Minisitul Educatiei Nationale (sit oglinda al Ministerului Educatiei Nationale)
Primul exercitiu din culegerea alternativa de probleme elaborata conform programei ciberplaiese, este propus si rezolvat de Nick S. Apetrei:
Intrebare: cat plateste Statul Roman pentru studiile unui student? Se ia
bugetul Romaniei pe 99 de pe situl finantelor, datele statistice de pe cel al ministerului
invatamantului, si structura finantarii de la buget a invatamantului din "Cartea alba
a reformei invatamantului". Dupa mai multe operatii aritmetice rezulta o medie de 5.7
milioane de lei pe cap de student pe an (fara a tine cont de specializare, sau forma de
invatamant). La cursul de la inceputul anului ar fi 545$ pe an.
In Evenimentul zilei de marti, intr-o relatare de la o conferinta de presa apare o suma de
760$/ student/an ce va fi marita in 2000 la 900$. Diferenta este destul de mare si pare
inexplicabila in conditiile in care nu se prevede o scadere a numarului de studenti.
Raspunsul il putem totusi presupune: taxele platite de studentii
"nesubventionati" sunt sursa acestei cresterii. Sa vedem acum cat vor plati
acesti studenti. Intr-un alt ziar este publicata taxa pe care un student pe un loc
nesubventionat va trebui sa o plateasca la una din universitatile de medicina aprox: 950
$/an. La specializari umaniste sumele variaza intre 250-500 $/an, iar la arte cam 1200$an.
Sa speram ca se vor gasi destul romani care sa plateasca aceste sume pentru educatia
odraslelor. Eu personal ma indoiesc ca bugetul invatamantului superior ar putea fi aproape
dublat pe socoteala celor cu posibilitati finaciare dar performate intelectuale sub media
de admitere.
Ca sunt 545 sau 900 $ pe care statul ii cheltuieste nu are pana la urma o prea mare
importanta. Esential insa ar fi ca acesti bani sa se reflecte cat de cat in imbunatatirea
serviciului prestat, pentru ca aceasta este pana la urma invatamantul superior. Autonomia
universitara si financiara a universitatilor este un lucru bun, dar ministerul ar trebui
sa se asigure ca banii ajung acolo unde trebuie (material didactic in ton cu vremurile,
dotarea bibliotecilor, imbunatatirea accesului studentilor la computere si internet,
pregatirea corpului didactic, etc.) si nu in plata salariilor unui aparat birocratic
supradimensionat, sau in cumpararea de la firme capusa a sute de maturi din import si
carpe ecologice
Acum, sa recapitulam. Statul investeste niste bani in pregatirea unor tineri, iar
universitatile presteaza un serviciu. Calitatea serviciului prestat nu este deocamdata
evaluata de nimeni. Cu toate aceste cifre ramane totusi intrebarea: cat valoreaza
invatamantul superior romanesc? Un posibil raspuns, poate cu prilejul unui alt exercitiu.
Scrisoarea deschisa a domnului Dan Dumitriu a aparuta in Forumul editiei on -line a Romāniei libere
Sper ca printr-unul din avansatele mijloace de comunicare de care dispunem la acest sfarsit de mileniu (si atat de asteptat inceput de mileniu viitor) sa luati cunostinta de indignarea mea si sa incercati sa-mi alinati neputinta.
Despre ce este vorba?
Am aflat faptul extrem de grav ca anumite Universitati din Romania au trimis studenti la stagii in Franta cu burse de circa 1600 de franci pe luna. Dar Ambasada Frantei, pentru acordarea vizei, solicita o dovada de resurse financiare de minimum 2500 de franci pe luna (suma realistica - corespunde nivelului decent de subzistenta in mediul universitar francez (orase din provincie, nu si Parisul)). Cum s-au descurcat studentii nostri?
- Unii s-au intors la Universitatile lor cu refuzul Ambasadei Frantei (jalba in protap), Universitatea Romana (mai merita oare numele de Universitate dupa astfel de practici marsave, de talcioc?) marind atunci obligati bursa la 2500 de franci si astfel s-a facut dreptate (trebuia sa fie dreptate de la bun inceput);
- In alte cazuri, insa, li s-a spus studentilor: "Noi va dam doar 1600 de franci. Punct. Restul va priveste cum justificati la Ambasada pana la 2500 de franci. Apoi in Franta... iar va descurcati: munciti... (nn, de ce nu: furati!)... (nn, cum sa munceasca cand viza de Franta de mai putin de 6 luni nu da drept de carte de sejur = drept de munca ?)... Daca nu va convine cu 1600 de franci pe luna, Ura si la gara! : trimitem in locul vostru (locuri putine si pretioase, castigate prin concurs corect in situatia la care ma refer eu) alti studenti care au bani sa completeze pana la 2500 de franci (stim noi bine cine sunt acestia = studenti (?) de bani gata, in majoritate slab pregatiti, simbolul si esenta ducerii de rapa a Romaniei)".
In fine, bietii studenti s-au imprumutat cu disperare din toate partile... si-au luat viza... numai ca sa vada si ei cum este "dincolo". Atat si nimic mai mult. Pentru moment. Caci i-am scarbit si mai mult ca sigur se vor lasa ademeniti daca li se va face cea mai mica oferta din strainatate. Si uite cum a mai pierdut Romania inca o speranta de mai bine! Si mai vorbeam de aducerea inapoi in tara a studentilor ce fac teze stralucite in strainatate. Ha-ha-ha! "Una zicem si alta facem" (facem exact contrariul)...
De ce nu dau nume? Pentru ca mi-e teama de consecintele si "represiunile" care se pot abate (desi pare absurd si ilogic) asupra studentilor respectivi inainte de a se putea face dreptate. Precizez ca am scris aceste randuri fara a-i consulta. Este mai bine sa fac acest demers singur. Chiar asa? Nu subscrie nimeni la bunele mele intentii?
Ce vreau de la domnul Ministru? Sa se faca dreptate. Sa se ia la mana toate contractele de bursa ale studentilor romani plecati la stagii in Franta. Daca bursele sunt sub 2500 de franci, sa se taie in carne vie (eliberari din functie; poate chiar asta si asteapta responsabilii acestor atitudini incorecte: sa fie dati afara si sa devina someri = visul si meritul vietii lor) (... Chiar daca totul pare legal, nu e decat o marsavie. Va rog mult, faceti ceva! Vaporul nostrul romanesc, faimosul bric Mircea, se scufunda! Schimbati regulamentele daca e nevoie, sunati-l pe Vlad Tepes - si-a luat telemobil, dar faceti o data macar o farama de dreptate!...)
Cum este posibil ca institutii publice din Romania sa impinga studenti merituosi si nevinovati sa se duca la cersit vize la Ambasada Frantei din Bucuresti fara dovada celor 2500 de franci corect ceruti de francezi?
Inutil sa precizez ca stau la dispozitia necesitatii si setei de dreptate in aceasta problema.
Solicit "Romaniei Libere" si le acord permisiunea ca aceasta sesizare sa fie comunicata oricarui factor care poate determina rezolvarea problemei expuse (daca se considera juste opiniile mele si se verifica existenta problemei).
Cum este posibil sa-i transformam pe universitarii romani in cersetori? Unde este demnitatea chiar si a muritorului de foame (hranitului cu iluzii)? Daca am avea spiritul realitatii noastre nationale, atunci am avea curajul sa trimitem echipa de fotbal a tarii sa joace cu tricouri decolorate si rupte (doar reprezinta imaginea reala a tarii).
Eu zilnic intristez definitiv o parte din mine citind ziarele romanesti pe Internet. Nici nu-mi mai vine cheful sa mananc o paine alba dupa aceea.
Nici n-am terminat.
Cu respect,
PS: Bursele de care vorbeam sunt platite cu intarzieri barbare de cateva luni (nici nu vreau sa stiu din ce cauze, obiective sau nu). Studentul roman ajunge intr-un oras francez unde nu cunoaste pe nimeni si aproape nimic si trebuie sa se descurce cu bruma lui de bani din ciorapul de acasa (stim bine ca inceputul unui sejur presupune cheltuieli mai mari) pana cand anumite marii ale lor (cu m si l mic - asa este corect gramatical, caci sunt substantive comune) binevoiesc sa reglementeze normalitatea.
Sa nu care cumva sa spuneti: "Ce naiba mai vrea si asta; i s-a urat cu binele in strainatate?" Bine pe naiba: cu 1600 de franci pe luna pentru cazare si masa (nu mai vorbesc de alte cheltuieli; mi-am permis sa includ si masa, pentru ca prin ipoteza presupun ca oamenii si-au pastrat dreptul de a manca; daca s-a schimbat ceva, acum cu ordinile astea mondiale dezordonate, anuntati-ma si pe mine, sa nu mai stricam orzul pe gaste) nu mananci decat conserve de pateu (dintre cele mai ieftine, ca cele pentru caini si pisici) cu paine si paste fainoase, plus deliciul laptelui simplu.
Iarasi sa nu mi se spuna ca se dau bursele de 1600 de franci pentru a trimite cat mai multi studenti (metoda "de aur" si absurda). Domnilor, suma stabilita de francezi = 2500 de franci pe luna, este un minimum corect de trai decent in conditii simple de conditii studentesti, nicidecum de lux. Deci, lasati "bunatatea" de a trimite cat mai multi studenti la o parte si repectati pragul de 2500 de franci stabilit.
PPS: In mod greu explicabil am uitat sa solicit lucrul cel mai important:
Important!!! este sa se gaseasca o modalitate financiara sa li se mareasca bursele la toti
studentii respectivi (mai sunt astfel de "nefericiti" si in alte orase, nu numai
in "targul" meu) de la 1600 la cei 2500 de franci normali. Altfel
"prostituarea" lor va continua.
Ne vindem copiii mici, ne vindem tinerii
superdotati de 18-25 de ani, Canada umbla in bloc dupa bunii profesionisti si intelectuali
romani... Cine va mai ramane atunci in Romania?
Cu Multumiri si Respect,
Dan Dumitriu