianuarie 5, 2002 3:13 AM
Comentarii:
Vandaluzia, merci, astept cu sufletul la gura episodul urmator. Cat despre Argentina, parerile sunt impartite. Exista pe acolo coruptie cat cuprinde si probabil ca si chestiile semnalate in articolul postat de tine au importanta lor. Totusi, nu pot sa nu-mi aduc aminte de un articol-interviu cu premiantul Nobel de anul asta (la economie) si fost inalt functionar la Banca Mondiala (Joseph Stieglitz). 'Zavera' era una din fazele clar identificate in rezultatele aplicarii procedurilor de tip FMI in lumea a 3a. E prin arhiva articolul cu pricina.
Porumbelul Pacii Sambata, Ianuarie 5, 2002 2:29 AM
Comentarii: Ia uite, ala care umbala din cafenea in cafenea cu paltonul bagat in chilotzi a ramas in IPul gol!
Joita Sambata, Ianuarie 5, 2002 12:51 AM
Comentarii: IO-NIKY si ce-o sa mai fie, bine ai mai revenit. ba baiiatule, ne-am caftit noi, da sa sti ca se simte lipsa ta, ba, tu erai un sanitar ma baiatule. Numa cretinii s-au adunat īn diaspora asta si pe internet de unde io fi cules necuratu nu stiu. Ba, vadim al nostru zice ca numa un Tepes mai salveaza Ro, eu īti zic tie "NUMA UN IO MAI POATE SALVA INTERNETU" bulestei tata pe toti ca prea kkkk-siosii sunt cu toti! Revino pe CRL, facem coalitie te astept!
Vandaluzia Vineri, Ianuarie 4, 2002 11:09 PM
Comentarii:
Argentina - o opinie. Sursa: http://www.msnbc.com/news/677053.asp

Argentina has always prided itself on its European flavor. Once upon a time that was considered a strength, the thing that set the country apart and made it a model of prosperity in South America. But nowadays it’s a big problem. Reason: the “flavor” Argentines so cherish is that of a Europe long gone, circa 1925 through 1975. A welfare system that is among the most generous in the world? A government that doles out more revenue than it takes in? Even the most liberal Europeans long ago bent to market reality and reformed such free-spending social ways. Unless Argentina learns to do the same—and sheds its rose-tinted fascination with a half-remembered European past—it will spin further into decline.

Every nation clings to its past. During the 19th and early 20th centuries, the peak years of immigration, Argentina took in 6.5 million newcomers—46 percent of them from Italy and 33 percent from Spain. Uniquely in Latin America, Argentina also hosts large communities of Irish and British. No wonder Argentines love to proclaim themselves more European than Latin. Rustic “Tuscan” farms dot the foothills of the Andes in Mendoza province, growing olives and producing wines—and harking back, symbolically, to a vanishing era, even in Italy.

So, too, for Argentina’s political system, which until the abrupt advent of democracy in the ’80s disconcertingly resembled the days of Mussolini or Generalissimo Franco. But while the peacock uniforms of the junta may today be gone, the economy still seems mired in a European past. Since the end of World War II, under the leadership of Juan Peron, Argentina has emulated an outmoded European social model. Just as European nations erected welfare states under the leadership of social democratic parties, so did Peronists begin as the Labor Party, founded on a belief in workers’ rights based on generous pensions and social benefits—and the heavy dependence on powerful trade unions that still shapes the country’s politics.

Clearly, the Argentine model was flawed from the start. Europe always possessed a formidable industrial base that, once rebuilt, provided wealth enough to share. Argentina, by contrast, had a highly efficient agriculture. It made the country rich during the early 20th century. But after 1960 or so, it could not support a rapidly growing welfare state. And unlike Europe, Argentina was remarkably slow to change. Even today agriculture remains the country’s largest hard-currency earner. And while industry accounts for 31 percent of the work force, compared with 12 percent for agriculture, contrast that with Europe. There, services have largely displaced manufacturing as the main driver of national GDP. Again, Argentina is simply far behind the times.

Weirdly, Argentines still seem to think they can have it all, that the economic pressures that forced Brazil and Chile to reform will somehow spare them. Observers in Continental Europe might liken Argentina to Britain, standing apart from monetary union. But unfortunately, that go-it-aloneness isn’t coupled with participation in a thriving common market, nor is it packaged with Britain’s strong embrace of market economics. Unless Argentina undertakes a strenuous reform of its old-fashioned welfare state, it will come to resemble a Europe that fortunately never was, and that most Europeans are happy to have escaped.


Ezbloatatu 193.251.1.26 Mozilla/4.79 (Win98; U) Vineri, Ianuarie 4, 2002 9:04 PM
Comentarii: Anuntam cu bucurie nedisimulata reintoarcerea unui idiot...
Vandaluzia Vineri, Ianuarie 4, 2002 7:14 PM
Comentarii:
1999, trei zile inaintea eclipsei de soare din august. Ziarista a primit de mai bine de-o luna scrisoarea in care sora ei din Kandahar o anunta ca se va sinucide in ziua eclipsei, dar obtinerea vizei a durat f. mult. In sfirsit, se afla intr-o tabara de refugiati din Iran care se pregatesc de repatriere. Fetitelor li se spune ca asta a fost ultima zi de scoala, in Afga nu vor putea continua sa invete. Pe urma copiilor li se face instructaj despre mine: Nu atingeti jucariile pe care le vedeti pe jos. Sa vedem, poti sa te abtii ? Foarte bine, te plimbi, treci mai departe, ursuletul nu e ursulet, papusa nu e papusa. Daca le ridici, mori.
Un fotograf face poze familiilor inainte de plecare. Barbatul, 3-4 neveste cu burka pe cap, 7-8-10 copii. Fiecare burka are totusi alta culoare, dupa ea femeile se vor putea recunoaste in poza.
Ziarista va trece drept a 4-a nevasta a unui uzbek (contra a $200), ca sa nu aiba probleme la viitoarele controale. Nerabdatoare sa vada convoiul plecat, il intreaba de ce se intirzie. Omul e de treaba, in limitele genului. "Intii de toate, acopera-ti fatza", zice el binevoitor, totusi, doar discuta cu o straina. "Pai nu sint sotia dumitale". "Nu conteaza, o sa treci drept sotia mea, doar nu vrei sa atragi atentia, e si chestie de demnitate pentru mine, ia uite, o sa zica toti, nevasta lui nu se poarta cum trebuie." Nici o rautate in vocea sau adresarea lui, doar usoara surpriza ca o femeie nu realizeaza normalitatea.
In camioneta hurducaindu-se, una din femei se rujeaza. Minuieste concomitent oglinda, rujul si burka niciodata ridicata complet. Fetitele rid, isi fac unghiile si se minjesc cu oja groasa, in culori stridente.
Soferul era inteles cu niste banditi care ii jefuiesc de tot ce aveau. Toata familia marsaluieste prin semi-desert pina in cel mai apropiat sat. Barbatul hotaraste sa se intoarca in Iran, iar ziarista va trebui sa se descurce singura.

Va urma.


Porumbelul Pacii Vineri, Ianuarie 4, 2002 6:32 PM
Comentarii: M-ati facut curios si am cumparat si eu Jurnalul lui Cartarescu! Acum ce fac?
30 Februarie Washington Vineri, Ianuarie 4, 2002 9:59 AM
Comentarii: Pirtznost, Perescoica, Alcibiade, toti nesatisfacutii plini de pizma dupa niste sarbatori prea cenusii pentru ei.
Prostul care incepe sa se indoiasca de desteptaciunea lui devine simpatic.E ceva ce tu n-o sa reusesti niciodata.Cum traiesti acum, asa o sa si mori: plin de prostie, ura si neputinta.Ti se aduna veninul ca la scorpion.E singurul lucru care ti se acumuleaza in vreo glanda.Demasculinizat complet, postarile iti sint un surogat de ejaculare.Iti face evident bine sa injuri si sa jignesti.Taci un timp, pina-ti faci plinul, si iar ii dai drumul.Daca nu mi-ar fi scirba de tine, zau mi-ar fi mila.Nu ai o viata de invidiat.
Auzi la el, nu ne mai īmputzi existenta :))) Sconcsul se plinge de miros :)))Tu cind vorbesti la plural in numele cui vorbesti?E schizofrenie clasica sau un caz special al colectivului strins unit in lupta antiimperialista?Mai afla o data (chit ca o sa uiti in 3 secunde) ca ceva foarte urit ti-a imputzit existenta cu mult timp inainte.Tu te razbuni acum pe altii, ca prostul (nici o surpriza), ma Ionick ma.Cele 3 secunde au trecut, ai si uitat ce ti-am spus, si cum prostul moare de grija altuia, o sa produci in scurta vreme noi indemnuri la munca.De jos, evident.Si iar o sa ti se para ca ai avut un orgasm.Sfinta indignare proletara, ce-ar mai trage-o unul ca tine, mult da prost, salonarzilor astia pro-vest.Da n-are cu ce.
Altfel, tot incremenit in proiectul Gorby?Mindru Sukoiul, mester sugaciul, ma Ionick ma.N-are rost (nu esti in stare) sa discutam despre politica externa si interna americana (domenii in care ai dovedit ca esti total afon - injuraturile nu inlocuiesc demonstratiile si informatia decit in capul tau).Spoiala ta de cultura generala care nu te impinge decit la gafe e prea bine cuplata complexelor tale ca sa mai fii in stare sa inveti ceva.Am cunoscut si antiamericani destepti, dar nu e cazul tau.
Inca nu mi-ai spus cum e cu "THIS SITES".Mai am si alte intrebari, dar sa te vad intii ca treci de liniute si bastonase, ma Ionick ma.Cind ai timp, fireste.Doar esti omu-muncii-care-si-sufla-mucii, transfigurat de fericirea de a lucra pentru societate si de onoarea de a-si insusi dupa program ideile Ciuce.
securistul Joi, Ianuarie 3, 2002 11:01 PM
Comentarii: Vai draga Dorinella ,ma acuzi degeaba! Buzunarele tale erau goale de sufla crivatul ca la el acasa prin dansele! Si mai vezi ca pasaportul ala e expirat de doua luni si are cinci greseli gramaticale pe ultima pagina.aia cu instructiunile de folosire! Te pup dulce ,al tau inger pazitor - securistul !
Vandaluzia Joi, Ianuarie 3, 2002 7:31 PM
Comentarii:
Uhhh, Porumbelul are dreptate. Amesita rau, cloposeii Sing-Sing, incerc sa recuperez sarbatorile una cite una. Ultima oara vorbiram de un film iranian, Miti. Dau ceva pe goarna pina diseara (la mine).
Dorinella Tiraspol Joi, Ianuarie 3, 2002 7:05 PM
Comentarii: Vai, draga cetatene, dar eu sunt fata cuminte! Nu fac amor ca ma bate mami rau de tot (daca ma prinde!)

Securistule, ceva intepaturi am simtit eu dar credeam ca sunt acele de la cetina de brad. Ce-ai gasit prin buzunare al tau sa fie. Tot ce am in seif e pasaportul moldovenesc.
Porumbelul Pacii Joi, Ianuarie 3, 2002 5:12 PM
Comentarii: La multi ani la tot poporul si in special porumbitelor din cafenea!

Ce te miri Miti de urarea Vandaluziei, nu stii ca la rusi abia acum vine Craciunul?


Gaznost Joi, Ianuarie 3, 2002 4:13 PM
Comentarii:
MITI
Bietul Plai...
Auzi ma proasto, tu cānd termini sa le ridici īn slavi pe curvele alea de americani (pe jidani de fapt) si minunata lor politica externa (vezi Ameriuca de Sud9 si aia interna (vezi Patriotic Bill ą la URSS) ?
vazit ca māncasi iara cacat la cafeneaua RL si te dadusi iara mare capeoneasa a Direptatii. Ia mai du-te si tu dracu de putoare si mai cauta-ti ceva cinstit de lucru, sa vezi ce-i munca inainte nu datu cu curu si facutul de clickuri interzise la sponzori ca sa-i gubilesti de bani, apoi sa vii sa ne tii predici despre harnicie si ce-i bine si ce-i rau. Nu vezi ca traiesti din fun si iluizii, ca esti si tu o plosnita ca si popii lui Īnalt-Preafericitu, ai lui Mihai the Last si ai lui Ion Iliescu? Normal ca-ti placve orānduirea aia postf-ranchista, ca doar nu tu pui māna sa muncesti, tu plutesti pe de-asupra pe undeva dar pompezi cu sārg īn buzunarele proprii din pumpele "lasate mai jos". Numa gura de voi parvenitilor, numai aere de oameni facuti si de reusiti, dar daca vin p'acolo, stati bagati īn datorii pāna-n gāt si va dati vedete. Mai ceva : ma fac pe America ta si pe vaquero-gringo ala din Casa-Bianca, ca ala i-a adus dpdv al Dreptului Juridic pe americani exact acolo de unde a scos Gorby Rossia acum 16 ani: din Evul Mediu al Bunului Plac al Puterii. Du-te fa si spala pe jos pe undeva, daca altceva nu stii, dar nu ne mai īmputzi existenta cu tāmpeniile tale de salon-west si de lingecurista pro-americana.
Miti Joi, Ianuarie 3, 2002 11:35 AM
Comentarii: Un an mai bun si mai frumos pentru toti!

Sunt inca pe plai, Vandaluzia. Nu m-am prins de ce ne urezi Feliz Navidad, acum.
securistul Joi, Ianuarie 3, 2002 6:29 AM
Comentarii: Turmentatule-nu baga strambe ! Eu am filmat totul si am facut si un raport detaliat pe 18 pagini majore si late!Dorinela a fost adormita de un colega dupa care i-a fost administrat serul adevarului printr-o seringa virgina si sigilata!A colaborat frumos ,a spus toul si drept recompensa a fost purtata cu roaba prin piata cam o jumatate de ora sa isi revina in fire! Dorinella sa stii ca nu ti-am golit eu contul in banca si nici n-am fost eu ala care te-a turnat la slujba ca faci special sa intirzii peste program ca sa poti sa te pupicesti cu tinerelul de la magazie! Am si eu sefi mai mari peste mine care trebuie sa indeplineasca planul !Sarut mina si nu uita ca ti-ai promis anul asta sa nu abuzezi de dulciuri! Servesc Patria!
cetateanul turmentat Joi, Ianuarie 3, 2002 1:20 AM
Comentarii: Dorinello! Hic!

In the process mai tii minte...Hic...daca...Hic .... a facut si careva ....Hic...amor....Hic....cu tine? Daca nu....Hic! ai ratat ocazia..........


Vandaluzia Miercuri, Ianuarie 2, 2002 8:30 PM
Comentarii:
Bibi, multumesc pentru ca te-ai gindit la mine. Fusei in misiune, de-aia disparui un timp. La multi ani, sper ca ai avut parte de sarbatori frumoase.
Vandaluzia Miercuri, Ianuarie 2, 2002 7:49 PM
Comentarii:
Feliz Navidad, dragilor !
Miti, esti tot pe plai ?
Dorinella Tiraspol Miercuri, Ianuarie 2, 2002 7:16 PM
Comentarii: Vai ce am kefuit de revelion! M-am dus cu gasca in Piata Revolutiei. Protevistii ne promisesera un spectacol marfa in cinstea renuntarii la vizele Schengen. A fost o cacealma de zile mari. Un spectacol ridicol cu niste tampiti care aruncau din ei lozinci idioate de genul "Hai libi". Noua ne-a sarit mustarul inca inainte de miezul noptii si ne-am hotarat sa cucerim microfonul si tribuna. Renuntarea la obligativitatea vizelor pentru romanii care calatoresc in spatiul Shengen vine dupa prea multi ani de umilinte ca sa ne mai caciulim si dupa in fata nomenclaturii de la Bruxelles. Imbibati bine cu alcool am atacat cordoanele de bodigarzi, incercand sa punem mana pe microfoane. N-am reusit. Da si daca puneam mana pe instrumente precis declansam inca o revolutie ca idiotii scosesera romanii in strada in principalele orase din tara. Pe mine in timpul atacului m-a prins flama. Ori din cauza palincii, ori din cauza vreunui baston bine plasat, nu stiu sigur, dar mi s-a rupt filmul. Cand mi-am revenit, baietii din gasca ma pusesera intr-o roaba luata de la aia care ridicasera tribuna si intentionau sa ma duca acasa. Pe drum au facut rost de un bradut pe care l-au infipt intre vreascuri... L-au impodobit cu niste prezervative umflate si au agatat in el o pancarda pe care scria "Arborele ginecologic 2001-2002". Asa am ajuns acasa pe la patru dimineata dupa ce am strabatut marile bulevarde bucurestene cu alaiul dupa mine si am batut cu zapada toti politistii pe care i-am intalnit. A fost tare de tot. Mai rar asa distractie!
securistul Miercuri, Ianuarie 2, 2002 6:06 AM
Comentarii: Inca ascuns prin sub-soiurile Bucurestilor va urez La Multi Ani si deschide ochiul bine vecine ca venim din nou la tine!Pa moment sintem la conservat,am dat-o pe gym si pe apidermin combinat cu vaseline de la tanti Ana lui Aslan,insa repet,noi sintem printre voi si degeaba va dati in stamba,rapoartele noastre sint si vor ramine carte de capatii gen. Pedro! Servim Patria,La Anul si la cit mai multi ani!
bios tot de pe linga Carpati Miercuri, Ianuarie 2, 2002 12:02 AM
Comentarii: No answer ?????? It makes me feel like i am still in Rouuuummenia. HHHUUUUAAAAAAAAAUUUUUHHHHHHHHH!!!!!! BBBBBBBRRRRRRRRRRRRR!!!!!!!
bios de linga CARPATI din nefericire Marti, Ianuarie 1, 2002 11:44 PM
Comentarii: Am si eu un unchi dar s-a cam dus .....Aaaaa...Dar m-am luat cu vorba si cit pe ce sa uit ce am avut de spus ,supus ,blablabla..... Si ca tot a venit vorba vreu sa stiu, di si poati, daca e vreun non-human preocupat de chestii filosofice precum decodarea transmisiilor tv prin satelit.
Tablagiul Marti, Ianuarie 1, 2002 1:19 PM
Comentarii: Un an nou fericit tutulor celor ce intra la idee fara sa cada īn ipohondrie. A la votre !
EU din lumea mare Marti, Ianuarie 1, 2002 7:28 AM
Comentarii: Si noi pe voi, Dorinella. LA MULTI ANI cu bucurie si multa sanatate.
Prezident Bush za Second Marti, Ianuarie 1, 2002 6:24 AM
Comentarii: "The prisoners will be given a lot better chance than those citizens."
Da, vor avea sansa lui Ion Antonescu īn '46 sau a lui Havel īn '68. Aceeasi justificare cu alti actori. Vae Victis!
De pe liste adunate2( fara legatura cu 1) Marti, Decembrie 32, 2001 12:25 AM
Comentarii: Prezident Bush care justifica renuntarea la democratie in cazul arestarii presupusilor teroristi si felului fascisto-comunist in care vor fi judecati: "But whatever the procedures are, our system will be more fair than the system of bin Laden and the Taliban" "The prisoners will be given a lot better chance than those citizens of ours who were in the World Trade Centre"
Cetateanul Guvernat Luni, Decembrie 31, 2001 5:46 PM
Comentarii: Saraca tara Romania. Abia am reusit sa fac rost de trei sticle de sampaniae frantuzeasca si cateva cutii cu caviar. Sarmale, fripturi, cozonaci gasesti pe toate drumurile. Si bradutii au fost scumpi; 10$ bradul de 3 metrii. A trebuit sa mai tai din el. Saracia lucie dar macar ne simtim in largul nostru ca suntem acasa. Daca nu vrei sa cheltuiesti nimic de revelion e suficient sa inviti vreo 5-6 prieteni. Sunt in stare sa vina cu butoaiele de vin si jumatatile de porc numai sa arate cat de mult apreciaza o prietenie adevarata. Cu toate astea aproape in fiecare familie exista un moment cand ne indreptam cu tristete gandurile catre cei plecati pe alte meleaguri. Poate ca de multe ori nu au ce pune pe masa sau nu au cu cine inchina un pahar de sampanie. Poate ca sarmalele, soricul, caltabosul, toba su carnaciorii sunt doar amintiri. Noi ii stim si ne amintim mereu de ei, de vremurile bune cand ne calcam pe sireturi la bufetul comunal. Din inima de roman sarac urez cu sinceritate “La Multi Ani Fericiti” celor care au gasit ragazul sa citeasca aceste randuri. Cu Stima Cetateanul Guvernat.
Dorinella Tiraspol Luni, Decembrie 31, 2001 4:32 PM
Comentarii: La Multi Ani, iubitii mei! Cele rele sa se spele, cele bune sa se adune! Un an nou cu pace si fericire pe tote meridianele si in toate casele! Va iubesc pe toti, frumosilor!
Joita Luni, Decembrie 31, 2001 3:06 PM
Comentarii: Sa va fie de bine si cum asternut asa sa fie cu LA MULTI ANI!
Miti Duminica, Decembrie 30, 2001 8:38 PM
Comentarii: Citesc Jurnalul lui Cartarescu. E de fapt un jurnal de idei si vise. Nici pe departe atat de inspaimantator pe cat ma asteptam. La multi ani!
1 Martie Duminica, Decembrie 30, 2001 10:35 AM
Comentarii: La Multi Ani!
De pe liste adunate... Sambata, Decembrie 29, 2001 4:23 AM
Comentarii: 1. Ion Iliescu, presedintele Romaniei: "Dacia a devenit un stat jenant pentru Imperiul Roman".
2. Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului: "Domnule senator, nu ati fost atent la cele ce urmeaza sa spun".
3. Victor Ciorbea: "Voi lupta pana in ultima clipa pentru unitatea partidului, dar nu prea mult, pentru ca mai sunt doar cateva zile".
4. Prefectul de Iasi, Corneliu Rusu Banu, despre omul de afaceri Strungariu: "Dansul sta bine cu banii din punct de vedere financiar".
5. Ion Iliescu, presedintele Romaniei, care a sustinut ca nu a fost niciodata ateu, crezand ca "ateu inseamna sa militezi impotriva religiei".
6. Senatorul PRM Corneliu Bichinet, care a propus ca politistii sa fie cantariti o data pe cincinal, cei care se ingrasa peste 20 kg in acest rastimp sa fie sanctionati prin trimiterea la serviciul de Evidenta populatiei sau la arhiva.
7. Primarul de Iasi, Constantin Simirad: "Sa se scrie (pe panourile asezate in statiile transportului in comun - n. red.) pasaje din titani ai literaturii, cum este primarul Iasiului, si nu din pigmei, prichindei in literatura, cum este Eminescu, Sadoveanu sau Kippling".
8. George Pruteanu, senator PDSR: "Va jur aici, cu constiinta pe pupitru".
9. Comisia de privatizare din Senat, care a facut raport de admitere catre plen a O.U. 59/1997, dupa ce a respins 4 din cele 5 articole si doua dintre cele 3 alineate ale ultimului articol. (Alineatul ramas nerespins prevedea ca se aplica normele legale in vigoare).
10. Madalin Voicu, deputat PSD: "Nu mai exista roman suta la suta, pentru ca fiecare e corcit undeva, intr-un anumit fel, in timpul arborelui genealogic".
11. Florin Georgescu, deputat PDSR: "Puterea de dreapta intotdeauna ia de la ai mai urati si duce la ei insisi. Doctrina e asa".
12. Corneliu Ruse, deputat PD: "Aceasta destabilizare a partidului a fost pusa la cale de forte oculte sau culte din afara partidului".
13. Dan Matei Agathon, ministrul Turismului: "Megagigantii turismului mondial se bat pentru un loc pe litoralul romanesc".
14. Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, la ceremonia prin care i s-a oferit titlul de cetatean de onoare al Craiovei: "Apreciez titlul ca o recunostinta a putinului care l-am facut pentru Craiova".
15. Senatorul PRM Corneliu Bichinet despre presedintele Senatului: "Aici atmosfera este una de munca intensa, datorita domnului Vacaroiu, care nu stiu de ce are doar aceasta functie".
16. C.V. Tudor, presedintele PRM: "Adevarul este ca Occidentul a avut tot timpul germenele tradarii in el insusi, pentru simplul motiv ca bogatul nu crede celui flamand".
17. Victor Neagu, deputat PDSR, care a cerut ca Tricolorul sa fie montat si pe acoperisul Parlamentului, "o cladire majestuoasa si impetuoasa".
18. Ion Solcanu, senator PDSR: "Aceasta lege vine sa suplineasca o ordonanta de urgenta pe care o si abroga".
19. Adrian Nastase, prim-ministru: "A te orienta ca floarea-soarelui, dupa cum bate vantul". 20. Ion Predescu: "Regii n-au fost sefi de stat, pentru ca regii si imparatii au domnit, nu au guvernat".
21. Ion Iliescu, despre Oltenita natala: "Eu cunosc orasul din 1930, cand era port la Dunare".
22. Marian Sarbu: "Media de varsta a celor 4 secretari de stat este egala cu media de varsta a celui care va vorbeste - 43 de ani".
ma istetilor! :-( Vineri, Decembrie 28, 2001 3:09 PM
Comentarii: dati din fleoanca sa va auziti si voi bolborosind in tacerea voastra-adanca si sa-si faca muia asta puncte la top, cum spunea unu aici. sclifositi borati de bucale, nu va mai ajunde nimeni cu prajina la nas. bulean do muie! cine va citeste ajunge comunist pe bune, nu ii mai trebuie marx, mai surogat-de-telectuali.
securistul invizibil Vineri, Decembrie 28, 2001 2:22 AM
Comentarii: Stai blind Ghiopardule,cetateanul invizibil e darnic foarte cu... ce n-are!Servim Partia!
Ghiopardul Joi, Decembrie 27, 2001 9:13 PM
Comentarii: Sarbatori fericite cetatene! Vad ca esti darnic de sarbatori :-)

Sarbatori fericite la toti cafegii !!!
cetateanul invizibil Joi, Decembrie 27, 2001 7:18 PM
Comentarii: Domnul Ghiopardul fiti atent cum vorbiti cu Miti, ca eu sunt pe-aproape....si dau fara sa mai claxonez...

:-)

Sarbatori fericite!


Ghiopardul Joi, Decembrie 27, 2001 12:38 AM
Comentarii: Miti, te cam joci cu nervii nostrii.
Miti Miercuri, Decembrie 26, 2001 9:02 PM
Comentarii: Dragele si dragii mei, scuze, cand am pastat appletul am sters din gresala niste taguri de nu se mai putea posta! Am dres busuiocul. Sarbatori fericite!
test Miercuri, Decembrie 26, 2001 9:01 PM
Comentarii: test
Bibi Luni, Decembrie 24, 2001 1:44 PM
Comentarii: Vandaluzia, vrei sa vii putin sub crenguta de vasc?

Let me not to the marriage of true minds
Admit impediments. Love is not love
Which alters when it alterations finds,
Or bends with the remover to remove.
Oh no! It is an ever fixed mark
That looks on tempests and is never shaken.
It is the star to every wandering bark,
Whose worth's unknown, although his height be taken.
Love's not Time's fool, though rosy lips and cheeks
Within his bending sickle's compass come.
Love alters not with his brief hours and weeks,
But bears it out even to the edge of doom.
If this
Miti Luni, Decembrie 24, 2001 12:55 AM
Comentarii: Craciun Fericit!
30 Februarie Midland Texas Luni, Decembrie 24, 2001 12:39 AM
Comentarii:
1 Martie, este treaba tuturor ca un spatiu public sa fie agreabil celor care vor sa-l frecventeze, deci n-ai de ce sa te scuzi.Dorinta ta e ordin.Incetez unilateral orice referiri la mama si cedez nefericitului monopolul injuraturilor.Care vor continua, printre amenintari, sa fie adresate vindutilor, curvelor, legionarilor aliati cu jidanii (in delirium tremens e posibila orice viziune) si altor dusmani ai celor multi, da' prosti.Caci coiotul nu se leaga decit de cei care se jeneaza sa-i raspunda cum merita.

O zi-lumina distanta este enorm.Aproape ca universurile paralele despartite de o secunda.Pacat.
Si mie mi-e drag de tine.Vorbesti limpede, drept, frumos.Ai putut vedea "alt"-ceva dincolo de namolul cuvintelor mele urite.Iti multumesc si iti doresc sarbatori fericite.


Miti Luni, Decembrie 24, 2001 11:22 AM
Comentarii: Pasca, sa-ti traiasca! Ma bucur pentru tine! E Capricorn :-)
adi google Luni, Decembrie 24, 2001 3:11 AM
Comentarii:
viitorul negru Duminica, Decembrie 23, 2001 10:29 PM
Comentarii: Se intoarce Stalin Dej si Ceausescu in mormint de bucurie. Daca stiau ca romanilor le place partid unic i-ar fi lasat sa ii voteze de la inceput pe ei din 4 in 4 ani. Macar nu murea lume pe la canale. Restul este vorbarie goala la cafele si tigari.
Tablagiul Duminica, Decembrie 23, 2001 12:34 AM
Comentarii: Dom Pasca tocmai eram de serviciu la birou cānd am aflat vestea cea mare ...
Sa va dea Dumnezeu si Mosul multa bucurie si tot astfel de daruri potrivite, la timpul potrivit ! Sa traiti fericiti !
Pasca Duminica, Decembrie 23, 2001 6:07 AM
Comentarii: Aici mosul a venit pe 22 decembrie 2001, 01:17:17 stop! Par negru de 2,5 cm,3100 gr,ochi verzi pentru moment.stop! nu il las pe tata sa raspunda lui nenea Hoffman,Marius,tanti Maria-Anna si nenea Mishu precum si restului de vreo 15 amici care i-au scris ! stop! Mai povestim cind ajung la casa parintilor mei! stop! All the best ! stop! Pishcotul cel voinic!
supracorectorul , Decembrie 23, 2001 12:36 AM
Comentarii: Miti, sunt 100% de acord cu tine in ceea ce spui despre atitudinea udemereilor care s-ar zice ca sug la doua oi (la cea romaneasca, sigur!). Eu acuzam reactia noastra, pavloviana si disproportionata, de care orice dialog se impiedica inainte de a face primul pas. (Vazusi cum reactionara politicienii nostrii la memorandumul cu pricina? "Asa ceva nici nu se discuta!" Da' de ce sa nu se discute?) Acuzam vigilenta noastra patriotica prea din cale afara de erecta, ce s-ar putea, cu timpul, de prea mult uz, sa se cam inmoaie. Iar cand chiar (feri Doamne!) om avea nevoie de ea, sa nu ne trezim ca-i de tot bleaga. Daca-or veni timpuri cand chiar va fi cazul sa ciulim urechile, sa ne umflam narile, sa ne zbarlim parul de pe spinare si sa ne legam strans sireturile, teama mi-e ca ne vor prinde anesteziati de atatea semnale de alarma ce le tot traseram, mai ceva ca-n personalul de Rosiori. Si, pentru ca tot pomenii de memorandum (cu propunerile caruia nu sunt de acord, poate-mi fac timp si am sa spun si de ce), nu crezi ca partidele noastre, cu pesedeul in frunte, ar fi trebuit sa organizeze o masa rotunda, cu semnatarii memorandumului dar nu numai, la care (masa) sa se discute ce e de discutat?
Miti Sambata, Decembrie 22, 2001 10:38 PM
Comentarii:
Clau, daca inca n-ai plecat: uite un titlu interesant de cautat! H.-R. Patapievici, Omul recent, o critică a modernitătii din perspectiva īntrebării "ce se pierde atunci cānd ceva se cāstigă?", Bucuresti, Ed. Humanitas, 2001. 488 pag.
Sa vedem daca se tine de cuvant! Sambata, Decembrie 22, 2001 7:16 PM
Comentarii:
Sursa
Cotidianul de azi
http://www.cotidianul.ro/
La vremea cand toti fac bilantul pe anul ce tocmai se incheie, diplomatia romana prefera sa isi concentreze toata atentia asupra viitorului, in particular asupra anului urmator, in care Romania asteapta sa incaseze dividendele presedintiei OSCE si in care vrea sa-si confirme rolul in Europa prin obtinerea unei invitatii de aderare la NATO si a unui calendar foarte clar asupra candidaturii la UE. Potrivit ministrului roman de Externe, Mircea Geoana, anul 2002 – sau „Anul Titulescu“, in care Romania va marca 120 de ani de la nasterea celui mai mare diplomat roman – este unul extrem de complicat si dificil pentru tara noastra, in conditiile in care, dupa relansarea diplomatica de anul acesta, Bucurestiul trebuie sa-si consolideze pozitia. Avand in vedere ca este anul 2002 este anul summitului Aliantei Nord-Atlantice de la Praga, Romania vrea sa faca tot ce este posibil pentru a obtine invitatia de aderare, insa Geoana sustine ca abia acum vin momentele grele, in care va trebui sa dam raspunsuri la criticile privind coruptia si ofiterii cu un trecut contestabil aflati in structurile statului. Pe langa obiectivele deja clasice, aderarea la NATO si UE, diplomatia romana se va ocupa anul viitor in mod deosebit de aspectele economice si de cele legate de romanii din afara granitelor. La acest capitol, Bucurestiul intentioneaza sa faca mai multe pentru romanii din tarile vecine, incercand sa profite la maximum de experienta castigata din dosarul Legii statutului, disputat cu Ungaria pentru crearea strategiei destinate comunitatile romanesti din jurul tarii. Potrivit lui Mircea Geoana, principiul sub care va fi creata aceasta strategie este acela ca ce este bun pentru Europa este bun si pentru Romania si, prin urmare, si pentru toti cetatenii de etnie romana din alte tari. Ministrul roman de Externe a tinut sa sublinieze insa ca tot ce va intreprinde Bucurestiul va fi in totalitate in conformitate cu legislatia europeana si se va face in baza consultarilor cu tarile vizate. Din punct de vedere economic, MAE se va implica tot mai mult la anul in promovarea economiei romanesti, a produselor de export, prin strategii vizand tinte geografice precise. Romania isi va trimite totodata sapte consilieri pe probleme de finante si capital bancar in marile centre financiare din lume, de la New York la Tokyo. Vigilenta maxima la capitolul libera circulatie Unul dintre principalele obiective este acela de a asigura libertatea de circulatie a cetatenilor romani in spatiul comunitar, autoritatile romane urmand a fi extrem de vigilente pentru a obtine in scurt timp si ridicarea regimului de vize pentru romani din partea tarilor europene ne-membre ale Acordului de la Schengen (Marea Britanie si Irlanda). MAE, impreuna cu alte ministere vor pune la punct incepand de la 1 ianuarie un sistem prin care vor fi deplasati consuli de la Bucuresti la anumite frontiere apreciate ca fiind mai problematice pentru a monitoriza circulatia cetatenilor romani si pentru a evita ca acestia sa ajunga in situatii dificile, ajutandu-i atunci cand este nevoie. Pentru a usura cat mai mult situatia pentru romani, va fi infiintata si o linie telefonica speciala, care sa ofere informatiile de calatorie necesare. De altfel, in scurt timp va iesi un ghid al romanilor care calatoresc in spatiul Schengen, aceasta brosura urmand a fi gasita la toate punctele de frontiera si in toate mapele de turism. Aceasta brosura va contine de la chestiuni consulare si adrese utile pana la informatii cu privire la euro. La randul lor, autoritatile romane vor definitiva sistemul online de acordare a vizelor pentru cetateni din tari terte, astfel incat acestea sa fie obtinute cu „eleganta si demnitate“, potrivit lui Geoana, intrucat „stim din proprie experienta ce inseamna statul la cozi“.
Gabriela Manea
Miti Sambata, Decembrie 22, 2001 5:01 PM
Comentarii:
Ia uite ce ne aduce Mosu': Un applet cu efect de ape si lumini (sursa inclusa!!!)
MEDIAFAX Sambata, Decembrie 22, 2001 2:07 PM
Comentarii: BUDAPESTA, 22 dec - Premierul romān Adrian Năstase si omologul său ungar Viktor Orban au semnat, sīmbătă, la Budapesta, Memorandumul de Īntelegere privind aplicarea, de la 1 ianuarie 2002, a Legii statutului maghiarilor. Memorandumul prevede eliminarea discriminării īntre cetătenii romāni, īn special īn domeniul drepturilor economico-sociale prevăzute de Legea statutului, precum si exceptarea Romāniei de la aplicarea extrateritorială a legii ungare. Semnarea documentului va fi urmată de o conferintă de presă a celor doi prim-ministri.
Miti Sambata, Decembrie 22, 2001 12:55 AM
Comentarii:
Supracorectorule,
Mi-a placut cum ai prins in cateva fraze esenta maririi si decaderii bolsevismului in RO.

Nu sunt insa de acord cu partea a 2a. Cine si ce sa ia dom'le? Si cine a vorbit de drepturi istorice aici? E vorba de o chestie mult mai prozaica:oficialitatile statului roman trebuie sau nu sa respecte Romania si pe cetatenii ei? Te pomenesti ca si-au tras imunitate si la asta! Uite ca eu contribuabila pe banii careia stau si UDMRistii si altii ca ei, bine merci, in Parlament, nu sunt dispusa sa-i suport doar ca cante imnul imnul megiesilor si sa-si f^lf^ie stegurile Ungariei din pozitiile lor de oficiali ai statului roman! Putina decenta, zau asa! Unde naiba e aurita lor europenitate? Unde s-a mai pomenit atata nationalism extremist si dispret pentru tzara ai carei cetateni sunt ba inca nu simpli ci chiar inalti functionari! Daca au atata ura si dispret pentru Ro cum isi permit sa se f^tz^ie in public si sa inghesuie in functiile publice si politice? Vorbeam deunazi de patriotismul constitutional da' chestiile astea sunt cestiuni prea de bun simtz pentru niste neaderthalieni care nu stiu sa-si depaseasca conditia si se incapatz^neaza in etnicism segregatzionist! Asa ca nu vad de ce in timp ce-i izolam si ii afurisim pe neanderthalienii nostri (cei care zbiara...etc) trebuie musai sa-i suportam pe neanderthalienii lor! Mai incet cu lipsa simtului ridicolului! Iar despre demnitate ce sa mai spun?!
Fidel Castro Sambata, Decembrie 22, 2001 2:53 AM
Comentarii: Daca alearga atita ... o sa uite sa se mai impiedice si o sa ramina neprinsa!
Complotu Iestern Sambata, Decembrie 22, 2001 2:48 AM
Comentarii: Parerea mea; cred ca Prea Stimatului & Prea Iubitului precum si Prea Stigmatei ... li se trage golantilii cele reci de la '69 si nicidecum de la '68!
supracorectorul Sambata, Decembrie 22, 2001 12:14 AM
Comentarii: "E limpede ca lumina zilei ca Ceausescu a fost impuscat pentru pozitia dizidenta din '68" - de la Dorinella cetire. Aoleo, Dorinello, tata! Da' mult se mai coira aia de zici ca-l pedepsira pa Ceasca in '89 pentru '68! 21 de ani! De ce le-o fi trebuit atata amar de vreme pentru trebusoara asta? Poate ai uitat ca Gorby (cel asupra caruia ar plana, in viziunea ta, prezumptia de vinovatie pentru impuscarea Impuscatului) a zis chiar el ca nu fu frumos ce facu tatuca Brejnev in '68 in Cehoslovacia? Dupa mintea mea, Nea Nelu il impusca pe Nea Nicu de capu' lui, fara sa mai ceara ok-ul (sau, ma rog, oh-ul) Kremlinului. Odiosu' a sfarsit asa cum a sfarsit pentru ca sa se inchida cercul, dupa 45 de ani: comunismul trebuia sa se incheie asa cum a inceput, cu sange, teroare, procese masluite, "tovarasi" lichidandu-se unii pe altii (vezi Foris, Patrascanu...). Si daca la instaurarea comunismului in Romania rusii au avut un rol hotarator, trebuia ca, pentru simetrie, sa se ocupe tot ei (chiar daca nu foarte constienti de ceea ce fac) de inceperea demontarii monstruoasei masinarii. Cat despre Ardealul ce s-ar zice ca vor ungurii sa ni-l ia, sa-l ia domle! Sa-l ia odata si sa terminam balciul asta, ca prea suntem de ras! I se scoala unuia sa-si puna tricolorul ros-alb-verde pe casa, noua incep sa ne tremura izmenele. Suntem total lipsiti de demnitate si de simtul ridicolului. Zbieram ca apucatii, facem spume la gura, ne agitam demential, refuzam cu indarjire orice dialog (simpla discutie cu tema "Ardeal" o consideram o tradare). Ii tot dam cu dacii si romanii, cu EGO ZENOVIUS, cu Gelu si Mihai Viteazu, cu dreptul istoric. In ziua de azi "dreptul istoric" nu mai face doi bani si noi nu vrem in ruptul capului sa intelegem asta. Chiar si acum 80 si ceva de ani, nu "dreptul istoric" nea dat Ardealul. Sau ma insel eu?
Bibi Vineri, Decembrie 21, 2001 9:32 PM
Comentarii: Vandaluzia, vad ca stai bine cu alergatul!
Complotu Iestern Vineri, Decembrie 21, 2001 9:03 PM
Comentarii: Coana Dorinella ... "sarut minusitele" de catifea alba ... unionista sa fie, dar sa stim si noi!

Cit despre claritatea impuscarii Prea Stimatului si Prea Iubitului (de catre cine????) ... mie nu mi se pare chiar asa de clara situatia. Cred insa ca Bulicuta era grabita sa se faca mai repede "dictatore stalinista alesa" si a tras iute de tragaci. Nu cred ca tovarasu Gorbaciov voia sa se spurce la bartinete ... cu singele lu nea Nicu si coana Leana!

Daca e sa ne luam dupa sinceritatea de securist sef a lui tov. general Pacepa ... "din potriva". Dinsul sustine ca tovarasu Ceausescu se juca de-a disidentu la ordin sovietic ... pentru a pastra o cale de import de tehnologie pentru Kremlin... scl! Poci ca sa-l cerezi pe securistu-tradator-erou anticomunist (si toate astea intr-o singura viata!) ... cind marturiseste fara sa aiba piciorusu strins bine in menghina?

Sarbatori Fericite! Sanatate si Virtute! Traiasca Natia!
Miti Vineri, Decembrie 21, 2001 8:47 PM
Comentarii: Aoleu, Dorinela, tocmai in aceste zile il decora$i dizident pe presedintele admirat de Dali (pentru sceptru, bineinteles)!
Dorinella Tiraspol Vineri, Decembrie 21, 2001 7:39 PM
Comentarii: Ghiopardul cam are dreptate. Rusii s-au inhaitat cu ungurii si ne hartuiesc cu regionalizarea ca sa ne poata calarii mai bine Iliescu cu teroristii lui din '89. Vor sa-i aduca pe UDMR-isti la guvernare. Noi de ce n-am raspunde cu o miscare unionista? Nu de alta dar prea s-au insurubat bolsevicii in teritoriile romnesti de parca ar fi la ei acasa. Ia sa-i punem si noi pe jar sa-i vedem cum joaca cazacioc. E limpede ca lumina zilei ca Ceausescu a fost impuscat pentru pozitia dizidenta din '68 cand a luat apararea cehoslovacilor contra rusilor. Nu puteau sa ierte asa ceva. Daca nu au putut intra cu trupe in Romania se razbuna pe noi in Basarabia. Intelectualii nostrii au dat in orbul gainilor de nu vad ca in Ardeal se repeta scenariul transnistrean. Bat campii ca orbetii bolborosind cuvinte fara noima cum ca separatismul e inspirat din politica europeana.
Ghiopardul Vineri, Decembrie 21, 2001 2:02 PM
Comentarii: Mie acum mi-a picat fisa. Cu Mircea Cartarescu cred ca am fost coleg la scoala nr.28, langa Circ. Tot pe acolo si locuia. Mama lui parca era unguroaica sau cam asa ceva. A fost bolnav de plamani. Era bun la toate mai putin la matematici. A castigat o olimpiada de literatura si l-au bagat fara examen la litere. El vroia sa faca jrnalistica. Cine ar fi banuit ca baiatul cuminte din tinerete o sa se dea cu pramatiile astea de intelectuali. Pai cum vine asta? Ii lasa pe pseudo intelectualii aia unguri sa bata campii cu federalizarea si el nu iau atitudine? Nu impotriva regionalizari ci pentru unitate!
arvocatu Vineri, Decembrie 21, 2001 1:25 PM
Comentarii: De adaugat la official disclaimer:
Unofficial disclaimer: Any opinions found on this site are not of the government, RDC, DOC, NCEP, CPC or ETC. All spelling errors are property of the finder :-)
Miti Vineri, Decembrie 21, 2001 10:54 AM
Comentarii: Multumim frumos pentru link-uri, domnule Brega. N-am timp acum sa ascult inregistrarile din Hyde Park, dar am dat o raita prin HPul virtual si sunt lucruri interesante.
o.brega Chisnau Vineri, Decembrie 21, 2001 5:25 AM
Comentarii: Observ ca a ajuns si aici link-urile mele la sotii Aldea-Teodorovici si A/N, nu se prea comenteaza dar nu-i bai... Pentru ca tot va pasa de noi invit pe toti acei care au timp de citit acest forum si altele (deci daca stati mai mult timp online) extrageti de pe acelasi site www.soundarena.net citeva dintre inregistrarile din emisiunea radiofonica Hyde Park unde o sa auziti multe opinii despre lume si despre viata ale romanilor basarabeni (dar nu numai romani, uneori o sa se cam vorbeasca ruseste, foarte rar...), puteti sa ascultati zile si saptamini in sir (sint peste o suta de ore acolo) si acest lucru se poate face, ziceam, in paralel cu websurfingul, daca va intereseaza fenomenul comentati aici ori in HP-ul virtual. Merci!
Miti Joi, Decembrie 20, 2001 7:28 PM
Comentarii: Abel, interesante informatiile si comentariile tale. Nu stiu despre Canare. O sa fac cercetari :)

O federalizare a Ro ar aduce, pe langa alte rele, si incurajarea alora care arboreaza sistematic si cu intentie bine determinata insemnele altui stat decat al celui ai carui cetateni sunt. Aici nu e vorba de episoade petrecute la cate un chef cu lautari ci de fapte ale unor oficiali ai statului roman. Pe de alta parte, ei stiu s-o faca cu destula indemanare astfel incat sa fie mereu pe muchie si colac peste pupaza, scandalurile care se nasc sunt prost gestionate de ceilalti politicieni si inalti functionari romani -- v^lva le aduce tot lor apa la moara. Iti dai seama cum ar fi intr-o federatie? Pentru aceeasi clasa politica ar fi la parghii! Clasa politica pur si simplu nu e pregatita sa faca fata unei situatii si mai complexe decat cea prezenta! Nu crezi ca s-ar gasi destui pescuitori in ape tulburi? Romania e totusi a 2a tzara ca marime si importanta, in regiune, dupa Polonia! Iar Europa Unita va fi inca multa vreme una a statelor nationale, indiferent de ce bolborosesc pe la simpozioane sau prin memorandumuri dubioase din punct de vedere deontologic. Pentru ca, urmarind in timp evolutia publica a unora din semnatari, vei vedea o serie de contradictii care arata ca nu e vorba de nevoia pura, a vezi Doamne, intelectualilor, de a pune probleme teoretice! Exista niste principii pe care daca nu le respecti te descalifici!

In alta cadenta, in Spania, exista o larga autonomie dar pana la un punct! In Constitutia lor, printre primele randuri, apare conceptul de natiune unitara!
BBC Joi, Decembrie 20, 2001 6:11 PM
Comentarii: 20.12.2001 17:17 Ora Romāniei

Presedintele UDMR, Bela Marko, a declarat că īn acest moment "nu se pune problema participării Uniunii la guvernare", ci doar a īncheierii unui nou protocol PSD-UDMR. Bela Marko a spus că formatiunea sa nu a propus PSD-ului o colaborare la guvernare, si că īncheierea unui nou protocol cu partidul de guvernămānt nu va fi conditionată de cooptarea UDMR īn guvern. Bela Marko a afirmat că protocolul de colaborare cu PSD nu permite Uniunii să sprijine motiunea de cenzură, initiată de PRM, PNL si PD si programată să se dezbată pe 21 decembrie. Presedintele UDMR a spus totusi că este posibil ca unii parlamentari UDMR să voteze motiunea.

Liderul grupului parlamentar UDMR din Senat, Attila Verestoy, a declarat anterior că Uniunea ar putea intra la guvernare, dacă acest lucru "va va avea efecte benefice asupra reformei". Attila Verestoy a spus la BBC că ideea este mai veche si că ieri a fost doar reluată īn cadrul ultimelor discutii cu partidul de guvernămānt.
MEDIAFAX Joi, Decembrie 20, 2001 5:50 PM
Comentarii: BUCUREŞTI, 20 dec - UDMR nu exclude intrarea la guvernare alături de PSD, dacă acest fapt va avea efecte benefice asupra reformei, a declarat, miercuri noaptea, pentru MEDIAFAX, Verestoy Attila.

O delegatie PSD condusă de Viorel Hrebenciuc s-a īntīlnit, miercuri seara, cu o delegatie UDMR condusă de Verestoy Attila. Discutiile au cuprins coordonarea măsurilor pentru realizarea unui nou protocol de colaborare.

"Mai sīnt īncă probleme punctuale asupra cărora am zăbovit mai mult, dar la care există solutii", a declarat pentru MEDIAFAX Verestoy Attila, adăugīnd că bilantul colaborării pe 2001 este unul pozitiv.

Īntrebat dacă gestul procurorului general de a se autosesiza īn cazul imnului Ungariei, intonat la reuniunea CRU, a fost un subiect abordat īn cursul īntīlnirii, Verestoy a precizat că discutiile au relevat caracterul nejustificat al actiunii lui Joita Tănase.

Noul protocol PSD-UDMR va fi un document "mai laborios" decīt cel pe anul 200", a declarat pentru MEDIAFAX Viorel Hrebenciuc, adăugīnd că īntīlnirea de miercuri seara a stabilit principalele coordonate ale viitorului protocol, luīnd īn calcul cele două priorităti ale anului 2002: integrarea īn NATO si continuarea reformei economice. "Noul protocol va fi un document mai laborios pentru că trebuie să gestionăm mult mai multe probleme pe līngă protocol decīt din protocol, cum ar fi legea statutului", a declarat Viorel Hrebenciuc.

Conducerea PSD va analiza īn luna ianuarie a anului 2002 propunerea lansată de liderul grupului senatorial al UDMR Verestoy Attila privind cooptarea Uniunii la guvernare, a declarat, joi, agentiei MEDIAFAX, secretarul general al PSD Cozmin Gusă. "Trebuie să discutăm cum ne aranjează această propunere", a spus Gusă. Secretarul general al PSD a precizat că UDMR a făcut această propunere "de perspectivă" īn cadrul discutiilor tehnice dintre grupurile celor două partide care analizează viitorul protocol de colaborare dintre UDMR si PSD. "Analizīnd caracterul guvernării īn 2001, ei au apreciat că tenta reformistă pe care PSD a imprimat-o guvernării poate să capete un sprijin mai concret din partea lor", a adăugat Gusă. El a spus că, īn aceste zile, discutiile dintre PSD si UDMR au loc doar pe marginea īncheierii unui nou protocol de colaborare īntre cele două formatiuni politice, care va fi finalizat la sfīrsitul lunii ianuarie.
Cartarescu Joi, Decembrie 20, 2001 2:15 AM
Comentarii: Buna dimineata,buna ziua,buna seara si la revedere!
Abel Miercuri, Decembrie 19, 2001 11:20 PM
Comentarii: Miti, la viata mea am dat la coasa la greu prin Suedia si Finlanda. Locuitorii arhipelagului Åland au vrut dupa WW1 sa se uneasca cu Suedia, nu cu Finlanda! Ei sunt singurii minoritari, sanchi, oropsiti de aici care nu spun despre ei insisi ca sunt finlandezi de limba suedeza, ci se considera suedezi! Sunt doar 20-25 000 de oameni. Btw, de acolo provine acel cretin de raportor al Consiliului Europei in problema minoritatilor, Gunar Jansson. Iti amintesti de acest individ abject, nu?... Pana la 400 000 de "suedezi", stai sa fac pe calculator sa vad cat imi da. Aha, peste 380 000 de "suedezi" sunt FINLANDEZI DE LIMBA SUEDEZA!!! In Finlanda compozitorul national, da, individul ala cu "Finlandia", a fost un vorbitor de limba suedeza! Sibelius... Pe Eminescu al lor l-a chemat Runeberg, si zau ca n-a fost ruda cu ala din cauza caruia s-a scufundat Titanicul, ci tot finlandez de limba suedeza! Fin-lan-dez! Cand Finlanda si Suedia isi disputa suprematia la ice-hockey, vorbitorii de limba suedeza din tara lui Nokia tin pumnii tarii in care locuiesc, iar in cazul unei victorii a Finlandei ies pe strada fluturand steagurile alb-albastre! Aia care voteaza UDMR-ul intoneaza imnul maghiar si arboreaza ostentativ steagul ros-alb-verde pe teritoriul Romaniei!!!... Si mai au tupeul sa se compare cu vorbitorii de limba suedeza din Finlanda, care sunt adevarati patrioti... Sper ca termenul nu e inteles gresit. Mi-e sila!... In fine, sa revin la idee, ca tot suntem La Idee:-) Insulele Åland au fost anexate, ocupate, gaseste tu termenul potrivit, dar faza cu unirea sau dezagregarea pica. Rezidentii acestui arhipelag beneficiaza de o larga autonmie, platesc mult mai putin la centru decat cei din Tampere, Turku, Vaasa, Lahti etc, nu sunt obligati sa-si satisfaca stagiul militar, au dreptul de a refuza rezidenta pe insulele locuite de ei a oricarui finlandez, au refuzat sa faca parte din E.U.! Da, ai auzit bine, desi provincie a Finlandei, Åland nu este si parte a Uniunii Europene! Pare-mi-se ca la fel stau lucrurile si in cazul Canarelor, teritoriu spaniol, dar nu E.U., nu-i asa?... Despre noile camine culturale si termenul peiorativ folosit la adresa celor care nu locuiesc in Bucuresti, altadata. Sau poate imi explici tu de ce a regizat Tompa Gabor la Craiova si nu la TNB, Nottara, Giulesti, Bulandra, Mic, Foarte Mic, Extraordinar de Mic, Cel mai Mic, cum 2 milioane de (more or less) romani cred ca ar fi fost normal. Exceptia care confirma regula. Nu mai stiu unde am auzit chestia asta, dar Foarta, Tompa si sarma aia de care, scuza-mi ignoranta, n-am auzit, cam asta reprezinta. Inchei spunandu-ti ca ma simt la fel de provincial fata de un individ din Ferentari sau Drumul Taberei, la fel cum barcelonezul se simte fata de madrilen! Servus!
Miti Miercuri, Decembrie 19, 2001 10:48 PM
Comentarii: Pentru punctul 8:
Taxe locale exista deja in Ro! Basescu, de exemplu, ii jumuleste bine pe bucuresteni, sa vedem si cu ce rezultate...
Punctul 8 Miercuri, Decembrie 19, 2001 10:34 PM
Comentarii: ABEL Descentralizarea e atunci cind banii orasului si sau regiunii merg direct la oras si sau regiune pentru plata politiei, pompierilor, muzeului ,parcurilor, luminilor de pe strada etc. iar municipalitatea te baga la inchisoare daca nu platesti. De obicei platesti separat. Nu ti se trage din salariu ca penrtu bugetul de stat care este pentru spitale, armata etc. iar statul te baga la inchisoare daca nu platesti. Intrebarea aceasta trebuia sa fe pusa si raspunsa acum 10 ani in Romania. De atunci ar fi trebuit luptat pentru si chiar realizat. Federalizare e EURO.
Miti Miercuri, Decembrie 19, 2001 8:24 PM
Comentarii: Abel, tu de fapt cred ca te referi la descentralizare cand iti spui oful! Descentralizarea e bineinteles necesara, si t^r^s, grapi$, a inceput, se produce chiar si acum, chit ca maestrul de ceremonii e dinozaurul Cozmanca! Lucrurile merg in directia buna si odata cu integrarea noastra europeana se vor accelera, in bine, din ce in ce mai mult! In privinta comentariului tau despre centrul cultural unic cred ca te inseli. De exemplu, spectacole f. bune se pun in scena la Craiova si Cluj. Iasiul si Timisoara fierb si ele cultural. (e.g. Luca Pitu, iasiotul, Serban Foarta, timisoreanul -- multe depind de om, el sfinteste locul nu viceversa).Federalizarea e una din multele solutii la problema managementului social. Tarile care o aplica o duc, in general, bine. Dar atentie, in cazul lor federalizarea s-a facut in sens natural, prin unire nu prin dezagregare. Pe urma, federalizare nu insemna mai putine taxe si impozite pentru cetateni, ba din contra, mai multe si mai substantiale! Trebuie sustinut atat aparatul federal cat si cel la nivel de stat, land, etc. Iar la nivel federal exista, in toate cazurile, un mecanism care redistribuie si el o parte din contributii spre landurile mai sarace! Tu ce crezi, in RFG , bavarezul nu plateste decat pentru Bavaria lui ? Ba plateste cu varf si indesat pentru sustinerea landurilor estice, din fosta RDG, pe langa ce da 'federalului'! Nu exista in lumea asta tzara decenta in care lucrurile sa se petreaca altfel! Problema de fapt sta in mentinerea unui echilibru decent intre subcomponentele sistemului si o administrare eficienta a contributiilor cetatenilor. Povestea cu federalizarea la noi, pe plai, are cu totul alte conotatii, in opinia mea. Megiasii (sau o anumita parte a lor :-) s-au facut luntre si punte, trecand prin bolsevism, regim de extrema dreapta , europenism -- mereu sperand ca vor intoarce sensul curgerii istoriei. Sub discursul evropenesc ce gasesti: intoleranta si aroganta de ev intunecat. Sansa noastra (si cand spun noastra ma refer la noi, ungurii si romanii luati impreuna) e asimilarea proiectului european. O asimilare cinstita, din toata inima. Din pacate, desi economic stau mai bine, la capitolul asimilarii valorilor europene nici ungurii nu sunt fruntea! Ma tem ca se cam bat cu noi, la coada clasamentului. (si nu e o consolare ca altii nici macar calificarea n-au prins-o, la capitolul asat). Asa ca Germania, Statele Unite ale Americii, Spania (BTW, in constitutia spaniola nu exista nici o referinta la notiunea de 'federalism', cuvantul practic nu e pomenit, sub nici o forma) sunt exemple bune dar nu pentru RO unde federalizarea n-ar insemna decat multiplicarea birocratiei, coruptiei, mai multe sinecuri, mai multi politicieni ce lupta cu gura etc..
Miti Miercuri, Decembrie 19, 2001 7:07 PM
Comentarii: Sarbatori fericite si tie Clau! (Ne-om impartasi la anul impresiile dspre jurnal. :-)
Clau Miercuri, Decembrie 19, 2001 6:41 PM
Comentarii: Miti: Cum de ai ghicit, si eu tot de aia ma zbat cu humanitasul, tot de la Cartarescu mi se trage.
S-ar putea sa nu mai apuc sa trec pe aici anul asta, asa ca va urez sarbatori fericite la toata lumea si un an nou fericit.
Abel Miercuri, Decembrie 19, 2001 5:01 PM
Comentarii: Lamuriti-ma si pe mine, va rog, care-i diferenta intre federalizare si regionalizare (sau ceva la modul asta). Eu la sondajul de la RL am votat pentru. Dar n-am stiut exact pentru ce:-) O Transilvanie independenta mi se pare o aberatie, eu intai sunt roman si abia apoi ardelean, dar ceva la modul Åland sau Catalonia ar fi OK, nu-i asa?... La noi "Here Comes The Sun" se asculta doar la Bucuresti, birurile tot acolo se duc, de unde se "redistribuie" ( adica banii brasoveanului se duc la Slobozia, ai clujeanului la Botosani, ai timisoreanului la Vaslui samd), teatre bune si echipe de fotbal de top, tot numai in orasul lui Bucur so on. Dar ce ma deranjeaza pe mine cel mai mult este ca acesti agramati, la prima, cel mult a doua generatie de la opinca, folosesc termenul "provincial" la adresa celor de dincolo de paduri, vorba "raposatului" care ne-a predat istoria acu' 3 ani. Miti, de data asta sper ca replica sa fie mai putin acida ca precedenta, ai observat ca nu am amintit nimic de acareturile buni(ci)lor:-)
Abel Miercuri, Decembrie 19, 2001 4:48 PM
Comentarii: Miti, am tras ceva Teodorovici, chiar ca au fost meseriasi! Dar ce incet se trage de acolo...
Abel Miercuri, Decembrie 19, 2001 4:45 PM
Comentarii: Marius, multumesc pentru noua adresa a juniorului. Chiar e faina pagina!
Unul dintre Joite Miercuri, Decembrie 19, 2001 2:31 AM
Comentarii: Trebuie sa ne unim in sustinerea lui Laureatu Premiu Nobel Sharon si al poporului israelian, sustinut de toata lumea "democrata", un popor blind si iubitor de pace care nici nu vrea teritorii palestiniene, numai da cu bombe de plictiseala. Ca ei au voie sa omoare pe altii numai nazistii nu au avut voie sa ii omoare pe ei. Israelului nici macar nu ii pasa daca se dovedeste ca in comunism in URSS si Europa de Est au fost holocaustati mai multi oameni decit ei evreii in nazism. Nici nu le pasa daca nu detin monopolul mondial al nenorocirii umane. De aia auzim numai de ei. Nu sint ei de vina ca e doar zile internationale ale amintirii holocaustului evreu si nici macar un documentar amarit despre cei omoriti in comunism sau alte dictaturi contemporane. Evreii nici macar nu au presat legile internationale ca anume nu ai voie sa zici nimic despre ei in nici o tara ca ajungi la inchisoare. De la holocaustul evreilor nu mai conteaza decit holocaustul WTC iar ungurii sint de vina pentru toate relele din Romania. Eu ca am zis astea trebuie sa imi pun zabrele la ferestre si vesta antiglont atit pe corp cit si pe cap .
Miti Marti, Decembrie 18, 2001 3:40 PM
Comentarii: Marius, ai dreptate in privinta ofensivei de a subordona toata mass-media. Pacat de Radio, Era o sursa decenta de informatii si comentarii, spre deosebire de televiziunea nationala. Nu va mai fi... Totusi, nu-i de neglijat nimic, prea se poate urmari in timp consecventa unora in anumite directii. Din pacate, voit sau nu, UDMRul face jocul PSDului, in toate privintele, cu exceptia interesului minoritar, pe care il pun deasupra intereselor tzarii. Pe aici, prin Spania, a inceput o dezbatere publica interesanta in jurul conceptului de patriotism constitutional. Despre patriotismul constitutional avorbit, prima ooara in Spania, un socialist, la inceputul anilor '90. Conceptul este preluat de la nemti (se pomeneste des numele social-democratului Juergen Habermas). Culmea e ca Aznar (seful Partidului Popular, mai de dreapta, cum ar veni) intentioneaza sa-l introduca in platforma partidului. In esenta e vorba de coeziunea natiunii mai degraba in jurul unor valori culturale comune decat in jurul valorilor care reflecta etnicismul pur! Cum se considera Constitutia ca esenta a acestor valori, de aici si numele conceptului! Asta e Europa! Nu exacerbarea diferentei etniciste pe care ungurii o practica, cel putin in ultimul timp, mai abitir ca romanii, si ca in snoava tot ei urla ca 'nationalistii' romani ii incomodeaza la europenitate!
Miti Marti, Decembrie 18, 2001 3:24 PM
Comentarii: Drum bun, Clau. Si eu ma duc acasa de sarbatori. Si sper sa-mi aduca mosul Jurnalul lui Cartarescu, sa vaz cum devine cestiunea, la sursa .
Clau Marti, Decembrie 18, 2001 2:11 PM
Comentarii: Cine are chef poate sa dea un ochi la http://www.humanitas.ro/
Eu am renuntat sa mai sper ca pot sa-mi cumpar o carte pe internet. Noroc ca ma intorc in citeva zile la Timisoara si o iau batrineste, de la librarie.
1 Martie Marti, Decembrie 18, 2001 10:13 AM
Comentarii: Dragul meu 30 Februarie, stiu ca nu-i treaba mea si n-am de ce sa ma amestec dar te rog, nu-l mai injura pe nemernicul ala de mama. Spurca-l altfel. Bineintels ca vei face cum crezi tu. Oricum, tot mi-esti drag.
securistul Marti, Decembrie 18, 2001 6:35 AM
Comentarii: Recunosc ca in corpore ne-am autosesizat!Dispret fata de insemnele Romaniei-provocare-subminare! Asa am invatat la scoala de ofiteri -pune un gest mic.urmat de altul si conform teoriei de a fi pus in fata faptului implinit ii trimiti in origini cu ...auto-determinare!
Ce mai faceti, dragi Bussy-Bussy -Society? (de la supportat freedomul venim) Marti, Decembrie 18, 2001 3:54 AM
Comentarii: Marius De-acord cu tine ca "... in momentul de fata se desfasoara o puternica ofensiva impotriva dreptului la libera exprimare in Romania, prin incercarea de a se subordona partidului de guvernamint cele mai importante mijloace ale mass-mediei". Deh!, ce sa-i faci, astia e prosti, domle n-are CNN sa le sforaie "24 din 24" osanale. Daca-l aveam pe tov Paunescu la TVR Libera, atunci n-aveam problemili abordate de matale, aveam si noi conditii americane īn Mass-Media.
Marius ... Luni, Decembrie 17, 2001 11:26 PM
Comentarii: Miti

N-am zis ca subiectul nu trebuie abordat si nici nu contraziceam ce a spus Test din Est. Dar in momentul de fata se desfasoara o puternica ofensiva impotriva dreptului la libera exprimare in Romania, prin incercarea de a se subordona partidului de guvernamint cele mai importante mijloace ale mass-mediei. Chestia asta e mai grava decit "atacul" la adresa libertatilor americane al administratiei Bush sau o alta "shopirla" (a cita?) pe tema federalizarii Romaniei lansata de o mina de ratati care, probabil, isi doresc un momentel cit de mic de atentie publica.

Eu vad in asta o noua tactica PSD-ista de aruncare a grenadelor fumigene si asmutire a opiniei publice pe o cale gresita, ca sa-si poata face ei mendrele in liniste. Iar unii dintre noi muscam pentru a "n"-shpea oara, desi experientele dinainte ar fi trebuit sa ne invete minte.


Dorinella Tiraspol Luni, Decembrie 17, 2001 5:58 PM
Comentarii: Necesitatea unor mari si decisive reforme privind evolutia neamului nostru in spatiul Carpato-Danubian, a fost constientizata de romani in preajma primului razboi mondial. Scopul implicarii Romaniei in teribila confruntare europeana din vara anului 1914 fiind dobandirea unitatii noastre teritorial-administrative. Dupa transformarea acestor nazuinte in realitati prin hotararile scuccesive ale romanilor din Chisinau, Cernauti si Alba Iulia, regelui Ferdinand i-a revenit misiunea organizarii si redresarii tarii. Astfel, din teritorii romanesti pana atunci separate, venind din alte realitati politice si administrative dar prtand amprenta distincta a spiritulitatii si culturii romanesti, a fost creata cea mai puternica structura statala romaneasca din ultimele doua mii de ani. Reforma institutionala la care s-a adaugat cea mai mare reforma agrara (6 milione hectare de pamant) a creat premisele schimbarii vechii ordini social-politice prin vot universal si adoptarea constitutiei din 1923. Astfel a inceput cea mai prospera perioada din istoria noastra dar care din pacate a fost brutal intrerupta prin ocuparea tarii de armata sovietica si impunerea regimului comunist. Desi evenimentele din decembrie '89 au creat premisele relansarii politico-economice a tarii, tergiversarea reformelor agrare, intarzierea restructurarii economice, faramitarea artificiala a romanilor in doua structuri statale distincte, Romania si Republica Moldova si batjocorirea istoriei si culturii romanesti de o clasa politica barbara si mojica, au dus Romania in pragul disolutiei. Principala piedica in fata evolutiei demne a Romaniei ca stat national unitar, o reprezinta desnationalizarea clasei noastre politice. Rolul nefast al acesteia este resimtit de fiecare cetatean pe propria piele. Atunci cand elemente straine de neamul nostru incearca sa impuna idei revizioniste, suntem obligati sa le reamintim ca Romania a fost definita si recunoscuta ca stat national unitar, prin intermediul unor tratate internationale semnate si garantate de marile puteri. Abordarea federalizarii Romaniei insemna un act iresponsabil de denuntare a acestor tratate, dand apa la moara revizionismului maghiar. Trebuie sa fim constienti ca prosperitatea noastra depinde de unitatea noastra si de redobandirea controlului politic asupra destinelor Romaniei.
Miti Luni, Decembrie 17, 2001 4:32 PM
Comentarii: Ce tampenie! Asta-i reactie? Si ma rog cum or sa demonstreze ca intonarea imnului unei tzari pretine si vecine e ofensa! Pai nu-i ofenseaza chiar ei pe ungurii din Ungaria numindu-le imnul 'ofensa'! Incompetenti, fara grija de interesele tzarii, superficiali, cand nu e folosul lor in joc! Astia sunt cei care ne conduc! Pentru ne-trebnicii astia a trebuit sa moara atata tineret! Ca nu-i mai ajunge odata blestemul!
MEDIAFAX Luni, Decembrie 17, 2001 4:05 PM
Comentarii: BUCUREŞTI, 17 dec - Parchetul Curţii Supreme de Justitie s-a autosezizat īn cazul intonării imnului de stat al Ungariei la īncheierea sedintei Consiliului Reprezentantilor UDMR, īn data de 15 decembrie, la Tīrgu Mures, a declarat, luni, procurorul general Tănase Joita. "Urmare a semnalărilor apărute īn presă privind intonarea imnului de stat al Ungariei la īncheierea sedintei Consiliului reprezentantilor unionali din 15 decembrie, de la Tīrgu Mures, vă aduc la cunostintă că Parchetul Curtii Supreme de Justitie s-a autoseazizat si am dispus efectuarea, īn cadrul Sectiei de urmărire penală si criminaliscă, de cercetări prealabile si anchetă penală sub aspectul infractiunii de ofensă adusă unor īnsemne prevăzută de art. 236 Cod penal. Potrivit acestui text de lege, "orice manifestatie prin care se exprimă dispret pentru īnsemnele Romāniei se pedepseste cu īnchisoare de la sase luni la trei ani".
UDMRul si memorandumul lui Molnar Gusztav&co i Luni, Decembrie 17, 2001 4:02 PM
Comentarii:
Sursa:Evenimentul Zilei
http://www.expres.ro/politica/?news_id=74847
UDMR este singura formatiune care nu a semnat Declaratia minoritatilor de sustinere a aderarii Romaniei la UE pe motiv ca Romania nu poate fi considerata “model de convietuire interetnica”. Documentul, care a fost semnat duminica la Cluj-Napoca de 18 reprezentanti ai minoritatilor din Romania, nu a fost semnat de UDMR deoarece contine formulari “depasite si umflate”, dupa cum sustine vicepresedintele Uniunii, Gyula Szep, conform Mediafax. Potrivit lui Szep, UDMR sustine, in principiu, integrarea europeana a Romaniei, dar contesta faptul ca tara indeplineste, asa cum se precizeaza in Declaratia de la Cluj, criteriile politice statuate la reuniunea Consiliului European de la Copenhaga si ca poate fi considerata “model de convietuire interetnica”.
Din Evenimentul zilei de azi Luni, Decembrie 17, 2001 3:59 PM
Comentarii: Tenismanul croat Goran Ivanisevici a jurat simbata dimineata credinta tarii sale. Sportivul si-a depus juramintul, in calitate de soldat, el efectuind un stagiu militar obligatoriu de sase luni. “Imi voi apara patria cu pretul vietii”,a spus, cu voce solemna Ivanisevici, echipat in uniforma militara, alaturi de alte sute de soldati, intr-o unitate a armatei croate. “A fost o mare onoare pentru mine, insa putin cam frig”, a glumit Goran in fata ziaristilor prezenti. El a mentionat ca “voi indeplini ordinele, indiferent daca mi se va cere sa fac mincare sau alte lucruri”. Jucatorul de tenis, in virsta de 30 de ani, una din cele mai respectate persoane din aceasta tara, a inceput stagiul militar cu o instructie de doua saptamini intr-o baza militara situata in apropiere de Split, orasul sau natal. Goran nu s-a sfiit sa laude mincarurile din armata, pe care le considera foarte bune. “Pot dezansambla un AK-47 (n.r. - arma semiautomata) cu usurinta, dar mi-e greu sa o montez”, a declarat, zimbind, cunoscutul jucator croat. La ceremonia depunerii juramintului au participat si tatal sau, Srdjan, dar si prietena lui Goran, Tanja Dragovici. Imaginile prezentate de postul american CNN simbata, cu Goran jurind credinta Croatiei, au avut insa, ca fundal sonor, “Desteapta-te, romane!”.
cine-a tras in noi Luni, Decembrie 17, 2001 3:51 PM
Comentarii: Pentru masacrul de la Timisoara, din decembrie 1989, au fost deschise două procese. Primul avea īn boxa acuzatilor 14 fosti demnitari ai regimului comunist. Doar unul dintre ei mai este īn īnchisoare. Īn al doilea proces au fost judecati generalii īn rezervă Victor Stănculescu si Mihai Chitac. Ei au fost condamnati la cāte 15 ani de īnchisoare . Mihai Chitac a fost eliberat pe motiv de boală. Victor Stănculescu nu era īn tară la pronuntarea sentintei si a revenit abia după alegerile din 2000. Noua putere a suspendat executarea pedepsei īn cazul celor doi generali iar procurorul general a introdus recurs īn anulare īn dosarul Timisoara. Īn decembrie 89, la Timisoara au murit 70 de manifestanti si 250 au fost răniti.(Sursa BBC)

E clar cine-a tras in noi, nu? Se vad cat colo teroristii, de pe inaltele lor pozitii!
miti Sambata, Decembrie 15, 2001 3:34 PM
Comentarii: Marius,
Nu chiar asa. Mesajul lui Test din Ro spune ceva interesant! Daca excomunistii de azi isi permit sa faca jocuri politice cu lucruri cu care cei de dinainte (si vorbesc de adevaratii guvernanti, nu de cei din perioada comunismului!) nu isi permiteau nici macar sa glumeasca, asta nu inseamna ca altii din jur nu sunt consecventi in demersurile lor! Test din Ro are dreptate, nu trebuie sa replicam isteric dar nici sa bagatelizam totul crezand ca e doar pirueta politica de moment.
Marius ... Sambata, Decembrie 15, 2001 12:29 AM
Comentarii: Se pare ca agitatia pentru a nu stiu cita oara cu federalizarea si pericolul maghiar nu are alt scop decit a trece in planul doi acapararea ultimului bastion al mass-mediei romanesti de catre mafiotul partid PSD, cel votat de nu stiu cit la suta dintre romani (sau stiu da' nu vreau sa spun ca ne facem de rusine): Radiodifuziunea romana. De data aceasta chiar ca ungurii sint de vina, UDMR facind un pact rusinos cu PDSR-ul, bazat numai pe avantaje economice.
sursa BBC Vineri, Decembrie 14, 2001 1:20 PM
Comentarii: Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a decis joi că Guvernul Republicii Moldova īncalcă prevederile Conventiei Europene īn privinta libertătii religioase si a dreptului la asociere. Īncepānd cu 1992, toate guvernele de la Chişinău au refuzat să īnregistreze Mitropolia Basarabiei, afirmānd că nu doresc să se implice īn ceea ce au numit un „conflict īntre biserici".

Reprezentantii Mitropoliei Basarabiei spun īnsă că refuzul guvernelor a fost dictat exclusiv de interese politice. Īn prezent īn Republica Moldova, este recunoscută oficial doar Mitropolia Chisinăului si a Īntregii Moldove, care este subordonată canonic Patriarhiei Ruse de la Moscova. După cum a declarat la BBC Corneliu Bīrsan, judecător la Curtea de la Strasbourg, decizia nu este definitivă, Guvernul Republicii Moldova putānd s-o atace la Marea Cameră a Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Miti Vineri, Decembrie 14, 2001 1:05 PM
Comentarii:
Abel,
uite un link cu vreo 20 de cantece ale lui Ion si Doina Teodorovici

Mi-au fost recomandati si
:Alb Negru
Inca nu i-am ascultat.
Dorinella Tiraspol Vineri, Decembrie 14, 2001 12:56 AM
Comentarii:

Spicuiri din informatiile primite din partea Serviciului de Pasapoarte Bucureszti:
Emiterea noului tip de pasaport incepe cu data de 03 ianuarie 2002. Pentru obtnerea lui nu mai sunt necesare fotografiile tip pasaport, doarece se utilizeaza tehnologia cartilor de identitate unde poza este obtinuta digital si tiparita direct pe foaia securizata. Vechile pasapoarte raman valabile concomitent.

Cei care au calatorit mai des in spatiul european cu pasaport ramanesc, au avut cu siguranta ocaza sa oberve grimasele functionarilor vamali atunci cand aflau ca veniti din Romania. O posibila explicatie se afla pe prima foaie a vechilor pasapoarte. Daca priviti pagina 2, cea cu poza, puteti observa ca deasupra numelui la rubrica codul tarii se afla scris cu litere mari bolduite cuvantul ROM. Pentru noi inseamna abrevierea de la Romania iar pentru functionarii vamali occidentali rom = tigan. Noile tipuri de pasapoarte inlatura aceasta confuzie/diversiune deoarece numele tarii noaste urmeaza sa fie abreviat cu ROU. In aceste conditii, va sfatuiesc sa va schimbati pasaportul cat mai rapid posibil.
Test din Est Vineri, Decembrie 14, 2001 10:57 AM
Comentarii: Gresesti Miti. Nu ma tem de o dezbatere murdara ci de utilizarea dezbaterii in jocuri politice murdare. Afirmatiile mincinoase si scoaterea frazelor din context sunt uneletele preferate ale acestui grup.
Test din RO Vineri, Decembrie 14, 2001 12:55 AM
Comentarii: Marius Austro-Ungaria a fost cam tot atāt de "federala" ca si Pactul de la Varsovia. "Independenta" ą la Wales/GB : consoarta Kaiserului de la Vianna era aleasa Regina Ungariei, ca sa le spele ochii fudulilor de nobili ocosi maghiari de 7 pruni ca Ungaria ar mai exista. In rest, ungurii erau la fel de federali īn K&K, precum Tarile Baltice īn URSS. Pāna si Texasul are mai multe libartati de manevra, cu o clauza de desprindere (teoretica. Cine o fi asa de prost la Austin īn sec 21?) de Statele Unite. Si daca le era asa de bine ungurilor īn Imparatia Cesaro-Craiasca, ar fi ramas cu austriecii, n-ai tu grija. Dar manevra de "federalizare" gen "Renasterea Regiunii Autonome Maghiare", sub pretexte si tertipuri avocatesti si cu argumente la prima vedere "altruiste", nu este decāt o etapa īn cosovizarea treptata a regiunii, sau daca vreti, a "Macedonizarii" ei, procesul fiind mai lent si mai cu precautie dus la īndeplinire decāt īn Cosovo. Primejdia nu este imediata, dar si-o carie ce va provoca dureri insuportabile mai tārziu, incepe nebagata de seama, aparent nevinovata. Pe partea cealalta, un si mai mare neajuns adus transilvaniei este trāmbitarea Apocalipsei la un Funar & Co. O idee cu-atāt mai rea, cu cāt tocmai exagerarea unei probleme o face din start incredibila. Ca si povestea cu "Lupul! Lupul!... V-am pacalit! :-) " .Si cānd lupul a venit īntr-adevar, nu l-a mai crezut nimeni pe bietul ciobanas. Macar de l-ar mānca numai pe Funar, ca n-as zice nimic. Dar lupul acesta este flamānd nu se multumeste cu Gura-Sparta de la Cluj. Si confratii lui mai la Sud de Dunare au "prānzit" toti deja.
Ghiopardul Joi, Decembrie 13, 2001 8:41 PM
Comentarii: In aceste zile, romanii spera mai mult ca oricand, ca schimbarea sistemului politic romanesc, inceputa in '89 cu revolta timisorenilor si finalizata de bucuresteni, sa culmineaze cu instaurarea unui autentic sistem democratic care sa ne plaseze in randul statelor civilizate. Perioadele intermediare, dintre haos si democratie, caracterizate de politici indecise si dorinte neinplinite, patronate de guvernanti corupti si incompetenti, sunt depasite la un moment dat si zorile prosperitatii incep sa ne lumineze orizonturile. Putem spune cu certitudine ca obtinerea dreptului de libera circulatie in spatiul UE, ne-a facut sa intrezarim palpairea luminii de la capatul tunelului. Nu ar trebui sa permitem ca bucuria noastra sa fie umbrita de aberatiile unor indivizi dubiosi ca: Sabin Gherman, Antik Sandor, Agoston Hugo, Bakk Miklos, Hadhazy Zsuzsa, Adolf Hitler, Molnar Gusztav, Szokoly Elek, Bin Laden, Marco Bela, etc...
Miti Joi, Decembrie 13, 2001 7:52 PM
Comentarii: Test din Est, intr-o dezbatere n-are cum sa functioneze jocul murdar. Pe de alta parte, cred ca trebuie sa existe reactii sanatoase la astfel de demersuri. Iti aduc aminte ca grupul cu pricina a trimis memorandumul atat la oficialitatile romane cat si la Parlamentul European si au facut invitatia la dezbatere si scocietatii civile din Romania. Daca nu exista reactii, se pot bate campii in continuare. Eu asa vad problema. Gresesc oare? Ce parere aveti?
Test din Est Joi, Decembrie 13, 2001 7:38 PM
Comentarii: Citind cu atentie textul memorandumului, am descoperit numeroase contradictii si afirmatii false intre ideile expuse. Astfel stand lucrurile, nu cred ca initiativa domnului Dan Culcer a aparut intr-un moment de inspiratie. Sunteti constienti ca incercati un schimb de opinii cu un grup indivizi care nu joaca cinstit? De ce va complaceti in jocul lor murdar?
De la lume adunate... Joi, Decembrie 13, 2001 5:49 PM
Comentarii: Somebody said, 'What good will it do to kill Osama bin Laden?' I said, 'I don't know, let's find out.'" - Don Imus
"CBS News finally received anthrax in the mail. As usual, we're number three." - David Letterman
"The FBI is urging all Americans to beware of any letters or packages that have badly misspelled words. Man, this is going to be terrible news for the rap industry." - Jay Leno
"Last night the Taliban offered to release eight Westerners if the U.S.promised not to attack. The State Department declined but thanked the Taliban for the offer, saying it really felt good to laugh again." - Tina Fey
"President Bush continues to have the highest popularity rating of any president ever, current rating 130 percent... In fact, Al Gore carries in his wallet a picture of him and Bush at the debates and says, 'Yeah, I know him. We used to hang out.'" - Jay Leno
"Today President Bush urged all Americans to be patient with the war on terrorism. I think we're pretty patient. Election day took what, three months?" - Jay Leno
"New York Mayor Rudy Giuliani is lobbying now to stay in office another three months. And today Clinton said, 'You can do that?'" - Jay Leno
"Today in New York, we had the primary elections for mayor. To improve their chances, all five candidates changed their name to Rudy Giuliani." - Conan O'Brien
"People want to say there isn't racial profiling at the airport, but let's be honest. If you first name is Mohammed, and your last name isn't Ali, leave a little extra time." - Jay Leno
"Do you remember the good ol' days when Congress was only unsafe if you were an intern." - David Letterman
"The big question now is who will take power in Afghanistan once the Taliban is defeated. I was thinking, how about Al Gore? He's not doing anything, he needs a job, and he's already got the beard." - Jay Leno
"Things have really changed here in Hollywood. Used to be people in this town couldn't wait to get an envelope full of white powder." - Jay Leno
"Postal inspectors have been given advanced warning that Publishers Clearinghouse is sending packets of laundry detergent that could be mistaken for anthrax. Oh, good timing. What genius came up with this promotion? What's next - a ticking alarm clock? Let's put that in a box." - Jay Leno
"More and more news coming out about this Osama bin Laden guy. He's 6'5" and has 42 children. Or, as the NBA calls him, a rookie." - Jay Leno
"The Mirror interviewed one of Osama bin Laden's sons and said bin Laden has 42 children. That's going to happen when you sleep in a different cave every night." - Jay Leno
"In Pakistan anti-American protesters set a Kentucky Fried Chicken restaurant on fire. The protesters mistakenly thought they were attacking high-ranking U.S. military official Colonel Sanders." - Jimmy Fallon
"Security here in New York City is still very tight. Hookers in Time Square now are demanding two forms of fake ID." - David Letterman
"President Bush has urged people to get back to normal and today Congress announced that they are accepting bribes again." - Jay Leno
"Clinton and Dole are joining forces to raise $100 million in scholarship money for the families of the victims. But you know who also deserves a pat on the back, Elizabeth Dole. Her husband is on Viagra and he's gone on the road with Bill Clinton - that is one trusting woman." - Jay Leno
"It's a tough time to do humor, but it's not the only tough time. There have been other tough stretches in comedy. Remember a couple of years ago when President Clinton stopped dating for a couple of weeks?" - Jay Leno
"Now this really annoys me; all these people getting on the Internet and saying Nostradamus predicted this. If Nostradamus were alive today his name would be Miss Cleo and he'd be charging $2.99 a minute." - Jay Leno
"People are being much, much nicer to each other in New York. And I have to be honest, it's kind of weird. The other night at Shea Stadium, instead of yelling 'You suck!' at the Braves, Mets fans were yelling, 'Others are better than you!'" - Conan O'Brien
"This Osama bin Laden guy, spoiled rich kid worth $300M. I have three words for this guy: Anna Nicole Smith. We send her over there, she'll get his money, he'll be dead in a week." - Jay Leno
Miti Joi, Decembrie 13, 2001 4:14 PM
Comentarii:
Marius,
cand spui 'chiar mai independent' apai chiar aici e baiul! Intr-o federatie nu esti 'chiar mai independent'. De ex., in Germania, landurile mai bogate finanteaza la nivel federal landurile mai sarace.

Apoi, federatie din 2 bucati, ignorand celelate componente, iar nu se poate! Dualismul austro-ungar, ignorand celelate componente ale sistemului era chiar opusul conceptului federalist! Esential in conceptul federalist nu e relativa independenta ci felul cum autonomia locala reuseste sa ajute dezvoltarea comuna, a intregului sistem! Nemtii au ajuns la federalism printr-un proces unificator nu prin unul de dezmembrare! Chestia asta trebuie sa dea de gandit!
Miti Joi, Decembrie 13, 2001 4:04 PM
Comentarii: In grupul Societatii de Maine se incearca dechiderea unui dialog cu Gusztav Molnar si ceilalti semnatari. Dl. Dan Culcer organizeaza aceasta dezbatere trimitand cateva din opiniile mele grupului din jurul revistei 'Provincea' (cel cu memorandumul). Ramane de vazut daca 'grupul de intelectuali' accepta provocarea la dezbatere...Iata randurile mele in legatura cu docomentul in cestiune:
(...)
Revenind pe aratura ferma a cotidianului, eu n-as considera memorandumul cu pricina un fapt de o extrema gravitate ci doar inca o ilustrare a ignorantei, care vai, molipseste, iata, si pe unii membri ai categoriei socio-profesionale de intelectuali, ba inca pe aceia ce se revendica a fi mittelioropeni in cuget si simtziri (iaca, memorandisti!). Unde nu-i ignoranta e din pacate neglijenta sau lipsa de onestitate intelectuala. Si am sa incerc sa-mi dovedesc afirmatiile, de asta data, foarte serioase .

Am citit culegerea de studii 'Problema Transilvana', scoasa de Gabriel Andreescu si Gustav Molnar ( ca editori), in 1997, la Polirom (Iasi). Nota bene, cartea a aparut inainte de intalnirea de la Helsinki care, la sfarsitul anului 1997, a consfintit acceptarea Romaniei in familia europeana. Culegerea cuprinde analize care au ca punct de plecare un studiu al lui Gustav Molnar aparut intr-o revista ungara, studiu in care autorul exersa variatiuni pe tema huntingtoniana a ciocnirii tectonice dintre placile culturale. Daca Maria Sa, profesorul de Harvard, vedea enorm, definind culturile la modul geo-logic, onorabilul Gustav Molnar aplica tighelul analitic pe ici pe colo si anume pe faliile imaginate prin batatura noastra stramoseasca (zic 'noastra' si ma gandesc si la unii si ala altii).

Teza centrala a articolului era ca Romania e cultural diferita de familia europeana (exceptie facand Transilvania) si ca Transilvania nu ar trebui sacrificata ci prin federalizare, lasata spatiului caruia ii apartine. Transilvania s-ar integra european, rapid si separat si ar trage dupa ea si 'ramasitele'... Demonstratia lui Gustav Molnar facea apel printre altele, la felul diferit in care autorul crede ca se manifesta, electoral, alegatorii din Transilvania. Soliditatea argumentelor de acest gen s-a vazut clar la ultimile alegeri.

Reluarea acestei teme de catre Gustav Molnar si compania, acum, cand integrarea rapida a Romaniei in Europa este o certitudine (cel tarziu 2007) ma face sa ma indoiesc de bunacredinta a initiatorilor dezbaterii respective! Aceleasi solutii, si anume federalizarea, i se gasesc acum, post-Helsinki, alte necesitati teoretice! Cand solutia e mereu aceeasi, independent de datele problemei, chestia te duce cu gandul la neonestitate intelectuala!

Daca facem abstractie de ce-i mana in lupta pe acesti intelectuali si ne aplecam asupra solutiei in sine vom descoperi ca e total inadecvata cetatenilor Romaniei. Ce insemna de fapt federalizare: in loc de 1 Parlament, ar trebui sa existe vreo 5,6 fiecare cu cate 2 camere, plus vreo 5,6 executive, plus aparatul birocratic aferent! Toate astea platite din buzunarul contribuabilului care va trebui sa tina in c^rca atat administratia regionala cat si pe cea federala! Taxe si imposzite mai mari, pentru ce? Pentru eficienta? Eficienta presupune insa o cultura politica federalista crescuta in timp, nu una de azi pe maine! Nimeni in regiune nu are o astfel de cultura politica (nici Ungaria!). Iata de ce, memorandumul mi se pare a fi un apel la formele fara fond, o abordare care pre limba mittelioropenistilor se cheama curat 'balcanica' :-) Eu insa fiind o balcanica par exellance, ii zic abureala in toata legea!

PS Daca va interesehttp://groups.yahoo.com/group/societatea_de_maine/aza, va puteti abona la lista de discutii (propietarul listei prefera ca inscrierea sa fie insotita de reperele biografice esentiale ale solicintantului) sau va pot tine eu la curent (in mare) despre evolutia dezbaterii.
adresa listei
Marius ... Miercuri, Decembrie 12, 2001 11:58 PM
Comentarii: Miti

Propun sa trecem peste denominatiuni si sa patrundem la esenta problemei. In cadrul monarhiei Austro-Ungare, regatul Ungar avea drept de autoguvernare, parlament si administratie proprii. Apararea era asigurata de armata imperiala care era comuna Austriei si Ungariei. Astea sint atributiunile unei republici federale (unui regat federal, in cazul de fata). La fel, drepturile de autoconducere si autoadministrare a principatului Ardealului il puneau fata de Ungaria intr-o pozitie similara cu cea a unui stat federal de astazi (chiar mai independent). In rest, daca observi, sintem cam pe aceeasi pozitie (vezi refuzul Ungariei de a accepta federalizarea interna, desi era mult mnai potrivita pentru un asemenea scenariu in 1867 decit este Romania astazi).

Oricum, valuri privind federalizarea se fac incepind din 1990, de cite ori se iveste posibilitatea ca guvernantii sa fie trasi de raspundere ca de ce moare poporul de foame si de frig. De vina sint ungurii si intelectualii.


catalin ROMANIA Miercuri, Decembrie 12, 2001 11:54 PM
Comentarii: VENITI SI PE LA NOI AICI IN ROMANIA
supracorectorul Miercuri, Decembrie 12, 2001 11:52 PM
Comentarii: pt. marius: 1.daniel vighi - dilema; 2.caius dobrescu - cum? n-ai auzit de caius dobrescu?!
Miti Miercuri, Decembrie 12, 2001 10:24 PM
Comentarii: Marius,
Nu cred ca ai dreptate. Dualismul austro-ungar nu a fost cu adevarat federalism, iar inaite, iarasi nu se poate vorbi de o structura federala, Transilvania era principat, cu atotul altceva decat stat intr-o federatie! Exemplul cel mai clar e cel al elvetienilor, care de cateva sute bune de ani practica federalismul. Nemtii si ei au traditie destul de consistenta (din secolul trecut, cand Bismark a reunit puzderia de statulete--sper ca nu ma insel, cine stie mai bine, sa spuna). A existat ce-i drept o tentativa a austriecilor de a rezolva problemele imperiului apeland la solutia federala. Arhiducele asasinat la Sarajevo era deschis unor astfel de idei de reforma a imperiului. Au fost chiar romani care au sustinut federalismul impotriva dualismului austro-ungar, visand la o Confederatie a Statelor Dunarene, in cadrul careia romanii sa se regaseasca, in conditii normale, de cetateni liberi. N-a fost sa fie! Ungurii n-au vrut sa renunte la privilegii iar austriecii n-au simtit pulsul istoriei si imperiul s-a prabusit! Intai din telenovela lui Cinezan, apoi din alte surse (e.g. Magazinul Istoric) am aflat ca incepusera discutii intre casa regala a Romaniei si unguri, pentru unirea celor 2 tzari sub aceasi coroana. Ferdinand le-a inceput, Carol al IIlea a continuat discutiile cu Horthy (cel care s-a implicat diplomatic a fost un Ghyca). Cam asta e ce stiu, daca gresesc, corectati-ma.
Marius ... Miercuri, Decembrie 12, 2001 9:53 PM
Comentarii: Miti

Ca sa abordez si o latura mai serioasa a problemei, Ungaria este experta in federalism, fiind ea insasi parte din Imperiul Federal Austro-Ungar de la 1867. Chiar mai inainte, statul Transilvaniei fata de Ungaria era foarte aproape de cel al unei republici federale. Desigur, dupa 1867, Ungaria s-a declarat de acord cu federalizarea, "dar nu pentru catei", adica nu pentru zecile de popoare acoperite de palaria (ma rog, coroana) regatului Sf. Stefan.

Chiar daca acum ne aflam intr-o epoca istorica diferita, federalizarea nu trebuie sa vina ca o solutie "de la centru". Pentru Romania solutia autonomiei administrative locale este suficienta.


Marius ... Miercuri, Decembrie 12, 2001 9:40 PM
Comentarii: Crema intelectualitatii romanesti, oameni cu o puternica influenta in opinia publica interna si internationala!

Antik Sandor, Agoston Hugo, Bakk Miklos, Mircea Boari, Alexandru Cistelecan, Marius Cosmeanu, Caius Dobrescu, Hadhazy Zsuzsa, Molnar Gusztav, Ovidiu Pecican, Szokoly Elek, Traian Ştef, Daniel Vighi

Va rog sa ridicati mina cei care ati auzit macar de unul dintre aceste somitati intelectuale. In ce ziare pe care si le rup din miini cititorii, la ce posturi de televiziune unde intepenesc giturile telespectatorilor colaboreaza alde Elek, Shtef si Ghighi, floarea intelectualitatii nationale?

Bineinteles ca propunerea e o provocare nerealizabila, mai ales pentru ratiunea aratata de Miti. Reactia "celeilalte parti" a intelectualitatii (de cafenea, cel putin la fel de valoroasa ca grupul mai sus citat), cu dezvoltari care tintesc sus, pe la puternicii lumii, mi se pare din categoria: "unul mai... stim noi cum arunca o piatra si zece mai... altfel se arunca dupa ea (desi nu stiu sa inoate? sau tocmai fiindca se simt ca rata in apa?).


Miti Miercuri, Decembrie 12, 2001 9:30 PM
Comentarii: Matrafox, despre ce intrebari tendentioase vorbesti? Eu n-am citit nimic. In orice caz, in opinia mea nu intrebarile pot fi tendentioase ci raspunsurile...Pe urma, nu vad ce cauta Antonescu in cestiune! Problema e alta, in opinia mea. Federalismul nu-i o solutia pentru Romania. Ia ganditi-va ce inseamna de fapt. In loc de 1 parlament cu 2 camere ar fi vreo 5-6, a cate 2 camere fiecare! Plus vreo 5-6 executive! Plus aparatul birocratic insotitor! Asta pentru o tzara care si asa e cu bugetul pe muchie de cutit! Plus ca federalismul merge bine daca exista o cultura politica si civica crescuta in timp, nu de azi pe maine. O astfel de cultura si traditie practic nu exista in regiune! Nici Ungaria nu se poate lauda in privinta asta! Sa faci federalizare, de ce? Ca sa creasca presiunea birocratica, coruptia, taxele (pentru ca parlamentele alea multe regionale plus ala federal trebuie sustinute tot din buzunarele noastre). Chiar ma minunam ca in ultimul timp n-a mai aparut nici un grup de intelectuali care sa se dea rotund, strans unit in jurul... Pe naiba le pasa astora de talpa tzarii! Iar pe cona$ul Gustav Molnar, inspiratorul grupului, mare admirator al lui Samoila Huntington, l-am citit in vreo cateva eseuri si stiu incotro bate. Inainte de Helsinki, perora ca Romania n-are nici o sansa sa se integreze european, ca stat unitar si singura solutie ar fi ca sa se federalizeze. Astfel, in opinia domniei sale, macar Transilvania ar avea o sansa si vezi Doamne, dupa ce ar intra in Europa, si-ar face si pomana sa traga 'resturile' Romaniei. Acum cand integrarea e sigura si relativ rapida (prin 2007) la ce mai boscorodeste in jurul federalizarii? Dupa parerea mea, reaua intentie e vadita in cazul domniei sale! Nu exista coerenta teoretica in discurs, toata frazeologia inspirata din Gustav Molnar, nu face decat sa acopere alte idealuri! E surprinzator ca exista romani de bunacredinta dusi de nas de cuvinte goale! Nenorocierea e ca astfel de iesiri, nu fac decat sa intareasca partida lui Vadim si compania! Ultima harta electorala a aratat ca Vadim a fost in frunte tocmai in Transilvania si cu precaderea in judetele care cazusera prada vremelnicului Diktat ! A propos, tot prin studiile stimabilului Gustav Molnar, se vantura ideea ca Transilvania e total diferita din punct de vedere social, cultural si civic de restul Romaniei si se argumenta cu rezultatele electorale din '92, '96... Care e diferenta s-a vazut in 2000.

Voi ce parere aveti de toata tarasenia?
Matrafox Miercuri, Decembrie 12, 2001 2:13 PM
Comentarii: Uratenia si meschinaria nationalismului si revizionismului maghiar, atribut degradant pentru poporul si politica ungara, sunt puse in evidenta de incercarile aproape disperate de a destabiliza viata politica si sociala din tara noastra, acum cand Romania, pare a-si redobandi identitatea europeana. Ar fi o gresala din partea mijloacelor de informare in masa sa dea curs provocarii lansate de nationalismul maghiar prin intermediul memorandumului. Actuala organizare teritoriala a Romaniei incomodeaza revizionismul ungar care doreste crearea unei vaste regiuni autonome maghiare in jurul judetelor Hargita si Covasna. Constienti de handicapul demografic, ei doresc anexarea unor localitati din jurul acestor judete astfel incat sa fie creata o zona cu o arie cat mai mare, in care populatia romaneasca sa nu fie majoritara.

Intr-un mod cu totul regretabil, guvernul Orban, a ridicat revizionismul maghiar la rangul de politica de stat. Astfel, am putut asista la actiuni provocatoare ale ambasadorului Ungariei in SUA in timpul vizitei premierului Adrian Nastase in America. Prin intrebari tendentioase puse timpul conferintelor de presa, ambasadorul Ungariei a incercat sa arunce o lumina defavorabila asupra Romaniei si sa-l puna in dificultate pe premier. O alta actiune a indreptata impotriva Romaniei de nationalistii maghiari a fost instrumentata prin intermediul comunitatii evreisti din Sate, acolo unde Ungaria detine o puternica influenta. Astfel, reprezentantii acestei comunitati au solicitat masuri politice privind personalitatea Maresalului Antonescu. Din pacate, domnul Adrian Nastase a cazut in capcana unor astfel de discutii care vizeaza prezentarea romanilor in ochii opiniei publice internatinale, drept extremisti, nationalisti, asasini; victimizarea minoritaii maghiare din Romania devenind astfel foarte facila. Daca adaugam la ceste fapte si legea statului maghiarilor, observam ca Ungaria, alaturi de Austria, devine o problema serioasa pentru Romania si securitatea europeana.
1489 Miercuri, Decembrie 12, 2001 12:48 AM
Comentarii: Nationalistii astia maghiari vor scandal. Sa auda lumea de ei si sa creada toate minciunile publicate in presa. Ne cred ignoranti si fac afirmatii false legate de politica UE.
securistul Marti, Decembrie 11, 2001 7:49 PM
Comentarii: Pai asta e regula de baza: Dezbina ca sa conduci mai usor!
Ghiopardul Marti, Decembrie 11, 2001 6:08 PM
Comentarii: Eu am o parere proasta. E un act de provocare al revizionismului mahiar. Sunt rau intentionati, asta se vede din faptul ca fac referire la un document inexistent: Constitutia Europeana.
Miti Marti, Decembrie 11, 2001 3:24 PM
Comentarii: In pauza de coasa (azi cosesc zapada: eurasiana). Mass-media din Rou (noul indicativ de tzara:) e un adevarat camp minat, numai bombe, in ultimul timp:
Vacaroiu e implicat in afacerea FNI, prin SOVantu ( printre altele, fost propietar al retelei Monitorul si al Curentului, acum detine cam 30 % di actiunile Academiei Catavencu!). SOvantu care, dupa ultimile dezvaluiri din RL comanda asasinate! Fostul Sef SIE era in vizorul lui. Gheordunescu a presentat dovezi la MI, SIE, SRI de o saptamana si nimeni nu face nimic, nu declara nimic!
Miti Marti, Decembrie 11, 2001 10:52 AM
Comentarii: Suntem invitati politicos la dezbatere. Eu zic sa onoram invitatia. Ce parere aveti despre memorandumul de mai jos?
O Romanie federalizata? Marti, Decembrie 11, 2001 10:47 AM
Comentarii: BUCUREŞTI, 10 dec (MEDIAFAX) - Mai mulţi intelectuali romāni şi maghiari, majoritatea din Transilvania, au adresat Parlamentului şi conducerilor principalelor partide politice un document intitulat "Memorandum către Parlament pentru construcţia regională a Romāniei" īn care propun spre dezbatere publică "idei referitoare la construcţia politică şi administrativă a unei Romānii a regiunilor, īn consens cu dezbaterea care se desfăşoară la nivel european despre viitorul Europei unite".

Documentul, elaborat īn data de 8 decembrie, este semnat de: Antik Sandor, Agoston Hugo, Bakk Miklos, Mircea Boari, Alexandru Cistelecan, Marius Cosmeanu, Caius Dobrescu, Hadhazy Zsuzsa, Molnar Gusztav, Ovidiu Pecican, Szokoly Elek, Traian Ştef, Daniel Vighi.

Prezentăm integral textul memorandumului:

"Noi, semnatarii prezentului document-memorandum, propunem partidelor politice, administraţiilor locale, liderilor marcanţi de opinie şi societăţii civile, spre dezbatere publică, următoarele idei referitoare la construcţia politică şi administrativă a unei Romānii a regiunilor, īn consens cu dezbaterea care se desfăşoară la nivel european despre viitorul Europei unite.

1. Propunerile de faţă au īn vedere dezvoltarea armonioasă a Romāniei, ţinīnd cont de identitatea istorică, economică şi social-culturală a regiunilor ei. Īn accepţiunea noastră, proiectul construcţiei regionale a Romāniei nu are nimic īn comun cu secesionismul sau cu iredentismele de orice natură. De aceea, considerăm că orice abordare īn acest sens este simplistă şi urmăreşte să deturneze diversionist discuţiile publice aprofundate şi responsabile despre viitorul ţării noastre raportat la experienţele europene.
2. Participarea noastră īn dezbaterea despre viitorul Uniunii Europene ca sistem federativ unde regiunile constituţionale precum Scoţia, Catalonia, Flandra, Valonia, Bavaria etc. ocupă un loc aparte, poate contribui la cunoaşterea mai precisă a acelei structuri instituţionale īn care dorim să ne integrăm. Modelul regional, aşa-numit nivel mijlociu de guvernare (meso-government), serveşte, īn opinia noastră, redobīndirii identităţii noastre europene.
3. Considerăm drept principiu de bază al construcţiei regionale alocarea unor competenţe administrative şi politice entităţilor teritoriale şi nu comunităţilor naţionale sau etnice, acestea din urmă beneficiind, īn modelul regional, de garanţii politice şi juridice pentru asigurarea intereselor lor specifice.
4. Sistemul administativ ultracentralizat, preluat aproape neschimbat după 1989, favorizează corupţia şi birocraţia şi amplifică lipsurile inerente ale administraţiei bazate pe unităţi mici, numeroase şi excesiv de costisitoare. Pe de altă parte, ideea descentralizării este conţinută īntr-un cadru conceptual juridic enunţat atīt prin angajamentele internaţionale la care Romānia este parte, cīt şi prin elemente de armonizare europeană a legislaţiei interne.
5. Propunem o reformă administrativă care să redefinească statutul entităţilor teritoriale existente şi să introducă noi forme administrative şi politice. Construcţia acestora poate porni de la regiunile de dezvoltare sau de la provincile istorice.
6. Propunem, din aceeaşi perspectivă, discutarea īnfiinţării unor consilii regionale sau a parlamentelor provinciale localizate īn reşedinţe regionale sau capitale provinciale.
7. Credem că, pe līngă atribuţiile politice, economice şi culturale ale autorităţilor regionale, exercitate conform principiului subsidiarităţii şi al celorlalte norme uzuale īn Uniunea Europeană, trebuie avută īn vedere şi o descentralizare radicală a politicii informaţionale. Studiourile regionale de televiziune pot juca un rol deosebit īn modelarea spaţiului public din regiunile Romāniei.
8. Asumarea pe baze civice a identităţilor regionale contribuie, īn regiunile multietnice cum sīnt Banatul, Transilvania sau Dobrogea, la formarea unei identităţi transetnice prin care pot fi depăşite atīt nostalgiile, temerile sau escaladările extremist-naţionale, cīt şi naţionalismele voalate care de multe ori se folosesc de o frazeologie civică şi democratică.
9. O nouă construcţie regională implică şi o nouă construcţie politică, ce nu se poate īnfăptui fără o reformă constituţională, īn consens cu principiile de bază ale constituţiei europene, īn curs de elaborare.
10. Propunerile de faţă se bazează pe criteriile republicanismului care īnseamnă guvernare cu consimţămīntul celor guvernaţi şi a democraţiei participative. De aceea, orice decizie structurală trebuie să fie rezultatul unui referendum, organizat, după caz, la nivel regional sau naţional, după o discuţie publică de anvergură, īn aşa fel īncīt populaţia să fie cu bună credinţă informată despre situaţiile similare europene şi despre şansele acestui tip de administraţie.
Prezentul text a fost trimis Biroului Permanent al Parlamentului Romāniei, conducerilor Partidului Social Democrat, Partidului Naţional Liberal, Partidului Democrat, Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romānia, Partidului Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat, precum şi Parlamentului European şi Comitetului Regiunilor."
Preşedintele UDMR Marko Bela a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, că UDMR a primit "recent" documentul iniţiat de unii intelectuali romāni şi maghiari din Transilvania, prin care se propune o dezbatere publică privind construcţia regională a Romāniei şi a apreciat că acest document nu ar trebui să genereze "reacţii isterice".
"Cred că ar trebui să ajungem la o stare de spirit īncīt să acceptăm ideea unei dezbateri publice pe orice temă, să nu mai avem tabu-uri", a spus liderul UDMR.
Marko Bela a arătat că iniţiatorii documentului prezintă variante privind regīndirea administrativă a Romāniei, introducerea şi īn administraţie a noţiunii de "regiune", "schiţează alternative" şi susţin o dezbatere publică pe această temă.
Liderul UDMR a apreciat că, īn această perioadă, partidele politice sīnt preocupate de o ofertă destinată unor zone sau regiuni din Romania.
"Preocupările partidelor politice dovedesc că, īntr-adevăr, trebuie să regīndim relaţiile noastre cu regiunile tradiţionale, istorice ale Romāniei, trebuie să ne gīndim la o ofertă, inclusiv la posibilitatea asocierii judeţelor īntre ele", a adăugat Marko Bela. El a menţionat că īn Franţa "există o astfel de īmpărţire administrativă".
PSD nu a primit nici un document din partea unor intelectuali romāni şi maghiari din Transilvania care propun regionalizarea Romāniei, a declarat, luni, secretarul general al PSD Cozmin Guşă. El a apreciat, īnsă, că Romānia este "un stat bine definit" şi că regionalizarea nu este o problemă pentru ţara noastră.
"Este o perioadă īn care foarte mulţi īşi caută identitatea", a spus Guşă, referindu-se la semnatarii acestui document. El a adăugat că, din informaţiile apărute īn presă, aceşti intelectuali dau exemple de state regionalizate care "nu au o identitate bine definită".
Primul-ministru Adrian Năstase a declarat, luni, că nu cunoaşte conţinutul scrisorii grupului de intelectuali care solicită regionalizarea Romāniei, apreciind că este de văzut dacă această cerere este o dezbatere de idei sau o acţiune politică.
"Nu pot să mă pronunţ pentru că nu-i cunosc conţinutul", a afirmat Năstase. El a spus că, la nivel de principiu, există regiuni īn cadrul Uniunii Europene, regiuni care au fost definite şi īn Romānia. "Nu īnţeleg īnsă sensul acestui demers", a adăugat Năstase.
Senatorii au comentat, luni, diferit, memorandumul intelectualilor romāni şi maghiari referitor la "construcţia regională a Romāniei", majoritatea nefiind de acord cu această iniţiativă.
Astfel, senatorul PNL Paul Păcuraru susţine că parlametarii acestui partid sīnt categoric īmpotriva ideii de regionalizare a ţării, altfel decīt există īn prezent. "Iniţiatorii acestui memorandum nu realizează impactul negativ pe care-l va avea lansarea acestui document. PNL este īmpotriva oricărei măsuri de federalizare a Romāniei", a mai spus Păcuraru.
Liderul grupului PD din Senat, Viorel Pană, a declarat că "o asemenea idee este absolut absurdă. Este o temă ce nu trebuie luată īn dezbatere, iar propunerea īnfiinţării de parlamente regionale este neavenită", a spus senatorul.
Senatorul PUR Alin Ciocīrlie consideră că "este greu de īnţeles de ce apar asemenea iniţiative de enclavizare a ţării, acum, cīnd Europa şi-a deschis porţile pentru romāni". Senatorul a spus că nu īnţelege "rolul unor asemenea parlamente regionale".
Senatorul UDMR Peter Eckstein-Kovacs a declarat că memorandumul "este o gīndire mai departe a propunerilor ministrului de Interne Ioan Rus, care vede că se impune o politică regională īn Romānia". Eckstein susţine că memorandumul este o iniţiativă civică propusă spre dezbatere.
Liderul PRM, senatorul Corneliu Vadim Tudor, a afirmat că memorandumul este "o aberaţie, o nouă escaladare a politicii iredentiste". Referindu-se la semnatarii scrisorii, senatorul PRM propune anchetarea "acestor diversionişti". El consideră că intelectualii romāni semnatari ai documentului sīnt "nişte gunoaie ale intelectualităţii romāneşti racolate de UDMR".
web Marti, Decembrie 11, 2001 12:54 AM
Comentarii: nea supra.... zi matale mai bine de ce aduceti p'aci fetite cu ochi albastrii pe la universitati ce se dau drept masterate si incearca sa ne traga de limba pe noi ceilalti colegi de facultate ,cu numele de cod felicii?
supracorectorul Luni, Decembrie 10, 2001 11:42 PM
Comentarii: nam domle casa la bariera vergului nam curte nam chiriasi. gaze da, gaze am. da nu dalea dela rusi care nare presiune in conducte de ingheata biet romanu in casa care avea dreptate tov ceausescu cand zicea saracu pana sal impuste in zi sfanta de craciun care nu sa mai pomenit la nici un popor din antichititate pana in prezent asa ceva sasi impuste conducatoru, avea dreptate ca sa mai punem o haina pe noi ca care mai are acu dintre guvernanti asa grija de noi ca nea manipulat de doispe ani incoace sa le dam votu sa ajunga ei in parlament si nu se mai satura ca siau facut toti vile si jipuri pe spinarea poporului asa ca ii mai dau dreptate si lui vadim saracu ca ar trebui toti pusi la zid si curatati cu mitraliera pana la unu ca daia ii ridicara si lui imunitatea ca sal bage in puscarie cum au mai bagat atatia alti mari patrioti de o sa se duca de rapa tarisoara asta care nu mai exista pic de patriotism la toti parlamentarii si senatorii ca toti fura si e intelesi toti intre ei din toate partidele sa minta poporu. e, ce sa mai vorbim. e niste chestii care nu le intelege toata lumea.
alb Duminica, Decembrie 9, 2001 9:30 PM
Comentarii: alb astru
securistul Duminica, Decembrie 9, 2001 6:32 AM
Comentarii: Asa ! Colaborare si intr-ajutorare,dai cu o mina iei cu doua! Asa tovarase corector,asa te vrem,ne ocupam noi de colega matali cu gaze cu tot! Il punem sa ne ciripeasca in re-minor ca tare l-o perimat Bethoven cu al lui do-diaz! Cit despre invitatie- sa vad ce zice unitatea mea afectiva,te previn insa ca daca nu aparem trebuie sa pui deoparte niscaiva cirnati si jumere ca misiunile trebuiec executate si pe urma distractia! SERVIM PATRIA !
Joita Duminica, Decembrie 9, 2001 5:53 AM
Comentarii: Si tu desteapto daca nu sesizezi misculatia, deoasebirile de culori ramāi tot desteapta! Am intervenit īntrucā m-a enervat la culme prostia debitata, scuze respectabilor cafegii!
corectorul Duminica, Decembrie 9, 2001 2:21 AM
Comentarii: Domnul de la Securitate permiteti sa raportez. In numele scumpei noastre patrii si conducerilii de Pardid a popoului Roman sia construirii veitii pe calea cea mai dezvoltata a dezvoltarii societatii noastre din mosi stramosi care ne-a dat noua glia cea parinteasca si ne-a indrumat pe calea progresului si a multipregatirii profesionale in spirtul colaborari si a co-operarii intre toare natiilii si popaorelii si a tutulor nationalitatilor conlocuitoare pe baze fundamentale temeinice a indrumarii omluyi de catre om ...UF! raportez, adica informez: supracorectorul care e colega cu mine de birou ieri la ora 7 a zis ca dvs. nu ptrea sunteti in stare sa ve dati seama de cine este dusmanul poporului se ca el se cam caca in el de comunism..Na! ca asa a zis va dau cuvintul meu de onoare. Va mai raportez ca stiu ca e propietar de casa particolara la Bariera Vergului, casa cu curte si patru camere mari, are gaze si chiriasi. Daca il duce Partidul si Poporul la Canal acolo unde trebuie mosierii ca el sa stea, poate ca dvs sa aveti un cuvint de spus la spatiul locativ si ...sa stiti ca noi la tara taiem porcul in curind si va invitam si pe dvs.

Sa ma anuntati daca veniti si de toata parerea ce o aveti la cele raportate de mine aicea in vazul lumii si cu acordul (tacit) si a lui tovarasa Miti


securistul , Decembrie 9, 2001 1:04 AM
Comentarii: Corectorule , cini esti dumneta? Nu te am pe listili noastre! Esti ofuscat si te paste un transfer la pui la Crevedia!Poate daca colaborezi la insuirea limbajului la noi in organizatie , zic poate, te trimitem ministru la Tora Bora si revii erou in tara cu vila la Sosea !
supracorectorul , Decembrie 9, 2001 12:48 AM
Comentarii: ba se zice: "si in bloacele unde locuieste"
Corectorul Sambata, Decembrie 8, 2001 8:43 PM
Comentarii: Securistule vezi ca nu mai sti sa-ti vorbesti limba. Se zice sI IN BLOCURILI UNDE LOCUIESTE
securistul Sambata, Decembrie 8, 2001 7:42 PM
Comentarii: Test- .,{{}{>?>/>cauta-l pe ala sa vezi de are dolari,_+=| Nu il ierta-Arde-l|=Stoarce totul din el#56!@ Pune-l sa ITI SPUNA CINE NE VORBESTE DE RAU LA EL IN UZINA~ sI IN BLOCUL UNDE LOCUIESTE ---tREBUIOE SA REUSIN SA INFILTRAM SOCIETATEA:"Sa |\$/| perseveram
Test Sambata, Decembrie 8, 2001 6:01 PM
Comentarii: ēēa ā ī Ē
Miti Vineri, Decembrie 7, 2001 10:12 PM
Comentarii: Si totusi e o chestie si de principii: eram singura tzara asociata UE care indura regimul umilitor al vizelor! Circul se muta acum de la consulat la frontiere. E totusi o deosebire esentiala. Daca in cazul consulatelor nu aveam dreptul nici macar sa intrebam ceva acum cei cu care discutam sunt functionari romani, platiti din banii nostri! Putem oricand sa-i tragem la raspundere daca nu-si indeplinesc corect atributiile. Cel putin teoretic. Nu vom mai fi umiliti decat daca suntem prea blegi si nu ne cerem drepturile!

Chestia cu saracia. E clar ca astfel de conditii dure au fost impuse de ministrii europeni de interne care doresc sa-si protejeze cetatenii propri cum stiu ei mai bine. Ai nostri n-au ajuns la faza asta: sa ne protejez...Asta e. N-avem ce face. Oricum, cei care pleaca in interes de serviciu (cercetatori, studenti, profesori dar si altii...care se descurcau ei si cu vizele) nu trebuie sa faca dovada banilor. Daca e de judecat ca la carte, ordonanta e curat neconstitutionala din punctul de vedere al celorlate categori de cetateni dar... atat ii duce capul pe ai nostri atat fac!
saracul cinstit =sarac si prost Vineri, Decembrie 7, 2001 9:12 PM
Comentarii: Chestia cu excursiile alea fera vize este impotriva alor saraci. de unde sa am eu o suta de euro pe zi. Mai multa speranta aveam cind faceam coada la consulat. Acum hotii si curvele se bucura de noile decrete. Sa vedeti ce o sa protesteze vamesii dincauza muncii in plus.
cetateanul edificat Vineri, Decembrie 7, 2001 7:12 PM
Comentarii: Multumesc Miti pentru raspuns, m-am lamurit perfect!
Miti Vineri, Decembrie 7, 2001 6:32 PM
Comentarii: Draga cetatene curios,
Eliminarea vizelor se refera la calatoriile a caror durata e sub 3 luni. Pentru munca in spatiul Schengen, hotararea de azi n-are relevanta. Ca sa stai mai mult de 3 luni si sa muncesti legal iti trebuie in continuare viza statului Schengen respectiv.
Acum, in situatia ca pleci pentru mai putin de 3 luni, cu scop declarat turistic, nu mai stai agatzat de gardurile ambasadelor dar la iesirea din tzara, functionarii romani care te verifica la acte (asigurare de sanatate, bilet dus-intors, bani sau card) te pot opri la granita daca nu indeplinesti conditiile. ONGurile romanesti au sarit ca arse la prevederea din ordonanta care obliga romanii sa prezinte, la granita, o suma de bani echivaland cu 100 de euro* nr. zile cat dureaza sejurul dar nu mai putin de 500! Suma asta e cica actualizata de Ministerul de Interne, dupa cum vrea muschiul lui! Ce-i drept, se zice ca cei care dovedesc ca pleaca in interes de servici, nu trebuie sa arate banii sau cardul! Si mai ciudat e trebuie sa arati banii si daca te duci la vecini (unguri, bulgari, moldoveni...). Suma pe zi e un pic mai mica (50 euro). In fine, toata lumea e nelinistita din cauza faptului ca vom depinde foarte mult de lucratorii de la frontiera... Li s-a dat puterea ca daca considera neconcludente documentele si suma de bani, sa te poata opri din drum! Cum ar veni, vamesilor care si asa sunt considerati in topul coruptiei, li se mai ofera o ocazie sa o practice... Cam asta e...E adevarat, ministrii de interne europeni au facut presiuni ca sa aiba cat mai multe garantii ca n-or sa afluiasca romanii prin bataturile lor. Ai nostri, probabil au considerat mai comod sa nu negocieze strans cu ei si au acceptat toate conditiile impuse, ca pe guvernantii nostri ce-i doare?! Si uite asa a iesit o ordonanta care sfideaza Constitutia, incalcand prin prevederile ei drepturile cetateanului roman! Asta e. Oricum, pentru cei care pleaca in interes de servici (cazul meu de pana acum) ar trebui sa fie mult mai bine ca pana acum! Sa vedem ce-o iesi in praftica!
Mediafax (mai complet) Vineri, Decembrie 7, 2001 6:07 PM
Comentarii: Consiliul JAI a decis eliminarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii romāni Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a hotărīt, vineri, să elimine obligativitatea vizelor pentru romāni, singurii cetăţeni din ţările candidate la Uniunea Europeană care au īn continuare nevoie de vize pentru a intra īn spaţiul Schengen, transmite corespondentul MEDIAFAX la Bruxelles. Decizia a fost luată īn unanimitate, deşi tratatele UE prevăd ca lista statelor care nu au nevoie de vize poate fi adoptată prin majoritate calificată. Reprezentanţii ţărilor UE au īncercat să atingă unanimitatea, dat fiind caracterul sensibil al deciziei, pentru că īn situaţia īn care o ţară UE se opune īnlăturării unei ţări de pe "lista neagră" a vizelor, īnseamnă că sīnt īn joc chestiuni legate de securitatea naţională, a declarat pentru MEDIAFAX un oficial al Consiliului UE. Hotărīrea de eliminare a vizelor a fost luată fără surprize, deşi īn ajunul īntīlnirii, Austria avea īncă rezerve şi propunea instalarea unui sistem de monitorizare pentru a supraveghea evoluţia numărului de imigranţi ilegali din Romānia. Preşedinţia Belgiană a Uniunii Europene a insistat īnsă că Romānia a fost monitorizată īndeajuns. De la 1 ianuarie anul viitor, romānii vor putea călători liberi prin Europa, cu condiţia să ateste că au bani pentru a se īntreţine īn timpul călătoriei, au asigurare medicală şi bilet dus-īntors sau carte verde. Decizia oficialilor UE a venit după un an de monitorizare atentă a situaţiei din Romānia: pe 1 decembrie anul trecut, miniştrii UE au hotărīt să treacă Romānia şi Bulgaria pe lista pozitivă a statelor care nu au nevoie de vize pentru a pătrunde pe teritoriul Schengen. Īnsă Romānia era doar formal pe această listă, deoarece un asterisc menţiona că romānii vor avea nevoie īn continuare de vize, pīnă cīnd miniştrii vor decide să le elimine. Miniştrii UE au hotărīt să menţină vizele pentru romāni pīnă cīnd autorităţile romāne au dovedit că īndeplinesc condiţiile referitoare la securizarea frontierelor, a documentelor de călătorie, şi mai ales pīnă cīnd autorităţile au luat măsuri pentru a evita ca eliminarea vizelor să ducă la creşterea imigraţiei ilegale din Romānia īnspre Uniunea Europeană.
cetateanul curios Vineri, Decembrie 7, 2001 5:12 PM
Comentarii: Miti te rog frumos explain! Pentru noi astia rupti de realitatea vietii romanesti cotidiene. Inseamna asta ca de acum incolo te vei sui in trenul de Madrid, dupa ce ti-ai facut valijoara, fara sa mai treci si pe la consulatul lor din Bucale (ca sa stai atirnata de garduri ore in sir pina iti vine rindul...mai ti minte?) Daca da, ce se va intimpla in tren cind vei trece frontiera? Vine nasu, pune stampila pe pasaport si treci mai departe? Daca e asa e intr-adevar nemaipomenit. (nu vor mai fi tzigani in Romania...) Inca o intrebare: Poate fi decizia aceasta reversibila? Daca da pe ce motiv?
Miti Vineri, Decembrie 7, 2001 4:09 PM
Comentarii: In sfarsit o veste buna! Nu mai suntem discriminati in privinta vizelor!
de pe BBC Vineri, Decembrie 7, 2001 3:20 PM
Comentarii: La Bruxelles, īn unanimitate, s-a decis ridicarea vizelor pentru romāni 7.12.2001 13:31 Ora Romāniei Ministrul german de interne, Otto Schily, a declarat că miniştrii de interne ai Uniunii Europene au luat īn unanimitate decizia de a ridica obligativitatea vizelor pentru cetăţenii romāni, transmite corespondenta noastră la Bruxelles. La conferinţa de presă, Otto Schilly a mai spus că decizia fost posibilă datorită eforturilor depuse de Romānia. Dar, a adăugat ministrul german de interne, "vom continua să urmărim situaţia din Romānia şi decizia īnseamnă că Romānia va trebui să-şi sporească eforturile de a răspunde cerinţelor Uniunii Europene". Domnul Schilly, care a avut o īntrevedere şi cu ministurl de interne Ioan Rus, a mai spus că Romānia s-a străduit să rezolve problema īntoarcerii apatrizilor. Altfel, a adăugat ministrul german de interne, ţara sa nu ar fi putut lua decizia ridicării vizelor pentru romāni, dar, a conchis el, guvernul romān s-a comportat corect şi serios.
apararea siciliana Joi, Decembrie 6, 2001 3:53 PM
Comentarii:
Senzational, C.V. Dobre se intoarce invesmantata in vers alb! Sursa: http://www.romanialibera.com/9FOR/2923.htm
Acum pe bune, ce-o mana in lupta pe doamna Dobre, cu penetul ca sideful, e ceva nobil-adevarat iar stilul are, pe alocuri, prospetimi copilaresc de frumoase. E ca atunci cand pui un copil sa raspunda intrebarilor grave.


Unde sunt si ce fac societatile civile ale Globului? Pentru religii, culturi nationale, stiinta si contra razboi Daca noi, copiii ultimului razboi mondial, nu stim Cartile Religiei Crestin-Ortodoxe, Ne putem imagina doar, cat le lipseste tinerilor romani,

Care nici de razboi, nici de prapadul tarii de dupa, n-au nici cea mai vaga idee.
Sau si mai tinerilor, care au deschis ochii pe coruptia oficiala prezenta si manele ca cultura.
Pana cultura istorica si religioasa a tarii romanesti nu-s inapoi in capul fiecarui roman,
Nici vorba de refacerea poporului roman, din betia vidului, in care inca tinut de aceiasi.
Spre rusinea mea de intelectual, n-am citit nici o carte sfanta, am rasfoit.
Doar cartulii am citit, mai mult de istorie ortodoxa, una scrisa de un preot grec, de ex.
Pe cand am aflat de Biblie, afara din tara deci,
Am gasit Biblii...Am stat deci in cumpana, sa nu citesc vreuna masluita de prozeliti.
Am cumparat o Biblie astfel gasita, nu pare text apropiat de originalul crestin,
De biblie mica ce o avea Maica, dar nu m-a pus sa o citesc in primii 14 ani.
Dupa aceea, la scoala departe de casa, n-a mai incercat, luata de griji daruite de rosii.
Lectia Posturilor-de tinut, era anuala, totdeauna pierduta insa. Teribilismul tineretii!
Cititul Bibliei si a celorlalte carti sfinte este deci un gol, de umplut in educatia unuia.
La pensie, poate! Ne vine incet dar sigur la toti.
Fara cititul Cartilor Sfinte insa, ateismul rosu nu s-a agatat de mine,
Gratie parintilor, mamei in special,
Care ne-a invatat datini religioase, in familie prin exemplu sau personal.
Obligatorii erau pana si Sosete noi, pentru Pasti pentru trecutul pe sub Masa cu Flori,
Impletite chiar de maica, dupa munca, noaptea la lampa, in timp ce capul ii cadea de oboseala.
Sau Cozonacul, gustat de copii numai in ziua de Craciun, nu pe cand scos din cuptor,
Cum speram in fiecare an, dar ne consolam. Nu incapea discutie!
In schimb, 'pomana porcului' era in ziua sacrificiului exacta dupa datini.
Asta nu-i carne, intreb? E primit! vine raspunsul adultilor.
Sau Postul, tinut de copii la carne..ca nu ne gateau carne.
Aveam voie la lapte, oua, peste tot Postul Craciunului, ceace nutritiv este destul o luna.
Daca acelea existau… dupa ce com. s-a infiripat, ca si acum doar revopsit in curcubeu.
[...]
Unde stau, nu demult, am mers doar odata la biserica romana, chiar daca aflasem vag, dupa alegeri 1996 venind dela distanta atunci,
Ca popa e un fariseu secu.
Niciodata insa dupa ce aici fiind, am aflat sigur din spusele lui in particular,
Ca e popa (~ 40) ce fusese trimis de secu…(sa predice?!),
Si aici ajuns, simplu, a spus romanilor creduli (romanii de demult pe aici cred mai ceva ca ceilalti),
Ca el "s-a lasat de secu si ramane pe aici ca popa" ?!
(s-o creada popa ca a redevenit popa pentru un roman ca mine,
care consider esential momentul cand a acceptat secu-o problema a princiipiilor majore de viata, nu cand s-a lasat de secu!).
[...]
Si fara cititul Bibliei e deci posibil ca romanul sa-si pastreze religia,
Daca parintii i-au dat baza ei, la vremea potrivita.
Nu trebuie studiul Bibliei, cu binoclul si microscopul…ceace fac ateistii pe Forum,
De parca Biblia ar fi carte de stiinte exacte - fizica, matematica, chimie,
Si acelea relative, cum urmatoarea treapta de cunoastere s-a facut bazat pe cea dinainte.
[...]
Fiecare Pom, Furnica, Pasare insa, mor in tacere, singure, fara sa tipe ca se vor salvate.
Numai Omul exploateaza toate acele Minuni, si vrea si sa dainuie...la infinit!
Omul, cel mai egoist dintre toate Minunile!
Se vrea salvat fie si prin idei de domeniul-Frankenstein.
Cui Ce-i pasa, deci, cand Cristos s-a nascut, ca an exact?
Cand idea Lui, Crestinatatea, ii dainuie de ~ 2000 de ani !
In timp ce trei odioase ale omului,
N-au reusit decat un secol (20), devastator chiar omului.
Iar a 4-a, la fel a omului, la fel de odioasa,
E de infrant de om, in chiar acest secol (21).
Dar nu va fi infranta prin arme!
Ci de Societatile Civile ale fiecarei Natii!
Si numai daca sis pun eforturile la comun, sa gaseasca calea de mijloc,
Cam cum fac acum (mai mult militari si politicieni) pentru salvarea Afganistanului.
Ar fi deci spre binele nostru, noi Omul,
Sa ne cunoastem insfarsit Masura,
Sa nu mai maniem pe Dzeu-ul nostru, al fiecaruia,
Indiferent cum ni-l numim!
Cu embrioane umane in tub, care sa fie disecate intru folosul celor ce se vor vesnici,
In timp ce boli comune, intre care si Antraxul (bacterie mortala ce se ia din pamant), neeradicate,
Ca nu au fost cercetate pentru acest scop, ci doar ca arma, pentru ucis alti oameni.
Cu gene taiate bucati si repozitionate, pentru vanzare cui inghit fictiunea,
Cu mie, nu tie, apartine religia noastra si o fac Cal Troian, cu care subjug oameni in tara lor.
Cu vreau sa ucid, ucigandu-ma, dar vreau intr-o clipa sa nu sufar, dupa mine poate fi
Potop de durere omenirii, sa se descurce, eu am renuntat la viata de tanar.
Iar noi, omenirea nu ne intrebam, Dece a Facut-o, doar constatam multumiti de noi,
Dandule adjective, ne e frica sa aflam cauza ce i-a dus acolo.
Cu bunkere in stanci, sa ne aparam de oameni, care nu-s oameni de ne vor locul,
Cand au o treime de glob, din care jumatate inca pamant fara de om.
[...]
Cu toate aceste doleante devenite absolut ridicole, ca nu sunt realiste, si o stim,
Noi, oamenii de pe palma de pamant –la scara Puterii Supreme numita cosmos,
Pe care ne-am botezat-o Glob,
Ar fi bine sa revenim la Realitate!
E dur dar trebuie!
Deci sa nu mai maniem Suprema Putere.
Sa intelegem insfarsit ca, de vrea Cel de Sus, ne poate lichida pe toti deodata,
precum cu Pompei si Dinozaurii!
[...] Citesc, judec poza globului in care traim, si trag concluzia evidenta si orbului:
Lumea Secolului 21 nu mai trebuie lasata (sa fie) decisa de:
Militari, a caror gandire se impiedica la Proiectile,
Cand le vine idea sa le descarce si cauta motiv cu lumanarea,
Si la Avioane ultim racnet, la prźt de vartej, bani publici in cateva buzunare;
Politicieni, avizi de bani si putere, stand departe insa de razboaiele ce le aproba din condei;
Si, Fanatici, mai nou (religiosi, stiintifici, de clan, etc).
Lumea Sec. 21 trebuie insfarsit sa apartina Societatilor Civile din fiecare tara !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Popoarele, prin Societatile Civile ale lor, sa decida ce li se intampla!
Acelea sa le conduca, colaborand ca sa favorizeze ce nu s-a facut vreodata:
Stiinta numai Umanitara (in slujba omului);
Cultura, propriei natii in propria curte, prin cunoastere de catre cea vecina, nu concurenta;
Si Principii Umanitare: Religii, Convietuire (nu confruntare pe nici un criteriu), Pace si Progres.
UNDE SUNT deci SOCIETATILE CIVILE?
Au inca de Implinit Idealurile lor Umanitare, au Slujbe Nationale ce le Revin de Drept, demult!
CAND SE TREZESC? CAND ISI IAU ROLUL IN SERIOS, din mana militarilor si politicienilor?
E timpul!
Dupa 2000 de ani de Razboaie, dragi ultimilor 2 categorii, care asta stiu-asta fac.
Razboaie Intercalate de Paci scurte, iubite doar de Civili!
Razboaie in care au murit si Milioane de Civili!
Care nu voiau nici Razboi, nici sa Moara!
Copil al ultimului razboi mondial, care a adus doar alt razboi, vopsit ca un CLOVN in rosu.
Copil de roman, tanar irosindu-si Tineretea in lupta si ca prizonier in mina rusa,
Si astfel Sanatatea, pe veci zdruncinata, si Viata devreme luata.
Acesta este razboiul, hidos pentru cel putin trei generatii de Civili:
Bunicii ce dau razboinicii, parinti-cei luptand, si copiii lor- pe veci afectati de hidosenie.
Constanta-Victoria Dobre
Ph.D. in Stiinta Vietii

De la lume adunate... Joi, Decembrie 6, 2001 2:38 PM
Comentarii: De ce a spart HACKERU' pagina www.presidency.ro?

Platon: Pt ca a mers in cautarea binelui si a armoniei.
Buddha: A pune aceasta intrebare contrazice propria sa natura de hacker.
Karl Marx: Avea instabilitate istorica si dialectica.
Martin Luther King: I have a dream! Vad o lume in care toti hackerii vor fi liberi sa sparga paginile fara sa fie chestionate motivele lor.
Moise: Si Dumnezeu a coborat din ceruri si a poruncit: "Sparge Pagina!" Hackeru' a spart-o si toti s-au veselit.
George Bush Jr.: Hackeru n-a spart pagina. Repet, hackeru' NU a spart pagina.
Machiavelli: Chestiunea este ca hackeru' a spart pagina. Cui ii pasa de ce? Faptul de a sparge pagina justifica orice alt motiv.
Freud: Preocuparea ta in aceasta chestiune scoate in evidenta nesiguranta ta sexuala.
Jose Sofisma: Toti hackerii sparg pagini. Hackeru a spart pagina.
Bill Gates: Chiar acum am lansat pe piata MS-ROOTKIT 2002 care nu numai ca protejeaza paginile, ci arhiveaza documentele importante si citeste mailul dvs.
Constantinescu: Cetateni, v-am prevenit, daca nu oprim hackeru' corupt acum, o sa ajunga pana la pagina de vizavi si va reduce credibilitatea tarii fara de Occident!
Iliescu: Pentru ca e taranist iresponsabil!
Consilier guvernamental: Pagina merge bine.
Romtelecom: Am dat dispozitie sa i se taie linia pana cand plateste factura telefonica in avans pe 3 ani.
Renel: idem!
Marko Bella: E un destept al minoritatii hackerilor
Suport Tehnic (SRL service): Eu de aici nu vad sa fi spart pagina. Resetati serveru' si daca tot il vedeti ca sparge formatati hardul sau trimiteti pe cineva la cursurile noastre ($489 la cursul zilei + TVA)
Un hacker: Hackerul a spart pagina pt ca a putut. Si daca poate .... de ce nu?
Corneliu Vadim TUdor: Traiasca hackeru'!
Mos Niculaie Joi, Decembrie 6, 2001 11:28 AM
Comentarii: Ca frumos,, batrāneste, ninge la voi! :-) La Multi Ani Niculailor!
Miti Joi, Decembrie 6, 2001 11:24 AM
Comentarii: Cetatene , mai esti inervat?
Vandaluzia Joi, Decembrie 6, 2001 2:21 AM
Comentarii:
Bibi, cadoul tau de Mos Nicolae e orbitor. Ma rasfeti, precum se vede. Ai sa te tzuc "si botinele sa-mi scape", sau cum zicea poetul. Sint inca indecent de ocupata, sper sa nu mai dureze mult.
Miti Miercuri, Decembrie 5, 2001 9:07 PM
Comentarii: Sarbatori fericite la toata lumea!
Miti Miercuri, Decembrie 5, 2001 7:56 PM
Comentarii: Okay, fratilor, numa' un pic, sa trec pe partitia windows...
cetateanul inervat Miercuri, Decembrie 5, 2001 7:51 PM
Comentarii: Iar ne-a lovit Miti cu Java-tzul in moalele capului
Dorinella Miercuri, Decembrie 5, 2001 6:02 PM
Comentarii: Miti, fa ceva cu pagina asta ca se incarca aiurea si-mi blocheaza calculatorul.
Porumbelul Pacii Miercuri, Decembrie 5, 2001 5:51 PM
Comentarii: Simplu, eficient si sigur: Daca vreti sa scapati de virusii de posta renuntati la Outlook Expres.
Bibi Miercuri, Decembrie 5, 2001 4:49 PM
Comentarii: Vandaluzia, uita-te-n botina!
Vandaluzia Miercuri, Decembrie 5, 2001 1:26 AM
Comentarii:
Si orele de job treceau / In tot atitea clipe. Domnu' san Pif, scuze de bilbiiala, aveam aici ce voiam sa va arat, deci voila:
http://www.bitdefender.ro/virusi/virusi_descrieri.php?virus_id=46
Vandaluzia Miercuri, Decembrie 5, 2001 1:20 AM
Comentarii:
Domnu' sans Pif, am gasit ce voiam, dar am avut probleme cu computatorul acasa, o sa postez ceva f. util despre virusul acela (Sircam) in citeva ore.
Vandaluzia Miercuri, Decembrie 5, 2001 1:18 AM
Comentarii:
Miti, n-am timp nici sa mor. Sper sa revin miine cu ceva pareri personale despre film, uite o cronica pina atunci:
http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1101011203-185673,00.html
Vandaluzia Miercuri, Decembrie 5, 2001 1:13 AM
Comentarii: Virusii noi si vechi. Atentie la ceva ce se da drept screen saver.
http://www.msnbc.com/news/667238.asp
Miti Marti, Decembrie 4, 2001 12:21 AM
Comentarii: Abel, ma bucur sa te mai citesc. Si eu tot in pauza muncilor campului :-)

Ion si Doina Aldea-Teodorovici, romani din Basarabia. Cantautori de o extraordinara sensibilitate. Patrioti. Devenisera foarte influenti atat in Basarabia cat si in celelalte regiuni ale Romaniei. Era epoca aia romantica in care noi, talpa tzarii, speram naiv si intens in timp ce Adrian Nastase (pe atunci la Externe) si Ilici semnau tratate de amicitie cu defuncta URSS-ramanem-prietene-1000-de-secole...Ca iar m-apuca dracii cand vad cum comintern.next_generation a pus laba pe natiune si si se rupe-n figuri care mai de care mai fals-patriotice de nu mai avem loc de ei in Romania noastra! Unde nu da Domnul sa se dezmeticeasca Gheorghe si Ion si sa dea cu ei deadura din capul trebii! Uite-l pe prim-ministrul de azi si sleahta lui de ne-trebnici: joaca Harcov-ul, ca la poker! Putzin le pasa de tzara! Adrian Nastase, care in discursuri oficiale, ii numeste pe romanii de la sud de Dunare, vlahi! Uite cine a ajuns sa vorbeasca despre patriotism!!! Adrian Nastase care agita deunazi (in precampanie electorala) pericolul cosovizarii unei anumite parti din RO (deh, procentele din sondaje si alegeri, nu tzara) ca apoi, la putere, impreuna cu echipa sa (clujanul Ion Rus de la interne, in frunte) si aliati cu UDMRul sa tipe ca e disolutie in stat doar-doar or mai uita romanii de tilhariile guvernantilor si-or sta frumos la locurile lor! Daca e disolutie, primii care trebuie pusi la zid sunt guvernantii! Tagma de hoti, mincinosi, oameni fara Dumnezeu si Patrie! Of.

Ion si Doina Aldea-Teodorovici au murit intr-un accident ciudat, in 1992. Soferul lor a scapat ca prin minune nevatamat. Nici pana acum nu s-a descalcit intamplarea... (ca doar cine ce interes are...)
Abel Marti, Decembrie 4, 2001 7:31 AM
Comentarii: Azi am stat la coasa la greu. Dar, stiti si voi, cine munceste n-are timp sa castige. Asa ca am luat-o si pe aratura, la ciordit, ca deh, noi suntem aici pe veci stapani:-) Am gasit ceva fain, chiar foarte fain! Spuneti-mi, va rog, cine sunt Doina & Ion Teodorovici, de unde sunt, ce mai canta in afara de "Maluri de Prut"?... samd. Thx!
Ghiopardul Luni, Decembrie 3, 2001 3:07 PM
Comentarii: A mai trecut o zi nationala frumoasa ca o zi de doliu. Vremea a fost inchisa, cerul acoperit, strazile capitalei pustii, pe ici pe colo a cazut slipovita si ninsoare. Vremuri de numarat banii si crosetat copii. Istoviti de eforturile intrarii in NATO si UE, bucurestenii au trecut, probabil, direct la partea a doua a programului.
Dorinella Tiraspol Duminica, Decembrie 2, 2001 4:18 PM
Comentarii: Vai draga Miti dar cum poti sa zici ca spun povesti? Ce, tu ai impresia ca fabulez? Uite cateva detalii suplimentare:

Veronica si Eminescu au trait impreuna in Bucuresti pe strada Buzesti numarul 5 intre anii 1879-1880. In 1880 Veronica Micle s-a refugiat la Minastirea Varatec si a nascut-o pe Valeria care a urmat Conservatorul la Paris, unde l-a cunoscut pe viitorul ei sot, printul Mihai Sturdza. Valeria Sturdza era o femeie voinica, frumoasa, placuta, agreabila si milostiva. Valeria a avut doi fii: pe Grigorie si pe Dumitru care au trait in strainatate. Grigorie s-a stabilit in Anglia iar Dumitru, bolnav de plamini a ramas in Africa. Valeria Sturdza avea inclinatii poetice si a publicat un volum de versuri cu titlul "In preajma mea...". O parte din poeziile ei au fost publicate in revista Natura din Iasi. A murit in 1929 intr-un accident de sanie.
Admiratorul Duminica, Decembrie 2, 2001 3:19 PM
Comentarii: Ce frumos!
radion , Decembrie 2, 2001 12:46 AM
Comentarii: tuturor "la multi ani!" de 2 decembrie.
PRODI TO JOIN LIVE INTERNET CHAT, 6 DECEMBER Sambata, Decembrie 1, 2001 4:07 PM
Comentarii: European Commission President Romano Prodi, will join a live Internet chat on Thursday 6 December 2001 (from 18.00 to 20.00 CET), ahead of the introduction of the euro notes and coins. This will be the first ever Internet chat with a President of the European Commission.

The event will focus on the transition to the euro, and the current debate on the future of the Union (due to be formally launched at the European Council in Laeken 14 December). Citizens will have the opportunity to converse with President Prodi in any of the Union's 11 languages.

For further practical information, please see the EUROPA Internet site at the following address:
http://europa.eu.int/comm/chat/prodi/index_en.htm
Porumbelul Pacii Sambata, Decembrie 1, 2001 3:52 PM
Comentarii: De ziua noastra nationala urari de bine tuturor celor care se simt romani!
Miti Sambata, Decembrie 1, 2001 1:11 PM
Comentarii: Vandaluzia, cand ai timp, sunt curioasa sa aflu despre filmul ala iranian. Parca am mai auzit despre el dar nu-mi aduc aminte in ce context. E cumva regizat de o tipa?
Vandaluzia Vineri, Noiembrie 30, 2001 9:22 PM
Comentarii:
E vineri seara la tine, Miti, go out, have fun ! Noapte buna...

.... @ .Ciberplai

[Alegere aleatoare a sitului Ciberpla| Lista siturilor  Ciberplai | Editare]

Inapoi La ideeInapoi pe ciberplai

.... @ .Ciberplai

[Alegere aleatoare a sitului Ciberpla| Lista siturilor  Ciberplai | Editare]