Ciberplai-pagina de acasa

Istorie si mit în constiinta româneasca, Lucian Boia, Humanitas, Bucuresti, 1997 (1999)

Istoria sfârsitului lumii o istorie fara de sfârsit, Lucian Boia, Humanitas, Bucuresti, 1999.

Mitologia stiintifica a comunismului, Lucian Boia, Humanitas, Bucuresti, 1999

"Istoria nu e facuta doar de istorici. Toata lumea participa , intr-un fel sau altul la, elaborarea si adaptarea permanenta a fondului istoric imprimat in constiinta colectiva... Exista, la toate nivelurile un proces inevitabil de mitificare a istoriei, de dispunere a materialelor fictive sau adevarate dupa o logica a imaginarului. "

"Istoria a fost întodeuna un instrument de putere. Cine stapâneste trecutul are sanse mari de a stapânii si prezentul ... Cert este ca românii se lasa subjugati usor de istorie, mai bine zis de mitologiile construite pe istorie... "

Originile si Continuitatea

Boia trece printre teoriile despre continuitatea/aria de formare dar nu se opreste la una sau alta decât interesat de ideologicul si politicul subînteles. Fractura comunista apare clar in istoriografie:

Continuitatea etnica: continuitatea de viata/ continuitatea româneasca ?
Continuitatea politica: Iorga cu Româniile populare. Cea mai tare gaselnitza : programul partidului (1975) propune "stat neorganizat" :) ramas pe teritoriul Daciei dupa retragerea romana... Adicatelea statul e neîntrerupt de la Burebista la Ceausescu...

Metodologia argumentatiei în problema formarii/continuitatii:

- arheologica ( folosita mai ales in iepoca )
- lingvistica ( care pune lumina si pe aria sud-dunareana )

Niciuna din abordarile metodologice nu clarifica toatal cestiunea...

Oricum,
recursul la istorie pentru a justifica prezentul e o abordare gresita. Problema nu e numai la români. In toata Europa Centrala si de Sud-Est depolitizarea "miturilor fondatoare" ar aduce armonie. Si uite ca ce se intampla in Kosova pare sa-i dea dreptate lui Boia. Totul a pornit din ciocnirea politizata si ideologizata a miturilor fondatoare sîrbe si albaneze...

Ciberplai-pagina de acasa