@ .Ciberplai

[Alegere aleatoare a sitului Ciberpla|Lista siturilor Ciberplai |Editare] 
WebRing de atitudine civica pentru noi s'ai nostri

Europa e cu ochii atintiti asupra noastra

Halbjahresschrift

Muza Clio

Democratia Directa

 

 

 

 

 

 Vesnicia s-a nascut la global village

Ciberplai-pagina de acasa

Personajele de contact

Modificarea Constitutiei, a Legii pentru Alegerea Senatului si camerei Deputatilor si a Legii pentru alegerea Presedintelui

Initiativa civica

Formular de sustinere a campaniei civice privind modificarea Constitutiei si a sistemului electoral   

Anotimpul alegerilor a trecut. Politicienii si-au intors fatza spre alegatori incercand sa-i seduca, ca de obicei. Oamenii insa nu s-au mai inghesuit la cabinele de vot. Se prefigureaza schimbari importante in comportamentul alegatorului. El incepe sa devina constient ca delegarea puterii unor reprezentanti alesi trebuie sa se faca astfel incat controlul civic asupra clasei politice sa fie cat mai eficient. Legea electorala, asa cum e acum, nu favorizeaza un proces normal de delegare a puterii dinspre alegator spre ales, limiteaza libertatea alegatorului si naste coruptie. 

Este necesara initierea unei dezbateri publice, cat mai extinse, in vederea modificarii cadrului legal existent, in ceea ce priveste procesul electoral din Romania. Clasa noastra politica trebuie fortata civic.

Zarva cu modificarile constitutionale despre care politicienii au inceput sa discute, dar numai INTRE EI, e un bun prilej pentru noi sa ne facem auziti. Iata un obiectiv concret la care reteua civica pan-romaneasca/ciberplaiul ar trebui sa reactioneze: supravegherea si interventia activa asupra modificarilor operate in Constitutie si mai departe, impunerea unui nou tip de sistem electoral care sa inlocuiasca votul pe liste care s- a dovedit ca incurajeaza coruptia si nu asigura controlul alegatorului asupra alesilor (e.g., presedintele Asociatiei Pro Democratia (APD), Cristian Pirvulescu, a prezentat o dovada a faptului ca locurile fruntase ale listelor care se alcatuiesc la alegerile generale sint scoase "la mezat". Pirvulescu a declarat ca Federatia Ecologista Romana (FER), componenta a CDR-2000, a primit in toamna anului trecut "o donatie" de zece mii de dolari pentru ca donatorul - Mihail Alionescu - sa primeasca primul loc pe listele parlamentare din Hunedoara ale Conventiei la alegerile din noiembrie 2000. Pirvulescu a prezentat in acest scop o declaratie a "donatorului", in care acesta recunoaste ca a dat bani pentru a obtine un loc eligibil. )

Pe de alta parte, propunerile PSD-ului de modificare a Constitutiei lasa neacoperite alte hibe ale actualei Constitutii (e.g., statutul incert al presedintiei--nu suntem nici republica parlamentara, nici una prezidentiala, problema discriminarii romanilor cu dubla cetatenie sau cu domiciliul in strainatate etc.) Daca-i lasam pe politicieni de capul lor, votam in referendum ce vor ei nu ce ne trebuie noua! Si sistemul democratic zice, teoretic, politicienii sunt alesi sa ne reprezinte, sa ne exprime, nu vitzavercea!

Formular de sustinere a campaniei civice privind modificarea Constitutiei si a sistemului electoral     

 

Va multumim!

 

  Feed      back  

 

[Alegere aleatoare a sitului Ciberplai| Lista siturilor  Ciberplai | Editare]

Copyright Ciberplai 1999-2001