Cronica unei tranzitii anuntate
Valente nationale

 

 

          Interpelarile (sau lipsa lor:-) referitoare la ciberplai mi-au sugerat ca:

  • Multi concep orice actiune condusa musai de māna forte a unui lider neo(n)-luminat; mesianicul/mesianica ar rezolva totul de la inefabil la concret. Ca'n filme. Vise de fabrica, onorabililor.
  • Unii cauta statuia altii se vad pe soclu. Atentie la vrabii.
  • Eficienta de moment e fetisizata si cercul devine vicios , rau; n-ai odienta hic et nunc, nu merita sa-ti bati capul cu actia si vitavercea. Din aceasta dilema nu poti iesii decat batrān si trist sau poate neutru
  • Unii dintre cei neutrii isi inchipuie ca lumea e invelita in epiderma domniilor lor. O fi mai comod. Totusi, chiar si nemuritorul Gambetta a zis ca nu suntem singuri in Univers.

          Metafora cu "la Globus, pe scena", a obosit. Regizorul si-a smuls lavaliera de bonjourist si a decretat: e happening! Face fiecare cum il taie capul da' in cadru organizat :-) Care va sa zica nu-i anarhie. E aurora cioclopedica romāna (traiasca nenea Iancu ca-i domn de bine), e ciberplaiul!

          Imi zice un amic ca trebuie sa folosesc altfel cuvintele ca d'aia nu ma luati in serios. Imi pun coada de rāndunica si cuvāntez mai departe.

            In afara implinirilor individuale mai ramān valente libere care conditioneaza chimismul nostru social. Valentele sunt specifice casutei in care ne-a asezat Marele Anonim in tabloul lumii. Nu tinem cont de ele, compusii din care facem parte nu vor fi stabili. Kohl declara, de curānd, ca visul sau cu Statele Unite ale Europei este unul rupt de realitate. Natiunile nu vor dispare in Europa Unita. Dispar utopiile stiintifice si milenariste (de exemplu comunismul). Ramāne sa formam compusii nostri stramosesti sau sa ne transmutam in alta casuta (daca suntem indeajuns de radioactivi). Acum alegerea e individuala si ca atare nu se discuta. E bine ca in conditiile societatii informatiei si erei post-industriale o putem face liberi, neconstransi de circumstante.

          Pe net, ca in teatrul antic, exista unitatea de timp si loc. Sa o folosim. Pentium III MMX spunea ca foarte multi romāni din diaspora au conexiune internet acasa si/sau la servici. In Romānia numarul lor este mult mai mic dar dinamica cresterii este incurajatoare. S'apoi cei din Romania care au deja access la internet sunt liceeni, studenti, profesori, cecetatori, lucratori in sectorul privat al economiei, adica segmentele ce pot avea un impact hotarātor in stabilirea evolutiei in viitor a natiei. E un proces natural sa ne folosim de net pentru a ne exprima valentele stramosesti. In faza de acum, e bine ca exprimarea sa fie pe baze individuale. E nevoie de individualism ca sa ne pastram libertatea. Orice exprimare pe un sit comercial, guvernamental, apartinator al unei anume organizatii poate sa duca la un moment dat la conditionare.

          De aceea v-am propus sa ne construim situri fiecare dintre noi si sa ne legam intr-o structura flexibila, pe orizontala, incercand sa ne constientizam problemele si sa le impingem spre rezolvare. Inteleg ca nu toti aveti timp sau dispozitie pentru asa ceva. Va propun urmatoarele:

  1. Folositi situl ciberplai deja construit pentru a va exprima. Pentru aceasta trimiteti ce aveti de comunicat la mitica_@hotmail.com si comunicatele vor apare pe sit.
  2. Va pot ajuta sa va construiti propriul sit. Contactati-ma prin e-mail.
  3. Cei care doresc isi pot construi propriul sit si pot ajuta pe cei ce se regasesc la punctele 1 si 2. Va asteptam ofertele.