@ .Ciberplai

[Alegere aleatoare a sitului Ciberpla|Lista siturilor Ciberplai |Editare] 
WebRing de atitudine civica pentru noi s'ai nostrii

Noi cu cine votam

Europa e cu ochii atintiti asupra noastra

Halbjahresschrift

Democratia Directa

 

 

Vesnicia s-a nascut la global village

Ciberplai-pagina de acasa

Personajele de contact

Propunerile PSD de revizuire a Constitutiei

BUCURESTI, 10 iul (MEDIAFAX) - Liderii grupurilor parlamentare ale PSD din Camera Deputatilor si Senat au propus, marti, printr-o scrisoare, celorlalte grupuri ca modificarea Constitutiei sa fie facuta prin initiativa parlamentara, iar proiectul de revizuire sa fie adoptat de catre Parlament pana la jumatatea lunii mai a anului viitor.

Scrisoarea prevede ca redactarea proiectului de modificare a Constitutiei sa fie facuta de o comisie constituita pana la 15 septembrie 2001, formata din reprezentanti ai grupurilor parlamentare, desemnati potrivit ponderii lor in Parlament, ai Presedintiei Romaniei si Guvernului, precum si din specialisti in drept constitutional, fara drept de vot, nominalizati de cele trei institutii.

PSD propune ca revizuirea Constitutiei sa se refere la stabilirea de atributii distincte pentru Camera Deputatilor si pentru Senat, precum si a modului de alegere a acestora, la reducerea numarului de parlamentari si a sferei de cuprindere a legii organice. Alte propuneri ale PSD sunt de definire a statutului deputatilor si al senatorilor, cu privire la depunerea juramantului, la regimul imunitatii parlamentare si la prezumtia de renuntare la mandat, precum si imbunatatirea reglementarilor in domeniul ordonantelor de urgenta.

PSD mai propune sa fie stabilit cadrul constitutional pentru aderarea Romaniei la UE, sa fie modificata procedura de angajare a raspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege, acceptandu-se eventualele amendamente, si modificarea dispozitiilor privind remanierile guvernamentale și emiterea de acte normative cu forta de lege in domeniul legilor ordinare.

Alte obiective ale revizuirii Constituției se vor referi, potrivit propunerilor PSD, la dezvoltarea si garantarea proprietatii private, la imbunatatirea regimului constitutional al proprietatii publice, la cresterea autoritatii instantelor judecatoresti si intarirea independentei justitiei, perfectionarea rolului si atributiilor Consiliului Superior al Magistraturii.

In scrisoarea PSD se mai precizeaza ca, dupa revizuirea Constitutiei, fortele politice care au sprijinit proiectul de lege rezultat vor trebui sa colaboreze pentru modificarea legislatiei, in vederea punerii ei de acord cu noile dispozitii constitutionale. Astfel, legile referitoare la partidelele politice si la sistemul electoral vor fi modificate in termen de sase luni de la aprobarea noii Constitutii prin referendum.

Potrivit propunerii PSD, referendumul national in vederea aprobarii revizuirii Constitutiei va avea loc in cel mult 30 de zile de la adoptarea de către Parlament a proiectului de modificare a legii fundamentale.

Sursa: MEDIAFAX

 

  Feed      Back 

[Alegere aleatoare a sitului Ciberpla| Lista siturilor  Ciberplai | Editare]

Copyright © Ciberplai 1999-2001