.... @ .Ciberplai

[Alegere aleatoare a sitului Ciberpla| Lista siturilor  Ciberplai | Editare]

Inapoi La ideeInapoi pe ciberplai

Marius ... Vineri, August 11, 2000 5:49 PM
Comentarii: Dom Abel

OK, poate aveti dreptate, eu le iau pe toate asa cum se prezinta. Nu ma distreaza sa cercetez nuantele absconsului. Daca Cinezan nu e, atunci cine o fi scris ce a scris acolo, la Forum si pe ciberplai.


Mitica Vineri, August 11, 2000 4:33 AM
Comentarii: Hei, dumneavoastra din lumea mare, Limitele caragialesti de care face vorbire inchipuitul cela de pe Forumul RL sunt chiar limitele umanului. Nu s-a prins inca, "revolutionarul". Face pe grozavul dar n-are pe ce sa se bazeze. Sa auziti si de mai bine.
Roxana Vineri, August 11, 2000 4:12 AM
Comentarii: Abel draga, ia te uita! Inca ne mai agitam!

Propietate privata asupra cuvintelor. Interesant: ce mentalitate! Da' v-ati gandit ca "estimpul" ce-l furai in cleptomanie de la onorabilul pierdut in ceata a fost la randul lui "subtilizat" de la cine stie cine ? Dar din dar se face rai a fost ultimul mesaj ce l-am receptionat din Lhasa :)

Voi ardelenii (numai cei bovarici), cu Mittelioropa in cujet si-n simtiri (sanchi), mai invatati sa va depasiti provincialismul meschin. Savuroasa caracterizare (bovarismul ardelenesc al unora) am ciordit-o de la conu' Paleologu :)


Securistu ValDavid Vineri, August 11, 2000 3:24 AM
Comentarii: Ma rebus si nu rebut imi cer scuze pentru mojicia cuvintelor ce ti-am adresat si te rog sa nu pui la suflet cele spuse si negindite! Multumesc sefu'
Abel Vineri, August 11, 2000 2:40 AM
Comentarii: Marius, "Mircea Cinezan" nu exista! Las-o pe Roxana sa-i fure "estimpul", lasa-i pe alti epigoni nevinovati (sanchi) sa se desfasoare, dar evita cursele cu obstacole:-) Voi, regatenii semianalfabeti, deschideti gura cind vi se da voie!
EU Din lumea mare Joi, August 10, 2000 11:57 PM
Comentarii: Cititi (Andrei Puscas/Forul RL) si va cruciti. (Mai ales ) In atentia celor care se ocupa de certificatele de "revolutionar".
Mitica Joi, August 10, 2000 8:55 PM
Comentarii: Ma distreaza tare de tot cum clasa noastra politica tipa din toti rarunchii ca Xshii si Ycii (tehnocrati, deh) n-au aptitudini sa stea in capul trebii. Vizionarism, consecventa si vointa politica-toate sunt numai la ei -la politicienii omologati in marea inghesuiala a big-bangului decembrist. Generatia spontanee emanata din borhotul primordial fesenist s-a clasicizat, dom'le si ajuns sa dea masura! Acarienii microscopici da viu colorati si vioi s-au fosilizat si si-au pierdut si putinul haz pe care il mai aveau in colcaiala inceputurilor. Razboiul fosilelor impotriva primelor vertebrate politice care se aburca timid in acesta vale a plangerii :) E patetic, vorba americanului!

PS Mugur Isarescu pare a fi printre vertebratele care incerca sa articuleze politic.
Ciber Joi, August 10, 2000 8:38 PM
Comentarii: test
EU Din lumea mare Joi, August 10, 2000 9:09 AM
Comentarii: Anonimo, poate o sa discut si cu Dvs., daca o sa vorbiti tot ca ei.
Decizia (inca nu definitiva) a lui M. Isarescu, s-ar putea sa fie de bun augur, pentru tara noastra. Ce parere aveti, oameni buni? Doamne-ajuta.
J Joi, August 10, 2000 4:04 AM
Comentarii: Domnisoara Dorinella,

Sunteti iertata, si va felicit in acelasi timp pentru frumoasa apologie a spiritului balcanic.
In acelasi timp Balcanii sunt si un spatiu al marilor diferente. Toti au fost sub administratie romana, dar numai noi suntem latini. Ceilalti: greci, slavi, turci, si iliri. Din punct de vedere religios avem orotdocsi, catolici si musulmani. Pe teritoriul Romaniei influenta Balcanica nu este dominanta, decat poate doar in sudul tarii. Poti insa identifica in aceiasi masura influenta slavilor de rasarit, a germanilor, a ungurilor. National Geografic ne subscrie spatiului Balcanic, dar ziarul Central Europe, cu o varianata si pe internet, ne alatura in mod clar Europei Centrale. Suntem un spatiu de fuziune, sau doar un mozaic? Este greu de spus cu certitidine. Daca trebuie neaparat sa ne inscriem in categorii mai largi, putem spune ca suntem: balcanici, latini, ortodocsi, central europeni, (si mai putem adauga). Afirmand in mod exclusiv apartenenta doar la o singura dintre aceste categorii suprimam diversitatea, care la urma urmei este atat de frumoasa.
anonima Joi, August 10, 2000 3:02 AM
Comentarii: Tu din lume, te intereseaza numai JS/G2 ?! Cu mine de ce nu discuti?
Ghita P. Joi, August 10, 2000 2:47 AM
Comentarii: Gand la gand cu raportul "Amnesty International", caralii de la o sectie bucuresteana l-au bruscat pe Dan Pavel, (analistul politic:) pe motiv ca era pe mijlocul strazii in sandale. Analistu' nu s-a lasat intimidat si a ajuns la sectie unde tot intreba unde-i comandantul. Comandantul era chiar in fata lui da' lucra acoperit asa ca i-a raspuns ca-i in conced. I-au dres pe urma proces verbal de betie (fals-omul era doar in travaliu de facere a editorialului). Tarasenia s-a terminat cu bine pentru ca analistu-i prieten la catarama cu Dudu si la o adica il suna si pe Stoica (dupa propriile-i marturisiri). Ma intreb cum decurge iepica in cazul celorlati purtatori de sandale, care nu-s analisti politici ... retoric...n-am nici un chef sa aflu...
Marius ... Miercuri, August 9, 2000 10:38 PM
Comentarii: Un argument in plus pentru asocierea romanilor cu Balcanii, nu doar ca Romania este apropiata in spatiu (cumva chiar pe marginea peninsulei, desi National Geographic situeaza pina si Ungaria in Balcani): cititi mult discutatele contributii istorice ale dlui Cinezan, postate pe ciberplai.
Matrafox din butelcuta Miercuri, August 9, 2000 10:09 PM
Comentarii:
Domnisoara Dropinella,

Eu ii vedeam pe fizicienii de pe Platforma Magurele teleportandu-se direct la guvern inarmati cu lasere, grasere, masere si fazere. O lovitura directa data speciei politrucilor care sa-i arunce in lada cu vechituri a penitenciarului Doftana.
Doprinella Tiraspol Miercuri, August 9, 2000 9:06 PM
Comentarii: Vai bade J ce proasta sunt. Mami cand pleaca cu mine mereu imi spune sa-mi tin gura ca numai tampenii debitez. Daca taceam filozoafa ramaneam. Imi pare rau ca v-am suparat cu citatul dar ma gandeam ca vorbind cu dvs. despre postarea dvs. nu poate fi interpretata ca o scoatere din context. Va rog mult sa ma iertati :-(

Cand ziceam ca romanii sunt balcanici ma refeream la temperament. O serie intrega de motive ne apropie de Balcani. Aromanii raspinditi in Balcani.In Serbia traiesc peste un milion de romani care se declara romani si vorbesc romaneste. In Bulgaria sunt doua judete romanesti. In Romania traiesc destui musulmani, bulgari, sarbi si greci. Daca abordam problema istoric atunci trebuie sa recunoastem ca atit Balcanii cat si Carpatii au facut parte din acelas imperiu: Imperiul Roman. Turcii au administrat mai apoi cam acelasi spatiu si i-au adus pe balcanicii de fanarioti sa administreze Tara Romaneasca. In vocabularul limbii romane gasim suficiente cuvinte cu origini balcanice. Sa ne gindim numai la ahicunoscutul ciubuc care a creat chiar un reflex comportamental. Atunci cand a fost suficient de puternica pentru a-si promova inetresele in zona, Romania a incercat sa-si construiasca un sistem de securitate in alianta cu tarile din Balcani: Mica Antanta. Plesu, fostul ministru de externe a incercat chiar de curand acelasi lucru. Goran Bregovici care a impuscat bani buni pe niste colaje kitsch are pasaje de muzica romanesca. Muzica de petrecere din birturile romanesti suna cat se poate de balcanic. Daca nu suntem balcanici atunci ce suntem ?
Securistu ValDavid Miercuri, August 9, 2000 8:44 PM
Comentarii: Ma Rebu(s sau t ?) I-ti spune omu niste lucruri pe care multi de aici le cunosc dar tu te faci ca nu intelegi si o dai la intors cu scoli operatii pę creier sau alte substitute eu unu m-am lamuri si nu are rost sa-mi pierd timpul de poamana cu o putza basinoasa ce nu-si mai gaseste locul prin izmene de atitea petece de la stina te-au luat si te-au facut activist si tot la stina ai sa ajungi ca de furat s-a cam terminat malaiu
Vesti de ultima ora: Miercuri, August 9, 2000 6:12 PM
Comentarii:

Mugur Isarescu ramane neinregimentat politic. El va candida ca presedinte numai din postura de candidat independent pentru a raspunde asteptarilor unei sectiuni cat mai largi din societate.


Taranaki :) Miercuri, August 9, 2000 3:44 PM
Comentarii: Domnisoara Dorinella, . De acord cu dumneavoastra pana la chestia cu geografia. De mult vroiam sa intreb pe careva cum e treaba cu Balcanii. Ma uit ca pisica la poarta noua la harta Europei si nu pricep in ruptu' capului cum poate Romania sa fie socotita ca fiind parte din peninsula Balcanica, si martor imi e dom' Presedinte Gogudoi ca n-am lipsit la lectia geografie in care s-a predat traba cu insula, peninsula, istmu', si alte organe geografice. . Cu stima Geografica! . . Cu stima!
Taranaki :) Miercuri, August 9, 2000 3:43 PM
Comentarii: Domnu' J, Iata, in sfarsit, vesti bune din Ro.! Deci politia a inceput sa isi faca treaba, bravos! . . Cu stima!
Taranaki :) Miercuri, August 9, 2000 3:40 PM
Comentarii: Domnu SadBrad, Multumesc de salutari sia steptam sa va faceti timp, rasnim de o cafeluta imediat! . Cu stima!
SadBrad Tara lui Papura Voda Miercuri, August 9, 2000 12:29 AM
Comentarii: Uno... Apropo de initiativa Invest Intercivic... FELICITARI e o idee traznet. Daca aveti pe cineva care are nevoie de Help ca sa investeasca in Romania... puteti sa-i furnizati adresa mea. Cel putzin cu niste informatii s-ar putea sa-i fiu de folos. Din Octombrie incolo... chiar cu mai mult decat informatii... Adica relatii cu firme, angajari de personal in Ro... si multe altele. Nu am pretentii materiale dar daca omul va vrea sa se revanseze n-am nimic impotriva. Due... Sorry dar in ultima vreme am dat mai rar pe Internet... Salutari la gascha de pe RoL Cafe, in special Taranaki,... Si la Miti... Mi-e un pic dor de conversatziunile noastre dar stau cam slab cu timpul...
SUCA USUCA Miercuri, August 9, 2000 6:49 AM
Comentarii: INTEGRARE+COMBINARE=FEED-BACK=>ALINIERE DE PLANETE+DEZINVOLTURA VERBALA=STELE+ ENTITATE GEOGRAFICA=>+++++++++++++++++++++++++++( un camp de cruci )+++++++++++++++++ =>RELATIE BIUNIVOCA+ALEGERI ANUALE=> TALMES-BALMES . nu multumesc!
J Miercuri, August 9, 2000 4:46 AM
Comentarii: Amnesty International tocmai a eliberat un raport legat de Romania pe care il reproduc in randurile ce urmeaza:


* News Release Issued by the International Secretariat of Amnesty
International *
AI Index EUR 39/038/2000
News Service Nr. 146
9 August 2000


Romania

Police brutality must be stopped

Reports of beatings and shootings by police demonstrate that Romania, more than ten years after the overthrow of the Ceausescu regime, has so far failed to give human rights sufficient priority in its agenda for reform, Amnesty International said today, releasing two reports ( Romania: Excessive use of firearms by law enforcement officials and the need for legal reform. AI Index: EUR 39/003/2000; Romania: Alleged ill-treatment by emergency intervention police unit in Buzau county. Concerns and Recommendations. AI Index: EUR 39/004/2000).

The two reports highlight a disregard for human rights by Romanian law enforcement officials and a lack of legal and institutional reforms on the part of the authorities.

The first report, on the excessive use of firearms by law enforcement officials, details recent cases of shootings by police and calls for thorough and impartial investigations.

In May 2000 a Bucharest police officer shot a young Romani man in the head at point blank range after reportedly beating him and knocking his head against a wall. Mugurel Soare is now paralyzed. Witnesses were allegedly detained and intimidated by other police officers.

In other recent cases, police officers in Bucharest shot dead two Romani men who were fleeing the scenes of alleged minor crimes, and who were reportedly unarmed. Romanian coastguards in the Black Sea opened fire on Turkish fishing boats on two occasions in May 2000.

Amnesty International has repeatedly urged the Romanian authorities to bring the national law on police use of firearms in line with international standards. In July 1999 the UN Human Rights Committee stated that it was "disturbed at continued incidents involving the use of firearms by the police, especially in cases of petty offences committed by minors".

The second report details cases of ill-treatment by the new emergency intervention police unit in Buzau county. The commander of the Buzau unit has a reported history of aggression, which has included beating women in public. In its first three months of operation, four complaints of ill-treatment were filed against the unit.

The police unit allegedly attacked and severely beat 33-year-old businessman Silviu Rosioru in a pub on 26 January 2000 before they took him to a police station. The medical report stated that he was left with "Chest and abdominal injuries. Extensive bruising on the left thigh and buttock. Head and face injuries. Contusions on both hands."
Amnesty International is concerned about the standards applied by the Romanian authorities in recruiting and training new emergency intervention police units, which were established throughout Romania at county level in Autumn 1999.

The organization calls on the authorities to respect their obligations to international treaties and ensure that people are not subjected to police ill-treatment. Where necessary, the authorities should undertake focused and sustained measures of institutional reform in police units.

"A police force should respect and protect human rights -- not violate them. If the government is to take its reform agenda seriously, it should hold police officers who commit violations to account," Amnesty International said.

ENDS.../
Amnesty International, International Secretariat, 1 Easton Street,
WC1X 8DJ, London, United Kingdom
****************************************************************
You may repost this message onto other sources provided the main text is not altered in any way and both the header crediting Amnesty International and this footer remain intact. Only the list subscription message may be removed.
****************************************************************
EU Din lumea mare Miercuri, August 9, 2000 4:15 AM
Comentarii: Bre nea Jenica, bre. Eu va stiu demult bre. Tot citesc prin cafenele, mesajele matale si ma straduiesc sa-mteleg ce vreti sa spuneti. Grea treaba, va rog sa ma credeti. Aicea, eu doar atit va sugeram (si vad ca Dl Gogu, parca-nteles cite ceva). Nu e cazul bre sa murdarim si aceasta locanta, cu prostiile ce vi le debitati unul altuia. Uite, chiar si pe mine m-ai jicnit putin. Dece bre, dece? V-am spus eu sa va bagati pliscul undeva? Nu. Pai atunci, DECE? Ce naiba bre, nici atita lucru nu puteti intelege? Sanatate si ginduri mai bune.
Trestia Miercuri, August 9, 2000 1:51 AM
Comentarii: Stii J, imi dau seama ca nu exista justificare temeinica pentru o referire exclusiva la emigratia "exterioara" atunci cand vorbeam de adaptare-integrare-asimilare si feedback-urile modelatoare. Emigratia exterioara e un caz limita si cum bine ai remarcat exista acelasi tip de probleme si printre individualii care aparent apartin aceleasi comunitati. Orice sistem e format din subsiteme si poti fi "emigrant" in subsistem, neparasind sistemul. Emigratia "interioara"-interesant concept. In el intra de exemplu, "emigrantii" din munti ai anilor '50 luptand cu o altfel de "emigratie exterioara" (kominternistii). Sau taranii impinsi in marile orase. Mergand mai departe, calitatea de emigrant ar putea fi una din cele definitorii pentru conditia umana. In fond toti am emigrat in lumea asta, dupa 9 luni de paradis in care eram perfect asimilati, dornici sa cucerim acel "ceva" de dincolo de perfectiune. Mai mult ca perfectul e umanul.
MULA--------- DIN CACIULA MIORITICA++++++= Marti, August 8, 2000 11:18 PM
Comentarii: Ce-mi place..! Gogu se facu poet !!! Tot romanu' cu sau fara mioare,tot poet se nascu..!!!TRAIASCA POETUL GOGU !!!O spun pe "drept" si fara bascalie !! E frumoase poeziile sale..!!! Si ce se "baga" in banca religiilor !! Si bine-o facu !!! Religii cu banci?? N-au ele destule pe sub ciordeala ?? Mai vor si altele peste ciordeala si la vedere ca sa ademeneasca fraierii?? Pai,astea fraierii-s destui,sunt cu lopata de intors si de ravasit..!!! De cand ElZorabii se inghessuira-n bancile religiilor si baletistele se orentizara jucand pe muzica de ALI BABA,Teocsiistii ,sau cum deavolu'-i chama(?) se devenira bancheri preasfintiti...!!!?? Vai ,ce halimai ii pe plai ?? Gogule ii rima(nu ii rama caciulata),dar nu te concurez in poetistica-ca-i pacat !!! Te stimez GOGULE pana dincolo de preasfintitii bancheri Teocsititi..STIMA MEA !!! TRAIASCA POETUL SI POEZIILE lui GOGU !!! LA MAI MARE !!! Admiratorul tau NEDEZLIPIT=MULA MIORITICUL !!!!
Ion+Amaru+++++++++ OARE VIN,sau PLEC ?? Marti, August 8, 2000 8:15 PM
Comentarii: Dece numiti dobidoace niste FIINTE care traiesc intr-o lume paralela si care sunt cu toate functiile asijderea NOUA ???..Si ele MIGREAZA....Inseamna ca si noi suntem TOT un fel de dobidoace...!!?? Omul in maretzia nimicniciei sale,desconsidera tot ce nu i se aseamana,si se vede pe el incununarea creatiunii...Daca omul -trestia ganditoare(vezi Pascal) este superior si creiat-dobidoacele ce-or fi ??? Necreiate ?? Numai =fatate si aruncate din aia ma-sii??? Acel Dumnezeu,fiindca trebuie sa fie dumnezeu,ca altfel,vai de noi,ce dobidoace vom fi !!!----cum trebuie sa fie ???? Dumnezeul omului si NU al Tuturor,a Tot ceea ce exista ???? Creatorul s- creiat pe SINE si se creiaza continuu...Creatiunea nu-i finita si -o fi nicicand;este permanenta....Dobidoacele migreaza si se adapteaza oricarui spatiu si cum isi urmeaza,cat de destept ciclurile emigrarii fara granite???,pe cand omului ii trebuie o lada de filozofii cu sine ca sa se poata integra spatiului incare-a migrat ..!!!! Ca sa ne ascundem dupa neputinta noasta o = dam mereu cu dumnezeu in sus si cu dumnezeu in jos= si noi ne vrem si ne SI credem superiori -nevoie mare,pe cand ce suntem ??? Apoi ce este pentru DVS., Dumnezeu?? Cum este EL ?? Cum apare EL in gandirea si in trairile DVS ??? Este ALA care S-a unit cu altii si intelegandu-se intre ei dumnezeii(aidoma celor din Olimp) au hotarit ca sa =faca= omul??? Este Stapanul Astral al evreilor,este Jehova,sau il cheama altfel ?? Este drept ca Omul are nevoie de religie,dar oare onoratul Tutea ,stie ca animalelel -or fi fara dumnezeu >???? De unde pana unde ne admitem cu atata larghete sa judecam ceeace nu stim,ca ne spune o Carte,fie asta si asa zisa Sfanta ?? NU va ganditi ca in vechime s-a trecut dela sacrificarea Omului pe altarul tuturor dumnezeilor,la saacrificarea animalului?? Noi suntem Animale care avem un vocabular(oare??) mai complex.??? In rest tot dobidoace suntem..Uitati-va la asa zisa libertate pe cafenele de care o doamna era tare-ncantata,nu-i oare o dezgradire a staului cu dobidoace ??? Animalul este Omul in alta ipostaza...Dumezeul unuia este si a celuilalt..!!! Crestinismul se va topi in timp ca si celelalte religii,findca va vei o vreme cand din STELE ne vor venii adevarurile..!! Sa ma ierte cei pe care i-am ofensat cu ideile mele,dar ma opresc umil aici,ca sa nu spun mai multe prostii...!!!Cu stima va lasa NIMENI.+++++++
J Marti, August 8, 2000 8:09 PM
Comentarii: Multstimata si grabita domnisoara Dorinella,

Desi nu imi permit folosirea un ton patern am sa va atrag atentia ca practica scoaterii unor fraze din context fara a le respecta sensul pe care autorul l-a dat, nu este o metoda tocmai potrivita intr-o discutie de cafenea electronica, sau rai virtual asa cum spuneti dumneavoastra. Recititi va rog fragmentul cu pricina si spuneti-mi, daca puteti, ce trasaturi comune gasiti unui sloven, unui roman si unui turc.

Acuma asa intre noi doi… ziceati ca Romania este o conventie sociala… Oi, domnisoara Dorinella. Vedeti sa nu va auda Trestia… :-). Si cu adevarul cum era ? Unic individual si fals (daca il spune vecinul)…. Aha.
J Marti, August 8, 2000 8:03 PM
Comentarii: Draga Trestie,
Imi asum greseala de a nu defini cu exactitate termenii, desi am senzatia ca nu definitiile iti lipsesc in a-mi intelege corect punctul de vedere. Fie cum vrei tu. Vom discuta numai despre emigranti, desi mie personal subiectul "emigrantilor in propria tara" ma interesa mai mult. De la bun inceput sa imi clarific pozitia. In cazul in care esti plecat la o varsta constienta te adaptezi, apoi te integrezi, dar de asimilat nu te vei asimila niciodata. Acum sa explicam conceptele: Adaptarea este un proces natural la care orice individ se supune din momnetul in care ajunge intr-o tara straina. Invatarea limbii, orientarea in noul oras, deprinderea unor obiceiuri locale sunt doar primii pasi ai procesului de adaptare. Integrarea eu o definesc prin gasirea unei slujbe, formarea unui cerc de prieteni, o mai buna cunoastere a istoriei si a culturii tarii de adoptie, preluarea unor obiceiuri pe care le consideri pozitive. Paradoxal, integrarea nu presupune neaparat oprirea procesului de adptare. Asimilarea este un stadiu ideal al integrarii in care adaptarea nu mai este necesara. Eu cred ca el nu poate fi atins. Acum pentru ca te-am vazut cu glont pe tava pustii sa iti identific si inamicul: unii indivizi considera ca asimilarea ar fi la indemana lor dupa ce ajung la un anumit grad de adaptare. Esecul evident atrage din partea lor unele reactii care nu neaparat inseamna ponegrirea tarii materne, dar care pe tine am inteles ca te irita.

Cred oricum ca m-ai inteles perfect in ceea ce priveste exemplul copiilor care acum invata romana si nu de la tatal lor. Nu era vorba de tata sau mama, ci despre un concept pe care eu il consider in continuare exclusiv asa cum a fost definit de tine.

In ceea ce priveste dreptul nostru de a ne defini, eu doar consideram ca o comunitate nu are dreptul moral sa contrazica in aceasta privinta un individ, bazandu-se doar pe judecati si categorisiri de tip tribal.

Inchei urandu-ti numai bine, si cu speranta ca de data asta nu am mai fost atat de teoretic.
Dorinella Tiraspol Marti, August 8, 2000 5:25 PM
Comentarii:
Cum se defineste adevarul? Eu cred ca adevarul este unic dar idividual. Poate ca pentru mine ce spune vecinul este fals dar il accept pentru ca este adevarul lui si il percep din punctul meu de vedere.

Bade J
Este omul o fiinta solitara? Daca da, atunci sa ordonam lumea dupa indivizi. Este omul o fiinta sociala? Daca da, atunci sa ordonam lumea dupa comunitati sociale. Romanii nu sunt o masa de indivizi ci o comunitate de indivizi. Romania nu este o inventie filozofica ci o conventie sociala. Sa negam apartenenta noastra balcanica doar pentru ca este greu s-o definim? "In afara de faptul ca sunt nascuti intr-o entitate geografica numita Peninsula Balcanica, nici limba , nici religia, nici traditiile , nici originile nu le sunt comune." Vai de mine ce prostioare spuneti!

Domnule Ion+Amarul+etc.
Realitatea fizica este o forma de constringere. Ne obliga sa fim fiinte trecatoare si sa suferim consecintele actiunilor=pacatelor noastre. Realitatea virtuala e o forma de eliberare. Pentru mine o cafenea fara restrictii este raiul virtual. Pe internet creem o alta lume cu personajele si caracterele ei. Este nevoie in lumea asta de conceptul Creatorului Unic=Fiintei Supreme=Marelui Arhitect? Tenditele spre misticism ale individului + viata in comunitati sociale au dus la aparitia marilor religii. Petre Tutea spunea ca omul fara religie se poate aseza linistit in fruntea dobitoacelor. Ne poate impinge realitatea virtuala spre indobitocire?

Domnule IonT
Pot sa va pun o intrbare indiscreta? De ce sunteti misogin? Cand am intrat in situl dvs. am observat imaginea Ganditorului de la Hamangia. Aceasta figurina de lut face parte dintr-un grup ce contine si o figura feminina in pozitia shezind cu mainile pe genunchi. Inteleg recursul la istorie&cultura dar ma deranjaza modul de abordare.

Domnule Texas Pete,
Imi place stilul dvs. decent direct si sincer. Cum Ciberplai este o cafenea cu autoservire va rog sa-mi permiteti mie sa va indulcesc cafeaua astazi.

Domnule Matrafox,
Ce intelegeti dvs. cand spuneti ca fizicienii de pe platforma ar trebui sa protesteze cu mijloace specifice?

Trestia ganditoare,
De ce nu nuiaua ganditoare? Pe mine ma cam ustura anumite afirmatii ale dvs. Oamenii nu spun mereu ce gidesc si actioneaza uneori ilogic. Nu suntem fiinte perfecte dar suntem perfectibile. Legile societatii ne obliga sa asociem gresala cu pedeapsa. Legile divine ne indeamna sa asociem gresala cu iertarea. Datoria noastra este sa ramanem oameni.
Trestia Marti, August 8, 2000 3:18 PM
Comentarii: Onorabile J,
Alunecam pe cuvinte: adaptare-integrare-asimilare. Dar fie, pentru simplificarea realitatii pana la un model, imi insusesc cei 3 termeni, in acceptia ta. Te adaptezi si te integrezi dupa cum te taie capul, fara sa tii cont de raspunsul comunitatii pe care abia pe a treia treapta urmeaza sa-l iei in seama, urmand ordonat etapele. Dar il iei in seama pana la urma! Treptele cresc organic una din alta. Oricum ai da-o, definirea completa a individualului nu se poate face numai prin sine. E nevoie si de ceilalti ca sa te definesti. Revenind la exemplul rezidentilor cantonati, ei nu au cum sa fie elvetieni ca vecinii care-i voteaza, oricat de integrati si adaptati sunt mediului, atata timp cat un procent semnificativ de mare de bastinasi ii considera altceva. (Dupa cum, daca elvetienii l-ar considera in proportie de 100%, elevetian pe Eminescu el bineinteles ar ramane român, relatia e biunivoca) Pe urma, chiar daca n-ar fi existat referendumul, parerea si comportamentul bastinasilor ar fi fost aceleasi. Nu oficializarea lui ii da greutatea argumentului ci faptul ca exprima niste optiuni comunitare. Cum te poti simti membru al unei comunitati cand stii ca majoritatea vecinilor tai nu te accepta sa te definesti asa. Dragoste cu sila? Ideal e "alle menschen werden Brueder". Frumoasa muzica. Realul arata un pic diferit, nu crezi?

Adaptare-integrare-asimilare- pasii eu ii vad intr-un proces continuu de feed-back. Tu discretizezi procesul de feed-back in trepte. Ca-i discret sau continuu, tine pana la urma de estetica modelului. Feed-back-ul exista insa dincolo de estetica, in realitate.

Recunoasterea ca exista o cultura "materna" (care nu e neaparat cultura "de la mama"- de ce n-ar fi si "de la tata"?!...sau "de la bunici") nu inseamna deloc excluderea din vreun spatiu cultural. Eu cred ca pur si simplu e un dat primordial, ca limba materna (structura de suport a culturii). E darul lui Dumnezeu pe care nu poti sa-l schimbi la galantar, ca nu ti-ar fi buna masura. Poti chiar sa-l arunci undeva intr-un cufar, oricum il ai. Restul darurilor ti le faci singur, pe masura, si poti sa fi cat de bogat (spiritual) doresti.

Cu plecaciune.
Taranaki :) Marti, August 8, 2000 1:33 PM
Comentarii: Domnisoarelor si Domnilor, Dom' Pasca - aveti dreptate - numai ca cel ce se intoarce nu il mai putem numi emigrant :), permiteti-mi sa precizez ca am netionat cuvantul 'nuante" deci combinari de 3 luate cate dorim si in ce proportie dorim functie de imprejurarile si caracterul fiecaruia. Ati observat corect este exact ceea ce am vrut sa spun exista merite in fiecare situatie, si as putea sa spun (poate chiar mai mult) in situatia celor care se intorc. Am cunoscut o doaman avocat in Ro prin 1993 al carui sot era prof. universitar in US se intorsese-ra inapoi in Ro. (dupa 5 ani petrecuti in US) la solicitarea unniversitati de unde plecase sotul. Femeia era (dupa cum probabil va imaginati) dezamagita de aceasta decizie: revenisera la un salariu de mizerie si conditii de viata asemeni, pentru ce? "Pentru ca oamenii aia au nevoie de mine." Voi reveni. Cu stima!
J Marti, August 8, 2000 7:43 AM
Comentarii: Stimata Trestie,

Discutia are doua laturi diferite: una legata de definirea identitatii si alta legata de adaptarea la un nou mediu.
Vorbind despre adaptare, parerea mea este ca gresesti facand o confuzie intre trei lucruri distincte care, este drept, pot fi legate de acelasi fenomen. Aceste notiuni sunt: adaptare, integrare si asimilare. Daca vorbim de emigratie (dar nu numai), ele reprezinta de fapt o scara a aceluiasi fenomen. Ca sa te adaptezi si chiar ca sa te integrezi intr-un mediu nou nu este necesar sa sacrifici nimic pe nici un fel de altar. Asimilarea este un alt lucru de care poate ca ar fi cazul sa discutam mai tarziu. Adaptarea si integrarea tin, dupa parerea mea, exclusiv de individ si nu sunt legate de acceptarea idividului de catre mediului. Ca sa revin la exemplul rezidentilor cantonati, ei erau perfect adaptati si integrati mediului in care traiau de peste 20 de ani. Citind articolul din "Time Magazine" vei vedea ca ei chair se defineau ca elvetieni, indiferent de ce scria pe bucata de hartie numita "pasaport". Schita ta de tipologie (atipica, asa cum recunosti) a emigrantului care isi ponegreste tara si are nevoie sa se convinga ca alegerea sa a fost buna, chiar daca se bazeaza pe experiente proprii (reale), face parte cred, dintr-o alta problema.
Partea a doua a discutiei legate de o unicitatea culturii materne, este dupa aperea mea cam exclusivista.

Din nou afirm ca problemele de care discutam nu sunt legate doar de fenomenul migratiei. Hai sa ne gandim la ce s-a intamplat cu romanii din Basarabia si Bucovina in ultimii 50 de ani. In 1944 fara sa isi paraseasca locul nasterii au fost confruntati cu problemele existentei intr-un mediu nou, total ostil in care pana si folosirea limbii materne le era diferita. Cu totii s-au adaptat pana la urma (de voie de nevoie) mediului. Majoritatea s-au integrat. Unii au incercat sa faca pasul calitativ spre asimilare, casatorindu-se cu rusoaice si schimbandu-si numele romanesc cu unul rusesc, au uitat limba materna, iar unii , daca vrei, "si-au ponegrit chiar si originile". Dupa 1990, o parte dintre copii lor si-au afirmat identitatea romana. Au inceput sa invete romaneste, au inceput sa citeasca Eminescu si Blaga. Conform teoriei tale ei ar urma sa fie pe veci exclusi pe motivul ca au o alta cultura materna. Daca am gresit in aprecieri te rog sa iti precizezi mai bine punctul de vedere. Oricum ca sa mentinem un fir al discutiei eu zic sa lasam idea nationala a fiecaruia deoparte, deocamdata. Cu respect.
Desdichado Din cea mai frumoasa TARA din lume Marti, August 8, 2000 6:13 AM
Comentarii: EVA, fiica a Evei dintâi, ecuatie Desdichado=Amarul presupune ca într-un fel sau altul ai citit sectiunea româneasca a Sitului meu. Este adevarat ca iernile (si ceva neîmpliniri)mi-au troienit tâmplele; Este adevarat ca (asemeni multor altora) am avut si eu amarurile mele si ca fateta aceasta a existentei umane ma mai urmareste înca(si cum ar putea sa fie altfel departe de TARÂNA în care am vazut lumina zilei ?); Dar îndraznesc sa cred si sa afirm ca (si) din ciclul intitulat "Poveste de dragoste" razbat totusi ecourile(înca vii)a 35 de ani de casnicie alaturi de prima dragoste, dorul de TARA, îngrijorarea pentru prezentul si viitorul Ei asa cu am dori-o Toti, prospera, si ÎNTREAGA. Îti multumesc pentru mesaj si te asigur ca în ciuda aparentelor am fost, sunt si voi ramâne un optimist incorigibil. Cu aleasa stima, j.r. Dar
Desdichado Din cea mai frumoasa TARA din lume Marti, August 8, 2000 6:08 AM
Comentarii: EVA, fiica a Evei dintâi, ecuatie Desdichado=Amarul presupune ca într-un fel sau altul ai citit sectiunea româneasca a Sitului meu. Este adevarat ca iernile (si ceva neîmpliniri)mi-au troienit tâmplele; Este adevarat ca (asemeni multor altora) am avut si eu amarurile mele si ca fateta aceasta a existentei umane ma mai urmareste înca(si cum ar putea sa fie altfel departe de TARÂNA în care am vazut lumina zilei ?); Dar îndraznesc sa cred si sa afirm ca (si) din ciclul intitulat "Poveste de dragoste" razbat totusi ecourile(înca vii)a 35 de ani de casnicie alaturi de prima dragoste, dorul de TARA, îngrijorarea pentru prezentul si viitorul Ei asa cu am dori-o Toti, prospera, si ÎNTREAGA. Îti multumesc pentru mesaj si te asigur ca în ciuda aparentelor am fost, sunt si voi ramâne un optimist incorigibil. Cu aleasa stima, j.r. Dar
Desdichado Din cea mai frumoasa TARA din lume Marti, August 8, 2000 6:08 AM
Comentarii: EVA, fiica a Evei dintâi, ecuatie Desdichado=Amarul presupune ca într-un fel sau altul ai citit sectiunea româneasca a Sitului meu. Este adevarat ca iernile (si ceva neîmpliniri)mi-au troienit tâmplele; Este adevarat ca (asemeni multor altora) am avut si eu amarurile mele si ca fateta aceasta a existentei umane ma mai urmareste înca(si cum ar putea sa fie altfel departe de TARÂNA în care am vazut lumina zilei ?); Dar îndraznesc sa cred si sa afirm ca (si) din ciclul intitulat "Poveste de dragoste" razbat totusi ecourile(înca vii)a 35 de ani de casnicie alaturi de prima dragoste, dorul de TARA, îngrijorarea pentru prezentul si viitorul Ei asa cu am dori-o Toti, prospera, si ÎNTREAGA. Îti multumesc pentru mesaj si te asigur ca în ciuda aparentelor am fost, sunt si voi ramâne un optimist incorigibil. Cu aleasa stima, j.r. Dar
D-L GOE CANADA Marti, August 8, 2000 5:35 AM
Comentarii: La bulivar, birjar! la bulivar!....
eva din tara nimanui Marti, August 8, 2000 5:25 AM
Comentarii: DESDICHADO=AMARUL?DE CE SI MALHEUREUX?
ELISABETH canada Marti, August 8, 2000 5:21 AM
Comentarii: cunoaste cineva un bureau de avocati din Canada care se ocupa cu restituirea proprietatilor nationalitate de comunisti , daca aveti un hint va multumesc anticipat. pedro a se abtine si acoliti sai.
IonT Neant Marti, August 8, 2000 3:02 AM
Comentarii: Pentru Ion+Amaru: Puteti sa-mi trimiteti mie "restul" mesajului?
Isarescu Marti, August 8, 2000 2:31 AM
Comentarii: test
Trestia Luni, August 8, 2000 2:17 AM
Comentarii: Exemplifica, Texase!
Texas Pete Luni, August 8, 2000 1:25 AM
Comentarii: Trestie, mama draga, mai tai-o de la radacina, ca ma doare mintea de la ce bazaconii scrii.
Trestia Luni, August 7, 2000 12:44 PM
Comentarii: Ideal e cum spune J: esti ceea ce spui ca esti. Ce si cat poti sacrifica pe altarul adaptabilitatii (demonstrand ca esti ceea ce spui ca esti) ramane o optiune strict individuala. In practica, rezultatul depinde de mai multe variabile. Ca sa definim mai bine problema dau un exemplu extrem (dar real!): locuitorii unui canton elevetian hotaresc prin referendum daca rezidentii din acel canton sa primeasca sau nu cetatenia. Dincolo de aspectul tehnic discutabil (se poate hotari acordarea cetateniei prin referendum?) ramane faptul ca membrii comunitatii in care doresti sa te integrezi de multe ori intervin, definidu-te independent de vointa ta. Omeneste, inteleg frustrarea unora (si subliniez A UNORA-nu generalizez). Daca n-ar mai exista Ro, si-ar pierde urma de emigrant. N-ar avea de ce sa se mai simta prost in fata vecinilor. Chestia asta combinata cu zelul neofitului ii face nesimtitori sau chiar rauvoitori in raport cu tzara de origine. Apoi, trebuie sa-si dovedeasca, in permanenta, ca alegand sa emigreze au facut cel mai bun lucru. Dupa plecarea lor, nu are cum sa mai existe nici o sansa, totul, musai sa se duca de rapa,...etc... Cei cu adevarat tari, reusesc integrarea fara sa-si nege si/sau sa-si ponegreasca originile.

In privinta apartenentei la triburi/culturi poate ca interesanta ar fi o analogie , ce-i drept simplificatoare: cea cu limbile pe care le vorbim. S-a dovedit (stiintific) ca oricate limbi vorbim una singura ne e materna. La fel, putem apartine mai multor spatii culturale si efectul multiculturalismului :) e chiar extraordinar in planul creativitatii dar una singura ne e cultura materna. Eminescu, Blaga-atat de bine integrati spatiului cultural german si atat de români! Bonjouristii-atat de adaptati culturii franceze si atat de români! Pe urma, adaptarea la o cultura nu inseamna in primul rand sa te extaziezi in fata conservelor din supermarket. Imi aduc aminte de vorbele citite in Jurnalul de la Paltinis. "Unde doriti sa ajungeti, in Germania untului sau in Germania culturii ?! isi intreba Noica invataceii. Si continua. "Pentru ca daca doriti Germania culturii, depinde de voi sa o aveti deja avea aici." O solutie printre altele. Individualul e liber sa aleaga untul, culturile, triburile... Sa ne respectam fiecare indiferent de alegere si sa fim cinstiti cu noi si cu ceilalti.

PS Faptul ca sunt din acelasi trib cu Maiorescu, Eminescu, Blaga, Noica, Tutea, Barbilian, Gogu Constantinescu, Nichita... imi umple de sens ideea nationala.


PASCA CANADA Luni, August 7, 2000 11:22 PM
Comentarii: ZIUA BUNA! Domnule Taranaki imi face placere sa va aduc la cunostinta ca in enumerarea tipurilor de reactii si atitudini referitoare la integrarea emigrantilo ra-ti omis sa adaugati si nr 4,care zice cam asa: cel de-al patrulea tip de emigrant este acela care vine, vede si se intoarce simtind ca este incompatibil unei noi societati! Sa fie considerat oare acesta un handicap-neputinta de adaptare -cind acest fost emigrant se intoarce si isi traieste viata pa plai asa cum si-o doreste?D-voastra ,eu si restul lumii sintem liberi sa purtam pt. noi insine o anumita judecata in functie de pozitia in care ne aflam! Nu este neaparat nevoie ca acesta parere ar fi cea mai buna!Pina si cele trei situatii expuse de domnia voastra nu sint batute in cuie,personal ,in functie de mediul unde evoluez si de persoanele de care sint incojurat pot sa spun ca trec prin toate cele trei posturi fara a avea nici cel mai mic resentiment in privinta consecventei stilului meu de a ma adapta! Numai bine , Pasca.
Ion +Amaru+++++++++++++ Din NEGURA VREMII+++++. Luni, August 7, 2000 10:40 PM
Comentarii: Ce frumos ,filozofic,exprimati ceeace "normal' ar trebui sa fie "comportarea" caracterelor..!!! Dar este,oare posisibil? Fiecare se poarta in noile "culturi' in care-a evadat, peculiar si rareori dupa "tipic'.Si cand sa-si spuna "trecerea' prin spatii,o mistifica;experentele personale apar scris si expuse altora inchipuite,rareori apropiate de realalitatea fosta,prin care s-a scurs in spatiu si culturile straine.Majoritatea se feresc de adevar,sau daca ,il spun ciuntit si imaginativ majoritar,;nu chiar in totalitate.Nimanuia nu-i place sa se planga si daca cineva o face ,vai de acesta !! Dece oare ??? Fiecare se vrea altul ?? Unde-i realitatea?? In ceeace se scrie sub pseudonime-"pseudonimie' ramane cand este vorba despre cel ascuns SUB.....Sinceritatea cuiva,este motiv de"rasete' pentru altcineva si asa mai departe.Care-i realiatea ?? Cea pe care ne-o inchipuim,sau aceia pe care -in secret-o traim ??? Cu stima sincera TUTURORA !!!!
Stolojan Luni, August 7, 2000 7:59 PM
Comentarii: test
Taranaki :) Luni, August 7, 2000 7:36 PM
Comentarii: Domnisoarelor si Domnilor (Dorinella, J, Texas P. ), Imi place subiectul abordat de dv., mai ales ca el ar trebui sa fie interesant pentru toti emigrantii de origine romana. . Domnul J prezinta doua exemple de comportament: un sarb plecat din Ro. de la varsta de un an si un roman plecat de doi ani, prin prisma originii etnice. Ei bine, cred ca este o mare deosebire intre cei doi, primul nu a apucat sa interactioneze in nici un fel cu etnia lui si deci nu a avut timp sa isi formeze o mentalitate, in timp ce al doilea a crescut si a fost educat in Romania si deci gandeste prin prisma valorilor inoculate de societatea in care a crescut. Concluzia pe care as dori sa o extrag de aici este ca relationarea celor doua persoane este limitata. . Daca insa domnul J s-a referit la atitudinea persoanelor respective fata de etalarea originii etnice in noua societate in care traiesc, atunci da, persoanele se pot compara - diferenta de atitudine va consta insa tocmai in mediul in care s-au format cele doua personalitati. . Aci intervine domnul Texas Pete care prezinta avantajele adaptabilitatii la noua societate. Cred ca putem simplifica tipurile de comportament ale emigrantului la trei: 1. Doreste sa se dizolve complet in noua societate, incercand renegarea/ascunderea originii etnice. 3. Opusul, isi promoveaza originea incercand sa creeze o oaza de romanism macar in propria familie daca nu chiar intr-un grup. 3. Ignora originea etnica, incearca sa se adapteze si atat. . Fiecare din noi am trecut printr-o serie de experiente in viata, care ne modeleaza modul de gandire si ne face sa avem o opinie despre un subiect sau altul si respectiv sa avem un tip de atitudine sau altul. Eu cred ca toate cele trei tipuri de atidudine, inclusiv nuantele, au merite si ca trebuie doar sa constientizam acest lucru, apoi sa ne apucam sa recunoastem aceste merite, nu numai la noi insine ci si la ceilalti. . O pozitie critica sau intransigenta limiteaza evolutia, in schimb intelegerea si toleranta pot aduce roade. Cred ca ar fi util sa prezentam fiecare experiente personale in care un tip sau altul de atitudine a avut succes si putem invata astfel unul de la celalalt chiar daca gandim in mod diferit. . Cu stima si scuze pentru lungimea mesajului.
Texas Pete USA Luni, August 7, 2000 2:05 PM
Comentarii: Excelenta intrebarea dumitale draga J. De fapt imi umbla prin cap si mie de mai mult timp, dar nu reuseam inca s-o extrag. Dupa '89 in Romania au avut loc schimbari radicale pe mai toate planurile. Noi cei care am ales calea emigratiei, ne-am pregatit cumva sufleteste pentru socul cultural resimtit in timpul procesului de adaptare la societatea care ne-a adoptat, pe cind pentru majoritatatea celor ramasi acasa in Romania adaptarea la noile conditii se dovedeste a fi foarte dificila. In opinia mea, un individ cu cit este mai maleabil, dar in acelasi timp avind capacitatea de a-si pastra propria personalitate, are mai multe sanse de a atinge succesul personal indiferent de mediul in care este plasat. Cei care nu pot (foarte putini) sau nu vor (majoritatea) sa se adapteze noilor conditii in societate nu fac decit sa se auto-elimine, sa se auto-marginalizeze. Dar mai rau este faptul, cum am mai spus, ca nu vor sa-si asume responsabilitatea acestei situatii. In concluzie, fiecare este obligat de a suporta consecintele propriilor actiuni, a propriilor decizii sau indecizii. Mai vorbim.
J Luni, August 7, 2000 9:35 AM
Comentarii: Pentru ca mi s-a parut foarte interesant schimbul de replici despre adaptare am sa imi permit sa imi spun si eu unele pareri legate de subiect. In acelasi timp imi cer scuze pentru lungimea mesajului.br>
Cred ca ambele opinii contin doza lor de adevar si greseala. Punctul de vedere al Dorinellei are dezavantajul ca se bazeaza pe notiuni destul de greu de definit: ce inseamna de fapt a fi roman, sau a fi balcanic. A ne intelege si a ne autocunoaste ca indivizi nu este un lucru rau, dar a-ti explica comportamentul tau prin prisma incadrarii in niste tipare etnice sau culturale mi se pare ca ar fi prea facil, si poate periculos. "Indiferent de locul unde ne aflam ne comportam ca niste romani(…)" spune Dorinella, facand abstractie ca masa romanilor este de fapt formata din individualitati, care in ciuda unui presupus bagaj cultural comun au experiente si temperamente atat de diferite incat o caracterizare globala nu ar putea sa fie niciodata atotcuprinzatoare. Notiunea de "balcanic" impune si mai multe riscuri. Care ar fi trasatura comuna a unui roman, a unui sloven si a unui turc? In afara de faptul ca sunt nascuti intr-o entitate geografica numita Peninsula Balcanica, nici limba , nici religia, nici traditiile , nici originile nu le sunt comune. Nu este nimic rau in a fi balcanici, dar sa stim mai intai ce presupune acest lucru.

Vrem nu vrem, se pare ca apartenenta la un trib este absolut necesara oricarui individ. Chiar daca ne nastem in mijlocul oceanului din parinti necunoscuti, vom gasi pana la urma un grup carui sa ne afiliem. Am intalnit un tanar cu nume si prenume sarbesc, plecat din Timisoara la 1 an, care nu vorbeste si nu a vorbit niciodata romaneste, si care se decara peste tot ca fiind roman., desi a dobandit intre timp cetatenia altor doua state. Este inutil sa mai spun ca era perfect adaptat la societatea care il adoptase. Un altul "roman sadea" plecat in urma cu doar doi ani isi facea deja probleme ca nu ar putea vorbi cu viitorii lui copii decat in engleza si folosea deja savuroase expresii hibride de genul: "lasa-ma doar sa-mi parc carul". Am dat aceste doua exemple pentru a arata ca identificarea cu un anumit grup etnic tine mai mult de felul in care noi ne privim in raport cu ceilalti. Daca un individ cu un ten evident intunecat declara ca este roman, nu am dreptul de ai demonstra ca este de fapt tigan. Cu alte cuvinte nu suntem ceea ce ne nastem ci ceea ce declaram ca suntem.

De aceea inclin sa ii dau dreptate lui Texas Pete, cand spune ca barierele sau zidurile sunt doar interioare si ca in realitate ele nu exista. Teoria lui pare insa sa excluda posibilitatea apartenentei concomitente la doua triburi (culturi) diferite. Parerea mea este ca te poti defini in acelasi timp ca american perfect adaptat si roman, fara ca intre cele doua notiuni sa existe un conflict. Un roman poate pana la urma sa inteleaga mentalitatea americana si invers. In urma unui astfel de schimb este normal ca atat romanul cat si americanul este mai bun "decat ieri" pentru ca a adaugat la punctul sau de vedere un altul nou. Este in natura omului de a se adapta schimbarii de mediu dar paradoxal adaptarea totala (schimbarea in camila) nu este posibila. Excelent insa si punctul de vedere al Dorinelei cu privire la efortul de "neadaptare", poate la fel de laudabil in situatia descrisa ca si cel de adaptare. El deschide perspectiva discutiei intr-un alt plan, acel al adaptarii celor care au ramas pe loc in conditiile in care mediul s-a schimbat in mod dramatic intr-un interval scurt de timp. Intrebarea mea este cat de bine s-au adaptat cei care au ramas in tara la realitatile si provocarile unei societati total diferite de cea in care au fost formati? Este adaptarea la mediu o problema doar a celor aflati in afara hotarelor?
rebus val_david_pa_plai. Luni, August 7, 2000 8:14 AM
Comentarii: Ce am de spus conteaza! Inspectorul pricerebusul la cuvinte imbirligate transmite tembel-ului insanatosire grabnica! Nu de alta dar imi planific vacanta de craciun si nu stiu cui sa ii las locul! Cit despre mititei-cu grija sa nu fie infestati de bacteria aia ce face vilva!Conditii minimale de igiena se impun! Asa ca fratilor trageti-va la gratarul lui Costica ca ii ...cosher! Numai sa fiti sanatosi sa ii puteti minca pa toti! Ca tat veni vorba de rastalmacit vorbele,unde ai facut bade scoala ca te pricepi nevoie mare!Dupa ce te operezi pa creier iti revii,fii fara grija!Iti planteaza un buchet de celule nervoase care cresc pa din lontru si totul e ok! problema e cu trepanatia! bye now!
Dorinella (mesaj repostat de J) Luni, August 7, 2000 8:05 AM
Comentarii: Un om care merge prin desert nu este o fiinta adapata la mediu. O camila este adaptata. Probabil ca inteligenta sa il v-a transforma intr-o zi pe acest om intr-o camila.

Un comunist cu linia Moscovei in loc de coloana vertebrala este un om adaptat la mediul sociopolitic in care traieste. Un filozof dizident este un prapadit de neadaptat dar care nutreste "speranta" ca intr-o buna zi v-a deveni si el o caramida in zidul Berlinului?
Texas Pete (mesaj repostat de J) Luni, August 7, 2000 8:02 AM
Comentarii:
Texas Pete Duminica, August 6, 2000 12:11 PM

Comentarii: Stii cum sta treaba? Pamintul american are acelasi miros cu cel romanesc, frantuzesc, german, australian sau japonez, samd. Diferentele sunt doar la nivelul imaginatiei si sunt indivizi carora nu le pasa de ele, sau sunt indivizi la care imaginatia lor le creiaza adevarate bariere culturale, lingvistice etc. etc. etc. Eu nu incerc sa judec pe nimeni, numai doresc sa atrag atentia asupra baricadelor nevazute pe care subconstientul unora le ridica in jurul lor. A te accepta asa cum esti este un joc pierdut in mod constient inca de la bun inceput. Datoria fiecaruia este de a identifica si distruge aceste bariere virtuale, de a se adapta cit mai bine cu putinta mediului in care traieste; de a fi mai bun astazi decit am fost ieri samd.
Dorinella (mesaj repostat de J) Luni, August 7, 2000 8:02 AM
Comentarii:
Dorinella Tiraspol Duminica, August 6, 2000 11:09 PM
Comentarii: Romania e o lume, America o alta lume. E greu sa intelegi Romania plecind de la punctul de vedere si mentalitatea americanului. E greu sa intelegi pe americani plecind de la mentalitatea si punctul de vedere al romanilor. Cred ca cel mai bine este sa ne acceptam asa cum suntem. Cineva spunea ca nu poti sa cunosti universul fara sa te cunosti pe tine insuti. Mai inainte sa ne apucam sa-i judecam pe romanii din diaspora sau pe romanii de acasa sa ne intoarcem spre noi insine si sa incercam sa ne privim cu intelegere. Indiferent de locul unde ne aflam ne comportam ca niste romani pentru ca suntem formati de un anumit spatiu cultural si avem in nari mirosul pamintului din care am fost creati. Poate copiii nostrii or sa fie altfel dar noi suntem balcanici. Si ce este rau in asta?
J Luni, August 7, 2000 7:54 AM
Comentarii: Am apucat si eu sa citesc schimbul de replici intre domnii Ion si Pete, apoi intre Dorinella si Pete. Pentru ca subiectul abordat era deosebit am salvat textul ultimelor 3 mesaje, semnate de : Dorinella, Pete si Dorinella. carora intentionam sa le dau un raspuns. Am observat de asemeni o problema legata de data si ora contributiilor:

Dorinella Tiraspol Duminica, August 6, 2000 11:09 PM
Texas Pete Duminica, August 6, 2000 12:11 PM
Dorinella Tiraspol Duminica, August 6, 2000 1:20 AM

Am sa incerc sa repostez contributiile lor asa cum au fost salvate de catre mine.
pix plisx Luni, August 7, 2000 5:25 AM
Comentarii: fosta-am doamne si mai sant!
Ion +Amaru++++++== Din Insingurarea Suferintei.>> Luni, August 7, 2000 4:53 AM
Comentarii: PETE am scris mult mai multe,dar nu au aparut.Ce s-o fi-ntamplat cu cele scrise de mine.?? Defectiunea poate fi de mine,dar n-o-nteleg......O sa repet daca esti interesat restul..INSA mystic vorbind,mesajul a fost subconstient-transmis,ca nu te intereseaza si ar fost un balast restul scris...Cu bine......!!!!
Ion +Amaru++++++== Din Insingurarea Suferintei.>> Luni, August 7, 2000 4:58 AM
Comentarii: PETE am scris mult mai multe,dar nu au aparut.Ce s-o fi-ntamplat cu cele scrise de mine.?? Defectiunea poate fi de mine,dar n-o-nteleg......O sa repet daca esti interesat restul..INSA mystic vorbind,mesajul a fost subconstient-transmis,ca nu te intereseaza si ar fost un balast restul scris...Cu bine......!!!!
Ion+Amaru++++++ Din Suferinta Insingurarii>>>> Luni, August 7, 2000 4:42 AM
Comentarii: Ce frumos se vorbeste pe aceasta=parte=;exceptiile intaresc si in acest caz regula....!!!! PETE ,repet again,ca ai dreptate si nu mai am puterea ,dar nici argumentatzia,ca sa ma "tai cu tine-n sabii de mucava".Romanii sunt un popor ales;si asta o stiu dela invataturile mele Mystice.Romanii sunt mai vechi ,decat Romanii(a-fara caciula) si se numeau in eonii vremilor ROMINII.Nu-i aseaman cu evreii cand spun ca "pleaca'" din aceeasi TULPINA.Dealtfel-unii spun cu "documentatie",ca Oltenia ar fi fost colnizata cu palestinieni, cu vreo doua milenii-n urma.(??!!).Oricum ar fi ,sau ar fi fost,Acolo exista un OMUL,BABELE,si atea alte "minunatii antice si de demult".Cum este acest popor acum,istoricii sunt plini de enigme si de contradictii.Filozofia Zamolxiana este compexa si as vrea sa iti dau un e-mail al uni oltean "de treaba(??)"(tu m-ai contrazis,nu?) care stie aceasta ascunsa filozofie si a infiintat o scoala DE BUN SIMT ROMINIC Dintre Gogoasele infuriate=== Sambata, August 5, 2000 10:09 PM
Comentarii: Mafaldele vad la Gogoasa====="Immaturity.Ineffectiveness.Lack of strength.Feebleness.Inability.Failure to control petty emotions.WEAK CHARACTER.........Ce bazaconii vorbesti ??? Pari a fi cazut din luna ,cu toata spoiala ta de a =sti de toate si nimic==!!!! Amice, mai scotoceste mintea ta si apoi croncaneste,fiindca-i goala..Ce ? Mintea !!!
Amaru-Jenica De nicaierea. Sambata, August 5, 2000 9:55 PM
Comentarii: Lui=EU=care fara sa ma stie ma si pune-n raft.Iata ce-i spun mafaldele=Everything -IS failure when put to the test.Unreliability.Unwise plans.Infidelity.Interference.Fickleness.Untrustworthiness.Inconsistecy.The possibility of a wrong choce.Frustrations in love and marriage.Falling into a trap.Separation.Inadequacy to meet and overcome a personal problem..===Stimabile,daca habar n-ai de ceeace =gavaresti=mai bine tinet-ti pliscul ..!!! Nu te lua dupa motorizatul de gogoasa,fiindca asta-i infuriat-gogoasa,fiindca m-am legat,NU de tara lui pe care-o fugarit-o ca sa se imbogateasca pe alea-coclauri,ci fiindca , de UNII dintre asociatii lui,----- CANDVA..SI asa-i EU-le parlit,daca nu sti,baga-ti pliscul in prima balega ce ti-o fata ...vaca....Pe curand..!!!
Ghiopardul Bucuresti Sambata, August 5, 2000 9:29 PM
Comentarii: Salve, bine v-am gasit! Am auzit vorbindu-se de voi si norocul meu ca aveam un pix in mana pentru ca aveti adresa cam lunga si greu de retinut. Imi place locul vostru de discutii, fata de alte chaturi aici romanii se au ca fratii.
Test din Est Sambata, August 5, 2000 8:03 PM
Comentarii: Mitica & Gogu & smd,
Asa-i traditia la noi. Cine a fost sudent la Magureanu primeste prima: banci, fonduri de investitii, etc. Cine a fost student la Magurele e premiat de acei politai minunati cu bastoanele lor zburatoare.
Mitica Sambata, August 5, 2000 7:41 PM
Comentarii: Domnu' Test din Est, oi fi fizician (pardon de fififonie) da' unul nebatut (inca) de caralii pen'ca nu-s comunard de Magurele ...
smd Sambata, August 5, 2000 6:51 PM
Comentarii: Guvernantii romani au facut ce au vazut ca fac cei din marile democratii: au intrat cu politia calare in cei ce manifestau din cauza saraciei. Imagini familiare pentru toata lumea...
Gogudoi Sambata, August 5, 2000 4:55 PM
Comentarii: Nea Miti, Ce ne trebe noua "cercetareti" in ale lu stiinta si tehnika..?..la munca cu ei...cu parazitii aia ce vaneaza numa Nobele si nu stiu sa dea cu coasa....Pai noi avem nevoie de fan nene nu de teorii....Fanu e bun la cai, la vaci....la magari nu incercai.....Noi muncim...gandesc aia pentru noi..aia de la Pobeda Palatova... Iote ! ..aci la CAP-u asta unde is ..noi nu avem bade shientishti ca sefi de tarla....astia pun osu la treaba, nu fura decat cu remorca....doua in tandem de trei numa in zile de sarbatoare e voie...nu facura FNI-uri ci numa niste amarate de banci, mici de tot ca is pa la toate colturile...ca benzinariile si gogoserile...facura poteci cu azfalt pa toate directiile...si spre est....hospitale ca lumea, scoli la fel,..fishtecare are o baraca, trimite copchii la iskola....mai da o fuga...din cand in cum pa la Florida lu baciu Angy...ala cu investitiile pa sarma....saracu! ramase doar in shpilhozeni...ca e cald si n'are nevoie de smoching..Da stii ce nu'mi place la CAP-u asta?..ma nene trebe sa tragi acilea de te iau apele, nu tu un breik de berica, d'o tacla...di'o barfa...de tandeme si algoritme..is tamaie astia la matematika...ce algoritme nene!...ai de ales din 2 nu din 222...si ar mai fi dar..trebe sa ma duc sa-mi platesc tacsele si impozitele ca daca nu o fac dau de dracu....nu iarta astia nici in Bellu Militar....Asta'i... Pese: aia de vin sa investeasca acilea iote cum fac..pui paralele..da numarate la ultimu stotinky...la bancorexu local..faci magazia, dai de lucru la indieni si conlocuitori, platesti mai putin la tacse..aiurea...si nu misti in front freo 10 ani...Daca incerci manarii te pun in piroga si bai-bai....Daca esti Muhamed Ali cu "miliarde"..se baga pa fir jandarii aia pa cai sa afle de unde???...as mai zice dar....inchid aia la tacse...
Test din Est Sambata, August 5, 2000 4:29 PM
Comentarii: Miticaaa... parca tu erai fizician. Ai calculat forta cu care ti s-a aplicat constitutia pe spinare?
Dorinella Toraspol Sambata, August 5, 2000 2:38 PM
Comentarii: Moment poetic:

A-nceput de ieri sa cada
Cate-un fizician pe strada
Cu atomu' intr-o mana,
Nemancat de-o saptamana!

Matrafox Sambata, August 5, 2000 2:29 PM
Comentarii: Draga Miti,

Au batut politistii lui Dudu Ionescu (care vrea sa candideze la presedentie) la fizicieni de le-a sunat apa grea in cap. Tot e bine ca nu i-au arestat, condamnat si executat pentru blocarea unui drum public. Nu a fost mare lucru. Im metrou am auzit un cetatean care povestea cum o doamna (doctor in fizica probabil) a fost luata de par, lovita cu bastonul in stomac si apoi a primit suti in fund si bastoane pe spinare cit incape. Personal regret sincer cele intimplate celor de pe Platforma si sper sa nu se lase. Nu cred ca forma lor de protest a fost cea mai nimerita. S-au comportat ca niste mineri si au fost tratati ca atare. Sper ca data viitoare sa protesteze cu mijloace specifice fizicienilor.
Mitica Sambata, August 5, 2000 12:23 AM
Comentarii: Ei bravos, asta mai lipsea! I-au batut jandarmii pe fizicienii de pe Platforma (Magurele-Bucuresti) care iesisera , pe pod, sa protesteze ca nu-si primesc banii (foarte putini), li se intrerupe energia electrica si apa pentru neplata facturilor. O asa echidistanta, mai rar, bobocule! Bat la mineri da' bat si la aia din centrul de excelenta (declarat , pe bune, de Comisia Europeana).

Estimp, presedintele ANSTI (Agentia Nationala pentru Stiinta, tehnologie si Inventica) se da in talk-show-uri si ne explica zambind larg cum ca e mai bine, va fi si mai bine... Legea bugetului spune ca se aloca 0.8 % din PIB cercetarii. In "buna" traditie, "dura" nu se respecta: domeniul stiintei si tehnologiei primeste doar 0.1%!!! Un plavramentar, sef de comisie de specialitate, spune senin ca nici o lege nu se respecta in Ro-de ce s-ar respecta asta. Nea' Caisă Lani (rezultatul algoritmului de la ANSTI) zambeste larg. In acshiăn planul asociat strategiei de dezvoltare pe termen mediu nu exista nici o referire la domeniul stiinta-dezvoltare sau societate informationala. Cica e vorba de o manopera grosolana de inlocuire a docomentelor-si asta nu la prefectura de la Strehaia din Deal ci in plin guvern al Ro (vezi si modificarea pe drumul spre monitorul oficial a ordinantei cu firmele datoare la buget...)

Coruptie, incompetenta, sarlatanie, hotie, nesimtire, tradare, tradare de 3 ori tradare!
Bimbo Sambata, August 5, 2000 12:23 AM
Comentarii: Test
tembel Val David Vineri, August 4, 2000 6:46 PM
Comentarii: Rebu(S ? SAU T ?) MA nene pricebutu in cuvinte imbirligate s-au rugat si plaiesi de pre aici sa nu scuipam pe jos seminte si nici sa nu bem pe sub masa tuica prodructie propie dar minunea tinu trei zile ca de obicei si aparu si nenea care stie de toate si nu mai incape pe nicaieri ca de, biscuitii se umfla repede cu apa de la robinet. Sa stii si tu o treaba ! ce se intimpla pe la Val David nu ar trebui criticat ma , e doar o reuniune anuala unde toata lumea se simte bine si bineinteles cu decorul de rigoare taraful de lautari, dansatori in costume nationale gratarul cu mici traditionalul zaibar si binecunoscuta palinca 100% naturala se recita se cinta se bea si se danseaza deci o mica celula unde pastram si noi traditiile inaintasilor nostri si credema ca ramin in stare nealterata si fara influentele tigano-orientale si alte formati de "rap" porcos de genul mafia bug etc. cu care lumea se delecteaza in prezent in invidiata noastra tara Acelasi lucru se intimpla si la Hamilton si in alte citeva orase mari ale americi de nord si NU se sarbatoreste ziua Romaniei ci este pur si simplu picnicul anual de St-Marie unde mai uiti de dorul de tara si nu am vazut pe multi sa critice aceste reuniuni ci doar citeva putze basinoase care se mai cred inca pe vremea raposatului si care NU le convine sa vada romani din diaspora ca-si organizeaza si ei singuri ceaiul anual fara preavizul "organelor de resort" Asa ca lasa-ma ba nene aici la 11000 km de tara sa-mi maninc linistit micul si sa ma racoresc cu o dusca fara critica sau aprobarea voastra . Daca nu-ti gasesti locul pe nicaieri cauta in debara cravata de pioner, carnetul utc si pe cel de partid si vezi ca ilici are nevoie de cadre de nadejde pentru alinierea Romaniei la cele mai inalte culmi ale standardului democratiei originale emanate din eterna cloaca a ciumei rosii
coculeana paradis Vineri, August 4, 2000 6:04 PM
Comentarii: Nea Gogu , Asta e nene listele cu "clasa politica nr. 1" se fac o data la doua generatii pentru restul lumii nu ramine sansa decit sa-si aleaga ceva urlatori (opozitie le zice) in care sa roage pe distinsi democrati sa lase si pentru ei macar de-un petec la traista in care sa caram birul la emanati acum dupa cum se vede ne invirtim in jurul cozii pe care lup sa-l punem cioban la turma, ala de-o fi mai gras de se satura repede sau ala mai schilodu' ca nu stie sa fure ca lumea sau ala mai zimbaret ca stie sa ceara de pomana pe la vecini sau ......
Dorinella Tiraspol Vineri, August 4, 2000 10:29 AM
Comentarii: Vai domnul Leushteanovici,
Chiar nu stiti? Politruc este un cuvint compus: poli - truc. Politrucii sunt cei care cunosc multe trucuri si au castigat puterea prin iuteala de mana si nebagarea de seama.

Vai bade J, Bateti seaua sa priceapa iapa! De unde pacatele mele sa-mi dau eu seama ca doriti alegeri ca la francmasoni din 3 in 3 ani? E corect ce am auzit ca Marea Loja Nationala din Romania a fost inregistrata la tribunal ca organizatie civica?
Gogu Leushteanovici Joi, August 3, 2000 11:44 PM
Comentarii: Pai ma Dorinelo fata...sa vezi ce recolta facui io ast an din leusteanu ala "imblanzit" de pa plai..ala de'l bagai pa sub gard cand trecui frontera...ca daca ma dibuiau ramaneam cu fasolea fara gust...Ce e ala "politruk" ?... Coane Mitica dau o braga....facusi un espozeu ca la Stefan Gh...astia e aia rai..da bed gaiz cum zici matale....cand ii luam in furci cumetre ca nu se mai poate???
Mitica studinte in alfanumerice Joi, August 3, 2000 11:38 PM
Comentarii:
Nea' Gogule, Pai toma' p-un decan ca talica sa indraznesc a-l lamurii ce-i aia clasa politica ?! Hai sa-mi iau in dinti inima de scoler scos la tabula rasa. Asa cum invataram la materializmul dialectic pe stil vechi, in orice iepoca exista clase iexploatatore si clase iexploatate care vin de se lupta full contact, ca sa nege negatia. La noi in iepoca, deocamdata, EI-POLITICIENII sunt negativii, bad guys (cum le zice la cursu' scurt de capitalizm dialectic si post-istoric) si boborul tre' sa ascuta bine, pe carca lor, lupta aia, stii matale care. (Te-ai prins ca good guys sunt tehnocratii...) Dupa care vine happy endul cu happy mealurile de la McDonalds, care desi au mai multi coloranti sintetici, in esenta tot cantinele la care visau odiosul si sinistra sunt. Teza, antiteza si sinteza. Valsu-n caruta ramane un evergreen chiar coafat mai tehno. De-un par examplu in Mexic, a ajuns presedinte un mahar-reprezentant local al Coca-Cola... Rau cu rau da' mai rau fara rau!Ei, imi dati nota de petrecere ?!
Matrafox Joi, August 3, 2000 8:21 PM
Comentarii: Domnul Marius

Buna idea cu 5+1. Intrebarea e ce facem cu Ilici ca daca nu guverneaza 4 ani zice ca el n-a avut mandat si-l avem candidat perpetuu. Se poate 4 ani monarhie si 1 an pentru cei care n-au promovat clsa la politica?

Domnul J

Interesanta analogia Cuza-Constantinescu. In ziua aceea care a ramas in istorie, dimineata s-a dat un comunicat ce anunta unificarea masoneriei romane iar seara Milica si-a prezentat demisia din postura de candidat la prezidentiale.
Dorinella Tiraspol Joi, August 3, 2000 12:14 AM
Comentarii:
Vai Bade J,
Ce interesanta observatia privind asemanarea dintre debarcarea a lui Cuza si cea a lui Milica. Sa vina monarhia constitutionala !!!!

Vai de leusteanul matale domnul Gogu,
In Romania exista numai clsa politruca! De unde leusteanul meu ai scos clasa politica?
Gogu Leushteanovici Joi, August 3, 2000 7:33 AM
Comentarii: Iote, cu voia 'mneavoastra, ma bag si io la vorbit discutii d'astea politice... Asa'i bade Eu..io's cam tolomac din fire..dar nflai de la mata ca's si..mai prost. Danke zer... Ashaaa!..asta cu mandatu de 3 ani...Pai nu ar fi mai bine sa fie in fiecare an?...am multumi pa toti..ai da pa liste. Ca listele se fac pentru 2 generatii si is batute'n cuie...nr 5 de la ferometal... Stau io si ma intreb..dupa ce consult masmedia ziarelor hebdomadere zilnice de pa InterNel sau alea de la taraba lu nea Vasile...legala si cu acoperis din tabla zincata...e pa trotal ca nu mai poci trece cum trebe ... Ce e aia nene clasa politica?...Io stiu clasa'ntaia elementara, a doua si etaca...astia cate clase au de ajunsera la haturi?...mai mult de sapte sau....??? Cica e primari cu 4 clase si carnet de rutierist, tabacari si achizitori....fosti...la ORACA. Altu, ala de fugi la Americi cu paraii de la FNI, fu mare director..asta auzii ca termina profesionala de tejghetari de otel...vorbeste si espaniola...vaia con dios ;as loveles....Astia erau din clasa aia politica sau??? Mai auzii ca e unu Iliescu, fost..dar fu si prezent..si care va fi cica daca dormim in ciubote asa cum dormiram unshpe ani... Asa ca cu "clasa" fara "clase".....ne uscam pa vrej precum dovleacu....in liniste si pace. Ce parere are odienta onorabila?
J comuna Flamanzi (judetul Botosani) Joi, August 3, 2000 4:23 AM
Comentarii: Dom' Mitica,
Asa mi s-a parut si mie: cam melodramatic. Oricum omul mai avea antecedente. Despre viitorul lui politic cred ca este prea devreme ca sa facem vre-o apreciere. Putem insa specula asupra asemanarii cu Al. I. Cuza, nu numai din punct de vadere fizic. Legat de Ilici, lasa-ma sa fiu pedant si sa te corectez: se spune "zgaibarace" nu "zgaidarace". Directia lor este insa aceiasi: "in sus":).

Domnisoara Dorinella,
Aveti dreptate: prima erectie a spiritului civic romanesc se pierde in ceea ce astazi cu mandrie denumim "(s)negura timpului". Ati uitat probabil de Alianta Civica de la Bobalna si de Grupul de Dialog Social a lui Horea, Closca si Crisan. Ca sa nu mai vorbim de puternica societate civila daco-geta, ce isi trage seva de la ampla miscare traco-sarmata pentru drepturi omului primitiv.
Ca sa va raspund si la intrebare: da, un sistem corupt poate fi imbunatatit, cu conditia ca principalele rotite sa fie "unse", de cat mai multe ori posibil.

Sanatate.
ciber Miercuri, August 2, 2000 12:42 PM
Comentarii: test
Marius Miercuri, August 2, 2000 11:50 PM
Comentarii: D. Matrafox - aici m-ati prins. Numele nu le stiu pe dinafara si nu vrea sa trisez, sa ma duc sa-i caut prin arhiva ziarelor. Dar le stiu apartenenta politica dupa cum urmeaza PDSR, PDSR, PDSR, PDSR, PDSR, PDSR si, la virf, PD.

Cit priveste alternanta cu dreapta care construieste si stinga care redistribuie, mergind pe firul intins de Mitica, pentru a crea e nevoie de timp, ca sa redistribui ajunge sa stii sa tragi linii cu pixul. Ca urmare, propun un ciclu de guvernare de tipul: 5 ani cu dreapta, un an cu stinga (pina n-apuca sa redistribuie tot), ceea ce da, in medie, vreo 3 ani de mandat si toata lumea a cazut de acord.


Matrafox Miercuri, August 2, 2000 10:38 PM
Comentarii: Domnul Marius,

CDR-ul n-a fost abil in a-si adjudeca voturile militarilor in termen din doua motive: Unul este ca CDR nu mai functioneaza de mult iar al doilea este ca PD-ul detine controlul politic in armata (ministrul apararii este PD-ist). Sunt gata sa va accept punctul de vedere in privinta votului militarilor in termen cu o conditie: sa-mi spuneti repede citi primari are Bucurestiul si numele lor.
In legatura cu basarabenii nici eu nu am prea multe date.
Eu din lume Miercuri, August 2, 2000 9:07 PM
Comentarii: Nu Neamule, NU. N-o sa stam toata ziua, buna ziua, in campanii electorale, ca mai sint si altele de facut. La 4 ani e bine, dar sa fie mai putini (unu pe judet)parlamentari si numai o singura camera. Ce-i acum, e un lux prea mare pentru Romania. Sanatate, la toata lumea.
Dorinella Tiraspol Miercuri, August 2, 2000 7:27 PM
Comentarii: Vai Bade J,
De la '907 stiu taranii ca sunt societate civila. Io ma intreb ca proasta cum poate fi imbunatatit un sistem corupt?
Mitica Miercuri, August 2, 2000 6:08 PM
Comentarii: Draga J,
Chestia cu salvatul celor 4 luni nu ti se pare cam melodramatica? In fond a fost (in fine) un gest de politician cu capul pe umeri. Emil nu avea nici o sansa la alegerile astea, ba mai mult, ar fi tras dupa el, in jos si fortele politice care il mai sustineau (din inertie, din neputinta, din lipsa de curaj, din indolenta etc). Chestia cu retragerea relativa ii poate sluji in cariera lui politica care, iacata, are un viitor. Mai misto era daca avea pregatit si un coechipier-inlocuitor (mai tanar dom'le-fara BOB si propaganda la baza) pe care sa-l fi antrenat din timp pentru miscarea asta. L-ar fi dat pe Ilici cu zgaidaracele-n sus. Ala ziceam si eu patriotism. Oricum, e si asta un inceput.
Mitica Miercuri, August 2, 2000 5:58 PM
Comentarii: In privinta scurtarii mandatelor

Nu traim in conditii normale. Tranzitia asta de la un tip de societate la altul creaza exigente specifice. Una ar fi ca nu suntem in masura sa folosim alternantele: dreapta sa creeze dupa care stanga sa redistribuie. E o singura solutie care trebuie impinsa la inaintare: sa construiesti un sistem economic bazat pe propietate privata, functional si in cea mai mare parte auto-reglabil simultan cu un nou sistem social in care accentul sa se deplaseaza spre individual. Constructia asta nu poti s-o faci luand etern de la capat, mandat dupa mandat. Oricine vine la putere, daca e onest, trebuie sa faca aceleasi lucruri. Asa ca n-are sens sa le dai timp indelungat ca sa duca la capat nu'ce original model. Face fiecare cat il tin puterile si e inlocuit rapid de altii inainte ca uzura (mare ca procesul trebuie accelerat) sa-i afecteze performantele si credibilitatea. O durata mai mica a mandatelor dinamizeaza procesul de constructie. E clar ca nu prea mai e timp. O durata mai scurta a mandatelor favorizeaza si procesul de primenire a vietii politice si sociale ajungandu-se ca atat de doritul proces de selectie serios sa devina regula iar nu exceptia in societate.
J Miercuri, August 2, 2000 4:33 PM
Comentarii: Dom Birlic,
S-ar putea ca nici macar atat. Emil Constantinescu a trebuit sa renunte la candidatura ca sa mai poata sa salveze ultimele patru luni de mandat.
Numai bine.
birlic Miercuri, August 2, 2000 11:14 AM
Comentarii: Dl J Spunea-ti spre sfirsitul mesajului dumneavoastra ca "cei patru ani de mandat sint de fapt doi" Atunci mandatul de trei ani ar fi de fapt unu. Cu respect birlic
J Miercuri, August 2, 2000 5:51 AM
Comentarii: Marius,

Deocamdata nu a fost vorba de alegeri locale. In Romania oricum nu sunt organizate alegeri concomitente.
Asa cum bine spui "experienta arata", numai ca arata in cazul fiecarei tari altceva.
Propunerea pornea de la niste realitati ale experientei romanesti. Prima era ca in decursul istoriei noastre guvernele care au reusit sa se mentina la putere o perioada mai mare de doi ani au fost extrem de rare. Din pacate aceasta caracteristica a vietii politice romanesti interbelice s-a mentinut si dupa 90. Pe de alta parte in perioada dintre alegeri partidele romanesti intra mai mult intr-o stare de inactivitate; comunicatele si conferintele de presa ale conducerilor centrale fiind singurele semne ca mai exista o viata de partid. Daca nu prin aceasta inactivitate cum s-ar explica atunci inexistenta nici unor programe clare, sau a unor minime agende politice ale principalelor forte de la noi. Stie cineva care este politica PDSR in domeniul educatiei, al privatizarii, al sanatatii, al apararii? Cat liberalism si cat populism sta in politica de aliante a PNL? A fost publicat macar un document programatic al opozitiei in ultimii 4 ani?
Alegerile mai dese ar dinamiza viata politica, mutand miza guvernarii dinspre consolidarea puterii, spre realizarea programelor.
Guvernul ar avea un suport moral mai mare ca sa aplice programe mai dure, in conditiile in care acestea sunt validate mai des de electorat. Mandatul ar fi transformat intr-o cursa contra cronometreu
Campania electorala ar fi oricum continua, pentru ca asa este in orice democratie pluralista. Dar ea s-ar face mai mult demonstrand de ce esti in stare, decat cu promisiuni populiste cu o luna inainte de alegeri. Cat priveste circul care acompaniaza alegerile, el va dispare, daca partidele vor avea cu adevarat idei de sustinut.

Acum la noi cei patru ani de mandat sunt de fapt doi (si aceia intrerupti de cateva incursiuni mineresti, si interminabile negocieri in coalitie) pentru ca: in primul an se schimba administratia, iar in ultimul nu se iau masuri impopulare din cauza alegerilor. Consecinta cea mai vizibila este aceasta ciudata goana dupa noi salvatori miraculosi din randul tehnocratilor cu ideologie neclara.

Din punct de vedere tehnic, pot exista unele variatii: de exempliu: mandatul presedintelui si al senatorilor pe 6 ani, iar cel al deputatilor pe 3. Alegerile pentru senat sa se faca doar pentru jumatate din locuri, ramanand cealalta jumatate sa asigure continuitatea.
birlic Marti, August 1, 2000 9:51 PM
Comentarii: Dlor sint de acord cu dl MARIUS. A cirmui o tara nu este acelasi lucru ca pentru o bicicleta. Se intimpina multe inertii iar pina se ajunge pe drumul al bun s-ar putea sa ajunga altii ce vor incerca sa schimbe directia si tot asa pina o sa intre din nou cu oishtea-n gard. Nu importanta este frecventa votarilor ci calitatea celor alesi. Instituirea unei alternante in peizajul politic romanesc, cu doua partide politice cu ideologii contrare este mai mult ca necesara si urgenta. In acest fel lipsa de alianta va obliga partidul la conducere sa-si asume pe deplin responsabilitatea fara a putea sa dea vina pe cineva, iar alegatorii vor putea vedea mai usor pe cine sa sanctioneze sau sa sustina. Cu cele mai sincere sentimente birlic
Marius ... Marti, August 1, 2000 4:50 PM
Comentarii: Mitica & J

Chiar credeti ca asta e solutia, alegeri la fiecare 3 ani? Va referiti cumva si la cele locale? Daca da, atunci Romania va fi in campanie electorala perpetuua. Eu cred ca mandatele sint, in general, de minimum 4 ani, deoarece experienta arata ca nu se poate face treaba peste noapte si e nevoie de acest timp minim ca sa se vada rezultatele unei politici aplicate acum.


.... @ .Ciberplai

[Alegere aleatoare a sitului Ciberpla| Lista siturilor  Ciberplai | Editare]