@ .Ciberplai

[Alegere aleatoare a sitului Ciberpla|Lista siturilor Ciberplai |Editare] 
WebRing de atitudine civica pentru noi s'ai nostri

Noi cu cine votam

Europa e cu ochii atintiti asupra noastra

Halbjahresschrift

Asymetria

Muza Clio

 

 

 
Democratia Directa



Vesnicia s-a nascut la global village

Ciberplai-pagina de acasa

Personajele de contact

Nodul  Ciberplai

Pro - Romania

Citind articolul domnului Sasarman din numarul pe mai al revistei Asymetria, am regasit acolo idei care rezoneaza cu cele ale Ciberplaiului. Am sa incerc sa conturez un posibil raspuns la intrebarea 'ce putem face ca indivizi pentru a veni in ajutorul RO?' .

In opinia mea, domnul Sasarman a intuit bine calea: o miscare civica la care sa poata adera liber oricine, indivizi, grupuri, sau asociatii. Fara formalitati impovaratoare, fara statut stufos si formalisme fara fond. Un minim de structurare este insa necesar altfel nu exista coerenta in actiune. iata ce va propun in completarea propunerii domnului Sasarman: construirea unei retele civice pan-rom^nesti al carei obiectiv strategic sa fie sincronizarea societatii rom^nesti cu democratiile occidentale.

Abordare metodologica
A. Structurarea
Structura organizatorica potrivita pentru o miscare civica este cea de tip reticular, pe orizontala. O astfel de structura spre deosebire de cea clasica, piramidala (dominanta printre partidele si organizatiile non-guvernamentale), este avantajoasa prin:
- flexibilitate marita (se poate extinde si adapta usor conditiilor de mediu social);
- coruptibilitate redusa (cade un nod dar nu toata reteua);
- favorizeazarea actiunii individuale, al activismului tuturor membrilor iar nu al unei minoritati care, cu timpul, se poate rigidiza in formalisme fara fond (ca in cazul structurii piramidale unde 'varful' pierde de obicei contactul cu baza si cu 'subiectii' activitatii).

B. Functionarea
Din punct de vedere functional, rolul principal il au nodurile retelei. In functie de problemele practice ale momentului, identificate in societatea rom^neasca, intreaga retea isi va concentra resursele in jurul nodului sau al cluster-ului de noduri sensibile la aceste probleme. Nodul/clusterul de noduri respectiv va configura obiectivele tactice ale momentului si caile de atingere ale lor, devenind, pe o perioada finita, coordonator al resurselor umane si materiale ale retelei. Odata rezolvate problemele concrete, reteua se va relaxa in jurul nodului/clusterului respectiv si se va focaliza in jurul nodului care detecteaza noi probleme si sarcini. Pot functiona, in paralel, mai multe noduri coordonatoare pe obiective tactice de moment--limita va fi data doar de resursele retelei.
Din punct de vedere hardware, suportul retelei civice poate fi de tip internetic dar nodurile retelei musai sa aibe conexiuni de toate tipurile (nu numai internetice) cu straturile profunde ale societatii romanesti. Reteaua nervoasa internetica trebuie sa puna in miscare muschii realului altfel isi pierde noima. Suportul internetic al retelei civice va asigura o acoperire pan-rom^neasa aducand impreuna rom^nii globali (cei care traiesc in afara RO) si rom^nii miotitici (cei care traiesc in RO), pana la stergerea diferentei artificiale dintre unii si altii. Aportul rom^nilor globali la propasirea natiei ar putea astfel reedita, intr-o versiune adaptata epocii informationale, proiectul pasoptist.

Pasi pentru punerea in practica a proiectului
- clarificarea privind statutul de nod (identificarea cerintelor minime, atributiilor, drepturilor la nivelul retelei);
- proiectarea unui protocol de comunicare si colaborare intre noduri (care sa asigure functionarea conexiunilor astfel incat sa dea coerenta functionarii retelei ca un tot);
- apel pentru identificarea indivizilor/organizatiilor care doresc sa-si asume statutul de nod.

Intr-o prima etapa, constructia se va baza doar pe contributiile voluntare ale fiecarui individ/organizatie, contributii in resurse concrete si servicii (fara fonduri, donatii, etc) care trebuie sa asigure un minimum de conectivitate in retea. Nu vor exista resurse 'centrale' distribuite nodurilor. Fiecare cu ce vine in retea. La finele primei etape, reteua civica va putea sa-si asocieze o forma de tip organizatie non-guvernamentala pentru a trece la etapele urmatoare.

In etapele urmatoare, reteua se va extinde si se va imbogatii structural si functional folosind surse exterioare (de ex. cele din programele Uniunii Europene-Phare, SAPARD, etc). Imbogatirea structurala si functionala va insemna cresterea numarului de noduri cu suport internetic (si nu numai) in Romania, astfel incat structura nervoasa a retelei civice sa-si trimita semnalele si sa receptioneze feed-backul, in si dinspre toate straturile societatii rom^nesti.

Prezentarea proiectului de fata nu s-a vrut a fi o expunere detaliata care sa rezolve a priori orice problema concreta ci o invitatie de a lucra impreuna pe o schema, pentru a gasi calea eficienta de structurare civica sub campul spiritual ordonator al atasamentului fata de natie.

Roxana Bojariu
ciberplai@yahoo.com
bojariu@pcnet.ro

 

  Feed      back  

[Alegere aleatoare a sitului Ciberplai| Lista siturilor  Ciberplai | Editare]

Copyright © Ciberplai 1999-2002