Pagina Roxanei
La origine
Despre mine
Cronica unei tranzitii
Interese stiintifice
La Idee
Ciberplai
Contact
Nou
Eu cu cine votez

Din cronica unei tranzitii anuntate

Karate Kid

Eu cu cine votez ?!

Iata eternela intrebare a cetateanului si mai ales a celui turmentat de atata tranzitie ! Raspunsul e individual da' niste algoritme (pe bune) la alegator nu strica. Ba din contra. Asa ca o sa incercam sa gasim solutii ale problemei impreuna cu dumneavoastra.

Intr-un sistem normal, alegi ghidandu-te dupa performantele de la guvernarile anterioare ale catindatilor. Le cuantifici si ... stii pe cine sa votezi. Problema cu originala noastra democratie e ca normalitatea e sublima dar... Si atunci totul se complica rau. Oamenii onesti, inteligenti, pe care ii admiri, iti cer sa faci compromisul: in interesul "cauzei" trebuie votati unii sau altii, fara a tine seama de promisiunile neonorate, de lipsa de consecventa si coerenta, de ne-trebnicia lor. Cand un Paleologu semneaza apelul pentru strangerea randurilor in jurul liderului cel mai zonal din regiune simti cum catapeteasma lumii se naruie lejer... Degeaba murmuri ca poetul "ce e rau si ce e bine..." Judecatile de valoare sunt suspendate odata cu inceperea anotimpului electoral... Daca incerci sa operezi cu ele si lepezi lozincile, gata, esti dus-man al po-po-ru-lui. 

Karate Kid

In opinia mea, sunt mai multe iesiri din incurcatura. Solutia cea mai buna, ca intodeauna, este de termen lung: o societate civila puternica care sa poata controla politicul. In perspectiva, rolul individualului trebuie sa cresca in sistem. Partidele politice, structuri centraliste si rigide bazate pe ideologii ale trecutului, nu mai pot asigura functionarea eficienta a societatii. Pe termen mediu, o solutie in politica ar fi cresterea rolului independentilor si restrangerea rolului partidelor. Interesant, la localele din 2000, independentii candidati la  primarii si consilii au obtinut din partea alegatorilor un scor de mediu, pe tara de 5-6 %. Pe termen scurt, dupa parerea mea, trebuie sa impunem ideea controlului civic asupra politicului prin fortarea modificarii legii electorale. Votul uninominal, modificarea structurii parlamentului sunt prioritati ale actiunii civice  din perspectiva asigurarii unui sistem socio-politic functional.   

Voi ce ziceti ?