Pagina Roxanei
La origine
Despre mine
Cronica unei tranzitii
Interese stiintifice
La Idee
Ciberplai
Contact
Nou
Solidarizarea intelectualilor īn jurul sau centralismul democratic la zece ani dupa

Cronica unei tranzitii anuntate

O asociatie a  intelectualilor (suprarealista sintagma), pre numele ei  "Solidaritatea Universitara", membra fondatoare a Conventiei Democrate, strange rāndurile in jurul presedintelui Constantinescu zice jurnalul. Reprezentantii mediilor universitare, culturale, stiintifice si civice din Romania , care va sa zica tot ce misca-n  categoria socio-profesionala de intelectual, dupa opinia ziaristului (!),  considera ca presedintele tarii si-a indeplinit toate obligatiile de a asigura Romaniei securitate, relatii externe solide si acces la marile centre de decizie ale lumii de azi. Singurul repros pe care universitarii l-au adus presedintelui a fost "o comunicare ineficienta".  
 
Prima cestiune care-mi da fiori la sinapsa: īn Romānia anului de gratie 1999 rāndurile īnca se mai strāng īn jurul. Iata binefacerile progresului! Propuneam de curānd un experiment. Se ia un discurs mediu pedeserist si se inlocuiesc, in noduri, cuvintele cu opusele. Daca va iese un frumos discurs mediu cederist, nimic nu e īntmpltor. La baza functioneaz aceeasi matrice cristalizata in iepoca de trista si "vesela" amintire. Daca īncerci altceva te trezesti sub foc incrucisat: nu esti cu noi, esti īmpotriva noastra . Si totusi nu ajunge sa schimbam nodurile, trebuie alta matrice! 

Puterea individului de a influenta deciziile in sistem e drastic limitata: se pot alege reprezentanti odata la 4 ani. Si atunci intelectualii nostri iti spun ca trebuie sa ignori contra-performantele mandatatilor ca altii mai buni nu sunt! Asta cānd  la cehi e la moda declaratia Impuls 99 (pe urmele celebrei Charta 77 indreptata impotriva regimului comunist in anii 70'). Impuls 99 (semnata de intelectualii lor) acuza politicienii de lipsa dorintei de  comunicare cu societatea si neacceptarea atitudinilor critice. Se dezaproba faptul ca cetatenii sunt fortati sa joace rolul unei masini de vot, doar odata la 4 ani, in rest fiind condamnati sa ramana observatori pasivi. 
Noi cu cine semnm?
 
noiembrie 1999

Copyright 1999-2003© Ciberplai