@ .Ciberplai

[Alegere aleatoare a sitului Ciberpla|Lista siturilor Ciberplai |Editare] 
WebRing de atitudine civica pentru noi s'ai nostrii

Noi cu cine votam

Europa e cu ochii atintiti asupra noastra

Halbjahresschrift

 

 




Istorie, mitologie si politica
(abordarea Boia)



8 ani din viata Romāniei 1940-1948
(Grigore Nandris)

 

 

 



Vesnicia s-a nascut la global village

Ciberplai-pagina de acasa

Personajele de contact

 


Democratia directa

DD

Ce este democratia directa

Functionarea democratiei clasice se bazeaza pe  reprezentare. Cetatenii isi delega unor reprezentanti (alesi) puterea de a decide in sistem. Se ajunge ca un om sa "reprezinte" vointa politica a catorva sute de mii de cetateni. Cat de eficienta e reprezentarea se vede... coruptie, neglijarea intereselor cetateanului adica disfunctionalitati pronuntate in sistem. Democratia prin reprezentare a fost solutia tehnic aplicabila intr-o anumita etapa de dezvoltare a societatii.  Mijloacele actuale de informare si comunicare permit intr-o masura din ce in ce mai mare un acces direct al cetateanului la decizie. Tehnic vorbind, exista cai de exprimare libera a vointei care elimina intermediarii adica politicienii greu controlabili de catre cetatean. 

Noua solutie demo-cratica e implicarea din ce in ce mai activa a cetateanului in treburile cetatii simultan cu eliminarea treptata a rolului partidelor politice.    

 

Worldwide Direct Democracy Newsletter, vol. 2, no. 1, March 2000 (Publicata de MDD-Movement for Direct Democracy, Bellova 15, Brno, Czech Rebublic, Responsible Editor Jiri Polak, design Bohuslav Blinka, Picture: Katka Svehlova, Print Studio Contrast.

Potentialul DD al Europei post-comuniste sau despre riscul eliberarii duhului din sticla

Jiri Polak

Pentru inceput un pic de istorie. La inceput a fost Stalin, un atotputernic zeu comunist. Cat timp a trait, sticla a fost bine inchisa. Surprinzator, dar puternicul zeu s-a dovedit a fi muritor (1953). Curand dupa, duhul a inceput sa se agite, in special in Pilesen si Berlinul de Est. Nici o sansa insa si pana in 1956 scenariul "buisness as ususal" si-a urmat cursul. Dar brusc, lumea a fost socata de Hrusciov care a recunoscut ca Stalin a fost personajul negativ. A omori milioane de oameni obisnuiti era okay dar el a facut la fel  miilor de buni comunisti. Asta inseamna intr-adevar sa fi prost crescut.

Ce incurajare! Duhul a iesit intai in Posen si apoi in Ungaria in timpul Marii Revolutii din Octombrie. Pentru cateva zile sticla a parut a fi sparta. Din nou, gresala. Tancurile sovietice s-au grabit s-o lipeasca la loc si sa zvarle duhul inapoi in sticla.

Pana la sfarsitul anilor 50, tarile comuniste au reusit cresteri economice anuale mai mari de 10 % intrecand cresterea economica a oricarei tari tari occidentale. Concluzia: comunismul era superior capitalismului. Dar cresterea era extensiva si posibila doar din cauza nivelului de start foarte scazut. In anii 60 a devenit clar ca o continua crestere se poate realiza numai intensiv adica bazata pe cresterea productivitatii. Pentru asta era necesara o slabire a opresiunii regimului comunist, o incurajare a initiativelor individuale. Asa ca Politbureau a decis sa lase duhul sa iasa din sticla, numai cativa inches, bineinteles. Liberalizarea a inceput in Germania de Est dar a inflorit in Cehia. Dintr-o data, duhul n-a mai putut fi tinut in sticla si sticla a explodat (1968). Tancurile sovietice au reusit s-o lipeasca din nou dar imaginea Sovietelor a fost pentru todeauna distrusa. Ce e de facut pentru a salva economia? A lasa duhul afara din sticla, chiar putin, s-a dovedit a fi extrem de primejdios. Singura sansa au fost importurile masive si tehnologia vestica in timp ce sticla era bine etanseizata. Dar in 1975 , la Helsinki, occidentali au decalrat comunistilor ca pentru a primi tehnologie ei trebuie sa semneze Declaratia Drepturilor Omului. Ce daca, a spus Brejnev & Co. Sa semnam hartia, oricum nimanui nu-i va pasa. Dar Declaratia a dat miscarilor dizidente active dupa cortina de fier o baza legala pentru cererile de liberalizare. Duhul a inceput sa se agite in sticla si de data asta presiunea puternica n-a mai putut fi stopata. In 1989 sticla a explodat fara a mai putea fi reparata. (Ulciorul nu merge de multe ori la apa, am adauga noi, romanii :).

Initial a parut ca oamenii opresati au capatat ceea ce au vrut, libertate, democratie si economie de piata. Dar curand ei au inceput sa realizeze ca au fost inselati.Comunistii n-au fost pedepsiti pentru crimele lor. Din contra, ei s-au transformat in capitalisti care si-au permis sa-si investeasca agoniseala in diferite activitati economice. Agoniseala lor era de fapt furata oamenilor opresati de 40 de ani de comunism. Standardul de viata al oamneilor obisnuiti a scazut. Criminalitatea economica a inceput sa capete amploare. Pe scara mare, resursele nationale saracite au inceput sa dispara spre conturile secrete din Elvetia sau din alta parte.

Noii detinatori ai puterii s-au dovedit la fel de corupti ca predecesorii lor. Un sfert din cetateni cred ca totalitarismul a fost mai bun decat actuala "democratie". Aparent, s-ar putea spune ca cetatenii tarilor post-comuniste obisnuiti sa se supuna politicului, sunt mai putin inclinati spre formele de democratie directa decat vesticii. Pe de alta parte cetatenii tarilor post comuniste nu-si fac iluzii in privinta a fel de fel de guverneri politice, sunt obisnuiti cu violente schimbari politice si, din motive istorice sunt foarte flexibili si inventivi. Aceste calitati s e pot deovedi cruciale pentru promovarea democratiei directe.

Cea mai buna situatie pare a fi in Cehia, unde recent (1999), sute de mii de cetateni au semnat o petitie cerand abdicarea tuturor liderilor politici aflati in functie.Ei au participat la demonstratii de masa impotriva regimului. Actualul sistem "democratic" este la fel de discreditat ca fosta nomenclatura comunista.

Noii conducatori sunt constienti de pericolul  duhului scapat din sticla. Am auzit ca la Budapesta ei refuza sa dea cetatenilor lor dreptul de a initia referendumuri. Ei vorbesc, bineinteles de putere ca emanand din popor dar evita cu grija sa dea poporului instrumente pentru a o exercita. Intretimp tensiunea creste din nou. Daca sunt destul de destepti, conducatorii vor incerca sa gaseasca un compromis. Daca nu, s-ar putea sa avem un nou 1989. Explozia se poate produce din nou si ultima forma de "democratie" poate disparea, de data asta, pentru todeauana.  

NDDIE- Network Direct Democracy Initiatives in Europe

Reteaua a fost infiintata in toamna lui 1999, in Germania, in cooperare cu Mehr Demokratie e.V. Coordonatorul retelei: Heiko Dittmer. Membrii echipei: Thomas Rupp, Jiri Polak, Bruno Kaufmann, George. L. Kokkas.  

Alte pagini despre Democratia Directa pe web

The Austrian Demokratie -Initiative 2000

Philadelphia 2

Zeitschrift fuer direkte Demokratie

Europa-Magazin

E oare infailibila democratia directa?

 

Copyright © Ciberplai 1999-2002