.... @ .Ciberplai

[Alegere aleatoare a sitului Ciberpla| Lista siturilor  Ciberplai | Editare]

Inapoi La ideeInapoi pe ciberplai

E arrivato Zamppano Miercuri, August 23, 2000 8:17 PM
Comentarii: "Dacia Preistorica" e o carte fermecatoare. Plina de informatii geografice, istorice, citate din autori antici si moderni, colinde românesti, totul intr-o constructie muzicala de coerenta ce e! Nici nu simti cand pierzi contactul cu pista realului in decolajul lin spre fabulos. Eugen Lozovan citandu-l pe Jerome Carcopino care vorbea de Shakespeare ca istoric al lui Cezar "constata cu melancolie ca de multe ori poetii se ridica la adevarurile esentiale dintr-o singura bataie de aripi in timp ce savantii torturati de scrupule nu indraznesc sa se indeparteze de meterezul fiselor." N. Densusianu e un poet mai tehnic: ne duce cu avionul. Se vede tare frumos prin hublou chiar daca de sus, mai incurcam un pic lucrurile: Coloanele lui Hercule sunt la cataractele Istrului, Atlasul e in muntii Olteniei (Alutus) si Atlantida s-a scufundat la olteni in batatura :))) Ardalan, fiul lui Hefaistos/Vulcan da numele Ardealului :))) (doar acolo sunt atatea zacaminte si mestesugul prelucrarii metalelor e binecunoscut de localnici). Sunt insa si lucruri remarcabile. Paginile despre românii istrieni, despre coloana cerului si mitul prometeic... " Dacia Preistorica" e o carte frumoasa si cinstita in sinele ei care nu suporta comparatia cu productiile kitsch. Suntem latini. In "Dacia Preistorica", N. Densusianu nu face decat sa intareasca in mod original temeiurile latinitatii noastre. E adevarat ca nu reuseste sa ne dezvaluie adevarul ultim si absolut. Cine l-a aflat sa arunce primul piatra!
Sotea Odaia cu gutui Miercuri, August 23, 2000 6:46 PM
Comentarii: Nene J Multam frumos de tratatie uite colea o halvita ca de fapt povestea aia despre mine era falsa ca multe alte povesti invatate la scoala acu daca tot te-ai oferit sa te ocupi de mama soacra vezi ca dupa defilare cinta fanfara in parc dupa aia vezi matale, o braga sau o farfurie de serbet cu aroma de trandafiri sau poate o trasura pe strasse --------------------------------------------------------- Dorinella Azi ma pun la patru ace , ca de, e sarbatoare ! Esti invitata mea , numa sa treaca defilarea ca nu-s deschise terasele inca asa ca pune rochia aia sic sa-ntoarca toti capu dupa tine cit despre eu frizat, mustete taiate camasa noua, pantaloni la dunga (si leafa pe doua saptamini in buzunar) LA BULIVAAAR BIRJAR !!!!!!!!!!!!
Dochianella Tiraspol Miercuri, August 23, 2000 3:41 PM
Comentarii: Bade J, in legatura cu pantalonii, puneti si dv. ceva in ei si ziceti ca v-ati revansat. Mami s-a uitat in ziar si a zis ca la Patria ruleaza numai filme americane. Poate o duceti la gradina zoologica.
Lenoire din Tara cu Dor Miercuri, August 23, 2000 2:56 PM
Comentarii: Stejar, Extrema Urgenta!
"Si intr-un August cu vazduh torid
A izbucnit ca o vapaie glasul
Multimilor conduse de Partid.
Chemarea suna limpede: E ceasul!"

Obisnuit de decenii sa iasa in strada cu steaguri si pancarte, la defilare, romanul s-a pomenit ca dezvatul e mai greu decit invatul, motiv pentru care, in onoarea Zilei Insurectiei Armate, a Zdrobirii Jugului Imperialist si a Eliberarii de sub Dominatia Fascista, mai multi cetateni s-au pomenit ca se comporta ca in vremurile bune. Iata cum sesarbatoreste pe plai:
* Mai multi sondori de pe nava de pescuit oceanic "Merluciusul" au raportat conducerii de partid si de stat depasiri de plan. Din cauza acestora, mai exact, a gaurilor din barca efectuate de sondorii respectivi, barca sus-pomenita se si afla, astazi, printre colegii sai,pestii merlucius, impreuna cu intregul colectiv de oameni ai muncii de pe acea unitate socialista. Acestia vor fi recuperati de pe fundul marii peste citeva luni de catre submarinele britanice si norvegiene.
* Cu prilejul Zilei de 23 August, la mina Prabuseni s-a desfasurat, sub lozinca generoasa "Cind eu strapung pamintul, ciocanul meu zboara ca vintul!", olimpiada de activitati mineresti. La toate sectiunile, concursul s-a bucurat de o larga participare: astfel, la "tirnacop-viteza", premiul I a fost decernat post-mortem lui Vasile Curpenaru, care a nimerit cu coltul tirnacopului, in graba sa de a stabili un nou record mondial, peste o conducta de gaz metan. Si premiul secund a fost decernat tot asa, medaliatul cu bronz, Iftode Agafitei dind cu obiectul muncii intr-o mina anti-tanc din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
La sectiunea "Cel mai iute vagonetar", primul si singurul loc pe podium a fost ocupat de supravietuitorul competitiei, Costel. Acesta a fost singurul care a impins vagonetul pe o linie moarta, spre deosebire de ceilalti participanti, care s-au intilnit din sens opus cu un tren Intercity.
* Cersetorii din Gara Faurei (Asociatia peroanelor 2-6) isi aduc cu aceasta inaltzatoare ocasiune adeziunea la cauza dreapta a salariatilor romani.

Traim decenii de impliniri marete!!
Traim decenii de munca si avint!!
Deschizitorul Miercuri, August 23, 2000 2:36 PM
Comentarii:
Draga Jnchizitorule, am ris sanatos la articolele unde cu amabilitate m-ai teleportat. Merci fine. Dar, legatura cu bucoavna "Dacia Preistorica" nu exista. Ipochimenii nu au citit-o. N. Densusianu departe de a minimaliza elementul latin il accentueaza (scoala ardeleana, deh :). De altfel el ii numeste de multe ori pe pelasgi si proto-latini. Atata doar ca in bucoavna, stramosul pelasg al latinilor, se tragea de pe plai :) "Dupa cele mai vechi traditiuni pe care le aflam la autorii greci si latini, originea geografica a latinilor din Italia se reducea la partile de rasarit ale Europei" zice incriminatul. Patriarhul eponim al gintii latine, Latinus (sau Telephus) a fost fiul lui Hercule si al unei fete hiperboree (de la nord de Dunare). Cum Hercule era mai "nazdravan" a avut 3 fii si de la Echidna. Patria Echidnei dupa cum ne spune Hesiod citat de Densusianu a fost tara arimilor. Dupa Herodot, Echidna era o regiune a Scytiei numita Hylea (Silvosa) adica Paduroasa, Ardealul, nene!

In privinta curentului, incadreaza-l dom'le ca saracu' Densusianu e mort bine merci si sta unde-l pui, fara sa poata protesta! Avantajul unei polemici cu mortii e ca cei vii au mereu dreptate!

De ce ii tot dau cu amanuntele biografice ale acuzatului. Pentru placere estetica, nene! Viata lui e la fel de frumoasa ca o carte buna de istorie, filosofie si morala. Eminescu a plecat in pelerinaj la Mica Roma. N. Densusianu pleaca in Italia "cu gandul de a ridica pe malurile Danubiului o noua Italie". Noi suntem urmasii lor? Sau ii lasam securistului Corut, lui I.C.Dragan sau altor neica nimeni!
J Miercuri, August 23, 2000 12:46 AM
Comentarii: Dorinella,

Sunt cu adevarat miscat de darul tau. Nu stiu ce sa fac ca sa ma revansez. Mai ca as invita-o pe mama ta la un film, ca sa poti sa te distrezi in timpul asta cu jupan Sotea. Este "Dacii" la Patria. Ce zici accepta Mamitza?

Dorinella Tiraspol Miercuri, August 23, 2000 11:03 AM
Comentarii: Vai domnul Sotea ce magulita ma simt. Tenisii i-a pus mami bine sa-i am cand incep scoala. Florile abia azi si-au spart bobocii. Toata casa e plina de parfumul lor. Mami imi da voie sa merg si la cinema dar trebuie sa veniti sa ma luati de acasa, poate o luam si pe ea. Ne plac filmele de dragoste. Sper ca nu v-ati suparat ca am impartit florile cu S/Z dar ma simt atrasa de femeile finute, rafinate, culte. Cu pantalonii nu stiu ce sa fac ca sunt cam scurti. Daca nu va deranjaza i-as face cadou lui badea J ca mi-e simpatic.

Abel, trandafir imbobocit, papanasule, mi-ai dat kilometrajul peste cap. Toata noaptea am dansat pe dedicatia ta: la re, la re, la re ...
Jnchizitorul Miercuri, August 23, 2000 8:26 AM
Comentarii: In incercarea mea disperata de a manipula mintile tinerilor daci si de a-i converti spre odioasa cale numita "Political Correctness" mai arunc si doua link-uri otravite.

In "Adevarul literar si artistic" un articol despre "cartulii" si alte brosuri. Atentiune, contine apropieri periculoase de nume intre personalitati hategane, poeti de curte, si venetici dubiosi. Strict nerecomandat celor total lipsiti de prejudecati si inhibitii, precum si celor refractari la tabuuri.
 Din istoria secreta a poporului roman

In suplimentul cultural al Cotidianului despre cum oamenii de bine au luat adevarul la jogging prin Deva:
 Un concept care incepe sa prinda


J Miercuri, August 23, 2000 6:00 AM
Comentarii: Dorinella,

Imi pare rau. Asta-i viata.
J Miercuri, August 23, 2000 5:01 AM
Comentarii: Dom' Mahavishnu,

Nu am nimic cu pelasgii, mai ales ca la ei apeleaza cam toti cand e vorba sa demonstreze originea ancestrala si continuitatea de milenii. Bulgarii, turcii, si chiar maghiari, isi au si ei cautatorii lor de pelasgi. Atata paguba. Spatiul nu imi permite sa dezvolt intregi teorii despre circulatia ideilor si nici sa combat "cartulii" de 1200 de pagini. Ca diletant infocat sunt circumspect imi a publica speculatiile si fugaririle adevarului pe internet. Rigoarea care incerc sa o aduc in discutarea unor divergente istorice este insa interpretata ca political corectness si atasament la tabu (lucruri interzise vehement pe ciberplai). Parerea mea este ca istoria nu este nici literatura stiintifico-fantastica care sa ne permita incursiuni in imaginar si evadari in spatii metafizice si nici Coran. A avea dubii fata de de academicieni si a incadra o lucrare intr-un curent de idei nu cred ca inseamna monopol asupra adevarului. A fost libertatea care mi-am permis-o mult prea mare? Am daramat vre-un idol? Alaturarea unor nume se pare insa ca a declansat reactia dumneavoastra atat de antipavloviana. Bine voi continua cu inpartialitate sa altur nume. C. Istrati, doctor si spiritist care s-a ocupat de editarea postuma a lucrarii aduce in prefata semnata de el elogii lui Carol al II-lea, pe care il compara cu Uran si Saturn. Nicolaie Portocala, general si istoric amator, in lucrarea sa "Din preistoria Daciei si a altor civilizatiuni" "sare" la gatul lui Parvan pentru ca a avut cutezanta sa il critice pe Densusianu, Marin Barbulescu-Dacu publica in 1936 o lucrare numita "Origine traco-daca a limbii romane. Bratescu Voinesti (scriitorul cunoscutei nuvele "Puiul"), isi incearca si el norocul cu dacii intr-o lucrare editata si raseditata in perioada razboiului "Originea neamului Romanesc si a limbii noastre". Mircea Eliade si Blaga il readuc in atentie pe Zamolxe, fost scalv a lui Pitagora, un personaj despre care in realitate nu avem decat cateva referiri sumare ale lui Herodot. Sa mai continui, s-au s-a aprins becul?

Good guys-bad guys. Eu tot nu am inteles-o. Mai intai nu am spus niciodata ca ar fi bad guy. Daca e din Ardeal, nascut sub austro-unguri inseamna implicit ca e good guy? Aaa, a capatat cetatenia, de ce nu ati spus de la inceput. Goood guy!
Abel Miercuri, August 23, 2000 2:22 AM
Comentarii: Felicitari pentru ultima compunere, Dorinella ! Si, cum dedicatia de mai inainte fusese muzicala, uite ce note iti dau: LA RE !
Maya Miercuri, August 23, 2000 12:25 AM
Comentarii: din Himalaya.
Mahavishnu Orchestra Miercuri, August 23, 2000 12:07 AM
Comentarii: Draga J, N. Densusianu nu spune nicaieri cum ca dacii ar fi singurii mostenitori ai pelasgilor. Chiar pe dos. Urmele lor mitice, megalitice, lingvistice, spirituale le descopera in toata Europa, Asia Mica si Egipet. Lista aia cu vorbe asemantoare in latina, sanscrita si româna (n.b.- limba româna moderna) incerca sa pledeze pentru o radacina comuna in spatiul lumii vechi. In fond cu ce e mai rau conceptul de pelasg cu cel de indoeuropean? Singura "extravaganta" pe care am putea sa i-o "reprosam" romanticului istoric ar fi ca a plasat centru civilizatiei pelasge in spatiul de langa Dunare si Carpati. De aici ar fi iradiat apoi civilizatia pelasga (o civilizatie de tip neolitic) in intreg spatiul lumii vechi, precedand grecilor, dacilor, romanilor, galilor, etc… Faptul ca romanizarea Daciei a fost atat de intensa si persistenta chiar in ciuda migratorilor mileniului intunecat ar putea fi explicat prin rudenia culturala mai profunda datorata fondului comun pelasg. Nu bag mana in foc, speculez. Pârvan o explica prin faptul ca romanizarea nu se limiteaza temporal la perioada intre razboiele lui Traian cu Decebal si retragerea aureliana. Relatii comerciale (si nu numai) intre romani si daci au avut loc cu 1 sau 2 secole inainte. Perioada totusi scurta… Iarasi loc de speculatii.

Fugarind un adevar esti mult mai aprope de esenta lui decat atunci cand il prinzi si nu-i mai dai drumul. Un adevar ca e o fiara subtila care nu rezista in captivitate :) Uite, tu zici ca-l ai in mana: conceptul de pelasgi ca proto-europeni creatori ai unei culturi megalitice la nivel european e o abureala a unui Corut avant la lettre. Si totusi citind demonstratiile lui N. Densusianu cu incursiuni mitice, lingvistice, folclorice incepi sa simti ce va sa zica un spatiu cultural european. Iar din perspectiva unionista de azi, as zice ca trecand cu vederea unele exagerari scuzabile, cartea lui N. Densusianu devine chiar corecta politic :)))

Nu prea inteleg de ce te-a iritat mica mea nota bibliografica referitoare la N. Densusianu. Incercam sa arat ca nationalistii nu sunt bad guys. Nascut in Ardeal, invata la Blaj si Sibiu, primeste din Regat, in urma unei cereri banii necesari unui stagiu in Italia (2000 de galbeni acordati de orasul Braila Societatii Literare pentru a recompensa eforturiile studentilor români din afara hotarelor de atunci ale tzarii!). In 1877 se stabileste in Regat si capata cetatenia etc…
Sotea nu conteaza Marti, August 22, 2000 11:46 PM
Comentarii: Dorinella , Ai grija la tenisi ca pina la primavara nu mai am bani de alti flori azi nu mai am dar de-o prajitura tot gaseste baiatu, eu ma duc sa beau un spritz uite colea peste strada pina vii tu ca poate mergem la cinema in seara asta si-mi explici si mie cum stam la capitolul origini care din ele este cea mai de folos si in ce limba invata copii carte ca nu se stie la dragoste infocata e zapaceala mare de cap , Cu rabdare Sotea ! ps. daca-i dai flori lui S\Z, tenisi i-am cumparat numai pentru tine la fel si pantaloni tu-i pui tu-i dai jos sa n-avem vorbe.
ciberplaies Marti, August 22, 2000 9:43 PM
Comentarii: Sunt 23 de semnatari ai initiativei de modificare a legii electorale. Ne-ar fi de ajutor sa popularizati initiativa printre colegi, prieteni, potential interesati intr-o astfel de actiune. Va multumim.
Dorinella Tiraspol Marti, August 22, 2000 7:26 PM
Comentarii: Draga Abel,
Mi-a placut dedicatia. Inspirata si plina de sensuri. O singura nedumarire am: rudotel sau viagra?

Mahavishnu Orchestra,
Multam fain de interventie. Imi place Mahavisnu. Am ascultat mult la cursurie de parapsihologie a doamnei Davidashvili.


Reverend JS,
Sunteti printre putinii care inteleg sensul celor spuse. Scuze, cu e-mail-ul nu prea le am. Intru pe net dintr-un internet-cafe si prea multe nu stiu despre informatica.

Bade J,
Sunt profund dezamagita.
J Marti, August 22, 2000 6:18 PM
Comentarii: Dom' Sad,

Permiteti sa raportez, cu formularele stam bine. Tocmai lucram la traducerea lor in pelasga, ca sa ne atragem si aderenti din Hatzeg.
J Marti, August 22, 2000 6:20 PM
Comentarii: Rasa pura, pentru ca dintre toate triburile numai ei erau mostenitorii pelasgilor. Care pelasgi... samd. Ce este asa de greu de inteles. Alo, Vanea inchide becul pajalusta.
J Marti, August 22, 2000 6:01 PM
Comentarii: Dom' Mahavishnu cu Orchestra,

Pavloviana se pare ca este in alta parte. Unde am pronuntat eu cuvantul "extremism"? Se pare ca vedeti rossso-nerro inaintea ochilor cand aveti impresia ca se aduce in discutie nationalismul. Despre bietul Densusianu nu ar fi prima data cand ideile poate bine intentionate ale cuiva au fost preluate si puse in mod nefericit in practica. Daca cititi mai cu atentie ce am scris eu, veti constata ca l-am disculpat inaintea dumneavoastra de calitatea de legionar. Aaa, am uitat ca "postum" vine din latina si de la un timp se poarta mai mult daca pe ciber-dhara. Nici nationalist nu am spus ca ar fi. Ca este nascut in Hateg sau in alta parte nu cred adauga un argument discutiei. Sau poate ca nu imi dau eu seama?...

Vorbind de tabu-uri, "fara tabuu-uri pe ciberplai" a devenit un tabu? O inlantuire logica a unor evenimente exista. A desena o linie rosie, asa cum o vad eu, nu inseamna a judeca ideile prin nici o prisma. Desenul meu se pare ca a taiat alte linii perpendiculare si surprinzator de drepte unora declarat a fi "lipsiti de prejudecati". Este interesant, cu adevarat. Poate ar trebui elaborata o lista cu subiectele si personalitatile pe care daca le critici pe ciberplai ai putea fi acuzat ca esti pro-tabu.

Acum insa nu opri motoarele, si spune-ne la ce parere ai ajuns cu pelasgii astia. Poate mai dezvolti si chestia cu fugarirea adevarului, ca a depasit prin abstractiune capacitatea mea de brahmaputhare.

SadBrad RoManiaCia Marti, August 22, 2000 3:37 PM
Comentarii: Dragii mei, stie cumva cineva cum stam cu inscrierile in formularul de modif a legii electorale?
ciberplaies Marti, August 22, 2000 12:30 AM
Comentarii: Domnule Sava,
Nu s-a pus problema niciodata sa fiti "cenzurat" pe ciberplai. Uneori serverul pe care ruleaza scriptul cafenelei e foarte aglomerat si trebuie sa asteptati un pic mai mult pentru a primii confirmarea de primire a contributiei. Pot aparea si alte probleme legate de serverul pus noua la dispozitie dar toate sunt doar de natura tehnica. Asta-i tot.
Mahavishnu Orchestra Marti, August 22, 2000 12:25 AM
Comentarii: Cu tot respectul, dom' J: nici Dorinella in scurtul ei expozeu, nici N. Densusianu in cele 1200 de pagini de care ziceti nu afirma nicaieri ca dacii ar fi "o rasa pura". E interesant cat de precis ti s-a declansat pavloviana la stimul. In ritmul asta o sa zici ca si racheta Arianne e nationalist-fascist-hitlerista! Parca hotarasem fara tabuu-uri pe ciberplai.

Fata vroia doar sa aduca in discutie, liber, o problema controversata si tu ai sarit sa-l faci pe N. Densusianu legionar inainte de legionari si criptosecurist inainte de securisti. De ce sa-i judeci ideile prin prisma lui Corut si I.C. Dragan? Ca a fost nationalist (nu extremist!) nimeni nu neaga. E asa o mare rusine? S-a nascut in Densus, Hateg, sub austro-unguri. Cartea sa "Revolutiunea lui Horea in Transilvania si Ungaria", aparuta in 1884 si comentata elogios de Hasdeu (si mai tarziu de Iorga) e interzisa in regatul Ungariei. Devine membru al Academiei Române... etc...moare in 1911. Intr-adevar, Vasile Pârvan a declarat Dacia Preistorica, un roman fantastic. Asta inseamna ca trebuie sa opresc motoarele si sa nu mai ajung la o parere proprie? De multe ori fugarirea adevarului e mult mai importanta si ne imbogateste mult mai mult decat chiar adevarul.
J Marti, August 22, 2000 4:26 AM
Comentarii: Dorinella,

Cartulia de care vorbesti are vreo 1200 de pagini, si este vazuta de orice istoric serios mai mult ca un roman fantastic decat ca o lucrare de istorie. Conform autorului dacii erau o rasa pura care vorbeau deja o limba din care apoi a derivat latina.Cu alte cuvinte nu dacii au fost invatati latina ci romanii vorbeau deja daca. Dacii care nu au fost nicicand romanizati erau urmasii directi ai pelascilor care chipurile ar fi format un prim imperiu modial cuprinzand toata Europa, Asia, Africa de Nord sub conducerea lui Uran si Saturn.
Lucrarea cu pricina a aparut postum inainte de primul razboi mondial, dar a gasit un teren surprinzator de primitor in randul adeptilor noilor miscari nationaliste. Legionarii aveau un adevarat cult al Daciei, care apoi a fost preluat fara prea mari remuscari de istoricii nationalist-comunisti ai Epocii de Aur. Incununarea unor astfel de preocupari a fost aniversari de genul: "2050 de ani de la formarea primului stat dac", unde portretele lui Decebal si Burebista stateau alaturi de ale geniului din Carpati.  Nu pare surprinzator ca dupa revolutie tema a fost reluata de scriitori securisti (transformati in nationalisti) cu un oarecare succes in randul publicului semiinstruit. (vezi Iosif Constantin Dragan, Pavel Corut, si altii).

Nu contest afirmatia ca pot fi identificate urme de sanskrita sau de alte limbi orientale in romana, dar provenienta lor poate fi diferita fata de cea propusa de Densusianu. Despre o alta filiera mai putin spectaculoasa, pe care speram in mod eronat ca o vei aminti, poate ca voi avea timp sa scriu alta data. Cu limba rusa imi cer scuze, am banuit doar ca este greu sa te descurci fara sa o stii in capitala smirnovului. In incheiere iti multumesc pentru raspuns si te salut cu pelascul: "Ave Saturn si Uran! Branza pe mensa, manz la porta, si vijnana la caput!"


JS Marti, August 22, 2000 3:15 AM
Comentarii: Am trimis mai inainte un mesaj de ADIO si nu s-a publicat,ci s-a mazilit !!!
JS Din NEANT>>>> Marti, August 22, 2000 3:09 AM
Comentarii: Ideia-i reala..Nu a fost defectiune tehnica,webmasterul trebuia sa decida repede daca merit sau NU ,onoarea de a intra in =bisericuta=La IDEE=== si asa se petrecura lucrurile..Chiar de am numai WEBtv..am si altii care ma incunostiinteaza repede..NU sunt pe plac si dece sama inghesui printre cei SANATOSI ??? Bolnavii isi au locul lor ,daca NU in spital,atunci CAT mai repede la MORGA...Multumesc !!! GOD BLESS YOU===ALL==!!!!!!
JS Din Pulbere> Marti, August 22, 2000 2:52 AM
Comentarii: Iertaciune,fiindca imi aparu de doua ori mesajul,dar am fost anuntat de catre Webtv,ca nu se conecteazala mesajul meu,chipurile,fiindca nu ar fi primit de DVS..De aceia am insistat si am adaugat la finele mesului ceeace imi comunica-se WEBUL ,dar NU s-a mai publicat si aceasta adaugatura.....Cred ca se va adauga aceasta ..!!!
JS Din Pulbere> Marti, August 22, 2000 2:40 AM
Comentarii: Ideia cu Sanscrita este buna,fiindca-i =reala=.Originea noastra este mai eonica,decat latina,de care se-mpiedeca supeficialii istorici.Este o revista =ZUM=la care din cand in cand publica Doctorul Savulescu din N.Y....si Domnia sa a facut studii serioase de istorie ,in felul in care Stimata Dorinella le =deceleaza= aici.Romana este urmasa cea mai ariana a sanscritei si mai putin a latinei vulgaris(?).Se pare ca e-mail-ul revistei este =editura@zum.com====si este patronata de Marius si Cristina Sprinceana din N.Y...As mai aduga ,independenta noastra ca romani,fata de toate traditiile spuse si imbratzishate pana acum.Ortodoxismul nostru,se imbina in subsidiarul sau ideatic cu toate gandirile ariene si indice,dar maltratate de catre corifeii acestei biserici,care se considera nu numai sfinti,dar si trimisii absoluti ai Creatorului pe Terra,ca sa faca ei ordine astfe ,precum facura turnatorie securista...Ideile celor care le expun aici-se pare ca-s mereu aceiasi-sunt excelente..NU vreti ca sa imi primiti mesajul,de mereu dela webtv central,imi apare refuzul de a fi contactatti ???Daca nu ma vreti ziceti-o --TARE si CURAJOS !!!!
JS Din Pulbere> Marti, August 22, 2000 2:38 AM
Comentarii: Ideia cu Sanscrita este buna,fiindca-i =reala=.Originea noastra este mai eonica,decat latina,de care se-mpiedeca supeficialii istorici.Este o revista =ZUM=la care din cand in cand publica Doctorul Savulescu din N.Y....si Domnia sa a facut studii serioase de istorie ,in felul in care Stimata Dorinella le =deceleaza= aici.Romana este urmasa cea mai ariana a sanscritei si mai putin a latinei vulgaris(?).Se pare ca e-mail-ul revistei este =editura@zum.com====si este patronata de Marius si Cristina Sprinceana din N.Y...As mai aduga ,independenta noastra ca romani,fata de toate traditiile spuse si imbratzishate pana acum.Ortodoxismul nostru,se imbina in subsidiarul sau ideatic cu toate gandirile ariene si indice,dar maltratate de catre corifeii acestei biserici,care se considera nu numai sfinti,dar si trimisii absoluti ai Creatorului pe Terra,ca sa faca ei ordine astfe ,precum facura turnatorie securista...Ideile celor care le expun aici-se pare ca-s mereu aceiasi-sunt excelente..
JS Din Pulbere> Marti, August 22, 2000 2:37 AM
Comentarii: Ideia cu Sanscrita este buna,fiindca-i =reala=.Originea noastra este mai eonica,decat latina,de care se-mpiedeca supeficialii istorici.Este o revista =ZUM=la care din cand in cand publica Doctorul Savulescu din N.Y....si Domnia sa a facut studii serioase de istorie ,in felul in care Stimata Dorinella le =deceleaza= aici.Romana este urmasa cea mai ariana a sanscritei si mai putin a latinei vulgaris(?).Se pare ca e-mail-ul revistei este =editura@zum.com====si este patronata de Marius si Cristina Sprinceana din N.Y...As mai aduga ,independenta noastra ca romani,fata de toate traditiile spuse si imbratzishate pana acum.Ortodoxismul nostru,se imbina in subsidiarul sau ideatic cu toate gandirile ariene si indice,dar maltratate de catre corifeii acestei biserici,care se considera nu numai sfinti,dar si trimisii absoluti ai Creatorului pe Terra,ca sa faca ei ordine astfe ,precum facura turnatorie securista...Ideile celor care le expun aici-se pare ca-s mereu aceiasi-sunt excelente..
Abel Luni, August 21, 2000 11:25 PM
Comentarii: Draga Dorinella, tu traiesti pe picior mare... Eu sint un (biet) viermisor, / De doua ori pe zi mor, / Dar pastilele ma-nvie / Si transform in jucarie / Tot ce nu-mi convine mie. / Nu mi-a convenit de glie, / Am facut o jucarie, / Si-am ales solutie / Noua hmmmmvolutie. / Totu-n tara va renaste /Cit pe cimpuri omul paste, /Dara pasca linistit / Ca din nou l-am pacalit, / Si l-am transformat in vita, / Jucaria mea cumplita, / Care stoarce vlaga-n mine / Si din nou sa mor imi vine... / Nu ma las asa usor, / Nu ma vedeti voi cind mor, / Ca pastilele ma-nvie / Si transform in jucarie / Tot ce nu-mi convine mie...:-)
Dorinella Tiraspol Luni, August 21, 2000 8:48 PM
Comentarii: Vai bade J, vedeti cum sunteti?! Cand am zis eu ca stiu rusa. Eu nu stiu rusa ca sunt tanara si ma trag direct din neam de pelasgi. Pelasgii (arimii) erau triburi venite din Asia mult inaintea grecilor. Ei populau toata Europa(albionii, lusitanii, etruscii, latinii vechi, getii…), Asia Mica(troienii) si Egiptul. Ideea lui Nicolae Densusianu e ca limba româna nu se trage din latina ci are acelasi fundament pelasg pe care e construita si latina. Triburile ariene (Arya), triburi de pelasgi, in teoria lui Nicolae Densusianu, au invadat India dinspre nord venind din Iran pe la 1500 inainte de Christos. Limba lor, sanscrita, a devenit baza culturii indiene. Au devenit clasice textele Vedelor ("veda" inseamna cunoastere, asemanarea cu verbul a vedea nu e intamplatoare) si apoi Upanishadele ("shade (d)upa" se refera desigur la discipol care sta cu maestrul spiritual pentru a capata invatatura). Asemanarea multor cuvinte românesti cu cele sanscrite apare explicit in urmatoarea lista din cartulia lui Nicolae Densusianu (Dacia Preistorica). In lista, primul e termenul sanscrit, al doilea latin si ultimul, echivalentul in româneste.
unas /unus/unu
dvi/duo/doi
tri/tres/trei,trii
catur/quator/patru
pancian/cinque/cinci
sas/sex/sase
saptan/septem/sapte
astan/octo/opt (istr.osan altii zic ca de la croatul osn)
navan/novem/noua
dacam/decem/zece
satan/centum/suta
tatas/pater/tata
ma,matar/mater/mama
priyas,prayat/amicus, amator/prietin
suris/sol/soare
ap/aqua/apa
dhara/terra/tara
nas,nasa/nasus/nas
sarpas/serpens/sarpe
saras/serum/zar
svanas/sonus/sunet,zvon
vid/video/vad
da/dare/a da
santi/sunt/sunt
martis/mors/moarte
jiva/vita/viata
upa/post/dupa
PS Mi-a zis mama sa va spun ca am gresit cu "sanscritul" aleph. E originar din Orientul Apropiat (cred ca fenician sau ebraic). La inteles am spus bine: bou cu coarnele in jos-A.

Last but not least un PS cu bizu pentru Sotea. Mersi. De-acum o sa zbor cu tenisii cei noi.
Sotea iarmaroc Luni, August 21, 2000 6:59 PM
Comentarii: Dorinella , Gata draga ! uite colea tenisi chinezesti 44 cam greu de gasit dar las' ca-i bine ca ne potrivim la masuri in rest uite si o pereche de pantaloni ca vad ca musterii de pe aici cam arunca ocheade pe sub fustile tale ' nu c-as fi gelos dar mai bine sa nu cautam saminta de scandal. Mai Abel si Jr ia dati voi halvita incoace ca vaz ca ni prea aveti stare sau aveti chef de cucuie ????
Taranaki :P Luni, August 21, 2000 12:18 AM
Comentarii: DomnilorDanny & Ciberplaies,
Mii de scuze pentru inconvenienta!!!!
Si, of course, multumiri pentru sugestii! :)
Test din Est Luni, August 21, 2000 11:55 AM
Comentarii: Domn Matrafox, peste prin marile nordului? Aaa... poate de acolo vine pestele congelat :-) Ar fi interesant de lucrat la un manual de istorie pt. cl.a XII-a: Istoria moderna a Romaniei vazuta de cei care au parasit-o. Va dati seama ce sanse are la licitatie :-) Poate la cursurile optionale o punem de-un manual al imigrantului?
J Luni, August 21, 2000 11:48 AM
Comentarii: Dorinella,
In masura in care ai timp lumineaza-ne despre legatura dintre romana si sanscrita. Ai afirmat la un moment dat ca putini stiu despre lucrul acesta. Eu chiar sunt interesat. De unde, cand, cum? Drept sa iti spun la inceput am luat-o ca pe o chestie scoasa dintr-un almanah, dar am vazut de curand ca iti etalezi ceva cunostinte in acesta straveche limba. Am vrut eu sa imi exersez rusa cu tine si am fost cam dezamagit, drept sa iti spun, dar n-as zice nu nici la putina sanscrita cantand, mai ales ca spui ca este asa de inrudita cu daco-romana.

Dom' Mitica,
Eu licitez cu un manual de constitutie si unul de capitalism stiintific:-)
JS De n-as mai veni,ci sa plec forever.. Luni, August 21, 2000 10:05 AM
Comentarii: Domnule Matraf====nu ma pricep la partea tehnica.Tot ce stiu ca sa vindec pe cei suferinzi,sa le prescriu predictii si sa ma avant in calatoriile astrale,schizoide pentru lumea in marea ei intelegere.Ai mei cum ma vad =pe dunga= ma duc la emergency,si nu fac bine..Aia ma tin sub stricta observatiune zile-nsir;doar acum scapai cu 2 zile de arest spitalicesc..Tot la atreia bataie se deregleaza inima..Si O astroloaga imi spune,ca din depresie si boala nu am scapare si ca tot mai adanc voi intra in Dark Hole...Am lucrat pe vremuri impreuna si era dintre colegele si invatateii mei..Ea vrea sa-mi faca bine,dar eu stiu si singur sa vad in noaptea stelelor.. Nu ma plang,ci plang viata care s-a dus si cate idei desarte nu vin la capat de drum !!! Oamenii simt nevoia ca sa enerveze cu lacrimile lor pe cei ce rad..Nu-i o rautate,ci poate ca-i o strigare si o agatare de paiul de care innecatul inceraca sa se mai agate fara noima si succes..Durerile izbucnesc si n-au morala lor,si cine le-o putea oare stapani ?? Dumnezeii-s Sus si rugandu-i si prin puterea mintii mele ma alina,dar ma si chinuie tinandu-ma pe aici ,pe unde rostul meu e dus...Iertaciune pentru durerea spusa in linistea in care va aflati,fiindca nu am vrut sa o deranjez si nici ca sa va storc mila si lacrimari..Am cazut ata e sus...si nu reusesc sa ma mai adun..Am ajuns si onorific sunt,in varful pirmaidei si golul de sub mine de-abea m-asteapta..Cerul sa fie cu ..!!!!
Mitica Luni, August 21, 2000 9:54 AM
Comentarii: Interesanta propunerea lui Matrafox cu elaborarea unui manual impreuna. Poate a unei carti. Indiferent de tema aleasa, ar putea fi o experienta deosebita. Conditiile experimentale legate de mediu sunt excelente: fiecare cu mediul lui si toti pe mediul internetic. Bibliotecile si expertiza stranse de peste tot si armonizate la idee :) Problema e a asumarii unui efort fara o rasplata directionata strict individual. Ceva foarte anti-Pavlov. Voi ce ziceti? Si in eventualitate ca ziceti ce tema v-ar tenta?
Matrafox Duminica, August 20, 2000 5:35 PM
Comentarii: Mully si Sculder,
Daca e adevarat sau nu? Ce tip de tip de explozibil poate produce prin detonare un seism de 3,5 grade/Richter? Sfatul meu ar fi sa facem provizii de peste oceanic si conserve din peste oceanic pentru urmatorii 50 de ani.

Jupan Gogu,
Manualul matale merge la ora de optional, clasele I-IX. Macar de-un nechezol tot scoatem pe el :-)

Domn JS,
Ideea cu ziarul este excelenta. Partea tehnica ridica multe semne de intrebare: Exista in Ro. distribuitori de servicii Webtv? Care sunt diferentele dintre normele Europene de tv. si cele americane (tensiune de alimentare retea, norama color NTSC-PPAL/SECAM, frecventa purtatoare sunet 4,5-5,5/6,5MHz, latimea de banda/canal tv. etc)?
ciberplaies Duminica, August 20, 2000 2:08 PM
Comentarii: Domnule Danny,
Multumim de sfaturi. Afisarea cu scroll pe orizontala a cafenelei a aparut (numai pentru cei ce folosesc Netscape) din cauza postarilor domnului Taranaki care a "tzacanit" insistent pe tasta "-" , probabil pentru a formata textul. Pe domnul Taranaki si pe ceilalti doritori sa-si delimiteze paragrafe in postare ii rog sa foloseasca br inchis intre paranteze ascutite. O data pentru paragraf nou. De doua ori pentru paragraf nou si spatiu intre paragrafe. Chestie de hashtelemea nu de scrpitura PERL-CGI. Am adaptat un script GNU aflat sub licenta publica. Chiar si asa, a fost ceva de lucru, noi nefiind profesionisti intr-ale internetului. Grupul GNU militeaza pentru raspandirea libera a informatiei si softurilor pe internet. O idee generoasa si pragmatica in acelasi timp. Cine doreste scriptul de guestbook, original sau cel modificat de noi, ne poate contacta pe adresa ciberplaiului. Pe viitor intentionam sa punem la dispozitie, pe ciberplai, programe free realizate de români.

O sa remediez chestia cu afisatul pe orizontala cat mai curand posibil.

Domnule JS,
A propune idei noi e un lucru bun in sine si noi v-am multumit si va multumim pentru interesul aratat ciberplaiului. Mai departe, in ce masura ideile sunt aplicabile, depinde de o seama de alti factori care trebuie luati in seama. Va asteptam, in continuare, ca pe toti ceilalti, cu alte idei, propuneri.
Danny L.A. Duminica, August 20, 2000 12:20 AM
Comentarii: Pacatul numarul unu al oricarei pagini de Web este incadrarea incorecta pe ecranul monitorului, indiferent de rezolutia pe care o foloseste cel care o vizioneaza (640X480; 800X600; 1024X768 sau 1280X1024). Considerind ca in anul de gratie 2000 sunt extrem de putini cei care mai folosesc rezoloutia de 640X480 (specifica monitoarelor de 14 "inches" si "video card-urilor" mai vechi) sunt in numar extrem de redus, realizatorii paginilor de Web au tendinta de a include elementele active de pe pagina, intr-un chenar (table) vizibil sau invizibil, dindu-i dimensiunile de 800 pixels ca latime si 100% din deschiderea ecranului ca inaltime, oferind astfel posibilitatea de a ne muta in jos la nesfirsit. In cazul paginilor de tip "guestbook"(CGI/Perl type) ignorarea acestor elemente duce la aparitia acelor "scroll bars" atit pe verticala (ceea ce este normal) dar si pe orizontala, ceea ce devine un incovenient important pentru cel care doreste sa citeasca un mesaj. Asa cum am mai spus, este pacat ca aceasta pagina unde se pot citi si lucruri de calitate sa aiba asa o deficienta. Sugerez celor responsabili cu intretinerea paginii din punct de vedere tehnic sa ia masurile necesare in vederea remedierii acestui "bug" Toate companiile care ofera "free guestbook hosting" au si sculele necesare pentru a modifica acel "template" cu care cei care recurg la serviciile lor, sunt daruiti "by default", fara a fi nevoie de cunostinte in "Perl si CGI programming". Succes!
J.S DIN NEANT SI NECUNOASHTERE Duminica, August 20, 2000 8:17 AM
Comentarii: Pune coliva la fiert..Arde-o cu toate =phd-iurile si cu toata mascarada- ce s-ndinte in fata ,in urma si in sus-ul meu !! Defibrilarie se tin =lantz=.De ieri azi la 9 seara am sosit acasa.......Nu prea-au ce sa-mi mai dregeasca....!!! Dupa ani multi am luat azi Biblia si imi caut un PUNCT DE SPRINIS...Daca voi cadea IARASI cu toate punctele mele de sprijin,imparte coliva tuturora =Gogule...!!!..Iertati-ma ,ca NICI macar, comercial n-am fos in stare sa gandesc...!! Va las cu frica si deceptia faracuvine ce-mi musca di si asa ==prea multa constiinta ce pana mai ieri o aveam de scos la vanzare===Ce s-o bucura mama mea si imensitatea Universului,cand un ratacit se regaseste agatandu-se de-o STEA VESHNICA !!! Gogule NU Rade,fiindca in mine-i DURERE si zilele-s scurte ,scurte,mai mici ca cele de iarna,dar reci ,tare reci,acum in timp de vara !!!! Dumnezeu sa Fie cu toata lumea !!!
Gogu de la Filiasi Duminica, August 20, 2000 7:43 AM
Comentarii: Micutza publicitate. Schimb garsonera cu 4 dormitoare si baie pa hol Ferentari cu similar sau mai mare pa Primaverii. Diferenta o platesc in lichid sau solid....200 litri motorina sau 1200 kile de lemne - putere calorica ridicata. Vand butelie. Aia de la Moskova care mi'o cumparara acu o luna refuza marfa...butelia era goala. Le trimisai paravion sticlele goale de vodka cu care ma platira. La ei e criza de containere pentru tarie asa ca nu's in pierdere. Io am pa berou, in lucru, un manual alternativ de crosetat si impletituri de rachita. Nea Matrafox, cat luam pa el?
Mully si Sculder , August 20, 2000 2:05 AM
Comentarii: Sa fie adevarat ce zic astia pe la radio ca pe submarinul rusesc scufundat a avut loc o detonatie la armamentul nuclear?
Un ciberplaies Sambata, August 19, 2000 11:28 PM
Comentarii: Jupini si jupinese,
Daca nu e deranjul prea mare, poate ne ajutati (prin votul de pe prima pagina a ciberplaiului) sa ramanem printre primii 10 in pagina de Arta &Cultura de la Romanian Top100. Tocmai ne-au lasat in urma, de la pozitia 9 la 10, situl unora cu "femei si alte alea" ...La Arta & Cultura :) La clasamentul general stam pe 157. Oricum va multumim.
Test din Est Sambata, August 19, 2000 11:03 PM
Comentarii: Hei fetelor, un ecleu si-o ciotronada de la mine sa va mai racoriti. Dorinelo, ai intrat si tu in gasca? Parca ziceai ca-n cafeneaua asta n-au loc doua femei istete. A ajuns la tine pufoaica pe care ti-am trimis-o?
S/Z De pe prag Sambata, August 19, 2000 8:52 PM
Comentarii: Ciobanasul, stati linistit ca nu se sufoca el cu una cu doua (contez pe vigoarea parolelor lui). Noi vrem doar sa il integram, lasindu-ne integrate la rindul nostru, ca doara din aceeasi bucata de lut suntem facuti cu totii. Abel, "florile, florile dalbe, iar in lume steaguri albe..." Pace si fluturi! Pe alta data, in alta lume.
S/Z Al treilea colt de iglu Sambata, August 19, 2000 8:43 PM
Comentarii: Abel, sandramaua TA de pe plai e din "chirpici" (cu picioare de lut), nici o greutate sa fie darimata (si fara buldozer). Epoca de piatra s-a terminat demult, dar, las'ca "facem noi altul pe riu (Bahlui) in jos, altul mai trainic si mai frumos":-) Cit despre gheata, ai dreptate, e topita pe trei sferturi, mai ai doar un colt:-) Nu uita sa iei si abacul cu tine inainte sa pleci la pub. Sa numeri cite caramizi ne trebuie. "Manole, Manole, Mestere Manole, zidul rau ma stringe", dar de la umeri in sus inca mai sunt libera, iar din talpi mi-au crescut radacini care se intind pina unde cu ochii nu poti cuprinde (ci doar cu lumina sufletului), pina haat, departe, cu radacinile tale ingemanate... Incearca sa le tai, vor singera si ale tale de o sa te aud strigind de numa'numa' :-) Frica? A-ti fi frica, e uman. Si toti suntem umani (mai mult sau mai putin, vorba cuiva). Ce ai spus in ultima parte? ca ramurile mele nu bat pina acolo (desi unul din cuvinte imi e cunoscut:-) "Torna, torna, fratre!" Pina una alta, cedez locul, ca am ocupat spatiu cam mult.
Ciobanasul , Sambata, August 19, 2000 8:28 PM
Comentarii: Gata fetelor! Retragerea, ca l-ati sufocatara sub gramada ordonata pe bietul Abel si el nu e obisnuit cu atatea gingasii si delicatetzuri!
PS Draga Abel, pe virtual fiecare ne avem varsta cuvintelor noastre.
Dorinella Tiraspol Sambata, August 19, 2000 8:24 PM
Comentarii: Mai Albel,
De ce te iei de tenisii mei? Am cerut numarul 44 ca sa-i pot incalta si la iarma cu ciorapi mai grosi. Stiai ca numele tau incepe cu litera aleph (A) care in sanscrita inseamana bou? Simbolul lui A este un cap de bou cu cornul in jos :)))
Abel Sambata, August 19, 2000 7:56 PM
Comentarii: Draga S/Z, sandramaua de pe plai e din piatra. Asta-i din gheata topita:-) Intreab-o pe Miti daca nu ma crezi, ea e mare specialista in materiale de constructii:-) Daca nu-mi schimbi numele in Manole, ai putine sanse sa apari cu buldozerul. Da o tura la http://transilvania.hypermart.net , o sa vezi ca eu is un biet copil de mingi fata de altii... Pina sa plec la bodega, o intrebare nevinovata: Cui ii e frica de Virginia Wolf?:-) Hej pĺ dig!:-)
DJ Roxana Sambata, August 19, 2000 7:56 PM
Comentarii: :)))
Hit pe plai, pentru DJ Abel:
"Sunt Fat-Frumos!
Am palosu gro!
Pe Ileana o caut
Pe-un cal rapciugos.
Sunt cel mai tare,
Am pieptul bengos.
..................
Acum e batran
Si e puturos,
Cu pieptul lasat,
De molie ros."
:)))
S/Z Republica Dorohoi Sambata, August 19, 2000 7:49 PM
Comentarii: 'Mneatza, Abel! Frumoasa freza ai si tare ocosh esti in dimineata asta! "Bostan" se spune in republica Dorohoi. Si la tine? Daca ai terminat cu Brifcorul, poate n-ar fi lipsit de interes sa te apuci de fabricat caramizi. E posibil sa ai (mare) nevoie: cladirea se clatina din toate partile, dar e bine. E foarte bine! Poate asa vom scapa de zidurile si barierele pe care incercam sa ni le ridicam unii in fata altora. Cerceteaza bine fundatiile, rogu-te frumos! Fratele tau, Cain, care pleaca sa caute zidari si mortar, in vederea lipirii cioburilor ramase in urma tentativei de spargere a amforei initiale. Ciao! :-)
DJ Abel de la un concert "Valahia":-) Sambata, August 19, 2000 7:06 PM
Comentarii: Hit pe plai: "Mama, mi-au furat banana Roxana si SuZana":-) De Dorinella nu se aminteste, sexul e incert:-)
Abel Sambata, August 19, 2000 7:06 PM
Comentarii: Pentru a fi sigura ca masculii mioritici ii vor pronunta corect numele, Dorinella si-a mai adaugat o consoana la nume cind a dat prima oara cu subsemnatul (subsemnata) pe-aici. Apoi a devenit recidivista:-)
Abel Sambata, August 19, 2000 6:43 PM
Comentarii: Hmmm, nici nu se trezeste bine omul si tre' sa raspunda unui ciobanas alfabetizat:-) Deocamdata doar lui... Un citat din CdeB: "Omul, in eventualitatea unei evolutii intelectuale normale, realizeaza la o anumita virsta ca e bine sa dea cu presupusul cit mai putin". Abel vine de la Abel Xavier, fotbalistul portughez eliminat pe nedrept in meciul cu francezii la Euro 2000. Imi place frizura lui:-) De unde stii ca mai am multi ani pina la pensie ? Si de unde stii ca apelativul meu ar putea fi "bade" ? Poate e "fĺ", ca tot e plina cafeneaua de mincatori de...seminte de bostan. Gata, nu se mai fabrica Brifcor... Pa!
S/Z Sambata, August 19, 2000 6:21 PM
Comentarii: Dorinella, cind te gindesti ce benefica ar fi fost descoperirea Rinofugului putin mai devreme! Raminea numele Alb(el) :-) Domn'Matafox, interesanta propunerea aia cu manualul!
S/Z Ardeal, Adincata, Moldova, Regat, Husi, Banat, Oltenia si Bahlui Sambata, August 19, 2000 6:16 PM
Comentarii: Ciobanasul vrincean, poate ca Cyrano de Bergerac era, ca si tinarul nostru (eu nu bag mina in foc pentru asta, dumneavoastra de unde stiti ca e tinar?), dus la alta biserica, unde, botezat fara voia lui, si-a pierdut vremelnic identitatea nationala si religioasa. Revin la Abel, el si-a pierdut-o, cred, in lungi peregrinari prin statele (tarile) pe care le-am mentionat mai sus (scuze, am uitat Dorohoiul), dupa care si-a regasit identitatea ardeleneasca (a gasit-o săzînd si cujetînd intr-o zi cind avea ceva de facut si nu avea chef) si a hotarit ca nu va mai merge decit la o singura biserica (mereu alta decit aceea la care ne gindim noi, de unde deductia mea foarte logica:-) Ca Cyrano nu prea era dus la biserica, asta e drept, dar la armurier mergea sigur mai des; si la potcovar (pentru cal, of course), asa ca el tinea la drum lung si nu il ardea grija de drumul altora decit in masura in care trebuia sa plateasca obol la trecerea hotarelor (uneori, platea cu sabia, ce-i drept). Si eu am o nedumerire: va tine si Abel al nostru la drum lung? eu cred ca da, mai ales ca el nu va trebui sa plateasca obol, intre tarile de le-am enumerat nefiind granite (decit cele pe care spiritul identitar le pune; chestie ontica, deh!). Cu atit mai mult acum, cind vad ca are si mai multe raspunsuri de unde va putea alege in clipa cind va fi iarasi vizitat si chestionat de problematica acuta a identitatii nationale, regionale sau internationale: Abel biblic, Abel Cyrano, Albel? cine stie, iata cum ne putem descoperi adevarata identitate daca o cautam bine (cu luminarea:-) ABEL, si de-mi voi pune in cap sa iti darim sandramaua aia de tot, te voi ajuta sa construiesti alta, fara ca "Manole" sa te botez pre tine! Azi, din ohaba mea (dar fara ohabnici, nici macar femei de-ar fi:-) de pe malul Bahluiului, colt cu lumea si cu eternitatea, deci si cu Ardealul, fratele tau CAIN (zidit tot pina la umeri) te saluta: Servus, Abel!
Matrafox Sambata, August 19, 2000 5:06 PM
Comentarii: Domnul John Sava,
Ciberplai nu este un sit comercial si deci nu urmareste obtinerea unor beneficii materiale. In opinia mea nu trebuie sa luam de la cafegii ci sa dam, daca se poate.

Ma gandeam sa propun realizar ea pe ciberplai a unui manual alternativ cu care sa licitam la Ministerul Educatiei si Invatamantului iar daca eventual castigam sa se obtina si ceva bani. Poate fi orice fel de manual: de istorie, muzica, matematica, limbi straine etc.
Dorinella Tiraspol Sambata, August 19, 2000 3:11 PM
Comentarii: Ciobanasul Vrancean, Regret, dar trebuie sa va contrazic. Abel vine de la arhaicul Albel (cel alb) si este echivalentul lui Fat-Frumos in basmele populare. Masculii nostrii mioritici inalti ca brazii cu mucii pe piept, avand nasul infundat, trebuiau sa respire pe gura intre cuvinte asa ca au fost nevoiti sa-l omita pe l din cuvant pentru a-si ventila plamanii mai usor.
Ciobanasul vrancean pe-un picor de plai Sambata, August 19, 2000 2:38 PM
Comentarii: Draga S/Z,
Nu-l mai lua asa de biblic pe tanarul nostru nelinistit! De fapt Abel vine de la Abel de Cyrano. Pentru mine, asta-i explicatia. O mica nedumerire tot am si eu: stralucitorul Cyrano de Bergerac (autorul Imperiului Statelor Lunii si Soarelui) era cam nedus la biserica :)
ALTUL Sambata, August 19, 2000 6:54 AM
Comentarii: ALTUL SE INTREABA DE CE ASA PUTINE FEMEI PE AICI?CIORAN SE INTREBA SI DANSUL: "-PENTRU CE NU SCRIU FEMEILE?FIINDCA ELE POT PLINGE ORICIND."
S/Z Dintr-un zid darimat Sambata, August 19, 2000 6:21 AM
Comentarii: Abel, pina nu uit: zidit pina umeri, fratele tau Cain iti trimite salutari din Dorohoi!
Gogu Sambata, August 19, 2000 3:37 AM
Comentarii: Ba Jenica!...vezi ba tolomacule ca te desteptasi..asa flacau..faci si tu ceva parale cu horoscoapele alea mistice...Dar ia zii cum e chestia aia cu 10-20 de parai..ma plaersc singur si tu imi lasi la usa horoscopu sau il bagi sub pres?... Ia sa te vaz ce stii...cand incepe ma PHD-ule al doilea razboi mondial ?...sa ma pregatesc ... Pese: mai tin ba cocosatule ceuanu ala pa foc cu grua de coliva sau...???
S/Z Din pragul iglu-ului Sambata, August 19, 2000 12:49 AM
Comentarii: Abel, cu citatul ai punct ochit, punct lovit; mai lipsea doar sa spui daca esti si de acord cu el (Cioran), nu de alta, dar nu se asorteaza cu misoginismul pe care il marturiseai mai antzartz. Sau poate ai crezut ca misogin este sinonim cu macho? In cazul asta iti dau o veste proasta: nu e! :-) Daca o tii tot asa, o sa ti se topeasca inca un "colt" de la iglu (unul ti l-a topit Miti deja). In acest caz, iti dau o veste buna: vei avea mai putin de sapat la tunelul care te va duce direct la ... sauna. Sa nu zici ca n-am zis:-))) Acum sa nu spui ca nu-s cinstita. Ce, tu esti? (vezi Cioran). Si vezi ca suntem in anul de gratie 2000, deci mileniul ala a trecut de mult. Eu zic sa iti iei si abacul cind mai intri in pub-ul ala buclucas (din culegerea: "Cuvinte ne-potrivite" citire). Servus! :-) Dorinella, multumesc pentru crini si pentru ca ma faceti sa ma simt, in sfirsit, cum sunt (prost; iar ca sa fac acordul: proasta). Din buchetul ala, imi adjudec doar ultima parte: toleranta si fara prejudecati, cu voia dumneavoastra :-)
Mitica Sambata, August 19, 2000 12:24 AM
Comentarii: Interesant citat, Abel. Hai sa-ti dau si eu unul simpatic.

"Despre femei si lectura-femeile n-ar trebui sa citeasca decat ceea ce li se potriveste. Nimic pentru a se instrui dincolo de ceea ce e scris in anatomia fiintei lor.[..]Uite, zeita Venus sta intinsa pe covorul de clorofila . Un fluture mare zboara si i se aseaza pe mana. O clipa fluturele strange aripele, apoi se desface subt ochii ei ca o carte. Zeita incearca sa descifreze semnele de pe aripi. Aceasta e singura ei lectura." Lucian Blaga (ca vad ca se poarta).

:)))
Un ciberplaies Vineri, August 18, 2000 11:21 PM
Comentarii: Domnule Sava,
Multumim de interesul ce ni-l aratati. Lacomi de arginti nu suntem. Multamita celor ce se simt aproape tzara si bucuria zidirii impreuna a unui loc de adunare ne sunt rasplata trudei. Bucurie mare ar fi sa inviem pravili vechi si-ntelepte si sa izvodim noi obiceiuri, laolalta impacate in mandra lume noua din care Ro sa nu lipseasca. Nu suntem ziaristi, analisti, scriitori, politicieni. Altele ne sunt meseriile in viata de toate zilele. Sa zicem ca ce facem aici se apropie mai mult de sport (in sens olimpic, neprofesionist). Un joc de echipa in care esential e efortul individual de depasire a limitelor, sub culorile Ro - cam asa as defini eu rostul ciberplaiului.

Voi, ceilalti?
Armeanu' Zona Crepusculara Vineri, August 18, 2000 7:18 PM
Comentarii: Domnisoara Dorinella, simt nevoia sa va dedic si eu unul din aforismele lui Blaga.

Constiinta vacii
Sunt cea mai mare si cea mai frumoasa floare din cimpul florilor .

Dorinella Tiraspol Vineri, August 18, 2000 4:47 PM
Comentarii:
Vai domnul Ch. Lenoire, De ce oare cainele cind vede o cometa simte nevoia imediata de a o mirosi sub coada?

Vai domnul Sotea,
Ce dragut sunteti asa imbujorat si sfios. Multumesc mult pentru crini. Sunt superbi si se asorteza cu bluzita mea mov. Am sa-i impart cu S/Z care-i o persoana asa rafinata, inteleapta, sensibila, blanda, buna, frumoasa, toleranta si fara prejudecati.
De ghiozdanel nu mai am nevoie ca mi-a dat domnul Matrafox o mapa Diplomat cartonata cu afise electorale. Shlapii... mi-au ramas cam mici si as avea nevoie de niste tenisi, masura 44 daca se poate.

Ah ce bine e sa ai prieteni!
Abel Vineri, August 18, 2000 2:53 PM
Comentarii: "Intre barbati si femei prefer femeile, pentru ca au asupra primilor avantajul de-a fi mai dezechilibrate, deci mai complicate, mai perspicace si mai cinice, fara sa vorbesc de acea superioritate misterioasa pe care o confera o sclavie milenara." Emil Cioran
JOHN SAVA Indiana-USA-Lebanon-Memory HALL Vineri, August 18, 2000 2:37 PM
Comentarii: Pentru ca sa fiti independenti aveti nevoie pentru romanii de pretutindenea de un ZIAR AL TUTURORA.IN acesta fiecare poate ca sa publice articole de orice fel,dar NU porcarii si badaranii romanesti,contra sumei de exemplu: 10 dolari articolul,care sa nu fie mai mare de 4 mii de cuvinte si orice depaseste va fi taxat cu 5 dolari la mia de cuvinre.Si nu are importanta cat va fi Ziarul de voluminos.SA fie ZIAR ,NU loc de varsare a nadufului dezorientat si umflat de bazaconii mioritice. SA fie articole libere si pareri inteligent documentate.RL., incearca un fel de Forum,dar sunt mereu aceiasi si cenzurati comunistic ,la sange.Form pe care voi o folositi este buna si ,fiind sponzorata isi are neajunsurile ei.Astfel veti putea trai prin suc propiu.EU va voi trimite Predictii mystice saptamanale care ele insile costa pe cei care le citesc intre 10 si 20 de dolari.Cine le vrea sa trimita la ziarul Dvs., banii si-i va apare personalizat horoscopul pe luni si pe ani.Nu la mine vor veni banii,ci la DVS..ia deacolo un anumit procentaj,daaca vreti il puteti expedia spre mine.Ca romanii au diferite capse si ycaaruri si Rleuri si Gogoase,unde isi varsa prostiile,este drept si ca se vor indrepta initial gloata ,mai putin catre o forma inteligenta si zearistica,dar in scurt timp Forumisti dela RL si ceilalti dornici de a face politica si propoganda electorala ,vor fi clientii vostri siguri in scurta vreme.APOI in America sunt asa numitele WEBTV;aparate ieftine care se ataseaza la TV,prin VCR,sau la unele televizoare direct,fiindca aceste TV., sunt echipate cu toate mufele necesare insertiei directe la TV.Sunt multi care se pricep in a transforma o forma de TV americana in una Europeanaa si WEBUL asijderea..In acest caz ati face si comerrt si bine celor care sunt pasionati hobbisti de scris si de comentat si veti fi pe piata si fara ca sa va coordoneze niste americani,sau banosi care se vor Meceene,fara mecenat..!! Dac ideia mea ==La = voastra=====pushca=faceti-o....se gaseste la voi cineva priceput in toate.daca vreti sa ma mai contactati e bine,de nu,Dumnezeu CU VOI.....Reverend,PHD...J.S
Taranaki :) Vineri, August 18, 2000 12:21 AM
Comentarii: Test din Est, de acord ca nu incap doi barbati inteligenti, dar care e al doi-lea?
Matrafox Vineri, August 18, 2000 2:49 AM
Comentarii:
Tinere Domn,
Cine n-are loc de mine sa treaca la umbra sub fustita Dorinelei
Test din Est Vineri, August 18, 2000 1:37 AM
Comentarii: Matrafox, intertesant ce scri da eu ti-o spun direct: In cafeneaua asta n-au loc doi barbati inteligenti :-)
Dorinella Tiraspol Vineri, August 18, 2000 12:40 AM
Comentarii: Bade J,
Harasho.

Matrafox,
Vestea proasta e ca se micsoreaza vacantele si ne maninca sambata libera desi constitutia prevede doua zile libere pe saptamana. Decretul bate legea iar legea bate constitutia. Algoritmul bate recordul la coruptie. Coruptia bate justitia. Justitia bate legea si spirala se inchide. Constantinescu e suparat pe Stoica. Stoica declara ca Milica e prost (informat) intrucat justitia e independenta. Suparat pe Milica ne informeaza ca sedinta sefilor de filiale care se va tine vineri a hotarat sustinerea lui Stolojan in alegeri si pofteste intelectualii liberali sa paraseasca partidul cu Isarescu lor cu tot. Iar ma apuca plansul :-(

Domnule SadBrad,
Din greata in Tuca ? Bleah! Breteaua merita o pauza ca vine campania de toamna iar antena lui Voiculescu trebuie sa-si emaneze emanatii "pentru linistea dumneavoastra" si a banilor negrii.
Sotea crisma Vineri, August 18, 2000 12:37 AM
Comentarii: Baaa!! ia lasati fata-n pace de desteapta e frumoasa si la scoala merge care nu stii sa apreciezi o asemenea ocazie dati-va la o parte ca se ocupa baiatu Iote colea Dorinella un buchet de crini is cam rusinos eu si nu ma pricep la delicatesuri da o dulceata de cirese amare n-ar strica daca ai nevoie de giozdan zii nu te sfii ca face baiatu rost . Sotea .
S/Z Tot de unde voi pleca Vineri, August 18, 2000 12:23 AM
Comentarii: Draga Dorinella, imi cer scuze (cu intirziere). Temerea mea consta doar in faptul ca e in detrimentul dumneavoastra acea comparatie, dat fiind ca eu nu sunt nici tinara, nici frumoasa si nici inteligenta (mai ales). Iar faptul ca Abel e simpatic (consimt) nu il scuza de confuziile voite sau nu. Ma mingii cu gindul ca mi-l imaginez suficient de tinar sa aiba timp sa mai invete (din confuzii) sa mai si incaseze, nu numai sa dea:-) Multumesc pentru compliment, desi e nemeritat. Permiteti sa ma retrag, dat fiind ca e pacat de spatiul acordat cu atita marinimie pentru discutii mai interesante decit pentru aceste mondenitati fara sens. Si daca tot sunt in trecere, imi permit sa amintesc de "Cerul vazut prin lentila" a lui Patapivieci, desi e posibil ca doar eu sa fiu atit de in urma cu asemenea lecturi. Numai bine!
Matrafox Joi, August 17, 2000 8:45 PM
Comentarii: Vesti bune pentru Dorinella: Se prelungeste vacanta! Ministerul Educatiei nu are bani pentru tiparirea manualelor, igienizarea si repararea scolilor. Banii alocati de la buget au fost folositi pentru tiparirea afiselor electorarle. Pana se umple golul prin majorarea taxelor locale, a impozitelor, scumpirea energiei electrice si a serviciilor telefonice elevii vor primii lista manualelor si o mapa cu afise electorale.
SadBrad Joi, August 17, 2000 7:14 PM
Comentarii: Hello baby... I-m Back... Remarc ca mi-e din ce mai greata... si nu sunt gravid... Si n-am bai cu ficatul... Mascarada asta politica e de-a dreptul idioata. Mi-e dor de Tuca Show... Mi-e dor sa puna cineva punktul pe y. Mi-e dor de Tepes Voda, fie iertat sufletul lui ca a fost mare om. Ca ca sa facem o analiza serioasa in stilul meu caracteristic (:..... Asadar, avem o ecuatie cu Iliescu, Stolojan, Isarescu, Vadim, Melescanu... Necunoscuta nu e cine castiga. Necunoscuta e pe unde scoatem camasa...
SadBrad Tara lui Papura Voda Joi, August 17, 2000 6:56 PM
Comentarii: Dorinella nu mai plange... cum se zice pe la noi, "nu-i bai"... Si politicianistii astia merita mai mult un picior in zona sub-lombara decat o singura lacrima. Fa si tu ce zicea un ex premier britanic Mr C...l, zis si omul cu havana, tipul care a inventat veul din des'te... (identificator de personalitate pentru cultivatii Internetului): Imagineazatii stand pe buda cu pantalonii pe vine. Dupa o portie zdravana de ciorba de potroace servita a la francaise la Cotroceni, un gratar de porumbei umpluti cu fistic, inecati in sos de ananas, stropiti cu vin de Burgundia, o cafea "mese", o inghetata, doua trei prajituri... Si daca imaginea nu este destul de sugestiva imagineaza-ti si sunetul... Imagineazatii stand in pozitia "regala" in costumele lor Armani, cu ceasul Piaget placat cu aur la mana citind doct un ziar... Oare ce fel de hartie folosesc? O fi papirus original din egipt cu intarsii si monograme... Si trage apa dupa ei... ...Comedia Romaneasca... Traiasca Capra Vecinului! Si asa e raioasa si are diaree...
Dorinella Tiraspol Joi, August 17, 2000 5:59 PM
Comentarii: Azi am plans. Isarescu si Stolojan vor fi inamici in campanie. Liberalii sunt cu sageata in morcov. Seniorii lor pleaca la razboi cu tehnocratii lui Stoica. ApR in loc sa fuzioneze, fisioneaza (le pleaca biroul de conducere, ori la bal, ori la spital). Grupul de sprijin pentru Emil Constantinescu strange semnaturi pentru Mugur Isarescu.
J Joi, August 17, 2000 3:48 PM
Comentarii: Bine Dorinella, suntem chit:-)
Kakaia pogoda na Tiraspole? Tojie holodne?
Dorinella Joi, August 17, 2000 3:34 PM
Comentarii: Doamna S/Z,
Nu vad de ce va deranjat confuzia cu mine. Ce e rau sa fi tanara, frumoasa si inteligenta?

Eu apreciez intelepciunea si experienta de viata a altora. De aceea m-am simtit flatata de gresala simpaticului Abel :-)
Dorinella Tiraspol Joi, August 17, 2000 3:25 PM
Comentarii: Vai Bade J,
Nu sunt dispusa sa renunt nici pe internet la insemnele feminitatii si recunosc ca m-a deranjat comparatia dvs. cu Gelu Voican- Voiculescu. Ca sa fim chit uite va gratulez si eu comparand stilul dvs. academic cu cel al Elenei C :-)
Taranaki :) Joi, August 17, 2000 3:20 PM
Comentarii: Dom' J, Cestia cu "tacanitul soarecelui" m-a dat gata! Abia astept sa aplic in practica, va dati seama cum ar suna un set de instructiuni de folosire a soarecului? :))))))))))))) ha HA! tacaniti pe butonul din stanga al soarecelui = tacanit dreapta, tacaniti stanga, soarce cu infrarosii soarece cu trei butoane .... :))))))))))))) ăăăăăăăăă.... tacaneala placuta!
S/Z De unde voi pleca iarasi Joi, August 17, 2000 7:08 AM
Comentarii: Abel, rugamintea mea (cea de pe urma) este sa te mai gindesti putin la confuziile de persoane pe care le faci si sa incerci sa vezi mai clar. Dorinella nu sunt eu, cum nici ea nu este S/Z. Eu sunt constanta in nick-ul pe care mi l-am ales, iar atunci cind m-am mai "jucat", precum a mai facut-o toata lumea, am lasat sa se inteleaga acest lucru. Tineam sa iti spun asta "public", in speranta ca lumina se va face. Pacat ca va fi prea tirziu, daca va fi... Atit am avut de spus, si cu asta ma retrag. Sper sa nu imi tii rigoare pentru (sau si pentru) acest lucru. Numai bine!
Danny Los Angeles Joi, August 17, 2000 6:57 AM
Comentarii: Domnule Matrafox, nu pot decit sa gasesc un suprem adevar in ceea ce Adrian Paunescu a remarcat, referitor la "comunismul romanesc". Nu trebuie sa fim niste genii politice, pentru a ne da seama ca fara comunismul bolsevic, soarta "comunismului romanesc" ar fi fost mult mai buna: S-ar fi chemat capitalism, caci fara nenorocirile "inventate" in tara vecina si "prietena" nici noi si nici alti nefericiti pe acest Pamint n-am fi avut parte de "binefacerile" dreptei societati. Acest individ este o bizara combinatie de talent literar iesit din comun si un caracter atit de infect incit marea majoritate a oamenilor simt tentatia sa-i nege calitatile de poet, tocmai datorita nivelului scazut la care se situaza ca om. Mi-ati adus aminte, mentionindu-i numele, de un banc superb, pe care s-ar putea sa-l stie toata lumea, datind de acum 20 de ani, adica inainte de plecarea mea definitiva in Statele Unite. Iata-l: Volumele de poezii, semnate Adrian Paunescu, au fost traduse si in limba japoneza, iar pentru autenticitate, traducatorii, au tradus si numele. In japoneza Adrian Paunescu se traduce cu......Yegura Kakuru.
Abel de la un pub din global village:-) Joi, August 17, 2000 6:41 AM
Comentarii: Fetele de la Capilna, azi am fost darnic, mai mult decit darnic:-)
Danny Los Angeles Joi, August 17, 2000 6:28 AM
Comentarii: Stimate Domnule J Nu numai ca aveti perfecta dreptate in ceea ce spuneti, dar facind-o cu umor si eruditie, imi stirniti o placere pe care nu o incerc deseori, "rasfoind" paginile romanesti. Este evident faptul ca cei care aleg Internet-ul ca sursa de informatie, mod de comunicare cu alti semeni, indiferent de coordonatele geografice, precum si ca unealta nepretuita in largirea orizontului intelectual, au cel putin notiuni elementare de limba engleza, daca nu chiar cunostinte peste medie. Acest fapt de necontestat aduce tentativa unor creatori de pagini Web in limba romana, de a inlesni intelegerea unor comenzi de manipulare a paginii respective, foarte aproape de ridicul, sau in cel mai bun caz, de inutilitate. Nu am intentia sa dezvolt acest aspect minor, dar citeodata deranjant, deoarece raspunsul, sau solutia "problemei" a fost dat/a de domnia voastra, nelasind loc pentru echivoc. Mesajul meu initial, care s-a dorit un mic semnal de atentionare, isi gaseste in rindurile dumneavoastra satisfactie completa, iar autorul considera subiectul incheiat, cu multumirile de rigoare pentru maniera eleganta in care ati facut-o.
UNUL Joi, August 17, 2000 6:02 AM
Comentarii: UNUL IN RL IL CITA PE CIORAN.VIN SI EU CU UN CITAT:"FEMEILE SINT NISTE NULITATI SIMPATICE,GRATIILE AU SALVAT FEMEILE"
J Joi, August 17, 2000 4:52 AM
Comentarii: Domnule Danny,
Pentru a va alina putin incordarea am sa incerc sa va dau si eu un raspuns, pe care cu umila modestie sper sa il gasiti edificator.
Parerea mea, de nemembru al Academiei Romane si filolog amator, este ca odata cu folosirea pe scara tot mai mare a calculatoarelor si a internetului patrund in limba noastra stramoseasca, inevitabil, o mare cantitate de neologisme de genul celor amintite de dumneavoastra. Ele sunt folosite in mod natural de catre cei care au o tangenta cu domeniul, iar frecventa lor este atat de mare incat domnii de la Academie sunt cam nepregatiti in a face fata unui asemenea aflux. Oricine foloseste calculatorul cat de cat se familiarizeaza repede cu aceste importuri, asa ca nimeni nu isi mai pune problema sa traduca fiecare termen printr-un echivalent autohton. Intr-un cuvant ei sunt deja preluati de limba vorbita. Problema apare odata cu scrierea acestor cuvinte anglo-saxone, din moment ce noi avem o scriere fonetica. O regula ar fi folosirea intre ghilimele a termenului strain, si aplicarea articolului sau a terminatiei dupa o liniuta. De exemplu:"mouse"-ul nu imi mai functioneaza, sau in cazul incriminat "click"-ati. Cum si asa cuvintele par inadecvate eu as propune, doar folosirea ghilimelelor. Pana ce onor Academia nu va elabora o regula de scriere pentru termenii care se vor mentine dupa o perioada mai semnificativa in limba, nu avem alta solutie decat poate traducerea cuvant cu cuvant: "Tzacanitzi soarecele pe butoanele de reinprospatare pentru a vedea comentariile dupa trimitere."
J Joi, August 17, 2000 4:45 AM
Comentarii: Azi am ghinion, mai vin cu o corectie:
"Afrimatii de felul: " Suntem doar doua femei destepte in cafenea" sunt exclusive si nepoliticoase..... (smd)"
Imi cer scuze.
J Joi, August 17, 2000 4:42 AM
Comentarii: Vin cu o corectie:
Afrimatii de felul: " Suntem doar doua femei in cafenea" sunt exclusive si nepoliticoase..... (smd)
J Joi, August 17, 2000 3:58 AM
Comentarii: Dorinella,
Nu trebuie nici sa te dai desteapta si nici sa pozezi in sex simbol ca sa fii apreciata. Fii doar naturala ca este perfect. In spatii virtuale nu se pune problema ca cineva trebuie sa te accepte sau nu. Nici genul personajelor nu este prea relevant in discutii. Afirmatii de felul: sunt exclusive si nepoliticoase (las la o parte infatuarea) la adresa altor persoane de gen feminin care au mai scris pe aici sau care intra pentru prima data. Din cauza asta ti-ai atras o reactie mai caustica din partea altor "cafenauti", in randul carora ma includ si eu. As putea sa-ti mai spun cate ceva despre arma cu doua taisuri a citatelor si despre metafore in medii electronice, dar ma tem sa nu ti se para ca iti dau lectii.
Oricum mi-ar parea rau sa te simti exclusa din cauza replicilor mele, care au fost date cu buna intentie.
Am sa iti raspund si la intrebarea ta. Daca mi-ai compara logica cu a unei femei m-as simti onorat. Ce vezi tu rau in logica unei femei?
Gica Comuna Uciucioaia Joi, August 17, 2000 1:05 AM
Comentarii: Test
Matrafox Joi, August 17, 2000 12:35 AM
Comentarii: Danny, asteptam propuneri. Nici mie nu-mi place cum suna. Dictionarele sunt depasite la capitolul tehnologia informatiei si a comunicarii-TIC :-)
Matrafox in direct Miercuri, August 16, 2000 11:54 PM
Comentarii: Afirmatiile lui Adrian Paunescu pe un post de televiziune:
"Dupa 1945 cel mai mare rau facut comunismului romanesc (ca si cum ar fi existat un comunism romanesc) a fost comunismul rusesc. Alta ar fi fost soarta comunismului in lume daca nu ar fi fost influenta comunismului bolsevic."
Acelas individ continua:
"Chiar Constantinescu mi se pare ca a spus: Mai grav decat comunismul bolsevic a fost national-comunismul romanesc." Repeta fraza teatral de cateva ori.
Invitatii poetului buhai V. Magureanu si Radu Vasile sunt de acord. Magureanu incepe cu pashoptistii si face apologia masoneriei romanesti fiind foarte fericit ca Marea Loja Nationala din Romania aduna in acelas edificiu toate personalitatile vietii politice din tara. Glisare subtila de la comunismul bolsevic la masonerie.
Danny Los Angeles Miercuri, August 16, 2000 11:37 PM
Comentarii: Raspuns unui Ciberplaies Stimate/a domn/doamna, felul in care Web designer-ul acestui site a minuit draconicele Perl sau CGI nu poate fi decit o nota de lauda. Eu ma refeream la asa numitele "licente" lexicale gen "clickeaza" "picapeaza" si alte aberante "traduceri" ale unor cuvinte englezesti in limba romana. Este foarte adevarat ca uneori, ca in cazul verbului "to cash" (a check) este admisibil sa folosim expresia " Ma duc sa chesuiesc un cec" fara sa auzim sau sa simtim violenta trasnetelor si fulgerelor trimise din Olymp, dar in marea majoritate a cazurilor este preferabil, daca nu chiar imperios necesar sa nu ne facem de bacanie cu termeni fortati de genul celor pe care i-am amintit. Comparativ cu alte pagini romanesti de pe Internet aceasta se situaza la un nivel superior din punct de vedere intelectual si ar fi pacat sa i se stirbeasca din valoare prin afisarea la intrare a unui termen "pretios" precum "clickati". Sperind ca n-am suparat pe nimeni foarte tare, cit sa fiu tirnosit prin tarina, va asigur de stima mea sincera.
risu-plinsu Miercuri, August 16, 2000 11:11 PM
Comentarii: !
Isarescu Miercuri, August 16, 2000 10:56 PM
Comentarii: V
Test din Est Miercuri, August 16, 2000 10:53 PM
Comentarii: Miti si Dorinella, v-a apucat febra tandemului? Ati deschis campania electorala pentru postul de presedinte de CAP pe campii ciberplaiului ca Mugur si Stolo?
Un ciberplaies Miercuri, August 16, 2000 7:20 PM
Comentarii: Jupane Danny, Fiind noi tot felul de oameni doritori de tzara noua dar nu foarte priceputi, inceput-am a zidi un loc frumos de adunare, sa se sature ochii si inima tuturor de vederea lui. Deci facut-am aceste dracii de scripturi Perl/CGI insa greu iaste a da cap si incepatura fiecarui lucru caci stiinta si invatatura ne e fireasca si omeneasca, nu peste fire si dumnezeiasca. Nu, "clickarea" nu iaste singurul mijloc. Trebuie insa modificat la scriptura sa se traga de la sine pagina la obirsie, dupa lucratura postarii. Sa dee Dumnezeu sa fim sanatosi si scri-vom mai departe pentru cei muti dar multi!
Corbul de la Athenee Palace Miercuri, August 16, 2000 5:38 PM
Comentarii: Draga Lenoire, daca postarea domniei voastre nu-i din ultimul Catavencu (ca nu apucai sa-l citesc) atunci ati intrat cu dreptul in prezenta locanta drept care vi se va decerna titlul de "UNA DIN CELE 2 FEMEI DESTEPTE ALE CAFENELEI". Juna Dorinella, tocamai a retrogradat de unde si golul (nevermore!) din organigrama. Masa, dansul si omagiile, dupa omologare!
Lenoire ...tot din tara cu Dor.... Miercuri, August 16, 2000 4:00 PM
Comentarii: Dorinella
...cine te-a suparat atat de tare ?? Lasa-i draga in betesheg...mie chiar imi place ce scrii. Iar cu fustita aia plisata....mmmmmmmmmmm :o)))) Ch. Lenoire
Dorinella Tiraspol Miercuri, August 16, 2000 3:20 PM
Comentarii: Si daca vreti sa stiti pe 1.09.2000 incep scoala si nu va mai deranjez. Sic!
Lenoire ...din tara cu Dor Miercuri, August 16, 2000 3:15 PM
Comentarii: Mineri au fost, mineri sint inca
Asa cum nu se da scos ursul din birlog sau mita de linga sfara cu motocei (desi respec-tiva mita are constiinta faptului ca dependenta, adictiunea de respectivul viciu o va duce la o inevitabila moarte prin crapare, jucindu-se cu ei), asa cum nu exista sfint din calen-darul ortodox fara sarbatoare, tot asa nu exista, de citeva decenii bune, categorie so-ciala ori profesie sau meseriebratzaradeaur fara de aniversare. Cunoastem - mai e nevoie s-o spunem? - Ziua Preparatelor din Peste, Decada Cartii la Sate, Saptamina Filmului Coreean, Ziua Fara de Tutun, Ziua Alegerilor Generale, De-ceniul Fara Bani, Saptamina Fara Apa si Curent Electric etc. Ei, tot asa, existind Ziua Martisorului, Ziua Mamei, Ziua Copilului etc, s-au creat pe acelasi calapod Ziua Strungarului, Ziua Minerului, Ziua Otelarului, Ziua Sondorului, Ziua Sculer-matriterului, Ziua Mozaicar-faiantarului, Ziua Rotopercutoristului, a Motostivuito-rului, a Cosmonautului, Pompierului etc, se pare cum ca romanii au o bogata gama de sortimente de petreceri la care sa-si faca de cap pe dulcele stil clasic, romanesc. Recent, a avut loc Ziua Minerului. Adica, parca minerii n-ar fi avut destule motive de sarbatorit pe lumea asta: victoria asupra studentilor, la Bucuresti, cea asupra jandarmi-lor, la Costesti etc. Dar le trebuia lor, musai-musai, o sarbatoare cu iz oficial. Iata cum s-au desfasurat activitatile festive: La mina Lesul Minerului, dupa cum spuneam, s-a desfasurat concursul de sapat in ga-lerie contra-cronometru. Primul loc a fost ocupat de Manole Mesteru, ortac cu vechi state de serviciu; premiul a fost atribuit prost-mortem, deoarece mesterul Manole, in graba sa de a stabili un nou record, a intrat, fara sa vrea, cu galeria proprie, in Canalul Dunare-Marea Neagra. Trupul premiantului va fi recuperat in zilele urmatoare de catre acei scafandri care au reusit sa se trezeasca dupa serbarile pricinuite de Ziua Marinei (vezi mai sus). Si premiul secund va fi decernat tot asa, adica post-mortem, deoarece protagonistul Vasilache Mataringa, miner vechi si experimentat, crezind ca a descoperit un filon de otzel pur, a dat in el cu tirnacopul. Respectivul filon fusese, de fapt, o bomba de avion ramasa neexplodata (pina in acel moment) din cel de-al Doilea Rezbel Mondial. Cu aceeasi ocazie a avut loc si concursul de pufoaice ude, "Pufi Fresh", sponsorizat de firma "Pute Fresh". Pe primul loc s-a situat Vasile Anespalatitzei, care a oferit drept pro-ba o pufoaica de 12 kilograme, continind 38 litri de sudoare proaspata, muncitoreasca. Pe a doua pozitie a podiumului a urcat, impleticindu-se, Costel Dumanoiu, cel care a demonstrat cum se pot obtine 18 litri de rachiu dintr-o pufoaica XXL fara mineci. Cistigatorul medaliei de bronz si, cu aceasta ocazie, a unei excursii la Tandarei, a fost Gica Puica, miner care a transpirat intr-un an cit altii in sapte - asemenea lui Fat-Frumos, vorba ceea, care din cauza ca a transpirat si a mirosit urit si acru, Ileana Co-sinzeana a preferat sa se incotopeneasca, in ciuda lui Petre Ispirescu, cu Zmeul. Concursul s-a terminat cu voie buna si, deoarece participantii la "Ziua Minerului" s-au cherchelit, nemaiputind efectua nici o miscare mai rasarita decit introducerea unei pe-rechi de degete pe git in scopul boririi, nu s-a mai ajuns la Bucuresti, ceara mamii lor de intelectualisti care citeste cartz. lu-aia-r dracu
Dorinella Tiraspol Miercuri, August 16, 2000 12:18 AM
Comentarii:
Vai Bade J,

Dar fusta plisata era o metafora la adresa creatiei. Eu am incercat sa comunic prin simboluri iar citatele erau din Blaga filozoful. Modul in care ati abordat dvs. subiectul tradeaza simptomul gandirii captive. Paleologul (servus Abel :-) spunea ca a cunoscut-o pe mama lui Gelu V.V. intre cele doua (iar ganditi prostii ?) razboaie mondiale si era o persoana incantatoare. Daca as compara logica dvs. cu a unei femei ce ati simti? Vad ca nu ma acceptati nici daca ma dau desteapta nici daca pozez in sex simbol. Ce trebuie sa fac sa ma acceptati, sa sterg tejgheaua cafenelei, sa matur pe jos de seminte?
Danny Los Angeles Miercuri, August 16, 2000 10:30 AM
Comentarii: Exista si alta posibilitate de a "refresha" aceasta pagina pentru ca muti de uimire sa putem vedea mesajele postate? Sau aceasta actiune, "clickarea" este singura metoda? Are cuvintul "click", folosit ca neologism, vre-un cusur? Astept incordat mesaje edificatoare.
J Miercuri, August 16, 2000 4:20 AM
Comentarii: Dorinella,
Vezi ca iarasi ne suparam. Atentie la metafora ca falfie prea tare cand trece moskovskie metropoliten. Ieri erai a doua femeie desteapta a tarii, pardon a cafenelei. Azi esti sex simbol si-ti fluturi faldurile plisate prin cafenea invitandu-ne sa imaginam mai stiu eu ce instelatii pe acolo. Eu asa un amestec de metafizica si vorba aia, n-am mai pomenit de la Gelu Voican Voiculescu incoace. Parol.
Kamadeva Miercuri, August 16, 2000 2:39 AM
Comentarii: zeul indic.
Abel Marti, August 15, 2000 8:37 PM
Comentarii: I'd rather be liberated, / I find myself captivated,/ Things are getting strange, I'm starting to worry, / It could be a case for Mulder & Scully...:-) Dorinela cu doi de "l", nu dispera, gasim pe cineva care sa ne ordone sa trecem Nistrul:-) Si te scapam, "pi buni"!:-) Ca rudotelu-i pe valuta, nu pe un Luli moldovenesc:-)
Abel Marti, August 15, 2000 8:38 PM
Comentarii: I'd rather be liberated, / I find myself captivated,/ Things are getting strange, I'm starting to worry, / It could be a case for Mulder & Scully...:-) Dorinela cu doi de "l", nu dispera, gasim pe cineva care sa ne ordone sa trecem Nistrul:-) Si te scapam, "pi buni"!:-) Ca rudotelu-i pe valuta, nu pe un Luli moldovenesc:-)
Matrafox Marti, August 15, 2000 7:17 PM
Comentarii: In data de 14.08.2000 agetia Media Vax a dat publicitatii un comunicat de presa in care ne anunta ca Ministrul de Externe al Romaniei, domnul Petre Roman, a facut o vizita de lucru in apele Dunarii unde a avut convorbiri private cu o persoana anonima din Slovenia. Intalnirea a durat trei minute si s-a desfasurat sub nivelul apelor Dunarii. Deoarece presa nu a avut acces la intilnire se presupune ca au fost discutate probleme legate de viitorul Balcanilor. Poate nu intamplator, in timp ce Roman intrase la apa, un submarin nuclear rusesc s-a scufundat in marea Barents in urma unei coliziuni cu un obiect neidentificat. Accidentul a fost confirmat si de doua submarine americane care intamplator se aflau in zona. Vecinii nostrii bulgari si prieteni, ingrijorati de manevrele navale romano-slovene au supravegheat cu atentie zona temandu-se ca acestea ar putea fi repetitii la celebra fraza "Romani treceti riul". Un comunicat al ministerului mediului Bulgar a anuntat ca in perioada mentionata s-a constat scaderea cu 3cm a nivelului Dunarii intre Bechet-Calafat dar nu s-au inregistrat procente de substante poluante peste limitele admise, procentul ridicat de hidrogen sulfurat din atmosfera fiind pus pe seama combinatului de la Turnul Magurele. Revenind in sala de reanimare, domnul P. Roman a declarat ca tara noastra a inregistrat noi succese pe calea integrarii euro-atlantice si ca s-au facut pasi concreti in vederea realizarii unui tunel care sa lege cele doua maluri ale Dunarii. Tunelul va fi aerian si va fluidiza circulatia in zona Bosfor-Dardanele unde vasele noastre comerciale shomeza de mai multa vreme rotunjind veniturile armatorilor turci.

P.S. Mica mea dedicatie muzicala era adresata domnului Silviu Brucan, analist politic de duminica.
Dorinella din Eonul Dogmatic Marti, August 15, 2000 6:18 PM
Comentarii: Vai dragilor, dar:
"Viitorul e domeniul visului; si deocamdata putem visa mult si nepedepsiti." Imaginati-va ca fusta mea plisata (a la Marlyn Monroe, deasupra gurii de metrou) e cerul instelat al cafenelei. "Spiritul omenesc, pus in fata misterului metafizic, a crezut la un moment dat ca ar fi indreptatit sa-l formuleze fara de a-l intelege."
Miti Marti, August 15, 2000 5:32 PM
Comentarii: Dorinella, merci fine de compliment :) Zici ca n-au loc? Se face! Largim campii cu charactere! Poftiti de-i bateti!

Dom' Fix, Blaga spune si:
A cunoaste, a iubi,
Inca-odata iar si iara.
A cunoaste insemna vara,
A iubi e primavara.
Cum s-ar zice, cunoasterea (adevarului) e implinirea fireasca a iubirii (poeziei). Vine de se leaga cu ea asa cum filosoful il completeaza pe poet. De altfel nu exista norme unice, fiecare dupa cum il taie capul si putirinta. Unul face vivisectia fara sa zdrobeasca corola. Altul zice: cata luciditate atata poezie! Sau, egali in pasiune, unul boteaza o stea, altul un bacil.
Taranaki :) Marti, August 15, 2000 4:10 PM
Comentarii: Domnisoara Dorinella, Cuvintele nu sunt simboluri cu toate ca par Evanghelia dupa Ioan: Capitolul 1: . 1. La inceput era Cuvantul si Cuvantul era Dumnezeu. . 2. El era la inceput cu Dumnezeu. . 3. Toate lucrurile au fost facute prin El; si nimic din ce a fost facut, n'a fost facut fara El.
Mully si Sculder de la FNI Marti, August 15, 2000 4:00 PM
Comentarii: Baroane, locul e liber. Daca te intereseaza pune-ti fustita si treci la dans.
Mully si Sculder de la FNI Marti, August 15, 2000 3:34 PM
Comentarii: Baroane, locu-i liber. Daca te intereseaza puneti fustita si treci la dans!
Dorinella Marti, August 15, 2000 3:03 PM
Comentarii: Zile fericite de Sf. Marie tuturor!
Dorinella Atlantida Marti, August 15, 2000 2:41 PM
Comentarii:
Bunul meu domn Taranaki,
Dar cuvantul ce este, nu tot un simbol? Divinitatea ne raspundunde, tot prin cuvinte?

Bade J,
Inteleg ca sunteti gabor de cafenea?

Balanta,
Nu va intristati, or sa mai fie ocazii.

Omul cu fixul,
Pisica mea se numeste Lulu. Am cumprat-o de la piata cu vreo 5 luni in urma. Dupa vreo trei luni am dus-o la doctor ca nu mieuna. Doctorul a consultat-o si mi-a spus ca e perfect sanatoasa dar ca din pacate nu este pisica ci pui de leu. Cu dobermanul dvs. trebuie sa va purtati cu mare atentie fiindca sunt predispusi sa faca ghem la stomac (se ling si parul de pe limba se aduna la stomac). Cotoiul meu are mustatile cam mari si e posibil sa cauzeze la digestie.

Stiti bancul cu ghemul de la stomac?
Baronul - Marti, August 15, 2000 12:44 AM
Comentarii: Doamnelor si Domnilor, Dilema: daca aici sunt doua doamne inteligente, care este ce-a de a doua? Am onoarea!
J Marti, August 15, 2000 11:44 AM
Comentarii: Nene Fix,
Nu e sfinxul, nu e babe, dar, nu stiu cum,... imi spune flerul meu de militian ca e travesti... Mai vorbim.
fix in pix din huma Marti, August 15, 2000 9:24 AM
Comentarii: Dorinella,cauta adevarul impreuna cu blaga,dupa ce il gasesti ai grija sa nu il pierzi sau sa nu il perimezi ! agata-l si pe armeanu'de brat! " Eu nu strivesc corola de minuni a lumii Eu nu strivesc corola de minuni a lumii si nu ucid cu mintea tainele, ce le-ntalnesc in calea mea in flori, in ochi, pe buze ori morminte. Lumina altora sugruma vraja nepatrunsului ascuns in adancimi de intuneric, dar eu, eu cu lumina mea sporesc a lumii taina- si-ntocmai cum cu razele ei albe luna nu micsoreaza, ci tremuratoare mareste si mai tare taina noptii, asa inbogatesc si eu intunecata zare cu largi fiori de sfant mister si tot ce-i neinteles se schimba-n neintelesuri si mai mari sub ochii mei- caci eu iubesc si flori si ochi si buze si morminte." s-atat!
gangster Marti, August 15, 2000 8:22 AM
Comentarii: Oi fi Dorinella-Oana? Stai asa sa te confrunt cu Mirciulica Eliade! Io-s ala calare pa doi cai deodata! Cornelius Tarvastu zis gangsteru!
fix in pix galapagos Marti, August 15, 2000 7:41 AM
Comentarii: Dorinella,cind pisica aia a matale are sa fie mancata de dobermanul meu mai povestim de femei inteligente si de civilizatii in armonie! al dumneavoastra fix.
fix in pix din pisc Marti, August 15, 2000 7:36 AM
Comentarii: J,numai de mistyc sa nu-mi pomenesti !si nici de gogudoi! sa fie sfinxul sau babele travesti?
J Marti, August 15, 2000 4:15 AM
Comentarii: Domnisoara Dorinella,

Eu nu am ironizat definitia matale, ci fluieram asa ca militianul cand cineva depaseste limita de viteza admisa pentru circulatia de idei logice in cafenea.
Acum, sa il intrebi pe militian ce sta in spatele regulilor de circulatie, nu ti se pare ca ii ceri prea mult?
Vorba sergentului major: "Circulati, circulati!" (idei, prin cafenea...).
" Alo, Alo... femeile destepte, mai rasfirat va rog, mai rasfirat, ca ingreunati afluirea"
radu bandean montreal Marti, August 15, 2000 3:29 AM
Comentarii: Salutare tuturor amicilor din bistrita! noroc bun! radu
balanta Marti, August 15, 2000 2:18 AM
Comentarii: Dorinella draga, ma prinse amorteala si nu bagasi de seama, matale erai a doua femeie desteapta din cafenea?
Ciber Marti, August 15, 2000 1:29 AM
Comentarii: test
Ciocirlia Marti, August 15, 2000 1:11 AM
Comentarii: pura ca entelehia.
Taranaki :) Marti, August 15, 2000 1:07 AM
Comentarii: Stimata domnisoara Dorinella, Lucrurile sunt mai simple decat par, cu Divinitatea comunicam prin Cuvant, simbolurile sunt o inventie omeneasca un fel de "material de propaganda", ca sa folosesc un termen mai plastic,in slujba misticismului. "Ritualul Crestin" = care din ele? Totusi, simbolul crucii... are O SINGURA semnificatie: sacrificiul facut de Dumnezeu care si-a jertfit propriul Sau Fiu pentru mantuirea mea si a dumneavoastra, ca sa fim iertati de pacatele noastre (nu prin merite personale ci prin Har - adica prin Gratia Divina), pentru ca "...asa de mult a iubit Dumnezeu lumea..." Cu stima.
Matrafox Marti, August 15, 2000 12:02 AM
Comentarii: Baiete, inca 2 incercari la Test din Est!
Test din Est Luni, August 14, 2000 11:50 PM
Comentarii: Dedicatia e pentru Adrian Paunescu?
Matrafox Luni, August 14, 2000 11:49 PM
Comentarii: Fix, mai ai dreptul la 2 incercari!
Dorinella Insula Pastelui Luni, August 14, 2000 11:38 PM
Comentarii: Vai Miti,

Ce frumos stiti dvs. sa legati vorbele. E superb, minunat dar o fi si adevarat? Materia are inteligenta ei si cele mai luminate minti s-au chinuit sa-i descopere tainele (fara prea mult succes) iar cristalul de briliant modelat de slefuitor tot cistal ramane. Poate ca insulele Galapagos sunt locul unde creatorul si-a aruncat rebuturile si stiinta de astazi este un rebut precum musca aptera. Poate ca Terra este un fel de insula Galapagos iar in jurul nostru mii de civilizatii traiesc in armonie pe cind noi nu suntem in stare sa ne intelegem om cu om.

Auzi, draga ?! Eu ti-o spun direct. Pe cafeneaua asta n-au loc doua femei destepte!
fix in pix Luni, August 14, 2000 10:45 PM
Comentarii: dedicatie adresata infometatilor din fata de la obor.
Hei tramvai Luni, August 14, 2000 9:21 PM
Comentarii: Cu etaj si tras de cai.
Matrafox Luni, August 14, 2000 9:18 PM
Comentarii:
Pe un munte intr-o tara foarte-ndepartata
sta un om cu ochii-nchisi si spune ce ne-asteapta
Lumea nu il asculta il crede un nebun
dar vorbele lui sunt ca niste lovituri de tun

El sta singur si linistit
dar in ochii lui inchisi
vede al lumii asfintit...

Intrbare: Cui se adreseaza dedicatia mea muzicala de mai sus? :-)
Mitica din insula Bensalem Luni, August 14, 2000 5:13 PM
Comentarii: Draga Dorinella,
Structura cristalina a adevarului e unica dar briliantul are mai multe fatete (courtesy of CdeB, ca iar m-alearga Abel si azi nu mai e yesterday). Merg si mai departe si zic: fatetele diferite le-au taiat slefuitorii de lentile ca sa adauge inteligenta artificiala materiei prime divine si sa creasca pretul produsului pe piata sublunara. Sa trecem acum de la materia prima la produsul finit: adevarul fatzarnic (cu mai multe fetze). Pentru scientistii apteri* (courtesy of Culianu) el este empirico-analitic, pentru filosofi si artisti, sintetic iar pentru teologi, dogmatic. Am uitat pe cineva? Ah, politicienii! Pentru ei adevarul pur si simplu, nu exista :)

Explicatia pe care o dai "crucii" e un frumos exemplu de adevar sintetic. Esti o artista, ce mai! Sau chiar o filosoafa. (sinteticul intuitiv e al artistilor, sinteticul analitic al filosofilor).

* apter Din grecescul a (fara) si pteron (aripa) adica fara aripi. Sensul de dictionar al adjectivului "apter" se refera la insectele fara aripi. Decoland insa impreuna cu Profesorul Culianu de pe pista stramta a dictionarului, vom arunca o privire sferica asupra cestiunii. Stiinta moderna a iesit, dupa Renastere, dintr-o mutatie culturala, printr-un proces ce seamana cu selectia naturala a speciilor. Spiritul stiintific modern s-a nascut in marile vartejuri istorice ale Reformei si Contrareformei ca o musca aptera pe vantoasa insula Galapagos (unde mustele obisnuite nu rezista conditiilor specifice). Stiintele Renasterii n-au rezistat si au fost eliminate de neinduratorele legi ale selectiei naturale in timp ce spiritul stiintific modern a avut norocul de a trece neobservat si de asi gasi locul in nisa istorica.
Dorinella Tiraspol Luni, August 14, 2000 1:05 PM
Comentarii: Vai domnule Armeanu,
Ce subiect interesant ati deschis!

Adevarul in stiinta,
Adevarul in filozofie,
Adevarul in religie.

Stiinta incearca sa ajunga la adevar in mod descriptiv, filozofia in mod intuitiv iar religia prin simboluri.

Stiinta creaza modele. Un model oricat de complex ar fi, nu face decat sa descrie in mod simplificat natura. Dr. Karl R. Popper simplifica si el notiunea de adevar atit cat ii convine. Sa vorbim despre adevar in aceste conditii mi se pare o gluma :-) Sa luam un exemplu: Un temerar pleaca in cautarea Orasului Pierdut. Cu fiecare incercare el se apropie de tinta, dar descopera orasul o singura data si nu bucati din ce in ce mai mari din el.

Vai Bade J,
Dar eu nu va ceream sa spuneti ce este adevarul. Intrucat ati ironizat definita mea era normal sa-mi spuneti cum definiti adevarul dvs.

Vai domnule Taranaki
Semnul crucii face parte din ritualul religios crestin care prin simboluri ne face sa comunicam cu divinitatea. Ce mesaj trimitem noi divinitatii daca nu cunoastem semnificatia simbolurilor? Pareti un om mai educat decat mine asa ca va rog sa-mi spuneti dvs. care este semnificatia crucii.
Armeanu' din Zona Crepusculara Luni, August 14, 2000 11:24 AM
Comentarii: L-am citit si pe Blaga.
J Luni, August 14, 2000 5:19 AM
Comentarii: Domnisoara Dorinella,
Imi ceri sa iti spun ce este adevarul. Drept cine ma iei? Nu sunt decat un om.:-)

Taranaki :) Luni, August 14, 2000 12:36 AM
Comentarii: Stimata Domnisoara Dorinella, Departe de mine de a alunga de la dv. spiritul romantic si simtul frumosului. Da' chestia cu inchinatul si interpretarea semnului crucii e hm... usor ăăăăă... exagerata..?. Dumnezeu este un lucru prea frumos ca sa ne apucam sa il rastalmacim doar ca sa se potriveasca unui sablon de gandire uman. Cu stima!
fix in pix Duminica, August 13, 2000 11:42 PM
Comentarii: armeanule l-ai citit pe Blaga?
S/Z Duminica, August 13, 2000 7:17 PM
Comentarii: Mully si Sculder, atunci cred ca ar trebui sa ma gindesc si eu serios la "schimbarea circulara" a storiei si sa devin si eu propriul meu schelet in propriul meu dulap:-) Ma gindesc de citva vreme destul de serios la asta, dar nu ma pot debarasa de ideea reciclarii, ca orice obiect perisabil care ma aflu in natura. Multămesc de cintare, M.S. (Mariei Sale:-)
Armeanu' din Zona Crepusculara Duminica, August 13, 2000 1:40 PM
Comentarii: Domnisoara Dorinela, intrucat dmnul J intarzie sa dea curs provocarii dvs. in problema adevarului va rog parmiteti sa citez opinia domnului K. R. Popper in privind analiza progresului in cunoasterea stiintifica si legatura sa cu adevarul: Daca admitem ca se inregistreaza progrese in cunoasterea stiintifica, inseamna ca incuviintam implicit ca ne putem apropia mai mult sau mai putin de adevar, ca o teorie poate sa corespunda mai bine faptelor decat alta, ca exista grade de adevar. Ce parere aveti?

Referinte:
K.R. Popper, Conjunctures and refutations, New York, 1968.
K.R. Popper, Objective Knowledge, Oxford, 1973.
Dorinella Tiraspol Duminica, August 13, 2000 12:57 AM
Comentarii: Vai Mully si Sculder,
Ce frumos ati cantat ca cum in gura dumneavoastra ar fi o privighetoare!
Mully si Sculder dosarele X-storiei Duminica, August 13, 2000 10:23 AM
Comentarii:
S/Z:
Astazi Yesterday, maine Yesterday,
Uite c-am ajuns la fel ca ei!
Astazi Let it be, maine Let it be,
Si mi-e viata plina de stafii.

canarul galben Duminica, August 13, 2000 9:53 AM
Comentarii: ca un galbenus.
S/Z Duminica, August 13, 2000 7:00 AM
Comentarii: Scuzati bilbiiala!
S/Z De Acasa Duminica, August 13, 2000 7:04 AM
Comentarii: Abel, si miine va fi iarasi un astazi, si poimiine la fel, si tot asa in veacul vecilor, amin! Sta in puterea ta sa perpetuezi acest "astazi", nimeni nu te obliga sa gindesti in termeni de "acel" miine, cum nimeni nu te poate obliga sa gindesti/simti altfel, e drept. Dar, daca vrei, poti sa te gindesti din cind in cind ca "face rau la inima". Putini spun, pe multi ii doare... ceata lui pitigoi, dai in unu, tipa doi (3, 4...) Cui foloseste?! Dintr-un alt fel de iglu, cu multumiri (astazi)!
S/Z De Acasa Duminica, August 13, 2000 7:02 AM
Comentarii: Abel, si miine va fi iarasi un astazi, si poimiine la fel, si tot asa in veacul vecilor, amin! Sta in puterea ta sa perpetuezi acest "astazi", nimeni nu te obliga sa gindesti in termeni de "acel" miine, cum nimeni nu te poate obliga sa gindesti/simti altfel, e drept. Dar, daca vrei, poti sa te gindesti din cind in cind ca "face rau la inima". Putini spun, pe multi ii doare... ceata lui pitigoi, dai in unu, tipa doi (3, 4...) Cui foloseste?! Dintr-un alt fel de iglu, cu multumiri (astazi)!
Abel Duminica, August 13, 2000 5:55 AM
Comentarii: De cind cu cafenelele virtuale romanesti n-am scapat nici o postare a lui S/Z si a ta, Roxana. Faza cu acareturile bunilor nostri o stiam, dar astazi mi s-a facut pielea de gaina. Nu ma intreba de ce... Uneori sarcasmul si indolenta mea ating nivelul de nesimtire. "Ce bine ca esti, ce mirare ca sint!"... Acum chiar imi pare rau ca m-am agitat ca un Brifcor... Auzi, eu mereu te-am subestimat... Romanu-i misogin, ce vrei?:-) Esenta care nu era de Brifcor ai prins-o... Ma uimesti... Te laud... Nu te bucura, miine s-ar putea sa te "taxez" din nou:-) By the way, vorba francezului Tolstoi, ca tot dam citate, eu am pus la Fortunecity scrierile lui CdeB... Cu plecaciune, dintr-un iglu, "Abel"
Phoenix Duminica, August 13, 2000 5:55 AM
Comentarii: Mon Jardin.
Alien se intoarce Duminica, August 13, 2000 5:45 AM
Comentarii: XXX
Alien Duminica, August 13, 2000 5:33 AM
Comentarii: XXX
Lady Mitica pentru efendi Abel Duminica, August 13, 2000 5:13 AM
Comentarii: Ca doi brazi intr-o tulpina, ca doi ochi intr-o lumina. ESENTA : "eu ti-s frate, tu mi-esti frate!"

Okay, sa ne jucam:) Acum ziceam ca eu eram ardeleanca. "Mai naste-ma Parinte Ideal, Pe o colina lina din Ardeal!" (Recunosti autorul, nu ?! Ca sa vezi ce bine-cuvantate vorbe pot sa iasa uneori pana si dintr-o canalie. Morala: "toti suntem români...mai mult sau mai putin onesti" :)

Vara. Pe malul Somesului, e casa Etelkai. Etelka face zupe aurii dar nu-i prea plac ceilalti copiii in afara de Ioni, pe care l-a luat de suflet. Sora bunicii, Etelka, e calugarita si copilul intelege ca nu mai e la manastire pentru ca manastirea ei (unitariana) a fost desfiintata... In rest totu-i luminos ca mierea stransa din stupi, ca smantana din oalele insirate cu grija. Bunica nu stie bine româneste desi toti din satul de pe Somes spun de ea si Etelka ca "roman von". Spune povesti asa frumoase (ca cea despre Ionciko si Iulisko )! Sau cum l-a facut pe bunicul s-o ceara de nevasta. Rar de tot povesteste despre plecarea lor, ca refugiati români, in orasul indepartat unde a invatat sa vorbesca româneste. Copilul il stie pe bunicul numai din poza: un barbat tanar, cu mustata si ochi negri, patrunzatori. A murit de tuberculoza, la cativa ani dupa razboi. A murit chiar in ziua cand bunica s-a dus la spital, tremurand de nerabdare, cu cele cateva fiole de penicilina, cumparate pe bani grei, de la un evreu . "...tedieuna fim cuminte si mai 'vatza facem bine. Io sunt mic tu fai mai mare, Io sunt slab tu fai mai tare Si tot locul ma 'sotzeste Si de rele ma pazeste. Doamne ingerei tei Fie pazitorii mei... " murmura copilul in fiecare seara rugaciunea invatata de la bunica. Orga reverbereaza "in verterbra ca o stea". Imbracati in alb si aliniati, i se pare ca ceilalti copii, seriosi, cu lumanari mari in mana, stau sa zboare. Mai tarziu il citeste pe Blaga. Ortodoxismului include organic divinitatea si face transcendentalul sa se pogoare. O minune la care se simte exclusa! Cu rucksakul in spate, in Lancram, la Gradistea Muncelului, in valea Ariesului, pe Iza, afla plaiul, spatiul infinit ondulat si vesnicia de la sat. Pe o colina lina din Ardeal, reface sensul originar.

Uite ca le am cu Ardealul! Le am in niste gene-ngemanate dar mai ales le am in matricea culturala, laolalta cu seriozitatea vesela a "grecului" din Haimanale si eminoviceasca simtire a lumii. Cultura apa nu se face!
Abel Sambata, August 12, 2000 11:40 PM
Comentarii: Ploiesti...Ea nu le are... Esenta ramine...De brad:-)
Abel Sambata, August 12, 2000 11:29 PM
Comentarii: Roxana, ne mai jucam ?:-) Zi si mie, te rog, daca o sa am nevoie de umbrela in luna lui marte:-) Ma ardea pipota sa dau un citat dintr-un republican de la Ploiesti. Ploietswean vero, nu dintr-o comuna limitrofa, sa zicem Haimanale, de unde se trag republicanii nostri, Doamne feri!:-) Dorinela, tovarasa invatatoare Roxana o sa-ti explice ce si cum cu un "i" sau doi de "i" la sfirsitul cuvantului daca-i dai o punga de cafea. Poti incerca cu un volum de Blaga, Goga ori Noica, dar ea le are nu le are cu ardelenii:-) Turceasca sa fie!:-)
Abel Sambata, August 12, 2000 10:58 PM
Comentarii: Dorinela, tu esti chiar isteata, fato!:-) Da si tu un citat dintr-un turnator celebru s-o bucuri pe lady Mitica:-) Eu, ca s-o fac fericita, ii spun ca n-am uitat o fraza de pe vremea cand ea facea pe Balcescu: "A fi rapidist nu inseamna a te giulestiniza":-) Hai Real Giulesti!:-)
Dorinella Tiraspol Sambata, August 12, 2000 8:12 PM
Comentarii:
Am citit rapid cateva articole ale domnuli Cinezan. M-a impresionat stilul documentat al autorului si recunosc ca nu am educatia necesara pentru a polemiza la un asemenea nivel. Eu am incercat sa port o discutie de cafenea si nu cred sa fi plagiat pe cineva sustinand ideea temperamentului balcanic al romanilor.

Despre vechimea si originile stramosilor nostrii si a limbii romane sunt inca multe de spus. Foarte multi sunt tentati sa atribuie limbii noastre origini latine datorita ocupatiei romane. Cati stiu insa ca limba romana se aseamana mult cu sanscrita ? De ce studiile care se pretind serioase ignora in mod constant vechea scriere pe raboj iar pe cei care o practicau ii considera analfabeti? Bunicii mei care se ocupau cu cresterea oilor faceau contracte pe bucati de lemn utilizind aceasta scriere. Ele contineau termene calendaristice si procente ce reveneau fiecaruia. Astfel de lucruri indica utilizarea unor simboluri complexe.

Un alt element interesnt sunt hainele de sarbatoare ale strabunilor nostrii. Daca am fi intilnit scenele de pe frestcele impunatoarelor monumente mayase brodate pe o simpla camasa le-am fi considerat ca fiind scrierea, alfabetul maya? Cat de complexa trebuie sa consideram o scriere care codifica mesjul nu numai prin forma simbolului grafic ci si prin culoarea sa? O psare alba = o zi. O pasare neagra ( ^^ ) = o noapte. Hainele de sarbatoare ale stramosilor nostrii comunicau unui ochi aviazt informatii despre rangul, varsta si chiar numele celui care le purta. Un buletin la vedere am zice astazi. Multi dintre noi am intalnit simbolul crucii si cred ca fiecare dintre noi s-a intrebat macar o data ce semnificatie ar putea avea. Ce semnificatie au cruciulitele ( + ) de pe o ie, sa fie doar un element decorativ? Bunicii mei vedeau in cruce simbolul ciclurilor. O cruciulita = 1 an. Cele patru brate fiind simbolul celor patru anotimpuri.

Crucea ca simbol religios a pastrat aceeasi semnificatie a ciclicitatii. Ducem mana la frunte si spunem "in numaele Tatalui" ( al creatorului ), ducem mana jos, la pantec si spunem "al fiului " ( al creatiei ), ducem mana in dreptul inimii si spunem "al sfantului Duh" ( ceea ce insufleteste creatia ) si apoi ducem mana in partea opusa inimii si sunem "amin" ( amin-tirea, ceea ce ramane dupa noi ). Ciclul vietii.

Pentru mine o naratiune istorica bazata pe documente si fapte reale dar care incearca sa raspunda unor provocari politice nu este decat o incercare de a mistifica istoria.
rebus Sambata, August 12, 2000 8:34 AM
Comentarii: Securisto' ce iti face catalul, sa-ti traiasca!Tte-am dibuit pina la urma! Saltare si te sun! pa!
rebus Sambata, August 12, 2000 12:16 AM
Comentarii: Apropos de gratar si lautari,ai grija ca la Val David te calc cu betivii mei,chestiune de schimb de experienta! saltare!
rebus Vineri, August 11, 2000 10:14 PM
Comentarii: Securistule, Si eu am fost mojic asa ca nu ai de sa te scuzi incheiem meciul la egalitate si ne vedem de treburile noastre ca la inceput tu cu gratarul si lautari si eu pe luna cu betivii
Marius Vineri, August 11, 2000 8:10 PM
Comentarii: Dorinela -> cu placere, mergeti inapoi pe ciberplai si selectati "Muza Clio". Acolo veti putea sa le cunoasteti.
Dorinela Tiraspol Vineri, August 11, 2000 7:02 PM
Comentarii: Domnul Marius, Multumesc frumos pentru argument. Din pacate eu nu cunosc opiniile domnului Cinezan.

Vai bade J, Cat ma bucur ca m-ati iertat :-) Pot sa aduc in discutie iarasi notiunea de adevar? Sunt curioasa, cum definiti dvs. adevarul ?

Domnul Abel, Care este lista cuvintelor dvs. de folosinta privata? Va sfatuiesc sa le patentati ca eu sunt un pic cam telepata si s-ar putea sa va stea pe limba si sa nu puteti sa-i ziceti.

.... @ .Ciberplai

[Alegere aleatoare a sitului Ciberpla| Lista siturilor  Ciberplai | Editare]