Solidarizarea intelectualilor în jurul sau centralismul democratic la zece ani după

O asociatie a  intelectualilor (suprarealista sintagma) pre numele ei  "Solidaritatea Universitara", membra fondatoare a Conventiei Democrate  strange rândurile in jurul presedintelui Constantinescu zice jurnalul. Reprezentantii mediilor universitare, culturale, stiintifice si civice din Romania , care va sa zica tot ce misca-n  categoria socio-profesionala de intelectual, după opinia ziaristului (!) ,  considera ca presedintele tarii si-a indeplinit toate obligatiile de a asigura Romaniei securitate, relatii externe solide si acces la marile centre de decizie ale lumii de azi. Singurul repros pe care universitarii l-au adus presedintelui a fost "o comunicare ineficienta".  

Prima cestiune care-mi da fiori la sinapsa: în România anului de gratie 1999 rândurile încă se mai strâng în jurul. Iată binefacerile progresului! Propuneam de curând un experiment. Se ia un discurs mediu pedeserist si se inlocuiesc, in noduri, cuvintele cu opusele. Daca vă iese un frumos discurs mediu cederist, nimic nu e întmplător. La bază, functionează aceeasi matrice cristalizata in iepoca de tristă si "veselă" amintire. Daca încerci altceva te trezesti sub foc incrucisat: nu esti cu noi, esti împotriva noastra . Si totusi nu ajunge sa schimbam nodurile, trebuie altă matrice! 

Puterea individului de a influenta deciziile in sistem e drastic limitata: se pot alege reprezentanti odata la 4 ani. Si atunci intelectualii nostri iti spun ca trebuie sa ignori contra-performantele mandatatilor ca altii mai buni nu sunt! Asta când  la cehi e la moda declaratia Impuls 99 (pe urmele celebrei Charta 77 indreptata impotriva regimului comunist in anii 70'). Impuls 99 (semnata de intelectualii lor) acuză politicienii de lipsa dorintei de  comunicare cu societatea si neacceptarea atitudinilor critice. Se dezaprobă faptul ca cetatenii sunt fortati sa joace rolul unei masini de vot, doar odata la 4 ani, in rest fiind condamnati sa ramana observatori pasivi. 

Noi cu cine semnăm?

 Feed-back

.... @ .Ciberplai

Propietara acestui sit din Ringul Ciberplai este  Roxana Bojariu.
[ Situl Precedent | Situl urmator | Alegere aleatoare | Lista Siturilor

Guestbook by GuestWorld  

Nedstat Counter

Copyright 1999-2000© Roxana Bojariu