@ ..I nvestitii in Romānia

Marius Popescu

 

Povestile celor care au incercat sa deschida o afacere in Romania sint de cele mai multe ori fara sfirsit fericit. Mediul economic si de business romanesc nu este prietenos pentru investitii capitale directe. Cumpar o fabrica! Deschid un mare magazin! Acest tip de investitii, care cer sume mari si riscuri deosebite pentru investitor, sint din ce in ce mai putine. Nu vreau sa analizez aici de ce, au facut-o destui ziaristi si experti economici. As dori sa descriu, in schimb, un sistem adresat micului investitor, cel care nu are bani suficienti sa isi asume o investitie in totalitate, dar poate contribui, prin cumpararea de actiuni (de fapt "unitati" dintr-un fond mutual), la realizarea unor investitii de proportii.

Sistemul este foarte popular in vest si poarta numele de "fonduri mutuale". Cunosc faptul ca dl. Catarama a reusit sa discrediteze si acest mijloc de economisire/ investitie, dar fiti pe pace, ceea ce a facut dinsul avea cu fondurile mutuale tot atita legatura cit avea Caritasul cu investitiile.

Un fond mutual este constituit dintr-o multime de actiuni de la o varietate cit mai mare de firme, plus titluri si bonduri garantate de institutia emitatoare sau organizatii statale. O institutie financiara cu resurse, de foarte multe ori o banca, isi poate permite sa cumpere aceste actiuni si bonduri si sa constituie fondul. Functie de marimea sa, fondul este reimpartit intr-un numar de "unitati". Aceste unitati sint oferite spre vinzare publicului, ca un fel de actiuni ale fondului. Beneficiul sau pierderea pe unitatea de fond sint egale cu cistigul/ pierderea medie a tuturor actiunilor initiale intrate in fond.

Cel care a construit fondul trebuie sa fie un bun strateg financiar, alegind actiunile astfel incit sa nu se prabuseasca toate o data in caz de criza. Calitatea actiunilor incluse in fond depinde de gradul de risc asociat cu acesta; cele mai populare sint fondurile "echilibrate", care in caz de criza vor pierde in valoare mai putin decit altele, dar si in caz de "boom" vor cistiga mai putin.

Astfel de fonduri ar putea fi constituite de Banca Nationala a Romaniei si puse la dispozitia investitorilor. Ele pot deveni tentante mai ales pentru cei cu domiciliul in strainatate, care nu vor sa-si riste agoniseala pornind sa investeasca direct in Romania, dar sint de acord sa cumpere niste unitati intr-un fond al carui mecanism le este familiar. Fondurile pot include actiuni ale intreprinderilor romanesti performante sau de perspectiva, plus titluri garantate de banca si statul roman (pentru reducerea coeficientului de risc).

Actualmente, Banca nationala a Romaniei foloseste mecanismul titlurilor (certificate de valoare garantate) pentru controlul masei monetare, limitarea inflatiei si constituirea fondului de rezerva. Acesta nu este decit un imprumut al statului de la cetateni. Banii adunati nu folosesc prea mult la dezvoltare, mai ales ca, in trecut, s-au dus in imprumuturi neperformante, cu rezultat in pierderi acoperite tot din buzunarul cetatenilor (bugetul de stat). Prin asocierea de actiuni la aceste titluri si constituirea unui fond, banii cu care sint cumparate actiunile sint investiti direct in intreprinderea care le-a emis, iar profitul fondului depinde de activitatea economica a intreprinderilor.

Astept cu interes momentul in care, la intrarea in magazinele si restaurantele romanesti, a consulatului roman din Toronto si din alte orase ale lumii, voi gasi anuntul: "investiti in Romania!". Pentru ca nu vad de ce trebuie sa-mi bag economiile intr-un fond care contine, printre altele, actiuni ale companiei nationale de electricitate braziliene cind ar putea fi, la fel de bine, actiuni ale CONEL.

Desigur, companiile alese sa faca parte din aceste fonduri vor trebui sa fie foarte atente la "management". S-ar putea ca initiativa mea sa se opreasca inainte de a incepe din cauza acestui mic "amanunt". Nu se stie ce interese se afla in spatele unei companii inainte ca ea sa devina publica (deci disponibila pentru cumparare de catre public, sub forma de actiuni). Dar ma opresc aici, limitindu-ma la economic si lasind politicul pentru alta data.

Comentariile dumneavoastra sunt asteptate la: 

 marius_popescu@msn.com 

sau  la   

  Banca de  opinii  

Guestbook by GuestWorld