Cronica unei tranzitii anuntate
Istorii alternative

HAI   PE  CIBERPLAI

HAI   PE  CIBERPLAI!

 

          Un om cumsecade marginit de niste bretele (Marius Tuca). Un altul zvârlind idei dupa balistici calculate inginereste (Cristian Tudor Popescu). Functionarul de minister vag panicat ca trebuie sa discute despre ceva ce n-a citit da' trebuia (manualul de istorie). Duduia asistent universitar cu discursul incheiat la toti nasturii care-si suna cuvintele din coada, autoare de programa didacticoasa. Umar lânga umar, 2 belferi, autorii manualului de istoria României scos la editura Sigma. Astea-s personajele toc-soului mai nelinistitor ca un film de Hichckock si mai paradoxal ca o poveste borgesiana. Ia inchipuiti-va istoricul fata in fata cu obiectele muncii sale. Marius Tuca si CTPopescu, 2 dintre eroii manualului de istorie de a 12a (pe bune), îi iau la intrebari pe Sorin Mitu si colega sa despre ce au scris in manualul cu pricina.

        Povestea a inceput de fapt acum câteva zile, cand cel mai regizor dintre palavramentari, onorabilul Sergiu Nicolaescu, s-a indignat de "caracterul anti-national" al manualului de istoria României scos de echipa de la Cluj, la editura Sigma. (Reforma lui Marga a impus conceptul de manuale alternative pentru toate disciplinele. In cazul istoriei de a 12a au fost 5 manuale aprobate de Ministerul Educatiei Nationale, printre ele si cel propus de Editura Sigma.) Argumentele senatorului? Mihai Viteazu e expediat intr-o legenda de 2 randuri: " cel mai indragit personaj  al istoricilor români" in timp ce Doina Cornea, Gabriel Andreescu, Andreea Esca prezentator de stiri la ProTV ... sunt mai consistent prezentati.  Vlad Tepes e descris elevilor ca personaj principal in filmele cu bampiri care sug sangele boborului.

          Si uite cum ajungem iar la raportul istorie/politica. Un amestec exploziv. Dascalii clujeni au intrat  fara antrenament pe un teren minat. Ce idee ciudata sa fixezi in litera de manualului de istorie oamenii politici si  publicistii zilei. Ce-i asta, propaganda politica institutionalizata? Reclama nedeclarata? De altfel un alt manual de istorie de clasa a 12 a (de la Humanitas) il include pe voda Constantinescu  in galeria personajelor marcante post-decembriste. Si asta cand peste un an vin prezidentialele la care elevii de 18 ani vor vota in cunostiinta de cauza...

         

          Explica belferii ardeleni: "totul a trebuit sa se faca repede, am scris manualul in 6 luni, trebuia aprobat pe 1 septembrie...deschidere spre spiritul european...din statistici stim ca 80 % din elevi privesc istoria ca pe cea mai nesuferita materie si am vrut sa-o facem atractiva...trebuie sa menajam susceptibilitatile minoritarilor... programa ne impune sa nu prezentam voievozii, se merge pe prezentarea institutiei domniei, a contextului social, uite, rau am facut ca le-am pus si poza domnitorilor cu pricina, trebuia sa nu-i includem de loc si scapam de probleme..." Seriozitate si responsabilitate, nu?

        De cealalta parte, domnul Marius Tuca Show   arunca sageti din bretele: "Ce iaste acela patriotism?... Cum puteti sa spuneti ca natiunea e o inventie romantica?...De ce nu scrie in manual dumneavoastra ca trebuie sa fi patriot? Va rupe picioarele, Cristoiu daca va prinde... Ne-ati intrebat si pe noi daca sa ne includeti in manual, face lumea misto de noi, dom'le" Adânc intrebat, n'asa bobocule?

        CTPopescu, ex-fictionar, in prezent publicist "adevarat", zice ca manuale alternative de istorie or fi fost bune intre-razboiae da' nu acum cand tzara sta intr-un cui. Ii ia pe dascali cu sentimentul românesc al fiintei si deficitul ontologic la onorabilii care se inchina, politici si corecti, formelor fara fond, oricare ar fi ele. S'apoi, zice el, programa de istorie fara voievozi, redusa la institutii si contexte sociale, e curat comunista-stiti povestea cu masele si exponentii lor (vezi si cartea lui Boia, unde chestia e bine explicata). Belferii se recunosc fascinati, pentru o clipa. Lor nu le-ar fi trecut prin cap...

          Confuzie in toate planurile. Parlamentarii propun arderea manualelor in piata publica (ma intreb cu siturile www cum ar proceda:-). Istoricii fac propaganda politica in manuale scolare. Primul ministru scrie poezii. Ministrii de justitie Stoica si David dau ordonanta sa se reconcilieze românii cu ungurii, in parc, la Arad, la ora 9 a.m.. Doar ca Avram Iancu nu-i inca gata (adica statuia) iar doamna Ungaria (adica statuia) asteapta sa fie re-asamblata pe soclu cu cei 13 generali. Scenariu dadaist? Nu, realitate româneasca. Trebuie schimbare, monser!    Nu mai putem sta privitori ca la teatru. 

 Feed-back

Guestbook by GuestWorld

Nedstat Counter

Copyright 1999-2000© Roxana Bojariu

Propietara acestui sit din Ringul Ciberplai este  Roxana Bojariu.

.... @ .Ciberplai


[ Situl Precedent | Situl urmator | Alegere aleatoare | Lista Siturilor

HAI PE CIBERPLAI

HAI PE CIBERPLAI